Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mikell2323
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikell2323 » 20.07.2020 07:15

Właśnie mówili w Radiu 3, że Słowacy rozważają zamknięcie granicy z PL....( 3 wesela i pogrzeb ) ;)
Miejmy nadzieje ze jak już coś to tranzyt będzie możliwy
kiero80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiero80 » 20.07.2020 07:29

kiero80 napisał(a):Witam wszystkich! :!:

za 2h wyruszam w trasę do Zatonu. Standardowo w moim przypadku jadę przez Słowację (Koszyce), Węgry (Miszkolc, Budapeszt, Letenye) i dalej Zagrzeb, Zadar.
nawigacja rzeczywiście pokazuje "dziwne" skróty, ja jednak pojadę autostradami.

Kiedy dotrę na miejsce, chętnie podzielę się uwagami z trasy :D

Moi drodzy, jesteśmy od blisko 3h na miejscu!
trasa można powiedzieć pusta, bez kroków, cały czas sprawnie do przodu. Najgorszy odcinek to Koszyce-Miszkolc (remont, oczywiście nie o tej porze :D)
Na granicy w Letenye byłem o 2:00 - przejazd zajął max 10min!

Z informacji praktycznych, winiety polecam kupić na stronach eznamka.sk i ematrica.nemzetiutdij.hu - koszt 10-dniowej to 44,83 i 44,38zł

jeśli chodzi o ceny paliwa na trasie (Pb95), to oczywiście cena autostradowa sporo zawyżona, na Węgrzech ok.424Ft (a w centrum Budapesztu 375Ft), w Chorwacji 96kn (a w Zatonie już 90kn)

pozdrawiam,
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.07.2020 07:35

Przed chwilą wjechaliśmy do Cro.
Granica polsko czeska: zero kontroli.
Granica czesko słowacka: zero kontroli.
Granica słowacko węgierska: zero kontroli.
Granica węgiersko chorwacka: około godziny, kontrola dokumentów. Sprawdzali nam też dokumentu przyczepy i łódki. Słowacy w samochodzie przed nami mieli jakiś problem z dokumentami i węgierski celnik ich zawrócił.
Premiumtaxiwarszawa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Premiumtaxiwarszawa » 20.07.2020 08:24

Witam.

Krótko i na temat.

Start: Warszawa
Kiedy: niedziela 18/19
Dokad? Rab

Ktoredy najlepiej? :)
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 20.07.2020 08:52

Witam,
Szybkie dwa pytanka
1. Czy za Żorami lepiej jechać 81 na Skoczów i do S52 czy lepiej skrócić 938 przez Hazlach?

2. Po wjeździe na Węgry lepiej autostrada do Gyor i dalej na M85 czy skrótem przez Bosarkany? Jak wygląda tam droga, bo mam przykre wspomnienia z zeszłorocznego wyjazdu kiedy GM zrzuciło mnie z autostrady w okolicach Bratysławy.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 20.07.2020 09:16 przez Lawliet, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2020 09:14

Lawliet napisał(a):Witam,
Szybkie dwa pytanka
1. Czy za Żorami lepiej jechać 81 na Skoczów i do S52 czy lepiej skrócić przez Hazlach?

2. Po wjeździe na Węgry lepiej autostrada do Gyor i dalej na M85 czy skrótem przez Bosarkany? Jak wygląda tam droga, bo mam przykre wspomnienia z zeszłorocznego wyjazdu kiedy GM zrzuciło mnie z autostrady w okolicach Bratysławy.
Pozdrawiam

81 na Skoczów chyba lepszą opcją tylko np. w piątkowe popołudnia na światłach w Skoczowie mogą się tworzyć korki.
W ubiegłym roku na Węgrzech jechałem skrótem, w dzień i jechało się ok.
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 20.07.2020 12:05

Jechałem pierwszy raz przez Słowację i Węgry (wcześniej 4x Czechy-Austria-Słowenia) i jakby ktoś się zastanawiał, którędy jechać to zdecydowanie polecam tą trasę.
Start z BP przed Cieszynem 21:30
Na prom w Prizna dojechałem o 8:40.
Po drodze:
Tesco w Cieszynie - 30 minut (mają w ofercie stalowe śledzie do parasola plażowego, bardzo polecam - świetnie się sprawdzają na chorwackich, kamienistych plażach)
Węgierskim MOL w Redics - 15 mint
Odpoczynek w Senj, po jeździe serpentynami - 10 minut
plus ok. 20 minut odpoczynku w międzyczasie.
Czyli samej jazdy ok. 10 godzin, bez szaleństw na drodze - tempomat na 130-140, poza autostradami 90-100.
Jednak co najważniejsze, to subiektywne odczucia były takie, że ta trasa przebiegła naprawdę sprawnie i szybko. Naprzemienne odcinki autostradowe i nieautostradowe powodują, że trasa jest zróżnicowana i się aż tak nie dłuży.

Jechałem skrótem dk 86 na Csornę i z Redics na Mursko Sredisce, kawałkiem Słowenii i na autostradę wjechałem wjazdem Sv. Kriz.
Skrót na Csorcnę bardzo w porządku, pusty, dobra nawierzchnia - nie widziałem powodu, żeby z powrotem jechać na Gyor.
Droga przez Słowenię średnio przypadła mi do gustu, trochę wąska, trochę miasteczkami się jedzie. Wracałem już przez Letenye - przejście autostradowe - i tutaj zobaczyłem różnicę. Po mojej stronie (przy wyjeździe) na granicy pusto, ale na wjeździe było trochę aut,kolejka pewnie niecały 1 km (ok. północy). Dlatego pewnie warto rozważyć albo pojechanie przez Słowenię albo przynajmniej zjechanie na stare przejście w Letenye.
Poza tam dopiero po chwili zdałem sobie sprawę, że ustawiłem nawigację na Letenye (miejscowość) i wbiłem "Redics", bo tam miałem przewidziane tankowanie, więc nawigacja mnie poprowadziła przez słoweńską autostradę. O tym, że w ogóle byłem w Słowenii zorientowałem się... przy wyjeździe z niej :lol: Przejście graniczne HUN-SLO zorganizowane było na... stacji benzynowej, a ja dłuższą chwile byłem przekonany, że to był jakiś punkt ważenia TIRów ;) Oczywiście nikt mnie nie zatrzymywał... Całe szczęście, że po drodze nikt się nie przyczepił do braku słoweńskiej winiety. ...także trzeba uważać.

I kolejna uwaga, żeby bardzo uważać na zwierzynę na nieautostradowych drogach na Węgrzech. Na odcinku Redics-Szombathely miałem spotkanie z sarną. W nocy, przy prędkości ok. 100 km/h. Całe szczęście postanowiła sobie postać na przeciwnym pasie, a nie na moim.

PS. Przy okazji mam pytanie.
Czy ktoś się orientuje czy były jakieś zmiany w banknotach na Węgrzech? Byłem u nich na wakacjach w 2014 r. i zostało mi trochę gotówki. Chciałem na stacji zapłacić 1000 huf i kasjerka mi ich nie przyjęła pokazując, że inna postać powinna być na nominale (jakaś Marija jeśli dobrze zrozumiałem). Banknot wydany w 2009 r. Nie miałem ochoty na dyskusję, szczególnie, że kobieta ni w ząb nie rozumiała w żadnym innym języku niż węgierski, i zapłaciłem kartą.
Kasjerka nieogarnięta czy rzeczywiście te banknoty straciły ważność?
axlgks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axlgks » 20.07.2020 13:55

Konradk napisał(a): Dlatego pewnie warto rozważyć albo pojechanie przez Słowenię albo przynajmniej zjechanie na stare przejście w Letenye.
Poza tam dopiero po chwili zdałem sobie sprawę, że ustawiłem nawigację na Letenye (miejscowość) i wbiłem "Redics", bo tam miałem przewidziane tankowanie, więc nawigacja mnie poprowadziła przez słoweńską autostradę. O tym, że w ogóle byłem w Słowenii zorientowałem się... przy wyjeździe z niej :lol: Przejście graniczne HUN-SLO zorganizowane było na... stacji benzynowej, a ja dłuższą chwile byłem przekonany, że to był jakiś punkt ważenia TIRów ;) Oczywiście nikt mnie nie zatrzymywał... Całe szczęście, że po drodze nikt się nie przyczepił do braku słoweńskiej winiety. ...także trzeba uważać.

Dokładnie w ten sam sposób przejechali wczoraj moi rodzice których navi w ten sam sposób poprowadziła. Że są w Słowenii dowiedzieli się ...przy granicy z Chorwacją. Byłem pewien że będą problemy więc mieli przejechać w Letenye. Nie wiem jak to zrobili po drodze że ich ta navi ściągnęła? Prawdopodobnie automatycznie się przełączyła.

Rozumiem zatem że nie ma przeszkód by przejechać ten kawałeczek? Do tej pory zawsze tak jeździłem omijając autostradę Słoweńską przejeżdżając Lendavę i wjeżdżając w Murskiej.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 20.07.2020 15:03

Konradk napisał(a):...PS. Przy okazji mam pytanie.
Czy ktoś się orientuje czy były jakieś zmiany w banknotach na Węgrzech? Byłem u nich na wakacjach w 2014 r. i zostało mi trochę gotówki. Chciałem na stacji zapłacić 1000 huf i kasjerka mi ich nie przyjęła pokazując, że inna postać powinna być na nominale (jakaś Marija jeśli dobrze zrozumiałem). Banknot wydany w 2009 r. Nie miałem ochoty na dyskusję, szczególnie, że kobieta ni w ząb nie rozumiała w żadnym innym języku niż węgierski, i zapłaciłem kartą.

Była jakaś wymiana.
W zeszłym roku miałem podobną sytuację na powrocie - 1000 huf z wakacji w 2017.
Polecili mi wymianę na poczcie albo w banku.
Szkoda tylko, że była sobota po południu i 1000 huf pojechało do Polski.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 20.07.2020 15:21

Konradk napisał(a):Czy ktoś się orientuje czy były jakieś zmiany w banknotach na Węgrzech? Byłem u nich na wakacjach w 2014 r. i zostało mi trochę gotówki. Chciałem na stacji zapłacić 1000 huf i kasjerka mi ich nie przyjęła pokazując, że inna postać powinna być na nominale (jakaś Marija jeśli dobrze zrozumiałem). Banknot wydany w 2009 r. Nie miałem ochoty na dyskusję, szczególnie, że kobieta ni w ząb nie rozumiała w żadnym innym języku niż węgierski, i zapłaciłem kartą.

Prawdopodobnie banknot, który posiadasz wyszedł z obiegu 1 listopada 2018, ale można go wymienić do 2038 jak pisał kolega wyżej w węgierskim banku lub poczcie.

Jeśli ktoś ma jeszcze stare forinty, to pod linkiem jest wykaz nowych i starych wraz z datami wycofania:

https://www.nbp.pl/publikacje/album-wal ... ww.pdf?v=2
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 20.07.2020 15:45

dids76 napisał(a):81 na Skoczów chyba lepszą opcją tylko np. w piątkowe popołudnia na światłach w Skoczowie mogą się tworzyć korki.

Startuję z Częstochowy i po A1 wybiorę drogę na Skoczów. Trasa wydaje mi się lepszą alternatywą dla zeszłorocznej DK1/S1 i tej ilości świateł na niej. Będę tam w sobotę ok. godz. 18 więc nie powinno być źle.
polokokt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) polokokt » 20.07.2020 16:10

Premiumtaxiwarszawa napisał(a):Witam.

Krótko i na temat.

Start: Warszawa
Kiedy: niedziela 18/19
Dokad? Rab

Ktoredy najlepiej? :)

Ja ruszam też z Warszawy ale w sobotę 8, jakoś z rana.
Kolejny raz wybieram opcję A1 na Cieszyn - Czechy do Brna - Słowacja wzdłuż granicy Austryjackiej - Wegry i dalej już CRO.

Kwestia Węgier jaka trasa. maps.google prowadzi częściowo przez wioski drogami 86 / M86 (tak pewnie do 2h jazdy poza autostradą. Alternatywa to dociągnąć autostradą pod Budapeszt i potem autostradą w dół wzdłuż Balatonu. Opcja autostradą dłuższa o 150km. Czasowo tylko 30-40 minut dłużej. Po wioskach czasowo szybciej ale tylko w optymalnym układzie. Trafi Ci się jakiś zawalidroga i przez 20 minut nie wyprzedzisz. Jak kiepsko trafisz opcja przez wioski może wyjść czasowo tak samo jak autostrada.
Jak widać w tym wątku, każda z opcji ma swoich zwolenników :)
Ostatnio edytowano 20.07.2020 16:27 przez polokokt, łącznie edytowano 1 raz
polokokt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) polokokt » 20.07.2020 16:12

angrius napisał(a):Czyli to nie jest dwupasmówka?

Opcja którą google.mpas podpowiada drogami 86 i M86 jest w sporej części bez autostrady. Zwykład droga krajowa sprzed 20 lat. W mieście 50 poza miastem 90. Sporo radarów czy kontroli z ręki. Trochę TIRów. Także jak coś się trafi to się człowiek ciągnie. Ale po wiel godzinach monotonni na autostradzie, dla niektórych to miła odskocznia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.07.2020 16:25

polokokt napisał(a):
angrius napisał(a):Czyli to nie jest dwupasmówka?

Opcja którą google.mpas podpowiada drogami 86 i M86 jest w sporej części bez autostrady.

M86 jest płatna.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2020 17:17

polokokt napisał(a):Ja ruszam też z Warszawy ale w sobotę 8, jakoś z rana.
Kolejny raz wybieram opcję A1 na Cieszyn - Czechy do Brna - Słowacja wzdłuż granicy Austryjackiej - Wegry i dalej już CRO.

Kwestia Węgier jaka trasa. maps.google prowadzi częściowo przez wioski drogami 86 / M86 (tak pewnie do 2h jazdy poza autostradą. Alternatywa to dociągnąć autostradą pod Budapeszt i potem autostradą w dół wzdłuż Balatonu. Opcja autostradą dłuższa o 150km. Czasowo tylko 30-40 minut dłużej. Po wioskach czasowo szybciej ale tylko w optymalnym układzie. Trafi Ci się jakiś zawalidroga i przez 20 minut nie wyprzedzisz. Jak kiepsko trafisz opcja przez wioski może wyjść czasowo tak samo jak autostrada.
Jak widać w tym wątku, każda z opcji ma swoich zwolenników :)

Jakoś dziwnie jedziesz, jak A1 to czemu na Cieszyn a potem Brno?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 261
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone