Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 27.07.2020 19:44

Wszędzie możesz dostać fotkę, nie ma reguły. Ja dostałem poza terenem zabudowanym, na 90, na prostym odcinku drogi (podejrzewam, że wyprzedzałem wtedy) ale ludzie dostawali z autostrady, z miejscowości. Poszukam przed wyjazdem jakiejś app węgierskiej, może jest takowa. W Niemczech używam Blizzer, w Polsce Janosika, może i Węgry mają coś podobnego?..
tomekgolf
Plażowicz
Przejscie graniczne Zwardoń

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekgolf » 28.07.2020 12:43

Witam wszystkich jade za tydzien do CRO w tym roku eybralem trase przez Slowacje I Wegry.
Pytanie czy przejscie w Zwardoniu jest otwarte?na stonie w necie jest info ze zamkniete a mam informacje ze ktos przekraczal tam granice.ktos cos wie?
Sidney
Croentuzjasta
Re: Przejscie graniczne Zwardoń

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sidney » 28.07.2020 12:52

Otwarte
tomekgolf
Plażowicz
Re: Przejscie graniczne Zwardoń

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekgolf » 28.07.2020 12:57

Dzieki :)
romo82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) romo82 » 30.07.2020 11:19

Odebrałem dziś auto którym ruszam w droge przez Słowacje i Węgry. Okazało się ze wynajmujący podał mi złą literkę(miała być cyfra) rejestracji zamiast 0 podał O. Winiety już kupiłem z ezamka.sk i ematrica.nemzetivdi.hu Czy moge jechać na tych winietach czy kupić nowe?
romo82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) romo82 » 30.07.2020 11:29

Na https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ można edytawać rejestracje wiec spoko.
Pytanie teraz brzmi jaki system sprawdzania winiety jest na Słowacji? czy jechać z tym O zamiast 0 w nr rejestracji czy ktoś może sie przyczepić czy kupić nową winiete.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2020 12:38

romo82 napisał(a):Na https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ można edytawać rejestracje wiec spoko.
Pytanie teraz brzmi jaki system sprawdzania winiety jest na Słowacji? czy jechać z tym O zamiast 0 w nr rejestracji czy ktoś może sie przyczepić czy kupić nową winiete.

Winiety kontroluje monitoring i policja autostradowa. W Polsce i na Słowacji, w wyróżniku samochodu nie stosuje się litery O więc teoretycznie powinno to być uznane ale to trzeba zapytać zarządcę systemu winiet :papa:
romo82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) romo82 » 30.07.2020 13:06

pääkäyttäjä napisał(a):
romo82 napisał(a):Na https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ można edytawać rejestracje wiec spoko.

Winiety kontroluje monitoring i policja autostradowa. W Polsce i na Słowacji, w wyróżniku samochodu nie stosuje się litery O więc teoretycznie powinno to być uznane ale to trzeba zapytać zarządcę systemu winiet :papa:

Dzięki , mam nauczkę, już kupiłem 2 nowe (Węgry i Słowacja), trudno.
Dzwoniłem na Słowację (tu zmiana nr rejestracyjnego zajmuje im 2 dni robocze) i na Węgry (tu się dowiedziałem że można podmienić nr rej. u nich w biurze)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2020 13:23

romo82 napisał(a):Dzięki , mam nauczkę, już kupiłem 2 nowe (Węgry i Słowacja), trudno.
Dzwoniłem na Słowację (tu zmiana nr rejestracyjnego zajmuje im 2 dni robocze) i na Węgry (tu się dowiedziałem że można podmienić nr rej. u nich w biurze)

Tu masz biuro na Węgrzech - Lébény, autópálya mérnökség, 9155 Węgry przy M1 przed Gyorem ;)
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 30.07.2020 13:49

davnbb napisał(a):Wczoraj wracaliśmy przez Węgry. Odprawa na granicy HR-HU trwała 30 sekund. Po drodze żadnych problemów (jechaliśmy przez "wiochy"), żadnych korytarzy tranzytowych. Jedynie przez Słowację jazda w strugach deszczu - miejscami trzeba było zwolnić do 90.

No ale to, że jak piszesz, "zero korytarzy tranzytowych" oznacza że sobie tak po prostu postanowiłeś czy wolno ci było jechać tak jak ci wygodnie. Pytam bo ja jechałem do HR zgodnie z obowiązującymi węgierskimi rozporządzeniami a one wymuszają jazdę od Bratysławy na Budapeszt i odbicir potem wzdłuż Balatonu na Letenye. W sobotę wracam i chciałbym jednak jechać po swojemu czyli Nagykanizsa i w górę do Gyor nie robiąc tego koła. Pytanie tylko czy mi wolno, bo nigdzie nie widzę żeby się coś na stronie węgierskiej policji zmieniło.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2020 13:52

Jacek_P napisał(a):
davnbb napisał(a):Wczoraj wracaliśmy przez Węgry. Odprawa na granicy HR-HU trwała 30 sekund. Po drodze żadnych problemów (jechaliśmy przez "wiochy"), żadnych korytarzy tranzytowych. Jedynie przez Słowację jazda w strugach deszczu - miejscami trzeba było zwolnić do 90.

No ale to, że jak piszesz, "zero korytarzy tranzytowych" oznacza że sobie tak po prostu postanowiłeś czy wolno ci było jechać tak jak ci wygodnie. Pytam bo ja jechałem do HR zgodnie z obowiązującymi węgierskimi rozporządzeniami a one wymuszają jazdę od Bratysławy na Budapeszt i odbicir potem wzdłuż Balatonu na Letenye. W sobotę wracam i chciałbym jednak jechać po swojemu czyli Nagykanizsa i w górę do Gyor nie robiąc tego koła. Pytanie tylko czy mi wolno, bo nigdzie nie widzę żeby się coś na stronie węgierskiej policji zmieniło.

Polska jest na Węgierskiej "Zielonej Liście" wiec możesz jechać bez ograniczeń, jak chcesz i gdzie chcesz i jak długo chcesz :papa:
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 30.07.2020 14:20

ahm....a ja myślałem że korytarzyki obowiązujują wszystkich bez wyjątku. No cóż to jestem 150 km w plecy ale do przodu jesli chodzi o trasę wzdłuż Balatonu, przecudności. :)

Dzięki za info w takim razie wracam przez "Nagą Kanizę" i na północ.
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 30.07.2020 14:31

Witam.
23 07 wyjeżdżaliśmy do Chorwacji.
Viniety kupiłem wcześniej przez internet. Słowacka ok, w węgierskiej rypnąłem się w jednej literze. Nie było już czasu na weryfikację. Na granicy węgierskiej zostałem poinformowany, że istnieje możliwość zmiany numerów ale trzeba to załatwić w centrum obsługi turystów w Lebeny. Szybciej i łatwiej było kupić nową vinietę:) 17 Euro w plecy :)
koni1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koni1 » 31.07.2020 00:45

Cześć,
W sobotę wracam z Orebic do PL (Zwardoń) przez Węgry i Słowację. To mój 3 raz tą trasą, ale z racji, że decyzja o wakacjach była bardzo spontaniczna, to zdałem się na prowadzenie przez Google Maps. No i wyszło przez Węgry bardzo średnio. Większa część trasy jakimiś krajowymi, lokalnymi, nie wiem - wolno, z dużą ilością oczek świecących na poboczach w nocy.
Chciałbym wrócić inaczej, jak najwięcej autostradą (mam winietę) z przejścia w Letenye do Bratysławy. Poprzednie 2 wyjazdy jeździłem wzdłuż Balatonu i pamiętam, że to było praktycznie cały czas autostradą, ale to było dekadę prawie temu i może to już nie jest najlepsza trasa :?:
Będę wdzięczny za info, której/ych dróg się trzymać i na jakie miejscowości kierować.
Z góry dzięki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2020 06:06

Albo jedziesz autostradą do Budapesztu i potem autostradą dalej w stronę Bratysławy albo zostaje jazda autostradą do Nagykanizsa i kierować się na Szombathely. Od Szombathely masz potem autostradę. Węgierskie krajówki są do zniesienia ale trzeba pilnować ograniczeń prędkości.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 266
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone