Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 06.07.2019 07:21

ale chyba tylko do 31.07 , może się wyrobią bo jedziemy 03.08
kemilk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilk » 06.07.2019 08:02

My jedziemy 31.07 - liczę, że może już będzie otwarte.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 06.07.2019 08:46

Panowie dajcie znać co i jak, jak już przejedziecie.
Jadę 4-go, granicę będę przekraczał 5-go - planuję starym przejściem, jak zawsze :D :papa:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.07.2019 06:44

Polecam trasę z Krakowa do Zadaru dla ceniących sobie WYGODĘ JAZDY przez:
Kraków - Cieszyn - Żylina - Bratysława - Budapeszt M1 - na MO wbijamy się w M7 - Leteney i dalej autostradą gdzie tam kto sobie jedzie.
-
Stanowczo odradzam wyznaczoną przez Żypeesa "najdogodniejszą trasę" z Goyr do Leteney przez madziarskie krzaki i bezdroża, przez jakieś Szambosrambo, Sarvary, Kutasy itp., bo się tamtędy paskudnie jedzie (a jechaliśmy w niedzielę). Owszem z powrotem jadąc przez M7 do M0 i dalej M1 (czyli Budapeszt) nadrobiliśmy 140 km, ale czas przejazdu przez "najdogodniejszą" trasę żypeesową, a trasą przez autostrady M1-M0-M7 był taki sam!!! A o ile wygodniejsza i spokojniejsza trasa! Zdecydowanie polecam.
-
Wracając, widzieliśmy jak za Cadca część autek ze ślunską rejestracją pojechało na S1 (przez Żywiec), ale nie byliśmy pewni czy aby na pewno już cała jest przejezdna i pojechaliśmy znów przez Cieszyn. Gdyby jechać przez S1 byłoby jeszcze fajniej.
Może ktoś wie, czy odcinek S1 z Cadca do Bielska jest już cały przejezdny?
-
pozdro
PS
Chorwacja jest k...sko droga (np. w porównaniu do Grecji), a standard o wiele słabszy i co gorsza obsługa delikatnie mówiąc taka sobie, ale to na inny wątek.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.07.2019 10:04

janniko napisał(a):Polecam trasę z Krakowa do Zadaru dla ceniących sobie WYGODĘ JAZDY przez:
Kraków - Cieszyn - Żylina - Bratysława - Budapeszt M1 - na MO wbijamy się w M7 - Leteney i dalej autostradą gdzie tam kto sobie jedzie.
-
Stanowczo odradzam wyznaczoną przez Żypeesa "najdogodniejszą trasę" z Goyr do Leteney przez madziarskie krzaki i bezdroża, przez jakieś Szambosrambo, Sarvary, Kutasy itp., bo się tamtędy paskudnie jedzie (a jechaliśmy w niedzielę). Owszem z powrotem jadąc przez M7 do M0 i dalej M1 (czyli Budapeszt) nadrobiliśmy 140 km, ale czas przejazdu przez "najdogodniejszą" trasę żypeesową, a trasą przez autostrady M1-M0-M7 był taki sam!!! A o ile wygodniejsza i spokojniejsza trasa! Zdecydowanie polecam.
-
Chorwacja jest k...sko droga (np. w porównaniu do Grecji), a standard o wiele słabszy i co gorsza obsługa delikatnie mówiąc taka sobie, ale to na inny wątek.

- trasa Bratysława - Letenye wg GM to 272km przez tzw. wiochy - czas około 3h
-trasa Bratysława - Budapeszt M1 - Letenye to 420 km więc prawie 150km więcej za kółkiem - czas około 4h
Godzina więcej + 150km dłużej. Niech każdy zdecyduje sam. W dwie strony to dodatkowo 300km "naokoło" i dodatkowo 2h za kółkiem.
Nie widzę sensu wybierania trasy nr 2
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.07.2019 10:16

wikol napisał(a):- trasa Bratysława - Letenye wg GM to 272km przez tzw. wiochy - czas około 3h
-trasa Bratysława - Budapeszt M1 - Letenye to 420 km więc prawie 150km więcej za kółkiem - czas około 4h
Godzina więcej + 150km dłużej. Niech każdy zdecyduje sam. W dwie strony to dodatkowo 300km "naokoło" i dodatkowo 2h za kółkiem.
Nie widzę sensu wybierania trasy nr 2

Ja też nie. Jechałem obiema trasami. :wink:
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 07.07.2019 10:19

janniko napisał(a):Stanowczo odradzam wyznaczoną przez Żypeesa "najdogodniejszą trasę" z Goyr do Leteney przez madziarskie krzaki i bezdroża, przez jakieś Szambosrambo, Sarvary, Kutasy itp., bo się tamtędy paskudnie jedzie (a jechaliśmy w niedzielę).

To, że Tobie nie leży ta trasa nie znaczy, że innym nie spasuje.
Jeżdżę właśnie tymi "zadupiami" co rok i dla mnie to optymalna trasa.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 07.07.2019 10:26

janniko napisał(a):-
Stanowczo odradzam wyznaczoną przez Żypeesa "najdogodniejszą trasę" z Goyr do Leteney przez madziarskie krzaki i bezdroża, przez jakieś Szambosrambo,

Jechaliśmy tą trasą w zeszłym roku, w nocy z soboty na niedzielę. Trasa bez żadnych zastrzeżeń. Za trzy tygodnie pojedziemy tak samo.
Yacek71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yacek71 » 07.07.2019 10:36

Czas przejazdu taki sam.
Średnia prędkość na autostradzie jest po prostu większa.
Sprawdzone obie trasy.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 07.07.2019 10:54

elka21 napisał(a):
Stanowczo odradzam wyznaczoną przez Żypeesa "najdogodniejszą trasę" z Goyr do Leteney przez madziarskie krzaki i bezdroża, przez jakieś Szambosrambo,

Jechaliśmy tą trasą w zeszłym roku, w nocy z soboty na niedzielę. Trasa bez żadnych zastrzeżeń. Za trzy tygodnie pojedziemy tak samo.

Ja też za 5 dni pojadę tą trasą z ta małą różnicą że bojąc się korków w Letenye (zamknięte stare przejście) pojadę przez Mursko Sredisce. Nie "krzywduję" sobie wcale że kawałek przejadę bocznymi drogami które dadzą małe wytchnienie od monotonnej jazdy autostradą.

Pozdrowienia.;)
marrcin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrcin » 07.07.2019 11:17

Gonzales napisał(a):
elka21 napisał(a):

Ja też za 5 dni pojadę tą trasą z ta małą różnicą że bojąc się korków w Letenye (zamknięte stare przejście) pojadę przez Mursko Sredisce. Nie "krzywduję" sobie wcale że kawałek przejadę bocznymi drogami które dadzą małe wytchnienie od monotonnej jazdy autostradą.

Pozdrowienia.;)

Ja też za 5 dni tą trasą pojade :)
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 07.07.2019 11:48

marrcin napisał(a):
Gonzales napisał(a):
elka21 napisał(a):

Pozdrowienia.;)

Ja też za 5 dni tą trasą pojade :)

Ja w środę wracam starą 1 i przez Mursko Średisce, dalej 86
tre_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 07.07.2019 12:07

Wczoraj śmiałem na Zwardoń, Bratysławe potem M15 i zjazd na 86 żeby kółka nie robić na M86. 86 dojechałem do M86 na redics dalej Lendava przejście graniczne, kolejno Vrazdin droga równoległa do autostrady wyskoczyłem na sveti Helena dalej autostradą do splitu. Droga super ruch znikomy parę fotoradarów ale mam aplikacje tomtom fotoradary więc mnie ostrzegał :) w zeszłym roku jechałem na Lentye wioskami więc mam porównanie droga znacząco lepsza
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 07.07.2019 13:49

Przedwczoraj powrót ze Srimy. Chorwacja - wiadomo. Masełko. Letenye - Lenti (Redics) - trochę lipa, zakrętaski, 50 itp. Redics - Szomba - droga ładna, pusto, trochę rozjechanej drobnej gadziny na drodze. M86 do Gyor - tylko deptać (a wolno 110). Gyor - Rajka - lipa straszna, ruch jak w ulu, co chwila roboty drogowe, zwężenia. Autostrada słowacka w okolicach Bratysławy jakościowo ok ale w godzinach 9-19 ograniczenie do 110. Ale do Cadcy było ok. I teraz zaczyna się rodzynek. GM kierował mnie na Cieszyn ale ja nie posluchalem i skrecilem na Zwardoń i Bielsko. Przez Węgierska Górkę poszło szybko, S1 wkoło BB też ładnie i w tym momencie zaczęło się piekło. Odcinek BB - Tychy zajął mi 1,5 godziny. Ogólnie jazda w Pl to masakra. Od Zwardonia do Częstochowy jechałem prawie 5 godzin (raptem niecałe 200 km). Miliardy tirów, scigajacych się na obu pasach, jeden jedzie 89, drugi 91 i tak kilka km. K... czemu w innych krajach tego badziewia tyle nie ma??
marrcin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrcin » 07.07.2019 18:52

Gdzie najkorzystniej tankować jadąc przez Słowację - Węgry do Chorwacji ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 206
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone