Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zgred66
Plażowicz
Trasa i nocleg na trasie Słowacja - Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) zgred66 » 27.07.2019 13:17

Dzień dobry.

Z góry przepraszam, że zakładam nowy temat, ale czytam różne wątki odnośnie trasy i trochę się gubię.

Jest to moja pierwsza podróż do Chorwacji (a w zasadzie to w ogóle pierwsza tak daleka podróż samochodem).

27.08 mamy zarezerwowane pokoje w Tribunj u Daria.

Wyjeżdżamy 26.08 z Warszawy ok. 10 i po przejechaniu ok. 800 km planujemy zatrzymać się na nocleg na Węgrzech.

Winiety na Słowację i Węgry będę wykupował.

Czy możecie polecić jakąś sprawdzoną trasę przez Słowację i Węgry?
Bo czytam czytam i coraz głupszy się robię :)

Czy moglibyście polecić jakieś w miarę niedrogie miejsce na nocleg dla dwóch rodzin (4 i 3 osobowe)?
Nie zależy nam na żadnych wygodach - chodzi tylko o to żeby trochę odpocząć i ruszać dalej w trasę.
Może być gdzieś nad Balatonem (ale nie konicznie).

Prosiłbym o w miarę "łopatologiczne" (miejscowości przejazdowe) przekazanie wiedzy odnośnie trasy Warszawa - Tribunj :) (mam nawigację, ale ona nie zawsze wie najlepiej).
nowotarżanin
Cromaniak
Re: Trasa i nocleg na trasie Słowacja - Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 27.07.2019 13:32

Nocleg np. u p. Teresy Bodo Koroshegy ut. Dozsa Gyorgy 30b tel. 0036306181679 ( z pochodzenia Polka więc z komunikacją nie ma kłopotów)
lub http://herkulespanzio.hu/pl/
wikol
Cromaniak
Re: Trasa i nocleg na trasie Słowacja - Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.07.2019 13:33

Co do trasy poczytaj forum, jest tego multum.
Ja polecam nocleg w Nagykanizsa - Herkules Panzio, obsługa po polsku lub FenixFogado w Lenti. Ja wyruszam z Wawy dzień wcześniej czyli 25.08.
Jak masz pytania wal śmiało też na priv.
Panią Teresę też polecam, byłem kilka razy.
Wg mnie za późno wyruszasz z Wawy. 800km to około 10h jazdy przy dobrych wiatrach. 22 byś był dopiero na miejscu.
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 27.07.2019 14:01

DIDS76, dzięki za wiadomość za "stare przejście Leteye" - teraz już spokojny, tankowanie gazu :D
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 27.07.2019 17:41

szczaw napisał(a):DIDS76, dzięki za wiadomość za "stare przejście Leteye" - teraz już spokojny, tankowanie gazu :D

Spokojny to Ty będziesz jak przejedziesz przez to przejście :roll: :roll: :roll:
joker666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker666 » 27.07.2019 20:13

agulus napisał(a):
joker666 napisał(a):Drodzy Cromaniacy ;)

Rzucilibyście z łaski swojej okiem na moją trasę:
https://goo.gl/maps/HGXpBcQtd61WziY6A

Wydaje mi się, że nie ma co zmieniać, jeżeli macie jakieś wskazówki - z miłą chęcią je odczytam ;)

Do zobaczenia w CRO!

Pan z Ostrowa Wielkopolskiego jedzie prawda? My też :oczko_usmiech: I też do Breli Tylko, że w połowie sierpnia Poproszę o wrażenia z trasy :mrgreen:

Nieee ;) Jestem z Sosnowca, wyjeżdżamy 20 sierpnia :)

Gdzie będziecie z Breli ? :)

nowy_nh napisał(a):
joker666 napisał(a):Drodzy Cromaniacy ;)

Rzucilibyście z łaski swojej okiem na moją trasę:
https://goo.gl/maps/HGXpBcQtd61WziY6A

Wydaje mi się, że nie ma co zmieniać, jeżeli macie jakieś wskazówki - z miłą chęcią je odczytam ;)

Do zobaczenia w CRO!

Daj znać jak trasa :) ja 18 sierpnia wyjeżdżam z Krakowa i mniej więcej o podobnej trasie myślałem. Chyba, że ktoś bardziej doświadczony w podróżach do Chorwacji podzieli się lepszą opcją ;)

Pozdrawiam

Chyba będziesz mógł dać pierwszy znać, bo ja dopiero wyruszam 20 sierpnia.
nowy_nh
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy_nh » 28.07.2019 08:14

joker666 postaram się wrzucić posta z informacją jak przebiegła trasa.
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 28.07.2019 16:45

Wracaliśmy wczoraj. Starym przejściem. Odprawa bardzo szybka. Google mapa tak kazała jechać wskazując drogę przez przejście autostradowe jako wolniejszą o 20 minutowy korek. Mogę polecić.
jackq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackq » 28.07.2019 17:15

To stare przejście w Letenye jest jednak czynne? Mi mapy pokazywały, że nie...
Jechałem autostradowym z piątku na sobotę (1 w nocy) i stałem 7 minut, dosyć sprawnie to szło.
Większy ruch na Węgrzech tylko na odcinku Rajka-Gyor, potem odbiłem w dół i było pusto. Jechałem drogą M85/M86 do Szombathely, następnie drogą 74 na Zalaegerszeg a potem M7 do granicy. Za to na autostradzie w Chorwacji, ruch masakryczny.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2019 17:31

jackq napisał(a):To stare przejście w Letenye jest jednak czynne? Mi mapy pokazywały, że nie...

Przejście po remoncie mostu zostało otwarte 24 lipca.
RIFIKI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RIFIKI » 28.07.2019 19:35

My startujemy z karkowa 2.08 wieczorem koło 19 tej 20 tej, planujemy pkonać trasę na raz do makarkiej. może ktoś jeszcze jedzie w tym terminie?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.07.2019 19:44

RIFIKI napisał(a):My startujemy z karkowa 2.08 wieczorem koło 19 tej 20 tej, planujemy pkonać trasę na raz do makarkiej. może ktoś jeszcze jedzie w tym terminie?

Sprawdź tutaj: aktualny-kalendarz-wyjazdowy-2019r-t55067.html
Kilka osób jedzie :wink:
RIFIKI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RIFIKI » 28.07.2019 19:47

piękne dzięki.:)
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 29.07.2019 08:50

Ja właśnie wróciłem z kolejnej podróży do Chorwacji. Zawsze jechałem przez Austrię i Słowenię a w tym roku przez Węgry. I oto moje przemyślenia.
Więcej na Zwardoń nie pojadę. Na tej jedynce za dużo ograniczeń do 70 km/h i dodatkowo przejazd jednak przez góry.Mnie ta droga zmęczyła zanim dostałem się na autostradę w Zilinie. Wolę dopłacić winietę czeską i jechać na Brno i dalej na Bratysławę. Natomiast co do Węgier to fakt, ze sporo się jedzie drogami dwukierunkowymi ale jest to jazda raczej przyjemna. Droga stosunkowo mało ruchliwa (86) i nie ma aż tak dużo terenów zabudowanych. Natomiast co mnie najbardziej zaskoczyło to granica węgiersko-chorwacka. Jak jedzie się Macelij to są dwie kontrole z 2 punktami kontrolnymi i jest to robione bardziej dokładnie . Natomiast w Letenye jest jedna kontrola. Stoi Chorwat i Wegier obok siebie i idzie to szybko i płynnie.
Dla mnie najlepsza trasa to jednak. Bydgoszcz-Brno-Bratysława-Letenye. Dodam, że jeżdżę w dzień.
Budowany odcinek A1 przejechałem tylko w stronę do Chorwacji (bo w stronę Katowic jest więcej 2 pasów). W drodze powrotnej pojechałem na Radomsko i potem samymi wioskami wzdłuż autostrady do drogi nr 12 w Głuchowie i tam wjazd na autostradę ( nie stałem ani przez moment).
zygi125
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi125 » 30.07.2019 09:54

Witam, czy można prosić o opinie na temat takiej trasy?
Niestety nie mogę linkować na forum ale moja trasa:
Kraków - Chyżne- Bańska Bystrzyca - Okolice Gyor - Szekesfehervar - Lenteye - Karlovac
Tam mam nocleg, dalej już prosta sprawa autostradą na południe CRo.
Dziękuję
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 218
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone