Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miqes
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miqes » 16.08.2020 22:48

Skorup74 napisał(a):Wyjazd wczoraj z Chrzanowa
A4 potem A1
Pierwsze zatwardzenie w Czechach 20 minut - remonty
Drugie zatwardzenie 10 min przy rozjeździe na Aut/SLO za Brnem

Granicą stare przejście w Letenye - jedno auto przed nami
4 minuty skanowania bo system szwankował straznikowi

Nocleg zaraz za granicą SMX Apartments - polecam przemiłych gospodarzy.

Dziś od rana do Podstrany _ żadnych korków, każda bramka na autostradę to max2 minuty

Niestety jeden kłopot mam - zaatakował mnie ból krzyża.
Jazda na wiele odcinków. Przy zgłoszeniu do Warty usłyszałem, że lekarz może podjechać tylko do apartamentu, a ja stałem na stacji benzynowej przed Zagrzebiem.

Zacisnąłem zęby i co godzinę 2 ibuprofen.
W Splicie kupiłem Ketonal 50 mg.

Nie przechodzi niestety.

Rano jutro sprawdzę Warte ponownie. Tym razem będę czekam w apartamencie na pomoc medyczna.

Wracając do tematu wątku - trasa przez Czechy, Słowację i Węgry godna polecenia.

Żaden Ketonal nie pomoże. Tylko zestaw plecy - piłka tenisowa - ściana. Trzeba wyprosić wszystkich domowników (szczególnie niepełnoletnich), powspominać wszystkie niepowodzenia ostatniego roku i "wymasować" piłką bolące miejsce "wspominając wszystkie ku.. świata". Po 2-3 masażach powinno zacząć odpuszczać.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 16.08.2020 22:58

Jak wyprosic domownikow, kiedy stoi pod Zagrzebiem? Na stacji benzynowej... ;)
Skorup74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skorup74 » 17.08.2020 05:58

robertms napisał(a):Jak wyprosic domownikow, kiedy stoi pod Zagrzebiem? Na stacji benzynowej... ;)

Już w Podstranie

Idę poszukać półki do tenisa i deseczki między zęby
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 17.08.2020 10:06

Skorup74 napisał(a):
robertms napisał(a):Jak wyprosic domownikow, kiedy stoi pod Zagrzebiem? Na stacji benzynowej... ;)

Już w Podstranie

Idę poszukać półki do tenisa i deseczki między zęby

Jak znajdziesz troszeczkę czasu na wakacjach :D , to napisz jak pomógł masaż. A i jak zadziałała Warta. Miałem też u nich ubezpieczenie, ale na szczęście nie musiałem korzystać. Pozdrawiam i życzę zdrowia. :papa:
pdw88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdw88 » 18.08.2020 08:27

Proszę utwierdźcie mnie w przekonaniu: obwodnica Svidnika jest odcinkiem bezpłatnym ? Wg navi ów krótki odcinek jest płatny.
Jechać bez winiety dalej na Trebisov czy przez miasto?
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 18.08.2020 11:38

Nie jest płatny. Brak w wykazie płatnych odcinków.
Prawdziwy Polak
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prawdziwy Polak » 18.08.2020 12:17

Płatne dla pojazdów powyżej 3,5 tony. Dlatego na nawigacjach po zaznaczeniu żeby omijać odcinki płatne kieruje przez Svidnik.

Dodatkowo między Trebisovem a Satorlajuhely konkretne roboty drogowe. Wg niektórych objazd wąskimi drogami, wg innych mijanka.
chrupek81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrupek81 » 18.08.2020 15:43

Jak wygląda transfer przez Słowację na Węgry? Z tego co czytam to np. przez Węgry można jechać wyznaczonymi drogami (autostrady) i stawać tylko w kilku wyznaczonych miejscach. Prawda to? Jak wygląda przekraczanie granic? Czy są kontrole, czy po prostu przejeżdżamy jak kiedyś?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2020 15:50

Przejazd przez Słowację i Węgry dowolną trasa
Na granicach Pl/Slo, Slo/H swobodny przejazd bez żadnych kontroli.
Kontrola dokumentów jak zwykle na granicy H/Hr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2020 15:56

chrupek81 napisał(a):Jak wygląda transfer przez Słowację na Węgry? Z tego co czytam to np. przez Węgry można jechać wyznaczonymi drogami (autostrady) i stawać tylko w kilku wyznaczonych miejscach. Prawda to? Jak wygląda przekraczanie granic? Czy są kontrole, czy po prostu przejeżdżamy jak kiedyś?

Nas transfer nie dotyczy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2020 16:02

Transfery to w sporcie. :smo:
Przejazd przez inne kraje to tranzyt.
chrupek81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrupek81 » 18.08.2020 16:41

Faktycznie - miałem na myśli tranzyt.
Zacząłem czytać to info na gov pl (sorry nie mogę wrzucać linków) i jest tam mowa o ograniczonym tranzycie zgodnie z informacjami police hu/en/content/humanitarian-corridor
Z drugiej strony mowa o tym, że z krajów zielonych może wjechać bez ograniczeń.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2020 16:50

Obywatele z krajów zielonych jadą bez ograniczeń.
Linków nie musisz wstawiać, bo wszystko na ten temat jest na forum.
chrupek81
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrupek81 » 18.08.2020 16:57

A jak będzie wyglądać sytuacja z powrotem jeżeli Chorwacja trafi na żółtą listę? Liczy się kraj w którym mieszkasz, czy kraj z którego wjeżdżasz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2020 17:05

chrupek81 napisał(a):Jak wygląda transfer przez Słowację na Węgry? Z tego co czytam to np. przez Węgry można jechać wyznaczonymi drogami (autostrady) i stawać tylko w kilku wyznaczonych miejscach. Prawda to? Jak wygląda przekraczanie granic? Czy są kontrole, czy po prostu przejeżdżamy jak kiedyś?

Polska jest zielona u Węgrów - wjazd i pobyt bez ograniczeń. Polecam wizytę w Heviz po drodze :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 275
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone