Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magulon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magulon » 27.06.2019 07:22

Pivko napisał(a):
magulon napisał(a):Hej

Ale czy przejscie Letenye-Goričan nie bedzie zamkniete do końca lipca ze wzgledu na roboty?

pozdro

Stare jest zamknięte. Autostradowe otwarte. W poniedziałek rano otworzyłem szybę na 30 sek i do auta wpadło chyba z 20 komarów. Nie wiem jak oni tam pracują

Bardzo dziękuję za odpowiedz.

co sądzicie o takiej trasie z Łodzi do Igrane:
ŁÓDZ - ŻYWIEC - ŻYLINA - BRATYSŁAWA - LETANYE - ZAGRZEB - KARLOVAC - ZADAR itd

dziekuje za pomoc
Reiser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reiser » 27.06.2019 07:46

magulon napisał(a):
Pivko napisał(a):

Ale czy przejscie Letenye-Goričan nie bedzie zamkniete do końca lipca ze wzgledu na roboty?

pozdro

Stare jest zamknięte. Autostradowe otwarte. W poniedziałek rano otworzyłem szybę na 30 sek i do auta wpadło chyba z 20 komarów. Nie wiem jak oni tam pracują

dziekuje za pomoc

Dobra i spokojna trasa. Pomimo tego iż GM pokazuje godzinę dłużej niż przez CZ-A-SLO to w rzeczywistości wychodzi na korzyść tejże. Kilka lat temu sprawdziliśmy przejazd dwoma autami: kolega pojechał przez Czechy i Austrię bo CLS500 pojedzie szybciej... no niestety: truciciel, zawirusowany na ponad 200HP kopciuch TDi B7 przejechał o 3h szybciej przez SK-H... choć zanim dotarłem do granicy w Zwardoniu pewny byłem przegranej... Nie miałem żadnych korków, stania na granicach, żadnego Wiednia i remontów w CZ. Dopóki nie otworzą A1 wraz z obwodnicą Częstochowy - trzymam się Zwardonia. Do tego czasu usprawnią się w pełni Cz a i może HR wejdzie do Schengen i na granicy z SLO nie będzie korków...

Miłego czwartku! Jeszcze miesiąc do wyjazdu... 8)

pozdrav! :)
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 27.06.2019 10:17

@Magulon.

No ja tak jechałem rok temu, dokładnie do Igrane, tyle że nie z Łodzi oczywiście tylko z Chorzowa. Swoją drogą jeśli jeszcze nie byłeś w Igrane to gratuluję wyboru. Świetna okolica do każdego rodzaju wypoczynku. Polecam dzikie drzewa figowe na wzgórzach ;)

Może po prostu mialem szczęście, ale była to jedna z najspokojniejszych i najmniej przytkanych tras na całej długości trasy. Jazda bajka. Węgry i Słowacja to w ogóle jakoś minęły nie wiadomo kiedy. W tym roku jadę podobnie, tyle że pierwsza lokalizacja w Chorwacji to Rogoźnica, ale tranzytowa trasa jest dokładnie taka jak do Igrane rok temu. Zobaczymy jak będzie. :)
magulon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magulon » 27.06.2019 12:57

Bardzo Wam dziękuję za pomoc.

spokojnego tygodnia.

Podrawiam
kysior
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kysior » 27.06.2019 13:02

Witam i o szybką poradę pytam :)

Jadę w okolice Omisia już w poniedziałek z międzynoclegiem w Sarvar na Węgrzech. Muszę na szybko wybrać trasę i ogarnąć winiety - stad prośba do Was o wyrozumiałość - nie zdążę całego forum przeglądnąć, ale na szybko czytając wychodzi mi, że chyba zdecyduję się na trasę Chrzanów - Żywiec - Zwardoń - Czadca - Zylina - Trenczyn - Bratysława - Gyor - Savar. Potem standardowo drogą 74 i M7 do granicy, i dalej, jak google maps mnie przez Chorwację pociągnie.

Ponieważ w drodze powrotnej chcieliśmy przejechać przez Alpy, to będziemy nocować w Ubelbachu, stąd powrót musi zawadzić o Austrię, ale potem chyba na Bratysławę i powrót tą samą drogą, co na Węgry. Co sądzicie?

Alternatywy są dwie - droga na Ostravę i Brno, potem lekko przez Słowację, ale płatną drogą E65 i Sarvar, dalej już jak poprzednio, lub - nadkładając czas a omijając płatną Słowację - przez Wiedeń. I wtedy powrót z Ubelbach na Wiedeń i Brno - plus taki, że omijam Słowację, ale koszt tej winiety nie jest decydujący.

Jeśli pojadę przez Słowację, to kupuję elektronicznie winiety na Słowację i Węgry, potem bramki w Chorwacji i tyle. Powrót przez Austrię i Słowenię, więc dodatkowe winiety, ale to dla tych Alp :) Za to odpada w ogóle winieta czeska.
Z wyposażenia na Słowację dobrze mieć kamizelki odblaskowe (w aucie, kolor inny niż zielone, w ilości sztuk = liczbie osób podróżujących), komplet żarówek i apteczkę zgodną z normą. Coś jeszcze? Czy faktycznie bać się tamtejszych kontroli, skoro jeżdżę raczej spokojnie?

Raz jeszcze proszę o wyrozumiałość i pomoc - chyba, z małej ilości czasu, trochę mnie przerosło planowanie trasy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2019 13:29

kysior napisał(a):Z wyposażenia na Słowację dobrze mieć kamizelki odblaskowe (w aucie, kolor inny niż zielone, w ilości sztuk = liczbie osób podróżujących), komplet żarówek i apteczkę zgodną z normą. Coś jeszcze? Czy faktycznie bać się tamtejszych kontroli, skoro jeżdżę raczej spokojnie?

Wyposażenie masz mieć takie, jakie obowiązuje w kraju rejestracji pojazdu. Wszak ilość kamiezelek x ilość osób w aucie plus jakieś zapasowe żarówki, miejsca za dużo nie zajmują. Reszta wedle uznania... Słowacy trochę się czepiają przeterminowanych apteczek ale to rzadkość.

Słowacka policja ogólnie zapowiedziała przykręcenie śruby piratom drogowym i zwiększenie kontroli drogowych...

trochę mnie przerosło planowanie trasy :)

Jak Cię to przerosło to lepiej może zostań w domu...?
kysior
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kysior » 27.06.2019 13:47

Pääkäyttäjä napisał(a):
Wyposażenie masz mieć takie, jakie obowiązuje w kraju rejestracji pojazdu. [...]

Teoretycznie tak, w praktyce nie chce mi się kłócić z policją na wczasach :D

Pääkäyttäjä napisał(a):Wszak ilość kamiezelek x ilość osób w aucie plus jakieś zapasowe żarówki, miejsca za dużo nie zajmują. Reszta wedle uznania... Słowacy trochę się czepiają przeterminowanych apteczek ale to rzadkość.

Słowacka policja ogólnie zapowiedziała przykręcenie śruby piratom drogowym i zwiększenie kontroli drogowych...

Ja jeżdżę raczej spokojnie, więc jestem za przykręceniem śrub piratom. Kamizelki i apteczka będą, spoko.

Pääkäyttäjä napisał(a):Jak Cię to przerosło to lepiej może zostań w domu...?

Nie, liczę na pomoc forumowiczów :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2019 14:59

kysior napisał(a):
Teoretycznie tak, w praktyce nie chce mi się kłócić z policją na wczasach :D

To póki co, są miejskie legendy albo opowieści dziwnej treści tych, co policjantom napyskowali i dali se wlepić mandat (z reguły dyskusja umiera po pytaniu o pokazanie mi mandatu). W poprzedniej firmie dużo bywałęm w Czechach (oprócz mieszkania tam 10 lat) i na Slowacji i nikt ode mnie nie chciał pokazania "co auto ma w środku"...

kysior napisał(a):
Nie, liczę na pomoc forumowiczów :P

Ogólnie przed dłuższym i dalszym wyjazdem robię sobie checklistę pod kątem tzw. samochodowego everyday carry. Oprocz żarówerk, z pozoru parę innych dupereli pomoże uratować skórę albo chociaż dowlec się do jakiegoś serwisu czy stacji benzynowej. Kiedy ostatni raz spradzałeś np. ciśnienie w zapasie (o ile go masz)? :P
andrzej1963
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej1963 » 27.06.2019 19:44

Witam,
możecie mi potwierdzić czy w Bańskiej Bystrzycy dalej funkcjonuje ten objazd (obok Tesco w lewo) aby "objechać" Słowację bez winiety w kierunku na Sahy Jechałem tam dwa lata temu, stąd pytanie czy wszystko jest bez zmian.
Dzięki za info. :D
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.06.2019 21:01

andrzej1963 napisał(a):Witam,
możecie mi potwierdzić czy w Bańskiej Bystrzycy dalej funkcjonuje ten objazd (obok Tesco w lewo) aby "objechać" Słowację bez winiety w kierunku na Sahy Jechałem tam dwa lata temu, stąd pytanie czy wszystko jest bez zmian.

Jechałem w tym roku w maju przez Bańską Bystrzycę na Węgry.
Zarówno automapa jak i google poprowadziły drogą bez opłat.
Czy to było koło Tesco - to nie mam pojęcia.

Płatne drogi w Słowacji masz tutaj.
https://ndsas.sk/uploads/media/2fecbedd ... 0f66e8.pdf
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 27.06.2019 21:06

Trasa Słupsk-Katowice-Zwardoń-Bratysława-Nagakanisza-Lokva Rogoznica dosyć dobrze się sprawdziła. Najgorszej na 1 w Polsce przed Częstochową, w Bratysławie korek ok 15 minut w plecy i na granicy w Lentyney o 10 minut o godz 13. W Lucko bez stania płynnie. Cała trasa około 20 godzin jazdy.
andrzej1963
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej1963 » 27.06.2019 21:51

romuald22 napisał(a):
andrzej1963 napisał(a):Witam,

Jechałem w tym roku w maju przez Bańską Bystrzycę na Węgry.
Zarówno automapa jak i google poprowadziły drogą bez opłat.
Czy to było koło Tesco - to nie mam pojęcia.

Płatne drogi w Słowacji masz tutaj.
https://ndsas.sk/uploads/media/2fecbedd ... 0f66e8.pdf

Dzięki wielkie :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.06.2019 05:05

Cześć
Czy posiada ktoś z szanownych Forumowiczów informację nt. przejezdności autostrady Żylina - Bratysława? Google map pokazuje, że są tam odcinki w remoncie.
Chcemy jechać Kraków - Cieszyn - Bratysława - Pakostane, (nie przez Brno)
-
I jakby ktoś mógł podpowiedzieć nam najlepszą trasę, w sensie najwygodniejszą (nie najtańszą), z Bratysławy do granicy Chorwacji i daelj. Bo Michelin pokazuje, że na Lendavą, a wszyscy piszą o Leteney.
dziękuję b. za odp.
pozdro
Jan N.
ArturCzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArturCzu » 28.06.2019 11:20

magulon napisał(a):
Pivko napisał(a):

pozdro

dziekuje za pomoc

Ja tak jadę w nocy 31 lipca. Już jechałem tą trasą i w miarę szybko.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.06.2019 13:05

ArturCzu napisał(a):
magulon napisał(a):co sądzicie o takiej trasie z Łodzi do Igrane:

Ja tak jadę w nocy 31 lipca. Już jechałem tą trasą i w miarę szybko.

A jak jechałeś z Bratysławy do Letnye, tzn. przez jakie miejscowości?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 203
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone