romo82 napisał(a):Na https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ można edytawać rejestracje wiec spoko.
Pytanie teraz brzmi jaki system sprawdzania winiety jest na Słowacji? czy jechać z tym O zamiast 0 w nr rejestracji czy ktoś może sie przyczepić czy kupić nową winiete.
pääkäyttäjä napisał(a):romo82 napisał(a):Na https://ematrica.nemzetiutdij.hu/ można edytawać rejestracje wiec spoko.
Pytanie teraz brzmi jaki system sprawdzania winiety jest na Słowacji? czy jechać z tym O zamiast 0 w nr rejestracji czy ktoś może sie przyczepić czy kupić nową winiete.
Winiety kontroluje monitoring i policja autostradowa. W Polsce i na Słowacji, w wyróżniku samochodu nie stosuje się litery O więc teoretycznie powinno to być uznane ale to trzeba zapytać zarządcę systemu winiet
romo82 napisał(a):Dzięki , mam nauczkę, już kupiłem 2 nowe (Węgry i Słowacja), trudno.
Dzwoniłem na Słowację (tu zmiana nr rejestracyjnego zajmuje im 2 dni robocze) i na Węgry (tu się dowiedziałem że można podmienić nr rej. u nich w biurze)
davnbb napisał(a):Wczoraj wracaliśmy przez Węgry. Odprawa na granicy HR-HU trwała 30 sekund. Po drodze żadnych problemów (jechaliśmy przez "wiochy"), żadnych korytarzy tranzytowych. Jedynie przez Słowację jazda w strugach deszczu - miejscami trzeba było zwolnić do 90.
Jacek_P napisał(a):davnbb napisał(a):Wczoraj wracaliśmy przez Węgry. Odprawa na granicy HR-HU trwała 30 sekund. Po drodze żadnych problemów (jechaliśmy przez "wiochy"), żadnych korytarzy tranzytowych. Jedynie przez Słowację jazda w strugach deszczu - miejscami trzeba było zwolnić do 90.
No ale to, że jak piszesz, "zero korytarzy tranzytowych" oznacza że sobie tak po prostu postanowiłeś czy wolno ci było jechać tak jak ci wygodnie. Pytam bo ja jechałem do HR zgodnie z obowiązującymi węgierskimi rozporządzeniami a one wymuszają jazdę od Bratysławy na Budapeszt i odbicir potem wzdłuż Balatonu na Letenye. W sobotę wracam i chciałbym jednak jechać po swojemu czyli Nagykanizsa i w górę do Gyor nie robiąc tego koła. Pytanie tylko czy mi wolno, bo nigdzie nie widzę żeby się coś na stronie węgierskiej policji zmieniło.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi