Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 26.08.2019 15:16

marekkowalak napisał(a):Tunel Horelica w Cadcy wreszcie otwarty i jedzie się po staremu - informacja z dzisiaj! :D :D

To się cieszę bo nie będę błądzić po jakiś zad..iach .
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 26.08.2019 19:32

To dobra wiadomość. Może za rok uda się znowu jechać, tym razem bardziej komfortowo, bo ja niestety musiałem się trochę przeciskać w obie strony.

Jakby się komuś mega nudziło to może popatrzeć na mój przejazd z perspektywy "Need for Speed" - trasa która tu jest omawiana wiele razy. Bratysława, zjazd kilkanaście km przed Gyor (na Janossomorja), żarcie "U Smoka" w Csorna, Nagykanizsa i do Gorican. Gdyby nie deszcz, to droga byłaby bajkowa. Raczej małe szanse bym wybrał się kiedyś znowu do HR przez Czechy i Austrię, biorąc pod uwagę skąd startuję.

rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 29.08.2019 10:47

troszkę około tematowo. chodzi mi o tankowanie po stronie chorwackiej lecąc przez Lendavę, czyli np w Cakovec np. https://goo.gl/maps/Q9yUoYTuJKgvbxiN7
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.08.2019 10:51

rocker napisał(a):troszkę około tematowo. chodzi mi o tankowanie po stronie chorwackiej lecąc przez Lendavę, czyli np w Cakovec np. https://goo.gl/maps/Q9yUoYTuJKgvbxiN7

A nie lepiej tankować jeszcze na Węgrzech? Paliwo jest sporo tańsze :wink: Np. tutaj https://www.google.pl/maps/place/R%C3%A ... 16.4645426
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 29.08.2019 12:03

Dids76 - dzięki za szybką odpowiedź, nawet nie zauważyłem, że post już poszedł. Miałem dopisać, że będę tam wczesnym rankiem, 3-4 rano. Google podaje, że jest czynna całą dobę, ale tzn, że fizycznie ktoś tam jest ?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.08.2019 12:43

W Lenti tankowałem PB po 376HUF w ten poniedziałek.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 29.08.2019 12:49

rocker napisał(a):Dids76 - dzięki za szybką odpowiedź, nawet nie zauważyłem, że post już poszedł. Miałem dopisać, że będę tam wczesnym rankiem, 3-4 rano. Google podaje, że jest czynna całą dobę, ale tzn, że fizycznie ktoś tam jest ?

Stacja w Redics to duża stacja z obsługą. Nie bylem tam nigdy w nocy ale z tego co pisze Google jest czynna całą dobę.
i na stronie Mol też jest info że czynna cała dobę.
e0n
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) e0n » 29.08.2019 13:00

Witam wszystkich,

Wybieramy się z ekipą do Szybenika w ten weekend, dużo osób polecało trasę przez Słowację i Węgry właśnie, jako że jest to nasz pierwszy wyjazd w tamte strony chciałem podpytać bardziej doświadczonych o opinie nt ustalonej trasy.
Załączam obraz, gdyż nie mogę jeszcze linków..., jakby ktoś mógł się wypowiedzieć co warto zmienić itp to był bym bardzo wdzięczny.
Również jeżeli chodzi o wjazd do Słowacji, google prowadziło mnie przez Oszczadnica, a trasa jest tam okropna. Czy trasa D1 przez Świerszczynowiec jest otwarta?
Załączniki:
trasa.png
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.08.2019 14:19

rocker napisał(a):troszkę około tematowo. chodzi mi o tankowanie po stronie chorwackiej lecąc przez Lendavę, czyli np w Cakovec np. https://goo.gl/maps/Q9yUoYTuJKgvbxiN7

W Cakovec jest kilka stacji paliw, co kilka kilometrów.
Przy wjeździe po lewej jest Mobenz, dalej na skrzyżowaniu przy Kauflandzie po lewej INA, na obwodnicy duży Crodux i jeszcze na końcu tuż przez bramkami na A4 jest Petrol.
Na pewno nie polecam tego ostatniego, bo ceny kosmiczne. Pozostałe w normalnych cenach.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.08.2019 14:23

e0n napisał(a):Witam wszystkich,

Wybieramy się z ekipą do Szybenika w ten weekend, dużo osób polecało trasę przez Słowację i Węgry właśnie, jako że jest to nasz pierwszy wyjazd w tamte strony chciałem podpytać bardziej doświadczonych o opinie nt ustalonej trasy.
Załączam obraz, gdyż nie mogę jeszcze linków..., jakby ktoś mógł się wypowiedzieć co warto zmienić itp to był bym bardzo wdzięczny.
Również jeżeli chodzi o wjazd do Słowacji, google prowadziło mnie przez Oszczadnica, a trasa jest tam okropna. Czy trasa D1 przez Świerszczynowiec jest otwarta?

Nic nie musisz zmieniać - trasa OK. Duża część forumowiczów jeździ na Węgrzech przez Lenti zamiast Nagykanizsa (jak u ciebie), ale to mały szczegół - obie trasy porównywalne.

Trasa D1 ze Zwardonia do Svrcinovca jest czynna od 2 lat. Mnie GM kieruje tamtędy - może był jakiś chwilowy korek kiedy ty sprawdzałeś?
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 29.08.2019 14:56

marekkowalak napisał(a):
e0n napisał(a):Witam wszystkich,

Nic nie musisz zmieniać - trasa OK. Duża część forumowiczów jeździ na Węgrzech przez Lenti zamiast Nagykanizsa (jak u ciebie), ale to mały szczegół - obie trasy porównywalne.

Trasa D1 ze Zwardonia do Svrcinovca jest czynna od 2 lat. Mnie GM kieruje tamtędy - może był jakiś chwilowy korek kiedy ty sprawdzałeś?

#marek dobrze pisze, warto kilka dni przed wyjazdem sprawdzac GM w godzinach swojej podrozy - nieraz pojedyncze przypadki/wypadki potrafia "troche" zmienic proponowana trase...

pozdrawiam
bakard
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bakard » 29.08.2019 15:18

Witam,
Chciałem podzielić się swoimi spostrzeżeniami po powrocie.
W tym roku wróciłem na drogę 86 którą zaczynałem moje wyjazdy do Cro. Kiedy od Rajki bratanki wprowadzili wniety zacząłem jeździć autostradą skracając przejazd drogami 81 lub 82. Teraz po kilku latach przerwy, słysząc i czytając o poprawie jakości 86 zdecydowałem jechać tą drogą. W kierunku Cro pojechałem 2-gą połowę drogą 74 do autostrady M1, jechałem tamtędy od 1 w nocy i szczerze powiem kiedy w pewnym momencie jakieś 150 metrów przed moją maską przez drogę przebiegł duży jeleń zrobiło mi się gorąco. Noga z gazu spadła a czujność do samej autostrady była mega wyostrzona. Droga była praktycznie pusta ale jednak ryzyko zwierząt na drodze mocno mnie zmęczyło.
Powrót to już klasyka, zjazd w Cakowec, potem przez Mursko Sredisce, Dolgo Vas i dalej już 86, szczerze powiem bardzo mi się dobrze jechało, droga na pewno szersza, pewniejsza, ruch praktycznie znikomy. Jechałem tym odcinkiem ok 20 - 21, potem miałem nocleg w Kormend, i następnego dnia od rana już praktycznie ekspresówką dalej.
Moim zdaniem jazda do końca 86-tką to zdecydowanie lepsza opcja, myślę że daje też możliwość tańszego zatankowania w Chorwacji gdzieś w Cakovec jeszcze przed autostradą.
Sam czytałem wiele wpisów czy jechać do końca 86 i może potem 74, wiele wpisów twierdzi że bez różnicy, dla mnie jednak lepsza opcja to 86-tką do końca.
Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.08.2019 15:56

Jechałem pierwszy raz 86 do końca. I właśnie ta końcówka była ok. Wyglądało jakby wszyscy pojechali w kierunku autostrady i 86 zrobiła się pusta.
Ps. Lepiej tankować na Węgrzech, benzyna sporo tańsza niż w Chorwacji :wink:
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 29.08.2019 15:59

mchrob napisał(a):
rocker napisał(a):Dids76 - dzięki za szybką odpowiedź, nawet nie zauważyłem, że post już poszedł. Miałem dopisać, że będę tam wczesnym rankiem, 3-4 rano. Google podaje, że jest czynna całą dobę, ale tzn, że fizycznie ktoś tam jest ?

Stacja w Redics to duża stacja z obsługą. Nie bylem tam nigdy w nocy ale z tego co pisze Google jest czynna całą dobę.
i na stronie Mol też jest info że czynna cała dobę.

Potwierdzam ta stacja w Redics jest czynna całodobowo .
Tankuję tam paliwko przed wjazdem do Słowenii :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.08.2019 16:10

Od poniedziałku na obwodnicy Szombathely GM pokazuje zamknięty odcinek lub zwężenie w rejonie przejazdu kolejowego.
Czy ktoś z koleżanek, kolegów tamtędy w tym tygodniu jechał i może dać info czy jest pełna przejezdność tego fragmentu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 228
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone