Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.08.2020 15:08

Ja w tym roku tak jechałem i według mnie jest to bardzo dobra opcja. Winietę czeską możesz kupić już za granicą na MOP Antošovice
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 25.08.2020 15:11

Ja tak jechałem 3 tygodnie temu w czwartek , czyli przez Brno - Bratysławę. Do południa nie miałem żadnych korków. Winieta czeska na pierwszej stacji w Bohuminie na Eurooil Antoszowice.

Sorry, pisałem w tym samym czasie co Dids i mnie ubiegł...
zajcov
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajcov » 25.08.2020 19:27

lorence napisał(a):najszybiej:
Obrazek

bez czech:
Obrazek

plan jest taki jak na mapie, tak sie zastanawiam czy jest np sens omijania czech ? w sumie +42min wg google, ktoś jechał taką trasą ?

czy szkoda zachodu ? ostatni raz jechałem z 10lat temu na chorwacje :)

winiety z tego co czytalem Słowacja i Wękry online a czechy ? odrazu o wjechaniu można kupić winiete >?

Tak jechałem do CRO jak i wracałem jak na 1 twojej mapce Czechy Słowacja Węgry z winietami. Wyjazd 23.08 o 2:20 z Baśka Voda, przejazd przez Chorwację tempomat 150km/h, na starym przejściu w Gorican byłem o 7:00. Tankowanie LPG na stacji INA i jazda przez Węgry. Na granicy 0 czekania żadnego auta przede mną sprawdzenie dowodów i jazda.Tu jazda drogami krajowymi i autostradami ekspresowkami. Zasypiałem na trasie 0 ruchu, potem Słowacja szybkie tankowanie na stacji Jurki po 0,469euro i szybki przejazd autostradą do Czech. U sąsiadów spory ruch na autostradzie na Brno i potem na Ostrawę, za Ostrawą już tylko rodacy i mały ruch. Najgorszy odcinek Częstochowa- Piotrków Trybunalski tam remonty i jazda wiadomo jaka.... Potem S8 do Warszawy i dalej na Ostrów Mazowiecką. W Ełku byłem o 18.45 co uważam za dobry czas. Rok temu jechałem CZ-AU-SLO autostradami i mimo braku korka na Macejl uważam że trasa z winietami CZ SK HU jest o wiele przyjemniejsza.
Ostatnio edytowano 25.08.2020 21:05 przez zajcov, łącznie edytowano 1 raz
Saharek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Saharek » 25.08.2020 20:01

Podobnie jak koledzy wyżej polecam przez Brno-Bratysławę. 19.08 start Warszawa 2.30 rano, meta w Szybeniku 16.30 z normalnymi postojami na tankowanie, jedzenie i prędkością jak znaki pozwalają. W kwestii odcinka Piotrków-Częstochowa o ile będziesz jechał w nocy polecam uważać na ruchome "sierżanty" rozdzielające ruch - ja mijałem cztery osobowe na poboczu - uszkodzone koła lub grubszy temat typu szyba, lampy. Albo wybrać DK91 względnie DW483.
bartpajak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartpajak » 25.08.2020 20:47

Czy ktoś coś może więcej wie o planach przywrócenia ograniczeń granicznych na Węgrzech? -i czy planowanie trasy przez ten kraj na początku września to dobry pomysł?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2020 21:04

bartpajak napisał(a):Czy ktoś coś może więcej wie o planach przywrócenia ograniczeń granicznych na Węgrzech? -i czy planowanie trasy przez ten kraj na początku września to dobry pomysł?

Trzeba czekać na oficjalne stanowisko Węgier.
Na chwilę obecną na pewno nikt nic nie wie co będzie po 1 września.
Jeśli pojawi się oficjalna informacja, odpowiedni wątek zostanie zaktualizowany.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 25.08.2020 21:47

Wracając z Varazdin w Chorwacji starym przejściem Letenye nawigacja pokierował mnie tak, że tuż przed przejściem jechałem niemal polną drogą wzdłuż głównej drogi (Komparija) do granicy. Mając nawet obawy czy się przedostanę, bowiem odgrodzony byłem betonowymi barierami od trasy. Na samej końcówce był wjazd z szutrowej drogi (zdjęcie) z nakazem jazdy w prawo, przyznaję złamałem i skręciłem na lewo w stronę granicy. Naprawdę dziwny dojazd, też tak jeździcie, czy to mnie tak nietypowo poprowadziło.
Obrazek
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.08.2020 21:57

jacekww napisał(a):Wracając z Varazdin w Chorwacji starym przejściem Letenye nawigacja pokierował mnie tak, że tuż przed przejściem jechałem niemal polną drogą wzdłuż głównej drogi (Komparija) do granicy. Mając nawet obawy czy się przedostanę, bowiem odgrodzony byłem betonowymi barierami od trasy. Na samej końcówce był wjazd z szutrowej drogi (zdjęcie) z nakazem jazdy w prawo, przyznaję złamałem i skręciłem na lewo w stronę granicy. Naprawdę dziwny dojazd, też tak jeździcie, czy to mnie tak nietypowo poprowadziło.
Obrazek

To stary objazd, już nieaktualny od kilku miesięcy. Przez prawie 2 lata Chorwaci remontowali zjazd na stare przejście i jeździło się właśnie tak jak ty. Teraz już jest po staremu.

Pewnie nawigacja niezaktualizowana...
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 25.08.2020 22:09

lorence
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lorence » 26.08.2020 06:18

dzięki za info, ja jadę w niedziele 30.08 7h trasa wg google (pewnie z postojami i obiadem z 8 ) i nocuje w okolicach Mosonmagyaróvár Węgry nastepnego dnia po śniadaniu dalej.

Polecacie jakieś fajne obiady po drodze ? czechy lub słowacja
Ostatnio edytowano 26.08.2020 08:28 przez lorence, łącznie edytowano 1 raz
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 26.08.2020 07:23

Ja spałem w tym roku w tej miejscowości Mosonmagyarovar. Ciężko to wymówić poprawnie :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.08.2020 13:27

Bo GM błędnie interpretuje chorwacką A4 jako płatną do samego końca, a nie do bramek w Goričan.

Odznacz to "bez opłat" i poprowadzi normalnie
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 28.08.2020 22:01

Jutro wracam przez Węgry.
Jeśli ktoś ostatnio (najlepiej dzisiaj ;)) jechał przez Letenye to czekam na niusy. Korki były?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2020 22:10

Wracałem tydzień temu (sobota 22.08) wieczorem korków nie było.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.08.2020 17:09

Powrót dzisiaj, granica Mursko Sredisce około 16:30 jakieś 10 aut. Postój 5 minut, Dolga Vas bez kontroli.
W Chorwacji od Makarskiej do Karlovac jechałem poza autostradą, ruch znikomy. Od Karlovac do bramek gęsto, a nawet bardzo gęsto. Bramki "karciane" prawie z marszu, chociaż w Karlovac sprawdzałem kamery HAK i był niewielki zator. Do gotówkowych jakieś 500m korka. Teraz odpoczynek i rano do domu :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 278
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone