Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 08.07.2019 12:04

Nie polecam przejazdu na odcinku Ustroń-Wisła jest dokładnie tak jak pisze powyżej Toman.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 08.07.2019 12:06

dids76 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):Droga nr.11 jest jedną z głównych tras i zawsze mocno obciążoną nawet w spokojne dni wolne. Teraz dodatkowo są prowadzone prace budowlane przy budowie obwodnicy, więc jeszcze bardziej zatyka się ta mała miejscowość jaką jest Cadca.

Dlatego jak na razie nie kupiłem winiet i cały czas się zastanawiam nad "Twoją trasą" :wink:
Chcę pierwszy raz jechać przez Słowację i Węgry żeby mieć porównanie, ale obserwując to co dzieje się przed Čadcą mam coraz większe obawy. :roll:

Dla nas mieszkających blisko A1 to przez Cz chyba jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem.
Dla mnie najważniejsze jest to jak wracam tzn. autostradą praktycznie pod dom dojadę. Rano ok. 10 wyjazd i na 24 jestem w domu (okolice Slano-Tarnowskie Góry). Jazda po ćmoku po zwykłych drogach w sobotę wieczorem, nawet na ksenonach czy ledach, w naszych realiach średnio wychodzi.
Ja też we wrześniu spróbuję trochę inaczej niż zwykle jechałem, ale co za tym idzie jedna winieta więcej. Zastanawiam się nad Cz-SK-Hu-Hr czyli do Brna jak zwykle a potem Bratysława-Csorna-M86 i dalej jak zwykle lub odbiję na stare przejście w Letenye.
Zależy o której będę wyjeżdżał, jak zdążę przed 18 do jadę na M.Średice jak nie to j/w. Chodzi o to, że mój organizm sprawnie funkcjonuje do 01 w nocy, potem muszę mieć chwilę na drzemkę. Pesela nikt nie oszuka a i pies ma swój program godzinowy wizyt na zielonym więc to wszystko trzeba poukładać.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.07.2019 12:18

Witam.

Właśnie wróciłem w Chorwacji. W obie strony jechałem przez Słowację i w obie strony Słowację przejeżdżałem wieczorem lub nocą.
W Čadcy jest remont nawierzchni i o ile wieczorami nie ma problemów, to w ciągu dnia się korkuje od strony Svrcinovca. Wracałem w sobotę i wcale luźno nie było (dodatkowo był jakiś festyn w Svrcinovcu).

Poza tym miejscem żadnych remontów czy zwężeń (poza tym koło Trnavy, ale to już jest od kilkunastu lat jako łapanka na kierowców - tym razem nie suszyli).
Generalnie trasa lekka, łatwa i przyjemna - jak zawsze.
Na powrocie prze Węgry zdecydowałem się pierwszy raz na trasę nr 86 przez Mursko Sredisce i Szombathely - kapitalna droga! Polecam zdecydowanie, o wiele szybciej i przyjemniej niż przez Gyor i Fehervar! Od Szombathely na południe nowa nawierzchnia!

P.S.
Takie małe "pozdrowienia" dla kaskadera ze skody na poznańskich numerach z 3 rowerami na dachu, który jechał w sobotę wieczorem z Bratysławy do Żyliny: w Bratysławie na autostradzie jest ograniczenie do 90 km/h. Poza tym jeśli na Słowacji jest ograniczenie do 60 km/h, to radziłbym jechać 60, a nie 100 czy 120, bo jak cię słowacka policja powita pokutą, to te rowery będziesz musiał zastawić, żeby starczyło! :papa: :papa:
marrcin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrcin » 08.07.2019 12:45

marekkowalak napisał(a):Na powrocie prze Węgry zdecydowałem się pierwszy raz na trasę nr 86 przez Mursko Sredisce i Szombathely - kapitalna droga! Polecam zdecydowanie, o wiele szybciej i przyjemniej niż przez Gyor i Fehervar! Od Szombathely na południe nowa nawierzchnia!
:

Ten odcinek w Słowenii jest płatny ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2019 12:49

wielbiciel napisał(a):Dla nas mieszkających blisko A1 to przez Cz chyba jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem.
Dla mnie najważniejsze jest to jak wracam tzn. autostradą praktycznie pod dom dojadę. Rano ok. 10 wyjazd i na 24 jestem w domu (okolice Slano-Tarnowskie Góry). Jazda po ćmoku po zwykłych drogach w sobotę wieczorem, nawet na ksenonach czy ledach, w naszych realiach średnio wychodzi.
Ja też we wrześniu spróbuję trochę inaczej niż zwykle jechałem, ale co za tym idzie jedna winieta więcej. Zastanawiam się nad Cz-SK-Hu-Hr czyli do Brna jak zwykle a potem Bratysława-Csorna-M86 i dalej jak zwykle lub odbiję na stare przejście w Letenye.
Zależy o której będę wyjeżdżał, jak zdążę przed 18 do jadę na M.Średice jak nie to j/w. Chodzi o to, że mój organizm sprawnie funkcjonuje do 01 w nocy, potem muszę mieć chwilę na drzemkę. Pesela nikt nie oszuka a i pies ma swój program godzinowy wizyt na zielonym więc to wszystko trzeba poukładać.

Ja z powodu miejsca zamieszkania, chcąc jechać przez Słowację i Węgry a nie chcąc robić wielkiego "koła" muszę jechać trasą Karvina-Czeski Cieszyn-Żylina. Jadę 15.08 więc może będzie nie będzie tak tłoczno. Mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji co do trasy.
Ja planuję wyjazd około 10-11 z domu i po drodze zwiedzanie (na ile to możliwe z psem) Zagrzebia a potem powoli D1 do Splitu i tam drzemka w porcie w oczekiwaniu na pierwszy prom.
Ps. Myślę też o takiej opcji jaką Ty wybierasz w tym roku.
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 08.07.2019 12:50

marrcin napisał(a): Ten odcinek w Słowenii jest płatny ?

nie, jeśli pojedziesz przez Dolga Vas i Lendave
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.07.2019 12:51

marrcin napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Na powrocie prze Węgry zdecydowałem się pierwszy raz na trasę nr 86 przez Mursko Sredisce i Szombathely - kapitalna droga! Polecam zdecydowanie, o wiele szybciej i przyjemniej niż przez Gyor i Fehervar! Od Szombathely na południe nowa nawierzchnia!
:

Ten odcinek w Słowenii jest płatny ?

Gdybyś chciał jechać autostradą to tak, ale przez Lendavę i Dolga Vas jest darmowy, a to raptem kilka kilometrów - wjeżdżasz do Słowenii i za chwilę Węgry :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 08.07.2019 13:46

dids76 napisał(a):Ja z powodu miejsca zamieszkania, chcąc jechać przez Słowację i Węgry a nie chcąc robić wielkiego "koła" muszę jechać trasą Karvina-Czeski Cieszyn-Żylina. Jadę 15.08 więc może będzie nie będzie tak tłoczno. Mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji co do trasy.
Ja planuję wyjazd około 10-11 z domu i po drodze zwiedzanie (na ile to możliwe z psem) Zagrzebia a potem powoli D1 do Splitu i tam drzemka w porcie w oczekiwaniu na pierwszy prom.
Ps. Myślę też o takiej opcji jaką Ty wybierasz w tym roku.

Tylko że 15.08. jest normalnym dniem pracy na Słowacji więc korek murowany, tym bardziej że będziesz w Cadcy gdzieś ok.12-13.
Wydaje mi się, że z Raciborza najlepiej to jednak A1.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 08.07.2019 14:19

Jadąc z Cieszyna w normalny pracujący dzień nie bardzo jest gdzie odbić w przypadku korka w Cadca. No chyba że objedziemy przez Czerne, Skalite, Oszczadnicę na około.
Ze Zwardoniem o tyle jest łatwiej że można odbić od razu na Oszczadnicę.
LUKI40
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKI40 » 08.07.2019 14:26

beatabm napisał(a):
LUKI40 napisał(a): Bardzo przepraszam :) :oops:

Nie ma za co :smo:

Nie wiem jak jezdzicie później z Budapesztu, ale my jadąc do Nowego Sącza jedziemy do Miscolca i tam zawsze zostajemy na noc... A w Miscolcu świetne termalne baseny i chyba najlepszy targ owocowo-warzywny na Węgrzech :)
Polecam wszystkim
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.07.2019 14:31

LUKI40 napisał(a):
beatabm napisał(a):
LUKI40 napisał(a): Bardzo przepraszam :) :oops:

Nie ma za co :smo:

Nie wiem jak jezdzicie później z Budapesztu, ale my jadąc do Nowego Sącza jedziemy do Miscolca i tam zawsze zostajemy na noc... A w Miscolcu świetne termalne baseny i chyba najlepszy targ owocowo-warzywny na Węgrzech :)
Polecam wszystkim

Z Budapesztu prosto do domu - z reguły powrót to przelot na raz :wink:
volka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) volka » 08.07.2019 14:49

marekkowalak napisał(a):Witam.

Właśnie wróciłem w Chorwacji. W obie strony jechałem przez Słowację i w obie strony Słowację przejeżdżałem wieczorem lub nocą.
W Čadcy jest remont nawierzchni i o ile wieczorami nie ma problemów, to w ciągu dnia się korkuje od strony Svrcinovca. Wracałem w sobotę i wcale luźno nie było (dodatkowo był jakiś festyn w Svrcinovcu).

Poza tym miejscem żadnych remontów czy zwężeń (poza tym koło Trnavy, ale to już jest od kilkunastu lat jako łapanka na kierowców - tym razem nie suszyli).
Generalnie trasa lekka, łatwa i przyjemna - jak zawsze.
Na powrocie prze Węgry zdecydowałem się pierwszy raz na trasę nr 86 przez Mursko Sredisce i Szombathely - kapitalna droga! Polecam zdecydowanie, o wiele szybciej i przyjemniej niż przez Gyor i Fehervar! Od Szombathely na południe nowa nawierzchnia!

P.S.
Takie małe "pozdrowienia" dla kaskadera ze skody na poznańskich numerach z 3 rowerami na dachu, który jechał w sobotę wieczorem z Bratysławy do Żyliny: w Bratysławie na autostradzie jest ograniczenie do 90 km/h. Poza tym jeśli na Słowacji jest ograniczenie do 60 km/h, to radziłbym jechać 60, a nie 100 czy 120, bo jak cię słowacka policja powita pokutą, to te rowery będziesz musiał zastawić, żeby starczyło! :papa: :papa:

Tylko na autostradzie w Bratysławie jest to ograniczenie do 90…?
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 08.07.2019 14:56

volka napisał(a):Tylko na autostradzie w Bratysławie jest to ograniczenie do 90…?

Autostrada zaczyna się parę kilometrów za Bratysławą w kierunku Polski i jest to znakami oznaczone
Są też fotoradary na tej autostradzie :)
Ograniczenie do 90 jest w Bratysławie, ale to już nie jest autostrada .
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.07.2019 16:16

max21 napisał(a):
volka napisał(a):Tylko na autostradzie w Bratysławie jest to ograniczenie do 90…?

Autostrada zaczyna się parę kilometrów za Bratysławą w kierunku Polski i jest to znakami oznaczone

Nieprawda!

Autostrada zaczyna się już od wjazdu do Słowacji - zarówno w Rajce, jak i w Jarovcach i ciągnie się przez całą Bratysławę aż do Żyliny (ewentualnie D2 prosto na Brno). Normalnie na autostradach w Słowacji jest ograniczenie do 130 km/h, ale jesli autostrada przebiega przez obszar zabudowany, to wtedy jest tam ograniczenie do 90 km/h. Informują o tym zresztą znaki przy każdym wjeździe do Brastysławy - symbol autostrady, tablica z nazwą miasta i ograniczenie.

Dodatkowo od wyjazdu z Bratysławy aż do Trnavy jest eksperymentalny odcinek 3-pasmowy, wymalowany pasami na żółto, na którym od 5 rano do 19tej obowiązuje ograniczenie do 110 km/h - też są znaki co chwila!

Co do fotoradarów na D1 do Żyliny, to są może ze 2 - pikuś w porównaniu z austriacką Suddautobahne od Wiednia do Villach, gdzie są co kilkanaście kilometrów
Ostatnio edytowano 08.07.2019 18:46 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 08.07.2019 18:36

marekkowalak napisał(a):
max21 napisał(a):

Nieprawda!

Autostrada zaczyna się już od wjazdu do Słowacji - zarówno w Rajce, jak i w Jarovcach i ciągnie się przez całą Bratysławę aż do Żyliny (ewentualnie D2 prosto na Brno). Normalnie na autostradach w Słowacji jest ograniczenie do 130 km/h, ale jesli autostrada przebiega przez obszar zabudowany, to wtedy jest tam ograniczenie do 90 km/h. Informują o tym zresztą znaki przy każdym wjeździe do Brastysłwy - symbol autostrady, tablica z nazwą miasta i ograniczenie.

Dodatkowo od wyjazdu z Bratysławy aż do Trnavy jest eksperymentalny odcinek 3-pasmowy, wymalowany pasami na żółto, na którym od 5 rano do 19tej obowiązuje ograniczenie do 100 km/h - też są znaki co chwila!

Co do fotoradarów na D1 do Żyliny, to są może ze 2 - pikuś w porównaniu z austriacką Suddautobahne od Wiednia do Villach, gdzie są co kilkanaście kilometrów

Masz kolego racje zmylił mnie znak na D-1 przy wyjeździe z Bratysławy i byłem przekonany że tam nie ma autostrady - https://www.google.pl/maps/@48.186832,1 ... 6656?hl=pl
Natomiast przy wjeździe na D-1 do Bratysławy jest tylko znak Autostrada i nazwa miejscowości czyli jedziemy 90 km. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 209
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone