Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 30.07.2019 10:54

Po co na Szekesfehervar jedz od razu na Szombathely bedziesz miał do wyboru 3 przejscia graniczne.Pozatym nie wiemy w jakich godzinach bedziesz w najbardziej kłopotliwych miejscach.Przez Budapeszt najlepiej a nie na Gyor.
Krzywy75
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzywy75 » 30.07.2019 13:44

Krzywy75 napisał(a):
fabio007 napisał(a):
Przecinak napisał(a):~jeśli nic Cie nie "goni" polecam zjechać z autostrady "na Split"
i jechać do Breli "wybrzeżem",
aby było więcej "ochów i achów",~

Taaak, więcej "ochów i achów" w korku w Omišu i kilka kilometrów przed. Zrobiłem ten błąd dwa lata temu. W tamtym roku pojechałem przez Šestanovac, trasa dużo bardziej widokowa i nie sterczy się w korku (jest codziennie, nie ma innej przeprawy przez Cetinę)

W takim razie proponuję zjazd na Blato na Cetini :) Ominiesz w dużej mierze korek, bo wyjedziesz w Omisiu tuż przez mostem na Cetini, a widoki niezapomniane :) Tyle, że mniej wprawionym kierowcom nie polecam tej drogi, bo chwilami szerokość na jedno auto no i dość wysoko, za to wrażenia super :)

Czy mniej więcej tak by to miało się jechać?
https://maps.app.goo.gl/1sfLg41Mwk52yySG8

Dwie sprawy:
Po pierwsze stare przejście w Letenye otwarte.
Po drugie trasa na Blato na Cetini bajka. Wrażenia niesamowite. Żadnych trudnych odcinków nie zauważyłem. Trzeba tylko umieć hamować silnikiem i jazda w dół. Polecam wszystkim, widoki jak z awatara. Potwierdzam to niedzielnym przejazdem.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 30.07.2019 18:40

zygi125 napisał(a):Witam, czy można prosić o opinie na temat takiej trasy?
Niestety nie mogę linkować na forum ale moja trasa:
Kraków - Chyżne- Bańska Bystrzyca - Okolice Gyor - Szekesfehervar - Lenteye - Karlovac
Tam mam nocleg, dalej już prosta sprawa autostradą na południe CRo.
Dziękuję

Na wyjazd z Krakowa trasa optymalna, czasowo porównywalnie do wariantu polskie A4, słowackie D1, węgierskie M86, a jakieś 50 km mniej i niższe opłaty drogowe. Zakładam, że Słowację "bierzesz" bezwinietowo. Dodatkowo trasa malownicza, a jak chcesz coś zobaczyć, zwiedzić po drodze, to też jest tego trochę (z atrakcji "kilkunastominutowych" Podbiel, Hronsek, ruiny zamku Dobra Niva).
zygi125
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi125 » 31.07.2019 06:04

Witam,
dziękuje za opinie - sugerowałem się głównie podpowiedzią wujka googla i pokazał że to najszybsza trasa. Wylatuję w niedzielę rano (04.08) i zobaczymy jak to będzie na trasie.
Pozdrawiam
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 31.07.2019 07:44

Sprawdz przed samym wyjazdem bo mi np pokazalo ze przez Budapeszt jest szybciej o 1 minute i jedziesz autostrada.
cinek1978
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cinek1978 » 31.07.2019 20:10

Dzień dobry wszystkim
Podobnie jak kol. zygi125 również wybieram się do Chorwacji z Krakowa tyle, że z 10/11.08.
Moja trasa zakłada wykupienie winiet tylko na Węgry.
Oto ona:
Chyżna - objazd R1 w BB - Sahy - Budapeszt (z uwagi na porę dnia przez Centrum) - Letenye - i dalej na południe - Orebic (przez B-H)
GM proponuje pokonanie granicy SK HUN w Ostrzyhom.
Która z tych dróg jest lepsza?
Pozdrawiam
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 31.07.2019 20:25

W ciągu dnia w Budapeszcie duży korek to pewnik.
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 31.07.2019 20:27

Witam!
W związku z budową autostrady M30 w dniu dzisiejszym tj. 31 lipca 2019 roku o godz.10 na Węgrzech zamknięto odcinek drogi
nr 3 w obu kierunkach w okolicach miejscowości Novajidrány (ok. 14 km od przejścia granicznego słowacko-węgierskiego Milhost-Tornyosnémeti). Objazd boczną drogą przez Novajidrány obowiązywać będzie do 26 czerwca 2021 roku - dane ze strony https://www.utinform.hu

Pozdrawiam JurekG.
zygi125
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi125 » 01.08.2019 07:34

Kolego @jurekg, dzięki za informacje - czyli nie ma co się pchać na Miszkolec.

Pozdrawiam
fabio007
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 01.08.2019 07:52

Krzywy75 napisał(a):
fabio007 napisał(a):
Przecinak napisał(a):~jeśli nic Cie nie "goni" polecam zjechać z autostrady "na Split"
i jechać do Breli "wybrzeżem",
aby było więcej "ochów i achów",~

Taaak, więcej "ochów i achów" w korku w Omišu i kilka kilometrów przed. Zrobiłem ten błąd dwa lata temu. W tamtym roku pojechałem przez Šestanovac, trasa dużo bardziej widokowa i nie sterczy się w korku (jest codziennie, nie ma innej przeprawy przez Cetinę)

W takim razie proponuję zjazd na Blato na Cetini :) Ominiesz w dużej mierze korek, bo wyjedziesz w Omisiu tuż przez mostem na Cetini, a widoki niezapomniane :) Tyle, że mniej wprawionym kierowcom nie polecam tej drogi, bo chwilami szerokość na jedno auto no i dość wysoko, za to wrażenia super :)

Czy mniej więcej tak by to miało się jechać?
https://maps.app.goo.gl/1sfLg41Mwk52yySG8

Tak, dokładnie to jest ta droga :) Ja osobiście polecam, chociaż jak napisałem przygotuj się na wrażenia :)

Nie zauważyłem, że już skorzystałeś z tego wariantu dojazdu :P
CroLaguna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroLaguna » 01.08.2019 07:58

cinek1978 napisał(a):Dzień dobry wszystkim
Podobnie jak kol. zygi125 również wybieram się do Chorwacji z Krakowa tyle, że z 10/11.08.
Moja trasa zakłada wykupienie winiet tylko na Węgry.
Oto ona:
Chyżna - objazd R1 w BB - Sahy - Budapeszt (z uwagi na porę dnia przez Centrum) - Letenye - i dalej na południe - Orebic (przez B-H)
GM proponuje pokonanie granicy SK HUN w Ostrzyhom.
Która z tych dróg jest lepsza?
Pozdrawiam

Ja również jeżdżę z Krakowa przez centrum Budapesztu.
Przez Ostrzyhom masz kilka minut szybszą trasę , jednak widok Budapesztu nocą rekompensuje stratę czasową.
Jeśli chodzi ci o jakość nawierzchni, to jak to w mieście bywa - jest raczej w kiepskim stanie.
cinek1978
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cinek1978 » 01.08.2019 08:44

CroLaguna dzięki za porady.
Mam tylko nadzieję, że na tej trasie - zwłaszcza w SK - nie ma remontów dróg.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.08.2019 08:46

[quote="zygi125"]Kolego @jurekg, dzięki za informacje - czyli nie ma co się pchać na Miszkolec.

Pozdrawiam[/quoite]
Jest objazd.
.
Więc na Miskolc można jechać.
CroLaguna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroLaguna » 01.08.2019 08:59

cinek1978 napisał(a):CroLaguna dzięki za porady.
Mam tylko nadzieję, że na tej trasie - zwłaszcza w SK - nie ma remontów dróg.

Jadąc nocą nie masz się czego obawiać.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.08.2019 09:04

Dojechali... ;)

W skrocie: start z Zywca (dotankowanie+kawka) ok. 6-ej, stop pod Trogirem ok. 19ej. Wtorek, wiec prawie srodek tygodnia...

Kierunek -> Zwardon -> Cadca (10-15 min. korka) -> Zylina -> Bratyslawa (10-15 min. korka w centrum, ale nie remonty) -> kierunek Gyor (za Bratyslawa zwezka na ok. 10-15 km. i ograniczenie do 60-ki) -> Szombathely (dotankowanie na Shellu + KFC - ON 395 Forintow) -> Lenti -> Letenye (z marszu) -> Lucko (po 15-ej) bez zadnych problemow -> pod Trogirem przed 19-ta.

Dzien wczesniej dojazd z Mazowsza do EL w Zatorze + nocleg: przed Czestochowa remonty + korkuje sie S1/1 w okolicach Dabrowy Gorniczej, wiec ok. 400 km. w ok. 5h.

Ogolnie trasa ok., srednia z kompa auta ok. 95 km/h.
W sumie ok. 1h postojow to tankowania + kawki + reszta...
Winiety na SK + HUN bez problemu via net (120 zl.) + ok. 30E autostrada w HR.

Szerokosci i pozdrawiam

p.s.
Na miejscu "włoskie" niebo i woda bajka + cykady gratis... :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone