Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
polokokt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) polokokt » 22.07.2020 14:54

marekkowalak napisał(a):Nie sprzed 20 lat, a sprzed 3 czy 4 - jest nowa nawierzchnia na większości tej drogi.

I nie sporo radarów, bo aż 2: jeden w Szmobathely, drugi w Zalabaksa. Oba świetnie oznakowane i z daleka widoczne.
A M86 to jest autostrada - na całej długości. Też nowa :D

Nawierzchnia może jest i nowa, ale nadal jest to rodzaj drogi krajowej jednopasmowej, bez pobocza przez wioski i pola. Coś się trafia jadącego 10km/h wolniej niż dopuszczalny limit i przez dłuższy czas można się ciągnąć.

Nie wiem ile było radarów stacjonarnych, nie liczyłem. Ale miałem dwa patrole stojące przy drodze (jeden na peeno mnie "ostrzelal" z radaru). Jak na 1600km pokonanych z Warszawy do Orebica to wszystkie patrole które spotkałem to właśnie na tym kawałku. Oczywiście, to nie jest dużo. Na drodze między Białymstokiem a Augustowem radar stacjonarny stoi w każdej wsi niemalże. Ale jednak jak na całą trasę PL - CRO to jednak procentowo spora kumulacja tam jest.
Oczywiscie, to ani plus ani minus, nawigacja i tak ostrzega, radar tak jak piszesz jest widoczny. Co kto lubi. Jak widać, ta trasa też się cieszy sporą popularnością wsród polaków, co zresztą widać po ilości auto z polska rejestracją które tam spotykałem. Ostatni powrót rok temu z CRO, zaliczyłem w kolumnie 4 aut z Polski. Jakby było tragicznie to wszyscy jeździliby autostrada :)
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 22.07.2020 15:01

polokokt napisał(a):Nawierzchnia może jest i nowa, ale nadal jest to rodzaj drogi krajowej jednopasmowej, bez pobocza przez wioski i pola. Coś się trafia jadącego 10km/h wolniej niż dopuszczalny limit i przez dłuższy czas można się ciągnąć.

Nie wiem jaką droga Ty jechałeś ale z tego co piszesz to wychodzi że 86.
Nie rozumiem hasła "bez pobocza". Przecież na przeważającym odcinku tej drogi jest szerokie pobocze pozwalające spokojnie wyprzedzać, więc nie ma obaw o tułanie się przez godzinę za zawalidrogą.

Jeszcze po zrobieniu obwodnicy Zalalovo to już w ogóle spokojnie się tam jedzie.
polokokt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) polokokt » 22.07.2020 16:35

tranquilo napisał(a):Nie wiem jaką droga Ty jechałeś ale z tego co piszesz to wychodzi że 86.
Nie rozumiem hasła "bez pobocza". Przecież na przeważającym odcinku tej drogi jest szerokie pobocze pozwalające spokojnie wyprzedzać, więc nie ma obaw o tułanie się przez godzinę za zawalidrogą.

Jeszcze po zrobieniu obwodnicy Zalalovo to już w ogóle spokojnie się tam jedzie.

Widać każdy ma inną definicję pobocza i zawalidrogi. Dla mnie "TIR" jadący 10km/h wolniej niż dopuszczalna to już objekt który skutecznie opóźnia drogę a że jedzie jednak blisko limitu prędkości to z wyprzedzeniem moze nie być już tak łatwo. Jest różnie. Jeździmy o różnych porach dnia i nocy, róch jest różny. Cała droga 86 jest na google street view , każdy może kliknąć w kilka losowych miejsc i ocenić czy droga odpowiada czy nie. Na pewno nie jest zła.
Nie zmienia to faktu że w tym roku w jedną stronę wybieram 86-tkę a w drugą autostradę przy Balatonie (dla testu bo tamtędy jeszcze nie jechałem). .
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 22.07.2020 20:37

polokokt napisał(a):
tranquilo napisał(a):Nie wiem jaką droga Ty jechałeś ale z tego co piszesz to wychodzi że 86.

Widać każdy ma inną definicję pobocza i zawalidrogi. Dla mnie "TIR" jadący 10km/h wolniej niż dopuszczalna to już objekt który skutecznie opóźnia drogę a że jedzie jednak blisko limitu prędkości to z wyprzedzeniem moze nie być już tak łatwo. Jest różnie. Jeździmy o różnych porach dnia i nocy, róch jest różny. Cała droga 86 jest na google street view , każdy może kliknąć w kilka losowych miejsc i ocenić czy droga odpowiada czy nie. Na pewno nie jest zła.
Nie zmienia to faktu że w tym roku w jedną stronę wybieram 86-tkę a w drugą autostradę przy Balatonie (dla testu bo tamtędy jeszcze nie jechałem). .

Zdjecia street view są z którego roku?
Ja jak wczoraj patrzałem to były z 2012. To wiele wyjaśnia.
Obecnie droga jest taka że wyprzedzić TIRa to nie jest wielki problem.
Jechałem tą trasą kilka razy nigdy za nikim się nie wlekłem.
seta1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) seta1 » 23.07.2020 06:07

[/quote]
Zdjecia street view są z którego roku?
Ja jak wczoraj patrzałem to były z 2012. To wiele wyjaśnia.
Obecnie droga jest taka że wyprzedzić TIRa to nie jest wielki problem.
Jechałem tą trasą kilka razy nigdy za nikim się nie wlekłem.[/quote]
Potwierdzam ,trasa 22.07 Ostrawa,Brno,Bratysława,Csorna,M86+86,Stare przejście Letenye,nocleg Rastoke.Na drogach luz,małe opóźnienie tylko przed Brno,86 bez problemy ,są miejsca do wyprzedzania,stacja paliw Lenti jakiś remont nie wiem ile potrwa dostępne tylko LPG ,brak info na stronie MOL ,na starym przejściu 1 samochód ,5 minut,miałem wysłany enter croatia,nocleg Rastoke bardzo mało ludzi,kto nie był polecam.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.07.2020 20:55

polokokt napisał(a):

tylko, że taki TIR przeważnie "rżnie" taką stałą prędkością również w terenie zabudowanym...czasami warto za nim jechać...
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 23.07.2020 21:09

Sol-Wagon napisał(a):tylko, że taki TIR przeważnie "rżnie" taką stałą prędkością również w terenie zabudowanym...czasami warto za nim jechać...

Dokładnie tak jest i przekonałem się o tym że tak właśnie jadą TIR-y :)
davnbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) davnbb » 25.07.2020 09:53

Wczoraj wracaliśmy przez Węgry. Odprawa na granicy HR-HU trwała 30 sekund. Po drodze żadnych problemów (jechaliśmy przez "wiochy"), żadnych korytarzy tranzytowych. Jedynie przez Słowację jazda w strugach deszczu - miejscami trzeba było zwolnić do 90.
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 25.07.2020 15:54

witam jadąc od strony węgier do Poreć przez przez Słowenię czy lepiej przekraczać granicę w Rupie ,czy w Socerga Buzet prze Rupę jechałem a przez Buzet nie jaka tam jest droga chodzi o nawierzchnię i ukształtowanie terenu dziękuję za informację i pozdrawiam
Marcin25d
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin25d » 27.07.2020 06:38

Witam my pierwszy raz w Chorwacji. Wyjazd z Radomia o w niedzielę 6 rano dojazd do Primošten 20 na granicy w letenye sprawdzenie danych i witaj Chorwacjo. Pozdrawiam
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 27.07.2020 10:14

Na Węgrzech radzę uważać, bo nawet nie wiesz, kiedy ci fotkę strzelą , a karzą równo. W zeszłym roku mnóstwo ludzi z forum dostało mandaty. Czy przekroczysz o 20 km, czy o 40 km jesteś lżejszy o ponad 400 PLN. Mi przyszło 105 km/h na 90 , czyli przekroczyłem o 25 km/h i ponad 400 PLN. Nie ma żadnego oznakowania, że mierzą. W tym roku przez Węgry ze spokojem pojadę.
Ostatnio edytowano 27.07.2020 16:20 przez SebastianM, łącznie edytowano 3 razy
luki368
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luki368 » 27.07.2020 10:54

Dokładnie. Potrafią ustawić się gdzieś w krzakach i strzelać. Oznaczeń nie ma. Na szczęście ja jadąc na wakacje jadę sobie zawsze spokojnie :)
axlgks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axlgks » 27.07.2020 15:23

axlgks napisał(a):
elliotek napisał(a):ja przez całe lata jeżdżę z Pszczyny (Śląsk) przez Czechy, Austrie, Słowenie no i oczywiście Chorwacje, ale w tym roku a dokładnie w przyszłym tygodniu w czwartek myślę, żeby pojechać przez Węgry. Google Maps pokazuje mi tę trasę: https://goo.gl/maps/CVyYwngCRd5WMDvo7

Czy wszystko tu ok?

Tak się składa że jadę niemal z tego samego miejsca niemal w to samo miejsce ;)
Tyle że w Węgrzech rezygnuję z autobany i skracam sobie przejazdem przez Słowenię. W zeszłym roku tak pojechałem i było wszystko w porządku. Za 2 dni ruszam dokładnie w ten sam sposób.
https://goo.gl/maps/UcKaPqWQr7XCQkiG7

Pojechałem jak planowałem. Start o godz 21 00. Przejazd spokojny. Bez korków. Na granicy Słoweńsko Chorwackiej w Mursko byłem sam, szybkie skanowanie dowodów, tankowanie i o 9 00 byłem na miejscu w Mandre.
Droga 86 w Węgrzech bardzo dobrej jakości, tylko miejscami jeszcze stara nawierzchnia. W moim odczuciu spokojnie można nadłożyć te 20 minut a oszczędzić koszt winiety. Polecam tę trasę.
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 27.07.2020 18:49

SebastianM napisał(a):Na Węgrzech radzę uważać, bo nawet nie wiesz, kiedy ci fotkę strzelą , a karzą równo. W zeszłym roku mnóstwo ludzi z forum dostało mandaty. Czy przekroczysz o 20 km, czy o 40 km jesteś lżejszy o ponad 400 PLN. Mi przyszło 105 km/h na 90 , czyli przekroczyłem o 25 km/h i ponad 400 PLN. Nie ma żadnego oznakowania, że mierzą. W tym roku przez Węgry ze spokojem pojadę.

czy możesz napisać , gdzie można spotkać policjantów , lub czy masz namiar gdzie takowe maszynki i Panowie wyłapują? będę wdzięczny , jadę od Miszkolca , Budapeszt , Letenye.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 27.07.2020 19:24

SebastianM napisał(a):Na Węgrzech radzę uważać, bo nawet nie wiesz, kiedy ci fotkę strzelą , a karzą równo. W zeszłym roku mnóstwo ludzi z forum dostało mandaty. Czy przekroczysz o 20 km, czy o 40 km jesteś lżejszy o ponad 400 PLN. Mi przyszło 105 km/h na 90 , czyli przekroczyłem o 25 km/h i ponad 400 PLN. Nie ma żadnego oznakowania, że mierzą. W tym roku przez Węgry ze spokojem pojadę.

Pytanie, czy te "suszarki" to poza autostradami/ekspresowkami?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 265
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone