Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.09.2019 18:11

garciu napisał(a):
dids76 napisał(a):Jechałem pierwszy raz 86 do końca. I właśnie ta końcówka była ok. Wyglądało jakby wszyscy pojechali w kierunku autostrady i 86 zrobiła się pusta.
Ps. Lepiej tankować na Węgrzech, benzyna sporo tańsza niż w Chorwacji :wink:

Witaj , powiedz mi proszę czy do końca to znaczy do Redics i potem dalej do Lenti ? , bo jak patrzę na mapę to 86 wbija się na końcu w płatną A-5 , czy mam rację ? bo w piątek wybieram się pierwszy raz przez Węgry i nie chcę dać gdzieś ciała .

Pozdrawiam

Ja jechałem do Redics a potem na Lendave i Mursko Središče w ten sposób https://goo.gl/maps/znmf8erVVQ1kZXPE8
Zaraz po przekroczeniu granicy H/Slo musisz na rondzie zjechać trzecim zjazdem żeby nie wjechać na autostradę.
Też jechałem tą trasą pierwszy raz i chyba w przyszłym roku znów tak pojadę :papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.09.2019 07:48

dids76 napisał(a):Zaraz po przekroczeniu granicy H/Slo musisz na rondzie zjechać trzecim zjazdem żeby nie wjechać na autostradę.

Drugim :P :P :P
dids76 napisał(a):jechałem tą trasą pierwszy raz

Ja też, ze względu na to, że stare przejście w Letenye było zamknięte. Tak czy siak, jak dla mnie H > A/SLO
dids76 napisał(a):i chyba w przyszłym roku znów tak pojadę

A tego to nie wiem. Szybciej jest jednak przez Letenye. Może do pojadę przez Letenye, a z powrotem przez Lendavę (bo w tym roku znalazłem fajne miejsce na wyszynk w Varaždinie? :papa:
LAKI LUKI
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LAKI LUKI » 05.09.2019 09:49

Wracałem 03.09.2019 i zjazd na stare przejście w Letenye zamknięty z uwagi na remont wiaduktu na Chorwackiej autostradzie. GM mimo to pcha tamtędy, jak będziecie wracać i planujecie powrót przez stare przejście i tankowanie na tym przejściu to liczcie się z możliwością korekty planów.
agulus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulus » 05.09.2019 12:42

LAKI LUKI napisał(a):Wracałem 03.09.2019 i zjazd na stare przejście w Letenye zamknięty z uwagi na remont wiaduktu na Chorwackiej autostradzie. GM mimo to pcha tamtędy, jak będziecie wracać i planujecie powrót przez stare przejście i tankowanie na tym przejściu to liczcie się z możliwością korekty planów.

O to zmiana, to od 3.09 zamknięte? Jechaliśmy 02.09 około 17 I było otwarte
LAKI LUKI
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LAKI LUKI » 06.09.2019 12:03

Nie wiem czy permanentnie będzie zamknięty ale jak ja jechałem, to było zamknięte, co pokrzyżowało moje plany jeśli chodzi o tankowanie LPG :-) .
Twister85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twister85 » 07.09.2019 12:55

Ktoś może potwierdzić informacje o tych pracach jadąc starym przejściem w Letenye?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 07.09.2019 20:12

Twister85 napisał(a):Ktoś może potwierdzić informacje o tych pracach jadąc starym przejściem w Letenye?

Jest rozkopany już wyjazd z przejścia i ruch w obie strony tak się odbywa:
https://www.google.pl/maps/dir/46.41328 ... !3e0?hl=pl
Nie jest to skomplikowane nawet w nocy, dobre jest oznakowanie, dzisiaj w nocy sprawdziłem.
Twister85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twister85 » 10.09.2019 11:08

Jechałem w poniedziałek rano. Tak jak kolega wyżej napisał wszystko sensownie oznaczone i nie ma żadnego problemu. Sam objazd krótki, może 4-5 minut. Większym spowolnieniem jest remont autostrady od strony węgierskiej i ograniczenie do 60 km/h na odcinku kilku kilometrów przed przejściem w Letenye.
wikol
Cromaniak
Re: Mandaty i punkty karne za granicą

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.10.2019 09:01

sito_zabrze napisał(a):Mandaty dla naszych rodaków uważam ze są za niskie.
No i te pchanie sie przez Węgry :roll:

Czy mieszkaniec Przemyśla czy Nowego Sącza ma jechać naokoło przez Austrię ?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 23.10.2019 09:35

wikol napisał(a):

Nie musi
Tylko większość jedzie przez Węgry bo trasa jest fajna, brak korków. Sporo tez na 80 jedzie 100 a na setce 120... a potem ze Wegierska policja sie na nas uwzięła

Mi odpowiada jazda przez Austrie i mimo co tu na forum sie wypisuje nie dostałem jeszcze u nich mandatu na 18 przejazdów przez ten kraj. Uważam ze 300km da sie przejechać zgodnie z przepisami, uszanować ich przepisy i ograniczenia.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.10.2019 09:06

sito_zabrze napisał(a):
wikol napisał(a):

Nie musi
Tylko większość jedzie przez Węgry bo trasa jest fajna, brak korków. Sporo tez na 80 jedzie 100 a na setce 120... a potem ze Wegierska policja sie na nas uwzięła

Mi odpowiada jazda przez Austrie i mimo co tu na forum sie wypisuje nie dostałem jeszcze u nich mandatu na 18 przejazdów przez ten kraj. Uważam ze 300km da sie przejechać zgodnie z przepisami, uszanować ich przepisy i ograniczenia.

Argumenty, że ho ho i spójne z pytaniem :mrgreen: Następny raz zrobię objazd przez Hawaje bo miło, ciepło i jaki kolor morza :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 24.10.2019 09:38

bluesman napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
wikol napisał(a):

Nie musi

Argumenty, że ho ho i spójne z pytaniem :mrgreen: Następny raz zrobię objazd przez Hawaje bo miło, ciepło i jaki kolor morza :)

Zamiast szukać zawsze zaczepki proponuje czytać forum, najlepiej ze zrozumieniem. No i jak dla mnie mozesz jechać nawet przez Kamczatkę

Sporo ludzi wybiera trase odwrotnie niz podpowiada to logika. Ci co mają bliżej przez CZ i A jadą przez Węgry. Są tez tacy co zamiast przez Węgry walą na około przez Austrie bo lubią. Jedni szukają oszczędności na winietach, inni widoków, inni noclegu z dobrym żarciem po drodze itp.

Ja płacąc za winiety i jadąc przez CZ , A, SLO otrzymuje praktycznie pewność ze nie zapłace mandatu. Bo jeśli ktoś leci przez Wiedeń 120 km/h to raczej robi to z premedytacją. Osobiście uważam ze mandaty powinny być wyższe dla nas.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.10.2019 09:48

sito_zabrze napisał(a):Zamiast szukać zawsze zaczepki proponuje czytać forum, najlepiej ze zrozumieniem. No i jak dla mnie mozesz jechać nawet przez Kamczatkę

Sporo ludzi wybiera trase odwrotnie niz podpowiada to logika. Ci co mają bliżej przez CZ i A jadą przez Węgry. Są tez tacy co zamiast przez Węgry walą na około przez Austrie bo lubią. Jedni szukają oszczędności na winietach, inni widoków, inni noclegu z dobrym żarciem po drodze itp.

Ja płacąc za winiety i jadąc przez CZ , A, SLO otrzymuje praktycznie pewność ze nie zapłace mandatu. Bo jeśli ktoś leci przez Wiedeń 120 km/h to raczej robi to z premedytacją. Osobiście uważam ze mandaty powinny być wyższe dla nas.

Kolega napisał mądrze "jedni szukają oszczędności na winietach, inni widoków, inni noclegu z dobrym żarciem po drodze itp." i taki argument rozumiem.

Natomiast to, to bzdura ?
sito_zabrze napisał(a):Nie musi
Tylko większość jedzie przez Węgry bo trasa jest fajna, brak korków. Sporo tez na 80 jedzie 100 a na setce 120... a potem ze Wegierska policja sie na nas uwzięła...

tekst o szukaniu zaczepki pominę :mrgreen:

sito_zabrze napisał(a):Ja płacąc za winiety i jadąc przez CZ , A, SLO otrzymuje praktycznie pewność ze nie zapłace mandatu. Bo jeśli ktoś leci przez Wiedeń 120 km/h to raczej robi to z premedytacją. Osobiście uważam ze mandaty powinny być wyższe dla nas.

Znaczy ochrona w pakiecie :mrgreen:
Ostatnio edytowano 24.10.2019 09:57 przez bluesman, łącznie edytowano 3 razy
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 24.10.2019 12:28

Ja jeżdżę z 3-City i uważam, że jest szybciej, niż przez Czechy, Austrię, Słowenię. Zawsze jedziemy przełom lipca i sierpnia, zawsze w sobotę a wtedy ferie zaczynają się na Bawarii i jest maskara w Austrii i Słowenii.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 24.10.2019 12:51

SebastianM napisał(a):

Ja jeżdżę z 3-City i uważam, że jest szybciej, niż przez Czechy, Austrię, Słowenię. Zawsze jedziemy przełom lipca i sierpnia, zawsze w sobotę a wtedy ferie zaczynają się na Bawarii i jest maskara w Austrii i Słowenii.

Ja nie neguje trasy przez Węgry. Kazdy jedzie jak ma po drodze lub jak lubi. Chodzi tylko o przepisową jazdę. Nieważne przez jakie kraje jedziemy jedźmy przepisowo. Szanujmy innych użytkowników dróg i ich życie. Tyle i aż tyle

Często zerkam jak ktoś mi siedzi na zderzaku i po wyprzedzeniu mnie ( najczęsciej w miejscu niedozwolonym ) widze faceta z dziećmi na pokładzie... :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 230
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone