Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.07.2020 15:21

Bratwojciech napisał(a):.........Przy wyborze trasy kluczowy jest dzień i godzina przejazdu. Szczególnie w newralgicznych miejscach.
-Nie wiem po co jechać przez Będzin skoro można z A1 zjechać na S1. Na starej drodze od Częstochowy do Siewierza są raptem dwie foty w stronę Katowic (Poczesna i Siewierz).
- W Tychach remont zakończony.
- W Piasku i Pszczynie oczywiście światła są, ale fotoradarów już dawno nie ma. Jedyna fota jaka pozostała, to w Czechowicach na trzecich światłach.
- W Bielsku jedziesz przez jedne światła, a potem już zjazd na obwodnicę i but. :papa:

Nie tak do końca "but", ponieważ w Węgierskiej Górce i Milówce lubi się w weekendy zakorkować, do południa w tygodniu jeszcze spory ruch ciężarówek więc sporo się tu traci czasu.
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 18.07.2020 15:43

dids76 napisał(a):
North Slav napisał(a):Przejechałem odcinkiem od Cieszyna przez Mosty u Jablunkova do granicy ze Słowacją, a teraz patrzę namytocz.eu , że to jest droga I kategorii podlegająca opłacie 8O

Jestem mocno zaskoczony, może się ktoś wypowiedzieć? Przez lata byłem przeświadczony że ten fragment jest niepłatny

Tak powinieneś mieć winietę jak jedziesz autem powyżej 3,5T!!!! To stronka dla samochodów ciężarowych/ Tu masz dla osobowychhttp://www.ceskedalnice.cz/dalnice/ a tu mapę dróg
http://www.ceskedalnice.cz/image/mapa-velka.png

Dzięki Dids!
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 18.07.2020 17:34

wielbiciel napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):.........Przy wyborze trasy kluczowy jest dzień i godzina przejazdu. Szczególnie w newralgicznych miejscach.
-Nie wiem po co jechać przez Będzin skoro można z A1 zjechać na S1. Na starej drodze od Częstochowy do Siewierza są raptem dwie foty w stronę Katowic (Poczesna i Siewierz).
- W Tychach remont zakończony.
- W Piasku i Pszczynie oczywiście światła są, ale fotoradarów już dawno nie ma. Jedyna fota jaka pozostała, to w Czechowicach na trzecich światłach.
- W Bielsku jedziesz przez jedne światła, a potem już zjazd na obwodnicę i but. :papa:

Nie tak do końca "but", ponieważ w Węgierskiej Górce i Milówce lubi się w weekendy zakorkować, do południa w tygodniu jeszcze spory ruch ciężarówek więc sporo się tu traci czasu.

No niestety z braku obwodnicy się traci. Na szczęście nie jest to strasznie długi odcinek do pokonania, choć faktycznie bywa uciążliwy.
Autor pytania wybiera się w sobotę. Więc jeżeli odpowiednio wcześnie przejedzie Śląsk, to tamten odcinek go nie zatrzyma. :papa:
lolekanabolek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolekanabolek » 18.07.2020 17:43

a jak sytuacja się przedstawia w Węgierskiej Górce w tygodniu?? Jadę w wtorek i pewnie będę w Węgierskiej Górce ok godz. 9-10. Da radę w miarę płynnie przejechać pobliskie okolice do Zwardonia?
kasiam28
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiam28 » 18.07.2020 18:55

michal_Sanok napisał(a):Witam serdecznie!

Przeglądam Forum od lat, postanowiłem się w końcu zalogować, aby uczestniczyć w dyskusjach.

Czy ktoś z Was jechał ostatnio drogą przez Medzilaborce, Humenne, Trebisov, Sarospatak, Szerencs, itd.? Jak drogi?

Zazwyczaj jechałem z Sanoka "tradycyjnie", jakoś tak z automatu: Sanok - Barwinek - Koszyce - Miszkolc - Budapest - Letenye -Zagrzeb - punkt docelowy. W tym roku nawigacja podpowiada mi właśnie krótszą i szybszą trasę - jak wyżej. I jestem ciekaw, czy jest przejezdnie i czy warto nią pojechać?

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i Moderatorów!

Michał

Wyjeżdżamy 25 lipca z Sanoka, planujemy tę samą trasę (choć też zwykle jeździliśmy na Koszyce), daj proszę znać, jak droga, czy warto zmienić trasę "tradycyjną". Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 19.07.2020 07:54 przez kasiam28, łącznie edytowano 1 raz
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 18.07.2020 18:56

lolekanabolek napisał(a):a jak sytuacja się przedstawia w Węgierskiej Górce w tygodniu?? Jadę w wtorek i pewnie będę w Węgierskiej Górce ok godz. 9-10. Da radę w miarę płynnie przejechać pobliskie okolice do Zwardonia?

Jak będzie, to tego nikt nie przewidzi. Regularnie pokonuję tą trasę od lat i nigdy nie stałem na tym odcinku. Nie ma co oczekiwać, że będzie jakoś super szybko, ale te kilkanaście kilometrów jest spokojnie do przejechania. :papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.07.2020 21:25

SebastianM napisał(a):Pytanie, czy droga E75 z Cieszyna do Świerczynowca na Słowacji jest objęta winietą? Nie mam w planach kupowania winiety na Czechy.

Nie jest i nigdy nie była

A'propos przejazdu przez Żory - dla mnie niewątpliwym plusem tej trasy jest możliwość zatankowania do pełna chyba najtańszego LPG w Polsce na Auchan.

Jeśli takie ceny są standardem na Śląsku, to proszę lokalsów o poprawienie, bo ja z Mazowsza przyzwyczajony do cen o jakieś 20% wyższych :evil: :evil: :evil:

W każdym razie my tu w centrum zapomnieliśmy już jak wygląda LPG poniżej 2 zł, w Żorach na Auchan wciąż widzę po 1.96.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2020 22:02

U nas na Górnym Śląsku jest duża konkurencja między stacjami to i ceny inne ale na głowę bije je wszystkie właśnie Auchan. Crab w Rybniku miał gaz tydzień temu po 1.87 ;) ale to już do Żor lekko nie po drodze.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2020 22:08

marekkowalak napisał(a):...

pääkäyttäjä napisał(a):...

Przypominam, że to nie jest wątek o cenach paliwa. :idea: :evil:
pietra231
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietra231 » 19.07.2020 09:36

Witajcie, we wtorek wieczorem wybieramy się pierwszy raz do Stanici jedziemy z Jabłonki, więc droga przez Słowację i Węgry. Jedziemy w 8 osób w tym 4 dzieci 9 osobowym traficiem i tutaj pojawiają się moje pytania. Który wariant trasy wybrać, którym jedzie się płynniej i można się gdzieś zatrzymać przy drodze tak żeby rozprostować nogi? Kierować się na Żiline-Bratysławę-Szombathely-Letenye czy Bańska Bystrzyca-Budapeszt-Letenye? Planujemy wyjechać koło godziny 21 więc na granicy chorwackie powinniśmy być przed 6 licząc jakieś postoje i tutaj drugie pytanie czy o takiej godzinie w środku tygodnia jechać normalnie autostradą czy kierować się na stare przejście graniczne? Ostatnie pytanie jeśli wybierzemy wariant trasy na Bratysławę to czy warto zaoszczędzić kasę na winietę na Węgrzech( w przypadku naszego samochodu to 7000 forintów) i jechać od Bratysławy 86 ewentualnie później 74 do starego przejścia? Czasowo GM pokazuje wolniej około 30 minut więc do przeżycia.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 19.07.2020 09:38

Tyle osób obiecało opisać drodę do Chorwacji po 15 lipca, czy są problemy na Węgrzech i jakie niespodzianki mieli po drodze, a jak na razie cisza. Może ktoś by w końcu wrzucił jakieś info?
Ostatnio edytowano 19.07.2020 10:50 przez trajano, łącznie edytowano 1 raz
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 19.07.2020 10:44

Też czekam na stan drogi przez Oscadnicę
qumil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) qumil » 19.07.2020 11:06

Czy ktoś przejeżdżał po 15 lipca przez przejście słowacko-węgierskie inne niż:

Rajka
Hont-Parassapuszta
Tornyosnémeti
Interesują mnie szczególnie informacje na temat przejścia w Sátoraljaújhely i Komarom, ale z innych przejść również (np. Esztergom). Nadal niepokoją mnie te "korytarze humanitarne" dla ruchu tranzytowego. Podobno są relacje Polaków wracających z Bułgarii i Grecji przez Serbię - dostają serbsko-węgierskiej granicy naklejkę "tranzyt" i 24h na przejazd.
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 19.07.2020 12:02

pietra231 napisał(a):Witajcie, we wtorek wieczorem wybieramy się pierwszy raz do Stanici jedziemy z Jabłonki, więc droga przez Słowację i Węgry. Jedziemy w 8 osób w tym 4 dzieci 9 osobowym traficiem i tutaj pojawiają się moje pytania. Który wariant trasy wybrać, którym jedzie się płynniej i można się gdzieś zatrzymać przy drodze tak żeby rozprostować nogi? Kierować się na Żiline-Bratysławę-Szombathely-Letenye czy Bańska Bystrzyca-Budapeszt-Letenye? Planujemy wyjechać koło godziny 21 więc na granicy chorwackie powinniśmy być przed 6 licząc jakieś postoje i tutaj drugie pytanie czy o takiej godzinie w środku tygodnia jechać normalnie autostradą czy kierować się na stare przejście graniczne? Ostatnie pytanie jeśli wybierzemy wariant trasy na Bratysławę to czy warto zaoszczędzić kasę na winietę na Węgrzech( w przypadku naszego samochodu to 7000 forintów) i jechać od Bratysławy 86 ewentualnie później 74 do starego przejścia? Czasowo GM pokazuje wolniej około 30 minut więc do przeżycia.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

Wg mnie wygodniej jechać na Żylinę. To tylko krótki odcinek bez autostrady na Słowacji. Jeździłem jedną i drugą trasą i wolę przez Żylinę ze względu na komfort jazdy. Postoje na "Odpociwadlach" ;)
O 6.00 rano na obu przejściach powinien być luz więc nie ma sensu zjeżdżać na stare.
Na węgierskiej winiecie bym nie oszczędzał. Jeśli nie obrócicie w 10 dni to warro kupić miesięczną za trochę tylko wyższą kwotę...
Miłego urlopu!
kminek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kminek » 19.07.2020 12:08

W 2018 jechaliśmy ze Skawiny przez:
PL: Milówka, Zwardoń
SK: Żylina, Bratysława
HU: Csorna, Szombatheley, Letenye
CR: Zagrzeb, Split

Najgorszy odcinek ? Tylko w Polsce (jakosc dróg i korki w okolicy Węggieerskiej Górki). Cała reszta trasy bezproblemowo.
Winiety online.

Zakładam że w tym roku bdzie co najmniej tak samo jak nie lepiej.

Jak ktos jechał - niech pisze aktualizacje :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 259
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone