Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 11.08.2020 17:41

taki--jeden napisał(a):Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Wybiorę Zwoleń-Sahy w opcji bez płatnej SK. Wg GM czasowo/kilometrowo wychodzi bardzo podobnie.

To szczęśliwej podróży. ps. dokładnie obejrzyj googlemaps, gdzie jest zjazd na 69, żeby jej nie przegapić. Ten krótki, płatny odcinek patrolują cywilne auta policji drogowej.
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 12.08.2020 09:22

taki--jeden napisał(a):Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Wybiorę Zwoleń-Sahy w opcji bez płatnej SK. Wg GM czasowo/kilometrowo wychodzi bardzo podobnie.

Najlepiej ocenić samemu, ale żeby Ci trochę skomplikować :) ja ostatnio wybieram zdecydowanie drogę przez Bratysławę i M86 na Węgrzech. Ta trasa jest wygodniejsza - więcej odcinków autostradowych i ekspresowych - w porównaniu do krętej słowackiej drogi na Sahy. Dodatkowo masz po drodze Budapeszt (chyba że masz zamiar zwiedzać), który też nie "pomaga". Albo przejazd przez centrum (jeśli w dzień to trzeba się liczyć z korkami) albo naokoło obwodnicą.
Wydatek ok. 60 zł za miesięczną winietę słowacką jest rekompensowany wygodną jazdą.
Z opcji Kraków-Chyżne-Bratysława czy Kraków-A4 - Zwardoń - Bratysława ta druga wydaje się wygodniejsza, ale dużych różnic w czasach przejazdu nie ma.
Tak że co kto lubi ...
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 12.08.2020 12:56

Mój powrót wyglądał następująco :
https://goo.gl/maps/SqxoYoX3JDpwGQPG6
Wyjazd godzina 6:40. Dojechaliśmy o godzinie 23:40. Mój pierwszy raz pokonania drogi na jeden raz bez noclegu. Nie spinaliśmy się i w każdej chwili gotowi byliśmy zanocować po drodze w miarę zmęczenia (choć śmialiśmy się po drodze, że trochę dziwnie byłoby jechać z Chorwacji i zapodać nocleg pośredni w Żninie albo w Szubinie ;) ). Jednak w miarę pusta droga sprawiła, że pocisnęliśmy do końca. Drugi kierowca - Żona od czasu do czasu zmienił mnie na godzinkę / dwie. Przystanków pewnie ok. 10. Nigdzie nie staliśmy w korku. W drugą stronę jedyny korek jaki spotkałem to odcinek A4 między Gliwicami a Wrocławiem w stronę Gliwic. Tam warto przejechać lokalnymi aktualnie. I tak zrobiłem w drodze do Chorwacji. Pozdrawiam i szerokiej, bezpiecznej drogi dla jadących na wypoczynek jak i powracających :) :papa:
Ostatnio edytowano 12.08.2020 13:55 przez milosz78, łącznie edytowano 1 raz
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 12.08.2020 13:22

#milosz78, dobry czas, jak na tak dluga trase.
Nawet nie wiedzialem, ze mamy 2 Bydgoszcze w PL.
Od razu przypomnial mi sie cytat z Barei - "...do Bydgoszczy będę jeździł, a tu nie będę kupował..."... ;)
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 12.08.2020 13:34

Hahahaha. Ja do tej w kujawsko pomorskim ;) poprawie linka zaraz . Przepraszam. Coś mi było za dużo tych kilometrów ale Żona mówi że przecież przez Ostrawę to dalej no to ja że fakt kopiuj link /wklej .
<edit>
Poprawione . Kilometrów 1589 -> https://goo.gl/maps/SqxoYoX3JDpwGQPG6
Pozdrawiam
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 12.08.2020 14:26

Nie mialbys mniej km-ów via A1 w PL?
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 12.08.2020 15:23

robertms napisał(a):Nie mialbys mniej km-ów via A1 w PL?

Owszem. Jednak tam zawsze coś się dzieje na odcinku Częstochowa Łódź. Koledzy w wątku trasa-z-kujaw-i-pomorza-do-chorwacji-konkretne-propozycje-t51988-165.html#p2162459 przekonali mnie abym spróbował nowej S5 i opłaciło się.
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 13.08.2020 08:32

milosz78 napisał(a):
robertms napisał(a):Nie mialbys mniej km-ów via A1 w PL?

Owszem. Jednak tam zawsze coś się dzieje na odcinku Częstochowa Łódź. Koledzy w wątku trasa-z-kujaw-i-pomorza-do-chorwacji-konkretne-propozycje-t51988-165.html#p2162459 przekonali mnie abym spróbował nowej S5 i opłaciło się.

Milosz78. dzięki za podpowiedź S5. Ja ruszam w przyszłą sobotę skoro świt i liczę na mniejsze obciążenie A1 między Łodzią a Częstochową. Tak więc starą trasą, tym bardziej że z noclegiem w Varażdinskich Toplicach. Jednak jeśli natknę się na korki chyba powrót zaplanuję Twoją trasą. Czas pokaże i zweryfikuje.
Przy okazji. Jakie jest nastawienie w Cro. do Polaków przy ostatnim wzroście zachorowań na Covid? Jakie środki ostrożności i zabezpieczenia na trasie i na miejscu? :papa:
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 13.08.2020 08:53

milosz78, pamiętasz czy przy rondzie w Körmend (obok stacja OMV) były jakieś utrudnienia? Spoglądam na Google Maps od tygodnia i praktycznie całą dobę jest czerwono na odcinku pomiędzy Egyházasrádóc, a Körmend. To taki charakterystyczny odcinek z dwiema jezdniami i torami kolejowymi biegnącymi równolegle do trasy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2020 09:13

roykssop napisał(a):milosz78, pamiętasz czy przy rondzie w Körmend (obok stacja OMV) były jakieś utrudnienia? Spoglądam na Google Maps od tygodnia i praktycznie całą dobę jest czerwono na odcinku pomiędzy Egyházasrádóc, a Körmend. To taki charakterystyczny odcinek z dwiema jezdniami i torami kolejowymi biegnącymi równolegle do trasy.

Tu sobie sprawdź. Przed Rondem są prace drogowe, dalej nic.
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 13.08.2020 09:16

pääkäyttäjä napisał(a):
Tu sobie sprawdź. Przed Rondem są prace drogowe, dalej nic.

No i to rozjaśniło sprawę. Dzięki!
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 13.08.2020 10:13

Anook szerokości . Co do rygorów ja odbierałem tak jak w Polsce. Większość przestrzega maseczek na stacjach po drodze i w sklepach. S5 jest naprawdę super. Jadąc w niedzielę rano we Wrocku byłem chyba w 2.5 h i nie przekraczałem jakoś znacznie prędkości. Jest niestety to wąskie gardło pod Bydgoszczą między Zamoscią a Żninem. Mnie nie dotyczyły bo jechałem niedziela rano a wracałem w środku nocy. Wiem jednak że tam się też potrafi zakorkować. Google w dzień proponuje nawet jechać trasa 25 i przez Łabiszyn i Lubostroń wbić się w Żninie na S5 .
W ubiegłym roku jechałem A1 ruszając nocą z piątku na sobote więc nocą w miarę przejechałem newralgiczne odcinki w PL. W tej trasie A1 przez Częstochowę nie cierpię też odcinka pod samą Bydgoszczą , tj. krajowej 10 od Ciechocinka do Bdg. Zawsze mnie bardzo męczy i zajmuje dużo czasu- auto małej mocy więc i z wyprzedzaniem raczej ciężko przy tym ruchu.
Rondo na Węgrzech tak jak Kolega powyżej podał. Są roboty ale nie były jakieś mega uciążliwe. Jechało się jak po węgierskich lokalnych
Udanej trasy i wczasów :papa:
ANOOK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANOOK » 13.08.2020 11:15

Milosz 78. Dziękuję za tak obszerną informację. Sprawdzę, napiszę. 10 do Torunia w soboty nie jest tak tragiczna. Mniej TIR-ów. Na to liczę także na A-1. Powroty z wybrzeża to raczej godziny popołudniowe i niedziela a ja w tym czasie będę już na Słowacji Na razie bardziej obawiam się wprowadzenia obostrzeń dla Polaków ze względu na ilość zachorowań. To by było fatalne, czekać cały rok i w ostatniej chwili zostać w domu. :evil:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 13.08.2020 23:04

W sobotę rano (5:00-6:00) wyjeżdżam więc czas na ostateczną trasę.
Wiem z innego tematu dzięki uprzejmości forumowicza @dids76 że najlepsza trasa ze Śląska do Zagrzebia wygląda tak:
Bytom - Zalabaksa.
Na końcu tej trasy zweryfikuję korki w apce BorderWatches i na stronie https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
W zależności od sytuacji pojadę do Zagrzebia przez Letenye (stare przejście) albo przez Lendava.
Następnego dnia z Zagrzebia na Pag autostradą do Maslenica lub przez Plitvička Jezera (na powrocie z Pag wybiorę sobie dla porównania drugą trasę).

W drodze powrotnej mam zamiar nocować w Budapeszcie więc jedyna sensowna trasa na sobotni ranek to chyba taka.
Wątpliwości mam którędy jechać z Budapesztu do Bytomia w niedzielę 30/08. Zastanawiam się nad 2 wariantami:
1. Przez Komárno.
2. Przez Zwoleń.

Wszelkie sugestie i opinie na temat każdego etapu a także na temat 2 wariantów (a może jest jeszcze inna opcja?) z Budapesztu do Bytomia są mile widziane.
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 14.08.2020 08:22

empire13 napisał(a):W sobotę rano (5:00-6:00) wyjeżdżam więc czas na ostateczną trasę.
Wiem z innego tematu dzięki uprzejmości forumowicza @dids76 że najlepsza trasa ze Śląska do Zagrzebia wygląda tak:
Bytom - Zalabaksa.
Na końcu tej trasy zweryfikuję korki w apce BorderWatches i na stronie https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
W zależności od sytuacji pojadę do Zagrzebia przez Letenye (stare przejście) albo przez Lendava.
Następnego dnia z Zagrzebia na Pag autostradą do Maslenica lub przez Plitvička Jezera (na powrocie z Pag wybiorę sobie dla porównania drugą trasę).

W drodze powrotnej mam zamiar nocować w Budapeszcie więc jedyna sensowna trasa na sobotni ranek to chyba taka.
Wątpliwości mam którędy jechać z Budapesztu do Bytomia w niedzielę 30/08. Zastanawiam się nad 2 wariantami:
1. Przez Komárno.
2. Przez Zwoleń.

Wszelkie sugestie i opinie na temat każdego etapu a także na temat 2 wariantów (a może jest jeszcze inna opcja?) z Budapesztu do Bytomia są mile widziane.

Cześc, w tym roku już jechałem (z Bytomia, tylko nie spod Plejady a spod Circle K pod Plejada :wink: , mam nadzieję, że pojadę drugi raz końcem sierpnia.

Powiedz mi, po co Ty się pchasz na Budapeszt zamiast sobie pojechać jak człowiek 86-stką, (która ma tym forum status kultowej)? Chcesz pozwiedzać po prostu?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 272
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone