Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2020 14:11

mateelv napisał(a):Pobyt bez ograniczeń, a tranzyt wyznaczoną drogą. Kto to tworzy...

Tranzyt wyznaczoną drogą nie obowiązuje obywateli krajów oznaczonych na mapie kolorem zielonym.
Jeśli nie wierzysz tej informacji - masz kontakt do Ambasady >>> https://www.gov.pl/web/wegry/ambasada
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 21.07.2020 14:20

Konradk napisał(a):
gartur napisał(a):Bez przesady, znowu tak sporo tej zwierzyny tam nie biega, po prostu uważaj tak samo jak na polskich drogach. Na jedenaście przejazdów nocą raz mi się udało spotkać "pasącą" się sarenkę na drodze :wink: . Bez obaw, po prostu uważaj :idea: .

No to miałem jakiegoś wyjątkowego pecha, bo pasącą się sarenkę spotkałem jadąc pierwszy raz.
Oczywiście nie jest to safari i samochody przecież tamtędy jeżdżą, ale na zwierzynę trzeba naprawdę mocno uważać.

Zwierzeta żeruja najczescien noca/nad ranem, wiec jak na 11tras, tylko 1 spotkanie, to rzeczywiscie fart - a droga przez HUN do takiego, porannego spotkania, zaprasza... Trza uwazac podwojnie w nocy...
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 21.07.2020 14:24

mateelv napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
mateelv napisał(a):No jakby nie patrzeć nigdzie nie jest napisane, że dotyczy to krajów "żółtych". Komunikat pojawił się 14 lipca.

Jakby nie patrzeć, jeśli pobyt na Węgrzech jest możliwy dla obywateli polskich bez żadnych ograniczeń w dowolnym miejscu to znaczy, że aby tam dotrzeć nie obowiązuję żadne korytarze tranzytowe.

I to jest absurdalne. Logika podpowiada jedno, a jak jest napisane - każdy widzi.

Pobyt bez ograniczeń, a tranzyt wyznaczoną drogą. Kto to tworzy...

Pewnie ktos, kto do tej pory z taka sytuacja nie mial do czynienia... ;)
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 21.07.2020 15:24

marekkowalak napisał(a):I nie sporo radarów, bo aż 2: jeden w Szmobathely, drugi w Zalabaksa. Oba świetnie oznakowane i z daleka widoczne.
A M86 to jest autostrada - na całej długości. Też nowa :D

Z tego co ja wiem to M-86 to nie jest autostradą tylko drogą ekspresową, a tam obowiązuje prędkość 110 km/h
robo111
Odkrywca
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) robo111 » 21.07.2020 15:35

Znalazłem informację na stronie węgierskiej o tzw korytarzach dla turystów tranzytowych http://www.police.hu/en/content/humanitarian-corridor.
W takiej sytuacji moje plany tranzytu przez Węgry Rajka - Szombathely - Letenye legły w gruzach, chyba że się mylę. Jechać na budapesztański ring się nie opłaca, zostają korki na granich Słowenii.
sandibel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandibel » 21.07.2020 15:37

robo111 info o korytarzach jest z 03.07..juz mozemy normalnie jezdzic
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2020 16:55

robo111 napisał(a):Znalazłem informację na stronie węgierskiej o tzw korytarzach dla turystów tranzytowych http://www.police.hu/en/content/humanitarian-corridor.
W takiej sytuacji moje plany tranzytu przez Węgry Rajka - Szombathely - Letenye legły w gruzach, chyba że się mylę. Jechać na budapesztański ring się nie opłaca, zostają korki na granich Słowenii.

Przeczytaj kilka postów na poprzedniej stronie.
elliotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elliotek » 21.07.2020 17:45

axlgks napisał(a):
elliotek napisał(a):ja przez całe lata jeżdżę z Pszczyny (Śląsk) przez Czechy, Austrie, Słowenie no i oczywiście Chorwacje, ale w tym roku a dokładnie w przyszłym tygodniu w czwartek myślę, żeby pojechać przez Węgry. Google Maps pokazuje mi tę trasę: https://goo.gl/maps/CVyYwngCRd5WMDvo7

Czy wszystko tu ok?

Tak się składa że jadę niemal z tego samego miejsca niemal w to samo miejsce ;)
Tyle że w Węgrzech rezygnuję z autobany i skracam sobie przejazdem przez Słowenię. W zeszłym roku tak pojechałem i było wszystko w porządku. Za 2 dni ruszam dokładnie w ten sam sposób.
https://goo.gl/maps/UcKaPqWQr7XCQkiG7

Ale to przez Słowenię jak jedziesz to winiety trzeba kupić.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 21.07.2020 17:47

Trochę nie miałem czasu śledzić na bieżąco wszystkich interesujących mnie wątków, bo bardzo dużo się tu tego pojawia, (niekoniecznie konkretnego), a wyszukiwarka mi nie pokazuje tego czego potrzebuję.

Czy ktoś ostatnio (mam na myśli naprawdę ostatnio - lipiec 2020) jechał przez Dolga Vas i Mursko Sredisce?
Czy przejście jest normalnie otwarte jak zawsze?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2020 17:52

tranquilo napisał(a):Trochę nie miałem czasu śledzić na bieżąco wszystkich interesujących mnie wątków, bo bardzo dużo się tu tego pojawia, (niekoniecznie konkretnego), a wyszukiwarka mi nie pokazuje tego czego potrzebuję.

Czy ktoś ostatnio (mam na myśli naprawdę ostatnio - lipiec 2020) jechał przez Dolga Vas i Mursko Sredisce?

Kilka osób jechało, są posty na ten temat.
Wpisz w okienku "przeszukaj ten wątek": Mursko , Dolga i znajdziesz te posty.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 21.07.2020 17:54

elliotek napisał(a):
axlgks napisał(a):
elliotek napisał(a):ja przez całe lata jeżdżę z Pszczyny (Śląsk) przez Czechy, Austrie, Słowenie no i oczywiście Chorwacje, ale w tym roku a dokładnie w przyszłym tygodniu w czwartek myślę, żeby pojechać przez Węgry. Google Maps pokazuje mi tę trasę: https://goo.gl/maps/CVyYwngCRd5WMDvo7

Czy wszystko tu ok?

Tak się składa że jadę niemal z tego samego miejsca niemal w to samo miejsce ;)
Tyle że w Węgrzech rezygnuję z autobany i skracam sobie przejazdem przez Słowenię. W zeszłym roku tak pojechałem i było wszystko w porządku. Za 2 dni ruszam dokładnie w ten sam sposób.
https://goo.gl/maps/UcKaPqWQr7XCQkiG7

Ale to przez Słowenię jak jedziesz to winiety trzeba kupić.

Jak pojedzie przez Słowenię tak jak jest pokazane to nie trzeba winiety :) https://www.google.com/maps/dir/R%C3%A9 ... 897383!3e0
elliotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elliotek » 21.07.2020 18:03

A czy w Słowenii czasem nie jest tylko dostępny w tek chwili tylko tranzyt?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2020 18:06

elliotek napisał(a):A czy w Słowenii czasem nie jest tylko dostępny w tek chwili tylko tranzyt?

Tranzyt był, ale już go nie ma.
Jest specjalny wątek widoczny wyraźnie na forum.
jak-dojechac-do-chorwacji-po-otwarciu-granic-sezon-2020-t55858.html
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.07.2020 18:40

Janusz Bajcer napisał(a):
tranquilo napisał(a):Trochę nie miałem czasu śledzić na bieżąco wszystkich interesujących mnie wątków, bo bardzo dużo się tu tego pojawia, (niekoniecznie konkretnego), a wyszukiwarka mi nie pokazuje tego czego potrzebuję.

Kilka osób jechało, są posty na ten temat.
Wpisz w okienku "przeszukaj ten wątek": Mursko , Dolga i znajdziesz te posty.

Ja jechałem, jest wszystko ok, można jechać, na rondku wiadomym zjazdem, a potem kawałek wzdłuż (obok) autostrady
Powodzenia
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 21.07.2020 19:26

tony montana napisał(a):
Ja jechałem, jest wszystko ok, można jechać, na rondku wiadomym zjazdem, a potem kawałek wzdłuż (obok) autostrady
Powodzenia

Dzięki,
trasę znam dobrze, mogę z "zamkniętymi oczami" jechać :D
Zastanawiałem się czy tylko w tym roku nie zamknęli przejścia dla obcych. Tak dużo piszą o Covidzie i z nim związanymi sprawami że zacząłem się gubić :D

Im bliżej wyjazdu to będę coraz więcej czasu poświęcał na forum to jakoś się odgrzebię w tym wszystkim :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 263
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone