Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Blablas87
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blablas87 » 27.06.2020 06:11

Dziękuję za cierpliwość, pomoc i szczegółowe wskazówki. Postawie na Słowację, Węgry i dalej już w kierunku docelowym. Jak dojadę podzielę się informacjami odnośnie trasy. Napewno wyjadę koło 18-19 z Rybnika. Wolę nocą bo w ciągu dnia nie ma przyjemności. A pamiętając wyjazd trzy lata temu z piątku na sobotę przez Czechy, Austrię, Słowenię mam nadzieję że będzie o wiele mniej korków. Tamtym razem jechałem z Rybnika do Primosten 17 godzin . Wyjazd 22 Rybnik i korki przed mikulowem w Wiedeń gładko ale już przejście sloweńsko chorwackie za Ptujem masakra, Zagrzeb masakra, bramki masakra i ogólnie autostrada do Zadaru masakra co chwilę korek na autostradzie i po 20 minut postoju nie wiadomo dlaczego ani wypadków ani nic szczególnego się nie działo a lewy pas tak samo zapchany jak prawy. Od tamtego czasu jeżdżę tylko w tygodniu na noc ale Słowacja Węgry pierwszy raz. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
bercik68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bercik68 » 27.06.2020 08:54

Dzień dobry, zastanawiam się czy skrót przez Słowenię, mam na myśli Mursko Sredisce czyli dodawanie sobie jeszcze jednej granicy w czasie kontroli ma sens? Pozdrawiam
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 27.06.2020 09:09

Jeżeli Masz korki na granicy Węgiersko-Chorwackiej to jak najbardziej tak. Teraz patrzę w apce BorderWatcher że w Letenye koreczek jest na 2-4h. Natomiast Gorican I czyli stare przejście 30-60 minut.
grzesiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek32 » 27.06.2020 09:35

Hej!
Czy znacie inne takie apki na inne przejścia?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 27.06.2020 10:22

grzesiek32 napisał(a):Hej!
Czy znacie inne takie apki na inne przejścia?

W tej apce Masz wszystko, wybierasz z jakiego kraju i do którego wjeżdżasz i jest info o wszystkich przejściach. Rok temu używałem jej do Grecji i sprawdzała się znakomicie.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 27.06.2020 10:48

bercik68 napisał(a):Dzień dobry, zastanawiam się czy skrót przez Słowenię, mam na myśli Mursko Sredisce czyli dodawanie sobie jeszcze jednej granicy w czasie kontroli ma sens? Pozdrawiam

Nic nie dodajesz w Mursko Sredisce masz tylko przejście graniczne przy wyjeździe ze Słowenii .
Na granicy Węgiersko - Słoweńskiej nie ma żadnej kontroli .
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 27.06.2020 11:41

Wyjeżdzając 86-tka z Szombathely warto sobie zerknąć na "traffic" w google mapsach (zresztą powinna sama navi nam krzyknąć, ze jest szybsza trasa). Mamy 3 przejścia do wyboru: przez rożek Słowenii i Mursko Sredisce, stare w Letenye i nowe w Letenye (autostradowe). Nowe w Letenye lubi się korkować tak jak dziś (sobota - początek wakacji, Węgrzy jadą nad Adrię), na starym jest z reguły luźniej, w Mursko też nigdy nie stałem (jeżeli już to maks 5 minut). Grunt to nie jechać w szczycie i w sobotę.
bercik68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bercik68 » 27.06.2020 13:04

Dzięki serdeczne. Pozdrawiam
wojtas_gt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtas_gt » 27.06.2020 13:48

A ja wlasnie przeczytalem na fb ze od przyszlego tygodnia, czyli chyba od poniedzialku Czechy wpuszcza Ślązakow, a wiec podążę starym, utartym szlakiem. Pozdrawiam i udanych urlopów :)
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 27.06.2020 17:31

yzedef napisał(a):Jeżeli Masz korki na granicy Węgiersko-Chorwackiej to jak najbardziej tak. Teraz patrzę w apce BorderWatcher że w Letenye koreczek jest na 2-4h. Natomiast Gorican I czyli stare przejście 30-60 minut.

warto zainstalować, dzięki
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 27.06.2020 21:31

max21 napisał(a):
bercik68 napisał(a):Dzień dobry, zastanawiam się czy skrót przez Słowenię, mam na myśli Mursko Sredisce czyli dodawanie sobie jeszcze jednej granicy w czasie kontroli ma sens? Pozdrawiam

Nic nie dodajesz w Mursko Sredisce masz tylko przejście graniczne przy wyjeździe ze Słowenii .
Na granicy Węgiersko - Słoweńskiej nie ma żadnej kontroli .

Potwierdzam - kontrola tylko na granicy SLO-HR.
Przejazd dziś ok. 17.00 na granicy w Mursko Sredisce 1 auto.
Blablas87
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blablas87 » 01.07.2020 16:23

Trasa Polska-Słowacja-Węgry-Chorwacja najlepsza jaką znam nad Adriatyk. Wczoraj wyjechaliśmy o 21 dziś o 11 byliśmy na miejscu w Drvenik z postojami, tankowaniem, kolacja i śniadaniem z dwójką dzieci bez pośpiechu max 130 km/h. Na Węgrzech i w Słowacji taki ruch że 5 razy sprawdzałem nawigację czy gdzieś na wschód nie jadę. Pusto dosłownie pusto że aż nie możliwe. Jedyna kontrola na granicy Węgry-chorwacja. Postój na około 5 minut i to wszystko. Dzięki za polecenie i pomoc w realizacji trasy od dziś tylko zwardoń bratysława szambetchley lenti letenye i dalej gdzie kto chce. Pozdrawiam
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 01.07.2020 17:41

Dzięki Blablas87 za wyrażoną opinię.
Ja dotychczas każdy wyjazd Chorwacja czy Włochy - jechałem przez Czechy-Austrię- Słowenię.
W tym roku kolega z wspólnej wyprawy namawia na jazdę przez Węgry.
Mam obawy bo wg google czy viaMichelin - trasa przez Węgry to od 2 do 4 godzin dłużej (!) i trochę mnie to przeraża.
Ale może moje obawy są nieuzasadnione?
Ruszamy w wtorek 21 lipca około godziny 21 do Makarskiej.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.07.2020 18:03

Mariusz_M napisał(a):Dzięki Blablas87 za wyrażoną opinię.
Ja dotychczas każdy wyjazd Chorwacja czy Włochy - jechałem przez Czechy-Austrię- Słowenię.
W tym roku kolega z wspólnej wyprawy namawia na jazdę przez Węgry.
Mam obawy bo wg google czy viaMichelin - trasa przez Węgry to od 2 do 4 godzin dłużej (!) i trochę mnie to przeraża.
Ruszamy w wtorek 21 lipca około godziny 21 do Makarskiej.

Tyczenie w/g viaMicheln jest niedorzeczne, GM dużo dokładniej wytycza czasy. Zawsze się w nich mieszczę.
Jak raz przejedziesz przez SK i Węgry to już nie wrócisz na zatłoczoną Austrię. Dodatkowo przejścia graniczne H-HR (Mursko Sredice, stare Gorican) są dużo mniej obciążone niż SLO-HR, w zasadzie są z marszu nawet w wysokim sezonie.
Jak z Bytomia to możesz połączyć CZ-SK-H lub samo SK-H. Ja wybieram pierwszy droższy ale wygodniejszy wariant, gdyż powrót robię zawsze jednym skokiem, nawet ze Slano, a autostrada A1 prowadzi mnie prawie pod dom (7 km).
mariuszgw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszgw » 01.07.2020 18:22

Mariusz_M napisał(a):Dzięki Blablas87 za wyrażoną opinię.

Hej,
W mojej ocenie, jeżeli Twoim punktem docelowym jest Dalmacja i przekraczasz granicę na Śląsku, to trasa przez Słowację i Węgry jest optymalna, czas przejazdu może być nieznacznie dłuższy od podróży poprzez Czechy, jednak większość trasy pokonujesz dwupasmówką o stosunkowo dużej płynności i małym natężeniu ruchu. Kupujesz tylko winiety na Słowację i Węgry, Chorwacja - wiadomo opłaty bramkowe. Tylko raz jechaliśmy przez Czechy i zdecydowanie preferujemy trasę alternatywną :lol:
W przypadku zakorkowania Letenye (google maps czy inne apki), masz zawsze możliwość wcześniejszego odbicia i przejazdu bezpłatną drogą w SLO w kierunku granicy Mursko Sredisce :D

pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 01.07.2020 19:31 przez mariuszgw, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 243
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone