hanka 34 napisał(a):Dużo naczytałam na forum o trasie autostradą przez Bratysławę a potem drogą 86 przez Węgry i tak sobie myślę że to chyba lepsza opcja niż omijać całkiem autostrady.
wielbiciel napisał(a):bewu1 napisał(a):Witam,
14 lipca (sobota) wybieramy się z okolic Krosna na Istrię. Mam kilka pytań i proszę o pomoc
4) Zagrzeb - będziemy ok 16:00 w sobotę. Jak z korkami ? Zjechać na starą drogę, czy jechać autostradą ?
W sobotę o 16:00 powinno być spokojnie, lecz to pełnia sezonu, pierwsza wymiana turnusu.
Jak na Istrię weź pod uwagę Słowenię (30E pełny koszt winiety miesięcznej,+ 40km i zero korków na bramkach).
Przez Zagrzeb to 2x140 kuna + duże prawdopodobieństwo korków.
bewu1 napisał(a):
Bramki w okolicy Zagrzebia można objechać - bo to one są pewnie problemem. Co do wariantu Słowenia - obawiam się korków na odcinku koniec autostrady w Słowenii - początek autostrady na Istrii. Poza tym, wjazd od strony Zagrzebia powinien być mniej obciążony ruchem niż wjazd od strony Słowenii.
Raul73 napisał(a):bewu1 napisał(a):
Bramki w okolicy Zagrzebia można objechać - bo to one są pewnie problemem. Co do wariantu Słowenia - obawiam się korków na odcinku koniec autostrady w Słowenii - początek autostrady na Istrii. Poza tym, wjazd od strony Zagrzebia powinien być mniej obciążony ruchem niż wjazd od strony Słowenii.
Od Koper do wjazdu na Istrię raczej korków nie powinno być, a jeśli już, to niewielkie. Tam są 2 przejścia graniczne blisko siebie i ruch się rozkłada. Jedź drogą 111 przez Izolę, obok lotniska - tam ruch jest mniejszy.
Od strony Chorwacji weź natomiast pod uwagę tunel Ucka zaraz za Rijeką - tam korki masz praktycznie pewne!
Czy ktoś z forumowiczów ma gotową trasę na auto mapę na drogę 86 a potem przez Słowenię ale omijając autostradę(przez Dolga Vas,Lendava) do przejścia granicznego w Mursko Sredisce i Varazdin?hanka 34 napisał(a):Dużo naczytałam na forum o trasie autostradą przez Bratysławę a potem drogą 86 przez Węgry i tak sobie myślę że to chyba lepsza opcja niż omijać całkiem autostrady.
hanka 34 napisał(a):Czy ktoś z forumowiczów ma gotową trasę na auto mapę na drogę 86 a potem przez Słowenię ale omijając autostradę(przez Dolga Vas,Lendava) do przejścia granicznego w Mursko Sredisce i Varazdin?hanka 34 napisał(a):Dużo naczytałam na forum o trasie autostradą przez Bratysławę a potem drogą 86 przez Węgry i tak sobie myślę że to chyba lepsza opcja niż omijać całkiem autostrady.
Lider16 napisał(a):Niekoniecznie wyklucza (np. Ostrava - Brno - Breclav - Bratislava)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi