Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.08.2011 23:33

Jacek S napisał(a):LPG -niższa cena na Węgrzech.

Skąd te informacje? Czyżby jakieś obniżki na Węgrzech? Na początku lipca ceny LPG były od 200 HUF wzwyż, a więc co najmniej wygórowane, zdecydowanie najwyższe na całej trasie.
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 11.08.2011 00:13

szmydu napisał(a):Ze wzgledu że wyjeżdżam w piatek rano i nie mam za duzo czasu na szukanie informacji na forum, to czy ktoś kto był w tym roku może się wypowiedzieć na temat tankowania na trasie Polska-Słowacja-Węgry-Chorwacja? Czy tankowac na węgrzech do pełna czy lepiej dopiero w Chorwacji ? Czy wszystko jedno?

Ja jechałem tą trasą. Zdecydowanie najtaniej było w Polsce i w Chorwacji (tu nawet taniej). Niestety musiałem tankować na Węgrzech gdzie ON był o około 0,70 zł/l droższy niż w Rovinj.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.08.2011 07:07

Raul73 napisał(a):
Jacek S napisał(a):LPG -niższa cena na Węgrzech.

Skąd te informacje? Czyżby jakieś obniżki na Węgrzech? Na początku lipca ceny LPG były od 200 HUF wzwyż, a więc co najmniej wygórowane, zdecydowanie najwyższe na całej trasie.

Sprawdziłem stan konta po wakacyjnych płatnościach .
Widocznie pan przelicznik i bank się postarali.
Ogólnie Masz rację Raul.
gietek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gietek » 11.08.2011 11:12

czy ktoś może powiedzieć czy jest jakaś stacja LPG 24h w miejscowości Sahy na Słowacji, lub gdzie jest ostatnia stacja przed przejściem w węgrami czynna 24h.
mstomek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mstomek » 15.08.2011 10:18

Iggy napisał(a):
michalk1 napisał(a):Witam, chcialbym sie upewnic czy trasa ktora zaplanowalem (glownie chodzi o odcinek slowacki) jest bezplatna?

Całkowicie. Jechałem nią 3 dni temu.

Witam.

Jak to jest dokładnie z opłatą za droge R1 na Słowacji (BB-Zwolen)?
W zeszłym roku jechałem tą trasą i płatny odcinek omijałem drogą 69, ze zjazdem koło Tesco w BB, ale wygląda że obecnie wydłuzyli płatny odcinek, który obecnie zaczyna się przed BB już w miejscowości Jakub. Poniżej link do słowackiej strony o autostradach i płatnych drogach

http://www.ndsas.sk/mapa/12389s
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 15.08.2011 22:08

mstomek napisał(a):W zeszłym roku jechałem tą trasą i płatny odcinek omijałem drogą 69, ze zjazdem koło Tesco w BB

W tym roku jest tak samo :-)
Droga być może została doprowadzona do kategorii predestynującej ją do szumnego miana "I klasa", ale przed wjazdem na nią jest znak z przekreśloną winietką, więc de facto nic się nie zmieniło.
kamykxp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamykxp » 19.02.2012 22:08

Witam wybieram sie po raz pierwszy do Chorwacji bo udalo sie namowic moja druga polowke trase wybralem jak w linku:
http://g.co/maps/c2jxr
i moje pytanie Co sadzicie o drodze nr 64 przez Slowacje czy ktos juz tak jechal, oczywiscie nie chce placic winietki. I jeszcze jedno pytanko czy bede mial gdzie kupic winietke na autostrade Wegierska jak juz przekrocze granice w Komarno a bede tam gdzies ok 23. Oczywiscie forum studiuje ale nie sztuka ogarnac wiedzy jaka sie tu znajduje.
cro_hrubek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro_hrubek » 20.02.2012 09:20

Witaj

Węgierską winietkę wg. mnie najwygodniej jest kupić jeszcze przed wyjazdem przez internet: link.
Wtedy jedziesz bezstresowo i nie martwisz się o nic.

Możliwy jest też zakup przez SMS szczegóły tutaj

Na przyszłość polecam lekturę działu FAQ
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 20.02.2012 10:24

kamykxp napisał(a):Witam wybieram sie po raz pierwszy do Chorwacji bo udalo sie namowic moja druga polowke trase wybralem jak w linku:
http://g.co/maps/c2jxr
i moje pytanie Co sadzicie o drodze nr 64 przez Slowacje czy ktos juz tak jechal, oczywiscie nie chce placic winietki. I jeszcze jedno pytanko czy bede mial gdzie kupic winietke na autostrade Wegierska jak juz przekrocze granice w Komarno a bede tam gdzies ok 23. Oczywiscie forum studiuje ale nie sztuka ogarnac wiedzy jaka sie tu znajduje.

po przejechaniu rzeczki masz Komarom - tam na stacji benzynowej (jak na wszystkich) kupisz winietkę.

pozdrav.

ps.
OMV 24-h
http://hungarystartshere.com/OMV-petrol ... ut-Komarom
kamykxp
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamykxp » 20.02.2012 16:29

Dzieki juz wiem ze z winietka nie bedzie problemu kupie wlasnie na tej stacji Nie chce kupowac wczesniej bo wyczytalem juz na forum ze u nas w Polsce sa drozsze podobno doliczaja sobie marze Jeszcze interesuje mnie jakas opinia na temat tej drogi przez Slowacje Gdzies sie doszukalem ze sa strome zjazdy i trzeba na 2 biegu zjezdzac itp.
arekwol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwol » 20.02.2012 16:30

Dlaczego oszczędzasz na Słowacji a na Węgrzech chcesz płacić z Komarna
można jechać na Csorna później w dół drogą nr 86 na Redics, moim zdaniem lepsze rozwiązanie jechać autostradą w Słowacji na Bratysławę
a dalej nie płatną nr 86
cro_hrubek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro_hrubek » 21.02.2012 08:50

kamykxp napisał(a):Nie chce kupowac wczesniej bo wyczytalem juz na forum ze u nas w Polsce sa drozsze podobno doliczaja sobie marze

Kupując w miejscu, do którego podesłałem Ci link nie płacisz żadnej marży. Jest to strona węgierskiego dystrybutora.

Winieta jest w postaci elektronicznej - na e-maila dostaniesz potwierdzenie zakupu. Możesz sobie wybrać dowolny termin, od którego liczona jest ważność winiety. Nawet dzisiaj możesz kupić sobie winietę na 10 dni ważną od np. 15 lipca 2012 r.

Jedyny koszt to "opłata za usługę" w wysokości 0.38 EUR;, czyli licząc po dzisiejszym kursie max. 1,60 zł. Myślę, że to żadna cena za taką wygodę.

Sam korzystałem z tej formy już dwukrotnie - no ale każdy lubi co innego...

Pozdrawiam
zbys2011
Globtroter
Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2011 » 21.02.2012 11:11

cro_hrubek a jak dokonałeś zapłaty za tą winietę - kartą kredytową czy przelewem przez internet ?
cro_hrubek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro_hrubek » 21.02.2012 11:24

Płaciłem za pomocą zwykłej karty debetowej Visa Electron z mBanku.
Bank obciążył moje konto w złotówkach.
peter_pieper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) peter_pieper » 22.02.2012 11:01

cro_hrubek napisał(a):Witaj

Węgierską winietkę wg. mnie najwygodniej jest kupić jeszcze przed wyjazdem przez internet: link.
Wtedy jedziesz bezstresowo i nie martwisz się o nic.

Możliwy jest też zakup przez SMS szczegóły tutaj

Na przyszłość polecam lekturę działu FAQ

Dzieki za namiary kolego..
Stronka super..sam juz zakupilem a i znajomi napewno skorzystaja.
Pzdr :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone