Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Robert_Leszno
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert_Leszno » 01.07.2020 19:01

Trzeba pamiętać, że jadąc przez Austrię mimo autostrady na całej długości jest sporo km z ograniczeniami jak we Wiedniu do 60 km/h, na remontowanych odcinkach, czy na pustej wyremontowanej autostradzie do 100km/h, i trzeba tyle jechać, bo inaczej do winiety doślą pozdrowienia z prośbą o wsparcie ich budżetu w wys. np 50 Euro. Ja w ubiegłym roku ich wsparłem... :D :D :D
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 01.07.2020 20:17

OK. To nie będę z nim dyskutował i sam sprawdzę.
Przez Austrię na te 13 wyjazdów zawsze tam i z powrotem jechałem w obfitym deszczu, do tego te ich autostrady są dosyć kręte.
Nic porównam sam i dam radę.
Na pewno z 20 minut zaoszczędzi się na tym, że nie trzeba jak w Czechach czy Austrii - zatrzymywać się po winietki. Raz miałem tak, że stacja była zamknięta na około 15 minut a potem była taka kolejka, że straciliśmy dużo czasu.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 01.07.2020 20:47

W Austrii tez sa winiety elektroniczne. Mam takowa w tym roku.
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 01.07.2020 21:54

Robert_Leszno napisał(a):Trzeba pamiętać, że jadąc przez Austrię mimo autostrady na całej długości jest sporo km z ograniczeniami jak we Wiedniu do 60 km/h, na remontowanych odcinkach, czy na pustej wyremontowanej autostradzie do 100km/h, i trzeba tyle jechać, bo inaczej do winiety doślą pozdrowienia z prośbą o wsparcie ich budżetu w wys. np 50 Euro. Ja w ubiegłym roku ich wsparłem... :D :D :D

Tak z moich obserwacji, w zeszłym roku rzeczywiście było sporo remontów.
W tym było dużo lepiej.
Kowalski10
Autostopowicz
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowalski10 » 02.07.2020 08:12

Jak co roku jeździmy do Chorwacji omijając płatne drogi w slowacji na granicy słowacko węgierskiej zawsze jeździłem do końca droga 17 pytanko
Czy otwarte jest tam nadal przekroczyć granice ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.07.2020 08:36

Kowalski10 napisał(a):Jak co roku jeździmy do Chorwacji omijając płatne drogi w slowacji na granicy słowacko węgierskiej zawsze jeździłem do końca droga 17 pytanko
Czy otwarte jest tam nadal przekroczyć granice ?

Znaczy się....o co pytasz? :roll:
wojtas_gt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas_gt » 02.07.2020 09:48

Hej, jezdzilem od lat przez Czechy, Austrie, dzisiaj z uwagi na wieczorny wyjazd i ulewy w Austrii ale takze na kilka innych wzgledow wstepnie zdecydowalem sie zwiedzic trase od Zwardonia, Zyline, Bratyslawe, Szambathely i Letenye, jade na riviere Makarska. Ruszam wieczorem, troche boje sie saren gdzies opisanych, mam uraz do tych b3zmyslnych zwierzat na drodze. Pytania dwa:

1.musze w sieci kupic winiety na Slowacje i Wegry, czy one obowiazują od momentu kupna, czy od jutra - jak to jest?

2. Tankowal ktos przed wjazdem do Chorwacji? Poleci stację i jej lokalizacje? Czytam ze cenowo tam jak w Słowenii, tabiej srednio o 30zl na baku niz Chorwacja, ale to nie sa tez ceny z autostrad w sieci. Poradzcie. I czy wracając zjem w dzien cos kolo Szombathely, tak w polowie drogi po prostu, cos lokalnego, bar fajny z platnoscia kartą.

Pilne! Do znawcow.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 02.07.2020 10:43

wojtas_gt napisał(a):Hej, jezdzilem od lat przez Czechy, Austrie, dzisiaj z uwagi na wieczorny wyjazd i ulewy w Austrii ale takze na kilka innych wzgledow wstepnie zdecydowalem sie zwiedzic trase od Zwardonia, Zyline, Bratyslawe, Szambathely i Letenye, jade na riviere Makarska. Ruszam wieczorem, troche boje sie saren gdzies opisanych, mam uraz do tych b3zmyslnych zwierzat na drodze. Pytania dwa:

1.musze w sieci kupic winiety na Slowacje i Wegry, czy one obowiazują od momentu kupna, czy od jutra - jak to jest?

2. Tankowal ktos przed wjazdem do Chorwacji? Poleci stację i jej lokalizacje? Czytam ze cenowo tam jak w Słowenii, tabiej srednio o 30zl na baku niz Chorwacja, ale to nie sa tez ceny z autostrad w sieci. Poradzcie. I czy wracając zjem w dzien cos kolo Szombathely, tak w polowie drogi po prostu, cos lokalnego, bar fajny z platnoscia kartą.

Pilne! Do znawcow.

Winiety kupujesz od dnia do dnia (można kupić w lutym na lipiec...) Jak dziś opłacisz winetę ważną od jutra to będzie obowiązywać od północy..
Co do tankowania to przed Gorzyczkami jest stacja ale przy autostradzie...jak na niej tankowałem to potem tankowałem koło Lenti na Węgrzech. Cen nie pamiętam..
W temacie konsumpcji nie mam zielonego pojęcia..
W.W.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) W.W. » 02.07.2020 10:53

wojtas_gt napisał(a):Hej, jezdzilem od lat przez Czechy, Austrie, dzisiaj z uwagi na wieczorny wyjazd i ulewy w Austrii ale takze na kilka innych wzgledow wstepnie zdecydowalem sie zwiedzic trase od Zwardonia, Zyline, Bratyslawe, Szambathely i Letenye, jade na riviere Makarska. Ruszam wieczorem, troche boje sie saren gdzies opisanych, mam uraz do tych b3zmyslnych zwierzat na drodze. Pytania dwa:

Pilne! Do znawcow.

Od lat preferuje tą trasę.
Paliwo kupisz na stacji MOYA, tuż przed granicą w Zwardoniu.
https://goo.gl/maps/DkdjKptwK2SxKmfLA
Uzupełnisz tuż przed granicą Chorwacji, w miejscowości Letenye, stacja MOL
https://goo.gl/maps/KSyjHAp2g9oVwxyV8
Potem przejście przez granicę - nie autostrada a droga nr 7!
Warto wcześniej wypełnić formularz a potwierdzenie - przychodzi po mniej więcej godzinie na maila - mieć pod ręką.
Formularz po polsku tu - https://entercroatia.mup.hr/
Winiety, sam ustalasz od kiedy obowiązują tu - https://eznamka.sk/sk/ i https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.07.2020 10:55

Nie wiem jak będziesz przez Węgry jechał ale w ubiegłym roku tankowałem w Lenti, było sporo taniej niż w Chorwacji
Tu masz stronkę z cenami paliwa na Węgrzech https://holtankoljak.hu/uzemanyagok#a=m ... 4&range=20
wojtas_gt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas_gt » 02.07.2020 11:45

Kolo Lenti, dzieki, to juz rzeczowe info.

Co do winiet to nie chce by od jutra obowiazywaly, a od dzisiaj, jade dzisiaj i do polnocy bede juz na terenie platnych drog obu tych krajow.
Krismel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krismel » 02.07.2020 12:09

Tylko weź pod uwagę że stacja w Lenti nie jest całodobowa. 50 km przed Lenti masz stację w Kormend ta jest otwarta 24h/dobę (i ma płatne łazienki).

wojtas_gt napisał(a):Kolo Lenti, dzieki, to juz rzeczowe info.

Co do winiet to nie chce by od jutra obowiazywaly, a od dzisiaj, jade dzisiaj i do polnocy bede juz na terenie platnych drog obu tych krajow.
Kowalski10
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowalski10 » 02.07.2020 12:23

Wracając do mego wpisu
Pytanie brzmi czy stare przejście graniczne słowacko węgierskiej jest otwarte ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.07.2020 12:38

Krismel napisał(a):Tylko weź pod uwagę że stacja w Lenti nie jest całodobowa. 50 km przed Lenti masz stację w Kormend ta jest otwarta 24h/dobę (i ma płatne łazienki).

wojtas_gt napisał(a):Kolo Lenti, dzieki, to juz rzeczowe info.

Gdzieś tu była informacja że w sezonie letnim 24h ale na stronie MOL piszę że od 6:00 do 21:00
W Redics jest całodobowa.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 02.07.2020 15:00

Jechałem ostatnio przez Slowacje - Wegry - Chyzna - BB - Budapeszt - Leteneye - szybko i sprawnie. Sporo policji na Słowacji
Na granicy 40 min

winiety przez neta:

https://eznamka.sk/pl
https://ematrica.nemzetiutdij.hu/

szybko, bez problemu , bez prowizji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 244
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone