Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomek64
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek64 » 14.08.2020 08:41

"Na końcu tej trasy zweryfikuję korki w apce BorderWatches i na stronie https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
W zależności od sytuacji pojadę do Zagrzebia przez Letenye (stare przejście) albo przez Lendava."
Też jeżdżę z Bytomia i dokładnie taką samą trasą jak ta przez Ciebie zaproponowana. Jeżeli chodzi o przejścia to mogę wypowiadać się o tylko o Lendavie (zawsze tam przekraczam granicę). W ciągu ostatnich 12 lat stałem tam w korku dwa razy. Tak po około 30-40 minut. I tak naprawdę te korki spowodowane były przez stojące w kolejce autokary. Dojazd do przejścia jest jednojezdniowy. Kilka stojących w kolejce autokarów blokowało dojazd do bramek dla aut osobowych, które tak naprawdę były puste. A Google świeciło się na czerwono pokazując korek. Celnicy nie bardzo kwapili się do rozładowania kolejki :? . Dopiero piesza wycieczka jednego z pasażerów spowodowała że osobowe auta wyjeżdżały z kolejki na puste przejście dla osobówek :D
Taka sytuacja miała miejsce na wjeździe i przy powrocie.
Chociaż w tym roku w lipcu przejście było "wymarłe"
Pozdrawiam :papa:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.08.2020 08:44

North Slav napisał(a):
Powiedz mi, po co Ty się pchasz na Budapeszt zamiast sobie pojechać jak człowiek 86-stką, (która ma tym forum status kultowej)? Chcesz pozwiedzać po prostu?

Tak. Chciałbym zwiedzić i przenocować na powrocie. Jeśli podczas wakacji w Pagu zmienię plany to pojadę normalnie.
Równie dobrze jako początek trasy mogę wpisać k-cirkle lub Kwapisza ;)
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 14.08.2020 08:49

empire13 napisał(a):
North Slav napisał(a):
Powiedz mi, po co Ty się pchasz na Budapeszt zamiast sobie pojechać jak człowiek 86-stką, (która ma tym forum status kultowej)? Chcesz pozwiedzać po prostu?

Tak. Chciałbym zwiedzić i przenocować na powrocie. Jeśli podczas wakacji w Pagu zmienię plany to pojadę normalnie.

Okej, to zmienia postać rzeczy. A spod Kwapisza startowałem dwa lata temu jadąc na Krk ;) Pozdro, ciekawe, czy Cie kojarzę :)
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 14.08.2020 08:57

tomek64 napisał(a):"Na końcu tej trasy zweryfikuję korki w apce BorderWatches i na stronie https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
W zależności od sytuacji pojadę do Zagrzebia przez Letenye (stare przejście) albo przez Lendava."
Też jeżdżę z Bytomia i dokładnie taką samą trasą jak ta przez Ciebie zaproponowana. Jeżeli chodzi o przejścia to mogę wypowiadać się o tylko o Lendavie (zawsze tam przekraczam granicę). W ciągu ostatnich 12 lat stałem tam w korku dwa razy. Tak po około 30-40 minut. I tak naprawdę te korki spowodowane były przez stojące w kolejce autokary. Dojazd do przejścia jest jednojezdniowy. Kilka stojących w kolejce autokarów blokowało dojazd do bramek dla aut osobowych, które tak naprawdę były puste. A Google świeciło się na czerwono pokazując korek. Celnicy nie bardzo kwapili się do rozładowania kolejki :? . Dopiero piesza wycieczka jednego z pasażerów spowodowała że osobowe auta wyjeżdżały z kolejki na puste przejście dla osobówek :D
Taka sytuacja miała miejsce na wjeździe i przy powrocie.
Chociaż w tym roku w lipcu przejście było "wymarłe"
Pozdrawiam :papa:

Ja Lendavę poznałem przez przypadek podróżując stopem w 2013, tak mnie zniósł tranzyt TIR, od granicy węgiersko słoweńskiej przez Dolgą Vas i Lendavę przeszedłem do granicy z HR właściwie pieszo :D Moim zdaniem to świetna alternatywa dla trasy CZ-A-SLO, którą jeździłem w zeszłych latach, szczególnie przy obecnym stanie M86
tomek64
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek64 » 14.08.2020 12:43

[/quote]Ja Lendavę poznałem przez przypadek podróżując stopem w 2013, tak mnie zniósł tranzyt TIR, od granicy węgiersko słoweńskiej przez Dolgą Vas i Lendavę przeszedłem do granicy z HR właściwie pieszo :D Moim zdaniem to świetna alternatywa dla trasy CZ-A-SLO, którą jeździłem w zeszłych latach, szczególnie przy obecnym stanie M86[/quote]
W Lendavie bardzo często uzupełniałem zapasy w "Travel FREE Shop Petišovci" gdy sklep był całodobowy. Niestety od kilku lat godziny otwarcia nie pokrywają się z czasem mojego przejazdu. :cry:
Wychodzi na to że wspólnie zaopatrujemy się w pieczywo na ulicy Dalekiej ( ewentualnie Francuskiej) :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.08.2020 18:04

Właśnie jestem na noclegu na We . Trasa Racibórz Ostrava Brno Bratysława M86 . Wyjazd o 13 z domu, o 18:30 w Lenti. Większy ruch tylko w okolicy Brna. Jak na razie dla mnie najlepsza trasa.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.08.2020 22:06

North Slav napisał(a):
empire13 napisał(a):
North Slav napisał(a):

Okej, to zmienia postać rzeczy. A spod Kwapisza startowałem dwa lata temu jadąc na Krk ;) Pozdro, ciekawe, czy Cie kojarzę :)

Któż to wie? Może staliśmy nieraz w jednej kolejne po bułki? :oczko_usmiech:
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 15.08.2020 06:10

witam dids76 jak z tym śniadaniem w lenti ;czy da się wcześnie rano max do 7 czy bez śniadania szerokości
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 15.08.2020 12:31

Dolga Vas Petrol 1 E
chwileulotne85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chwileulotne85 » 15.08.2020 12:59

zapomniałem dodać, że jesteśmy w tych okolicach koło 1:00 w nocy. Więc muszą być całodobowe..
Widzę że kryterium spełnia Dolga Vas Petrol.

Dzięki!
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.08.2020 16:41

mietas69 napisał(a):witam dids76 jak z tym śniadaniem w lenti ;czy da się wcześnie rano max do 7 czy bez śniadania szerokości

Pytałem dzisiaj i śniadanie od siódmej
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 15.08.2020 16:45

dzięki wielkie
zajcov
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajcov » 15.08.2020 19:41

Małe podsumowanie trasy Ełk-Baska Voda

13.08 godz. 7,30 wyjazd z Ełku do Bratysławy przez Warszawę, potem S8 na piotrków i Czestochowę potem a1 na Gorzyczki i D1 na Brno i Bratysława. Trasa płynna, bez korków, jedynie małe zatwardzenie ok 10-15 min. na odcinku wjazdu na A1 w Częstochowie. Przyjazd do Bratysławy ok 17.20. Nocleg w hotelu MAXInn (polecam) Tankowanie na Crabie w Rybniku LPG 1,89 :D

14.08.2020 Śniadanko, wyjazd z hotelu po 8 tankowanie LPG na stacji Jurki ( cena 0,469 euro za litr, na stacji OMV przy hotelu LPG po 0,69 euro 8O ) Trasa przez Węgry bajka, spokojnie, na stare przejście w Letenye (byłem 3 w kolejce) 5 minut oczekiwania, okazanie dowodów. Tankowanie na stacji INA w Gorican cena 4,21 kuna/litr. Trasa przez Chorwację płynna bez korków i dużego ruchu. Przyjazd do .Baska Voda ok 17.20.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 273
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone