Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
polokokt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) polokokt » 20.07.2020 18:09

dids76 napisał(a):Jakoś dziwnie jedziesz, jak A1 to czemu na Cieszyn a potem Brno?

Oczywiście, widzisz tak to jest pisać w pośpiechu w skrócie myślowym.
Oczywiście miałem na myśli normalnie jazdę A1 na Ostrawę i potem na Brno. Czyli tutaj na tym odcinku od Warszawy taki standardzik który proponuje google.maps.
Moturek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Moturek » 20.07.2020 20:07

seta1 napisał(a):
Moturek napisał(a):Wyjazd 19.07. Ostatecznie zdecydowałem trasa Zwardon Słowacja na Zyline Bratysława następnie Węgry Szombathely i Cro .

Proszę po przyjeździe o info z trasy(szczególnie Węgry),jadę tyn samym wariantem 22.07 (nocleg i zwiedzanie Rastoke https://podroze.onet.pl/ciekawe/chorwac ... ke/g5ts22x) i 23.07 dojazd okolice Trogiru.

Hej
Wyjechaliśmy 19.07 o 4 nad ranem z Krakowa.
Do Zwardownia przez Wadowice trasa średnia z lisami i sarnami na drodze wlacznie. Potem przez Słowacja luz drogi niemal puste nie wiem może dlatego że niedziela. Pierwszy raz jechaliśmy w niedzielę. Bratysława ok 8:00 luźno. Węgry dalej pusto Tak autostradą dawno nie jechałem na przejściu granicznym Letenye 1 luźno- 10min maks 5aut przed nami. Nowe przejście google pokazywali +15min.
Jedyny większy ruch to na autostradzie za Zagrzebiem ale tylko na odcinku ok 30km potem znowu luźno wręcz pusto czasami aż do Malarskiej. Aha i na obwodnicy Zagrzebia był korek ale to przez malowanie pasów na jezdni i zawezeniu do jednego pasa(strata ok 10min) na sporym odcinku- zapewne przez niedzielę tylko.
W samej Makarskiej ludzi już dosyć. Nie ma pustych plaż jak na początku lipca. Na miejsce dotarliśmy po 13h z przerwami na siku dość czestymi. W tym przerwą na obiad. To pokazuje jak puste drogi były.
Zachęcam do tej trasy. Dzisiaj Polacy z Wałbrzycha mówili że w Sloweni na Macelj stali grubo ponad godzine
angrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) angrius » 20.07.2020 20:28

polokokt napisał(a):
angrius napisał(a):Czyli to nie jest dwupasmówka?

Opcja którą google.mpas podpowiada drogami 86 i M86 jest w sporej części bez autostrady. Zwykład droga krajowa sprzed 20 lat. W mieście 50 poza miastem 90. Sporo radarów czy kontroli z ręki. Trochę TIRów. Także jak coś się trafi to się człowiek ciągnie. Ale po wiel godzinach monotonni na autostradzie, dla niektórych to miła odskocznia.

Ja jadę na noc, więc raczej nie powinno być problemów z zawalidrogami. Bardziej obawiam się zwierzyny, skoro mówicie, że tam sporo tego biega...
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 20.07.2020 21:21

angrius napisał(a):
polokokt napisał(a):

Opcja którą google.mpas podpowiada drogami 86 i M86 jest w sporej części bez autostrady. Zwykład droga krajowa sprzed 20 lat. W mieście 50 poza miastem 90. Sporo radarów czy kontroli z ręki. Trochę TIRów. Także jak coś się trafi to się człowiek ciągnie. Ale po wiel godzinach monotonni na autostradzie, dla niektórych to miła odskocznia.

Ja jadę na noc, więc raczej nie powinno być problemów z zawalidrogami. Bardziej obawiam się zwierzyny, skoro mówicie, że tam sporo tego biega...

Bez przesady, znowu tak sporo tej zwierzyny tam nie biega, po prostu uważaj tak samo jak na polskich drogach. Na jedenaście przejazdów nocą raz mi się udało spotkać "pasącą" się sarenkę na drodze :wink: . Bez obaw, po prostu uważaj :idea: .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2020 21:39

polokokt napisał(a):

Nie sprzed 20 lat, a sprzed 3 czy 4 - jest nowa nawierzchnia na większości tej drogi.

I nie sporo radarów, bo aż 2: jeden w Szmobathely, drugi w Zalabaksa. Oba świetnie oznakowane i z daleka widoczne.
A M86 to jest autostrada - na całej długości. Też nowa :D
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 21.07.2020 08:39

gartur napisał(a):Bez przesady, znowu tak sporo tej zwierzyny tam nie biega, po prostu uważaj tak samo jak na polskich drogach. Na jedenaście przejazdów nocą raz mi się udało spotkać "pasącą" się sarenkę na drodze :wink: . Bez obaw, po prostu uważaj :idea: .

No to miałem jakiegoś wyjątkowego pecha, bo pasącą się sarenkę spotkałem jadąc pierwszy raz.
Oczywiście nie jest to safari i samochody przecież tamtędy jeżdżą, ale na zwierzynę trzeba naprawdę mocno uważać.
elliotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elliotek » 21.07.2020 11:00

ja przez całe lata jeżdżę z Pszczyny (Śląsk) przez Czechy, Austrie, Słowenie no i oczywiście Chorwacje, ale w tym roku a dokładnie w przyszłym tygodniu w czwartek myślę, żeby pojechać przez Węgry. Google Maps pokazuje mi tę trasę: https://goo.gl/maps/CVyYwngCRd5WMDvo7

Czy wszystko tu ok?
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 21.07.2020 12:17

Będzie ok, sprawdzone w zeszłym roku. W tym też tak jadę.
axlgks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axlgks » 21.07.2020 12:24

elliotek napisał(a):ja przez całe lata jeżdżę z Pszczyny (Śląsk) przez Czechy, Austrie, Słowenie no i oczywiście Chorwacje, ale w tym roku a dokładnie w przyszłym tygodniu w czwartek myślę, żeby pojechać przez Węgry. Google Maps pokazuje mi tę trasę: https://goo.gl/maps/CVyYwngCRd5WMDvo7

Czy wszystko tu ok?

Tak się składa że jadę niemal z tego samego miejsca niemal w to samo miejsce ;)
Tyle że w Węgrzech rezygnuję z autobany i skracam sobie przejazdem przez Słowenię. W zeszłym roku tak pojechałem i było wszystko w porządku. Za 2 dni ruszam dokładnie w ten sam sposób.
https://goo.gl/maps/UcKaPqWQr7XCQkiG7
mateelv
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateelv » 21.07.2020 13:28

gartur napisał(a):
angrius napisał(a):
polokokt napisał(a):

Bez przesady, znowu tak sporo tej zwierzyny tam nie biega, po prostu uważaj tak samo jak na polskich drogach. Na jedenaście przejazdów nocą raz mi się udało spotkać "pasącą" się sarenkę na drodze :wink: . Bez obaw, po prostu uważaj :idea: .

No i miałem jechac ta ekspresowką przez Szombathely, ale wszedłem dzisiaj na stronę gov.pl a tam wyznaczone konkretne drogi na tranzyt przez Węgry i niestety nie można się nią poruszać.

PS. genialny regulamin zabrania mi podania linku xD

Proszę wpisać zatem w google: wegry gov wjazd przejazd pobyt
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2020 13:33

:roll:
mateelv napisał(a):
No i miałem jechac ta ekspresowką przez Szombathely, ale wszedłem dzisiaj na stronę gov.pl a tam wyznaczone konkretne drogi na tranzyt przez Węgry i niestety nie można się nią poruszać.

Było o tym pierdylion razy, korytarze są dla obywateli państw zaznaczonych na żółto. Polska, jak na razie jest zaznaczona na zielono, wiec nas one nie dotyczą!
jak-dojechac-do-chorwacji-po-otwarciu-granic-sezon-2020-t55858.html
Fakt że na stronie https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd-przejazd-pobyt jest to baaaardzo niezrozumiale napisane :papa:
mateelv
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateelv » 21.07.2020 13:36

dids76 napisał(a)::roll:
mateelv napisał(a):

Było o tym pierdylion razy, korytarze są dla obywateli państw zaznaczonych na żółto. Polska, jak na razie jest zaznaczona na zielono, wiec nas one nie dotyczą!
Fakt że na stronie https://www.gov.pl/web/wegry/wjazd-przejazd-pobyt jest to baaaardzo niezrozumiale napisane :papa:

No jakby nie patrzeć nigdzie nie jest napisane, że dotyczy to krajów "żółtych". Komunikat pojawił się 14 lipca.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.07.2020 13:40

mateelv napisał(a):
dids76 napisał(a)::roll:
mateelv napisał(a):

No jakby nie patrzeć nigdzie nie jest napisane, że dotyczy to krajów "żółtych". Komunikat pojawił się 14 lipca.

Ale w tym samym komunikacie pisze: "PRZYJAZD I POBYT OSÓB NIE POSIADAJĄCYCH OBYWATELSTWA WĘGIERSKIEGO:

Z terytorium państw zaszeregowanych do kategorii zielonej – bez ograniczeń. Jednak jeśli taka osoba przebywająca na Węgrzech w ciągu 14 dni zauważy objawy zakażenia, nie może opuścić swojego miejsca pobytu i jest zobowiązania niezwłocznie powiadomić telefonicznie urząd epidemiologiczny."

Czyli będąc obywatelem państwa "zielonego" możesz wjechać na Węgry i poruszać się po ich terytorium BEZ OGRANICZEŃ :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.07.2020 13:46

mateelv napisał(a):No jakby nie patrzeć nigdzie nie jest napisane, że dotyczy to krajów "żółtych". Komunikat pojawił się 14 lipca.

Jakby nie patrzeć, jeśli pobyt na Węgrzech jest możliwy dla obywateli polskich bez żadnych ograniczeń w dowolnym miejscu to znaczy, że aby tam dotrzeć nie obowiązuję żadne korytarze tranzytowe.
Jeśli ktoś planuje pobyt np w Bukfurdo >>> https://www.bukfurdo.hu/cs/jak-se-k-nam-dostanete - to może tam bez przeszkód pojechać.
mateelv
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateelv » 21.07.2020 13:53

Janusz Bajcer napisał(a):
mateelv napisał(a):No jakby nie patrzeć nigdzie nie jest napisane, że dotyczy to krajów "żółtych". Komunikat pojawił się 14 lipca.

Jakby nie patrzeć, jeśli pobyt na Węgrzech jest możliwy dla obywateli polskich bez żadnych ograniczeń w dowolnym miejscu to znaczy, że aby tam dotrzeć nie obowiązuję żadne korytarze tranzytowe.

I to jest absurdalne. Logika podpowiada jedno, a jak jest napisane - każdy widzi.

Pobyt bez ograniczeń, a tranzyt wyznaczoną drogą. Kto to tworzy...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 262
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone