Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wolffer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolffer » 15.06.2020 22:07

apropo zmian, to jeszcze raz napiszę, a i tak pewnie to zginie w postach pełnych domysłów i życzeń

węgierski parlament obraduje i 16.06. ma podjąć decyzję w sprawie otwarcia (lub nie) granic
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 15.06.2020 22:26

Dżejan napisał(a):Szerokiej drogi :papa: , ja startuje 2.07, może się już coś zmieni do tego czasu

tylko z Krakowa dojazd jest jednak nieporównywalnie łatwiejszy na dzień dzisiejszy niż ze śląska
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 15.06.2020 22:40

Co Wy na to , znajomy pojechał przez Chyżne do Cro , nie jest forumowy i własnie dotarł na miejsce ... miał farta że go nie ustrzelili czy może tam już wiedzą że zaraz wszystkie kontrole poznikają ? ;-)
wolffer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolffer » 15.06.2020 23:39

też czytałem gdzieś relację osoby, która przejechała teraz Słowację w kierunku na Austrię, lecz wspomniała też, że po drodze nie miała styczności z miejscową policją
więc wiem tyle, że dalej nic nie wiem
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 16.06.2020 08:54

Uważajcie bo Słowacja tranzyt niedozwolony ale granice otwarte (brak kontroli) czyli czekanie na jelenia za 1600 euro od osoby rozpoczęte i przymusowa płatna kwarantanna na SK.

https://www.gov.pl/web/slowacja/zasady- ... slowackiej

Po wjeździe na terytorium Republiki Słowackiej przez przejścia graniczne, na których nie przeprowadza się kontroli, konieczne jest niezwłoczne przedłożenie wyniku ujemnego właściwemu regionalnemu urzędowi zdrowia publicznego . Wynik musi być w języku angielskim, niemieckim, czeskim lub słowackim lub przetłumaczony na jeden z tych języków. Następnie nakazuje się izolację do momentu otrzymania negatywnego testu RT-PCR dla COVID-19. http://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/vs ... j-situacie
greskov
Autostopowicz
Tranzyt przez Słowację wniosek o pozwolenie na tranzyt

Nieprzeczytany postnapisał(a) greskov » 16.06.2020 11:41

Składałem wczoraj wniosek z prośbą o pozwolenie na tranzyt przez Słowację, wiem od kilku osób, że udało im się przejechać przez Słowację i dostali pozwolenie wjazdu na teren Słowacji od strony Polskiej.

Wniosek złożyłem wczoraj począwszy od wypełnienia wszystkich potrzebnych dokumentów:
https://www.minv.sk/?suhlas-s-tranzitom ... republic-1

Wysyłam dwa wnioski ponieważ na jednym mogę mieć maksymalnie 4 osoby a jedzie nas w sumie 8 osób w jednym busie.

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź:

Please be informed, that beginning from 2 June 2020 (from 7:00 a.m.), the Slovak Republic allows for transit of citizens of Member States of the European union_ and their relatives coming back to the Member State of the European union_ of which they are citizens (return to their countries of origin) without written consent (permission) of the Ministry of the Interior of the Slovak Republic. They shall prove this fact during the border control to the officer of the Police Force by presenting a travel document (identity card or passport). These persons must transit (cross) the territory of the Slovak Republic without stopping down, at maximum up to 8 hours from entering (taking into account necessary fuel supply).

The transit of the European union_ Member States citizens and their family members through the territory of the Slovak Republic to the European union_ Member State in which they have a permanent or temporary residence is still subjected to the approval of the Ministry of the Interior of the Slovak Republic. The granted permanent or temporary residence permit has to be proved by the copy of the document of a residence permit. If you do not provide the required document for every single person from a request (e.g. copy of Anmeldebescheinigung or zmr), your request will be not processed.

I nie bardzo rozumieme drugą część, czy mam dla każdej osoby mieć potwierdzenie pobytu osobne ? Za pierwszym razem wysłałęm potwierdzenie pobytu z airbnb ale nie było tam danych wszystkich uczestników tylko informacja że jest 8 osób. Poprawiłem to i wysłałem dzisiaj ponownie.

Czy ktoś z Państwa jest na podobnym poziomie wyjazdu i może uzupełniał już ten wniosek ?

Dodam że jestem zameldowany jak i cała moja rodzina na Śląsku.
wolffer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolffer » 16.06.2020 12:59

info z forum węgierskiego, godzinę temu: Przed kilkoma minutami Węgierski Parlament jednogłośnie uchwalił ustawy dotyczące zakończenia sytuacji kryzysowej spowodowanej epidemią koronawirusa... oznacza to, że zmienione będą zasady dotyczące podróży.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 16.06.2020 14:01

Bardzo dobra wiadomość, niech się tylko Słowacy ogarną z tranzytem i dla Małopolski i Podkarpacia będzie gitara.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.06.2020 14:10

Hercklekot napisał(a):Bardzo dobra wiadomość, niech się tylko Słowacy ogarną z tranzytem i dla Małopolski i Podkarpacia będzie gitara.

Nie uwierzę do póki nie będzie oficjalnej wiadomości. Czesi nas już wpuścili chociaż jak na razie tak ciulato ze muszę przez Niemcy jechać :roll: :oczko_usmiech: :mrgreen:
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 16.06.2020 16:36

wolffer napisał(a):info z forum węgierskiego, godzinę temu: Przed kilkoma minutami Węgierski Parlament jednogłośnie uchwalił ustawy dotyczące zakończenia sytuacji kryzysowej spowodowanej epidemią koronawirusa... oznacza to, że zmienione będą zasady dotyczące podróży.

Dzięki za info , mówię Wam moja prognoza się sprawdzi od 1 lipca ścieżka przez Słowację , Węgry będzie otwarta ... ;)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 16.06.2020 16:50

WojtekKRK napisał(a):
wolffer napisał(a):info z forum węgierskiego, godzinę temu: Przed kilkoma minutami Węgierski Parlament jednogłośnie uchwalił ustawy dotyczące zakończenia sytuacji kryzysowej spowodowanej epidemią koronawirusa... oznacza to, że zmienione będą zasady dotyczące podróży.

Dzięki za info , mówię Wam moja prognoza się sprawdzi od 1 lipca ścieżka przez Słowację , Węgry będzie otwarta ... ;)

Dla mnie to wystarczy sama Słowacja:) z Bratysławy do Wiednia kawałeczke a później normalnią droga:)
wolffer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolffer » 16.06.2020 23:14

zapomniałem dodać, że fakt zmiany na Węgrzech nie oznacza niestety automatycznie, że nas wpuszczą
w sumie daję im czas do 01.07. :twisted: :lol: :lol:
pawelli
Mistrz Świata FIFA
Re: Tranzyt przez Słowację wniosek o pozwolenie na tranzyt

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 17.06.2020 16:11

greskov napisał(a):Składałem wczoraj wniosek z prośbą o pozwolenie na tranzyt przez Słowację, wiem od kilku osób, że udało im się przejechać przez Słowację i dostali pozwolenie wjazdu na teren Słowacji od strony Polskiej.

Wniosek złożyłem wczoraj począwszy od wypełnienia wszystkich potrzebnych dokumentów:
https://www.minv.sk/?suhlas-s-tranzitom ... republic-1

Wysłałem własnie wniosek, wypełnilem ten formularz i załączyłem potwierdznie przelewu zaliczkowego.
Zobaczymy co odpowiedzą
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.06.2020 09:30

Słowacja od 20.06 otwarta dla nas podał @pääkäyttäjä za https://tv.zoznam.sk/cl/1003001/1922211 ... lny-predaj "Premiér Matovič oznámil ďalšie uvoľňovanie, obnoví sa aj nedeľný predaj"
budek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) budek » 19.06.2020 10:16

Dżejan napisał(a):Słowacja od 20.06 otwarta dla nas podał @pääkäyttäjä za https://tv.zoznam.sk/cl/1003001/1922211 ... lny-predaj "Premiér Matovič oznámil ďalšie uvoľňovanie, obnoví sa aj nedeľný predaj"

Potwierdzam. Właśnie rozmawiałem z panią z konsulatu w Ostrawie, że od jutra Słowacja się otwiera. Mam nadzieję, że Czesi również otworzą się dla Śląska. Uprzedzam zaś tych co to myślą, że tranzytem przejadą przez Czech z negatywnym testem na koronawirusa. Niestety dotyczy to tylko osób pracujących w Czechach ze Śląska nie zaś turystów!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 238
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone