Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 28.06.2019 13:36

janniko napisał(a):Cześć
Czy posiada ktoś z szanownych Forumowiczów informację nt. przejezdności autostrady Żylina - Bratysława? Google map pokazuje, że są tam odcinki w remoncie.
Chcemy jechać Kraków - Cieszyn - Bratysława - Pakostane, (nie przez Brno)
-
I jakby ktoś mógł podpowiedzieć nam najlepszą trasę, w sensie najwygodniejszą (nie najtańszą), z Bratysławy do granicy Chorwacji i daelj. Bo Michelin pokazuje, że na Lendavą, a wszyscy piszą o Leteney.
dziękuję b. za odp.
pozdro
Jan N.

Ja jeżdżę przez Lendavę, Dolgavas https://goo.gl/maps/F6GAp9zWrdHjFhQD7
Zero korków, i chwilę jesteś w Słowenji, tam omijasz autostradę i beż korków do Chorwacji ;)
Ania_1977
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania_1977 » 28.06.2019 19:03

Witajcie
Mam do Was pytanie. Czy możecie podpowiedzieć czy jechać do Tucepi z Białegostoku, tak jak kieruje Google tj. Czechy, Austria, Słowenia i dalej Chorwackie autostrady, czy też kierunek Słowacja, Węgry itp ( postawa aby ominąć płatny odcinek w Słowenii). Bardzo proszę o wszelkie wskazówki.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2019 19:40

Ania_1977 napisał(a):Witajcie
Mam do Was pytanie. Czy możecie podpowiedzieć czy jechać do Tucepi z Białegostoku, tak jak kieruje Google tj. Czechy, Austria, Słowenia i dalej Chorwackie autostrady, czy też kierunek Słowacja, Węgry itp ( postawa aby ominąć płatny odcinek w Słowenii). Bardzo proszę o wszelkie wskazówki.

trasa-do-chorwacji-z-polski-poludniowo-wschodniej-dyskusja-t32901-900.html?hilit=Bia%C5%82ystok#p1756321

trasa-do-chorwacji-z-polski-poludniowo-wschodniej-t20577.html
Asiar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiar » 28.06.2019 19:43

Ania_1977 napisał(a):Witajcie

Jadąc przez Słowację, Węgry płacisz ok.50 i 60 zł za winiety miesięczne.
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 28.06.2019 22:29

janniko napisał(a):Cześć
Czy posiada ktoś z szanownych Forumowiczów informację nt. przejezdności autostrady Żylina - Bratysława? Google map pokazuje, że są tam odcinki w remoncie.
Chcemy jechać Kraków - Cieszyn - Bratysława - Pakostane, (nie przez Brno)
-
I jakby ktoś mógł podpowiedzieć nam najlepszą trasę, w sensie najwygodniejszą (nie najtańszą), z Bratysławy do granicy Chorwacji i daelj. Bo Michelin pokazuje, że na Lendavą, a wszyscy piszą o Leteney.
dziękuję b. za odp.
pozdro
Jan N.

Jechałem w nocy 16-17 czerwca z okolic Bielska-Białej przez Cieszyn i Żylinę. Od Żyliny do Bratysławy przejechałem bez jakiegokolwiek problemu. Potem kierowałem się do drogi M86 aż do Szobathely i prawie do samej granicy(Gorican) jechałem drogą 86. Chorwacja to cały czas autostrada - zero problemów. Najgorsze odcinki to Cieszyn - Żylina(dośc wolno się jedzie) i pierwsze kilometry na Węgrzech(słaby stan drogi, która jest w remoncie). Na pweno nie wybrałbym drogi przez Austrię. 1150km przejechałem w około 12 godzin jadąc niemalże cały czas zgodnie z przepisami.
Orichime
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Orichime » 29.06.2019 10:13

Witam serdecznie,

wymarzyła mi się podróż do Chorwacji. Będzie to pierwsza nasza tak daleka wyprawa. Wyruszamy z Warszawy, skład - 3 os., mamy 1,5 kierowcy (siebie liczę jako 0,5 :oops: ). Poczytałam na forum różne wątki i na tej podstawie opracowałam trasę (nie mogę niestety wkleić linku). Bardzo proszę o opinię czy wg was jest ok czy jednak warto by coś zmienić jeszcze? Najbardziej obawiam się powrotu - mamy kwaterę do niedzieli. Będzie bardzo źle prawda?

Trasa: Warszawa - Bielsko-Biała - Żywiec - Zwardoń - D3 - Bratysława - 86 - Szombathely - Lendava (bezpłatny odc Słowenii) - Cakovec - Rijeka

Serdecznie pozdrawiam!
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 29.06.2019 10:15

Trasa spoko. Niedziela to dobry dzień na wyjazd. Nie masz się o co martwić. To 1.5 kierowcy mi się podoba, to tak coś jak u mnie, niby jest.. :)
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 29.06.2019 10:45

Orichime napisał(a):
Trasa: Warszawa - Bielsko-Biała - Żywiec - Zwardoń - D3 - Bratysława - 86 - Szombathely - Lendava (bezpłatny odc Słowenii) - Cakovec - Rijeka

Trasa masz ok. - też tak jeżdżę
Po przekroczeniu granicy w Słowenii uważaj żeby na rondzie nie wjechać na autostradę :)
Na Węgrzech masz duży parking ok. 15 km po przekroczeniu granicy w Rajce na którym można zrobić sobie przerwę.
Chorwacja to już sama bajka.
Miłej i bezpiecznej podróży .
Pozdrawiam :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 29.06.2019 15:23

ZAKUP WINIETY słowackiej 10-cio dniowej (itp)
Kupujcie tylko przez "eZnamka.sk"!!! Płaci się 10 eruo (42,50zł - tak mi wyliczył bank)
Przez wszystkie inne portale - 65 zł (zdzierstwo!!!)
pozdawiam
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 29.06.2019 16:38

janniko napisał(a):ZAKUP WINIETY słowackiej 10-cio dniowej (itp)
Kupujcie tylko przez "eZnamka.sk"!!! Płaci się 10 eruo (42,50zł - tak mi wyliczył bank)
pozdawiam

Nie ten wątek... :papa:
I Ameryki nie odkryłeś... :hut:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.06.2019 16:44

janniko napisał(a):ZAKUP WINIETY słowackiej 10-cio dniowej (itp)
pozdawiam

To ktoś kupuje przez inne portale:)? Ja kupiłem 30 dniową, koszt 59,58 zł.
stachmat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachmat » 30.06.2019 14:00

Czy stary przejazd przez Letenye jest w remoncie. Są tam zakazy wyjazdu. Czy ktoś wie na jak długo?
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 30.06.2019 14:21

Jak już wcześniej wspominałem, planowo do końca lipca:
https://zagrab.mfa.gov.hu/eng/news/letenye-gorican-i-koezuti-hataratkelohely-ideiglenes-lezarasa
http://www.police.hu/en/content/temporary-closure-of-letenye-gorican-i-border-crossing-point-starting-from-mid-march
Liczyłem, że skończą wcześniej ale jak widzę do wtorku raczej się nie wyrobią, więc powrót również autostradą. Wczoraj oznaczało to godzinkę postoju :?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.06.2019 14:58

stachmat napisał(a):Czy stary przejazd przez Letenye jest w remoncie. Są tam zakazy wyjazdu. Czy ktoś wie na jak długo?

Na forum było podane, że do końca lipca
ArturCzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArturCzu » 30.06.2019 14:59

Ale jest tam jakiś inny czynny przejazd? Google nie pokazuje żadnego utrudnienia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 204
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone