Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 18.06.2019 10:00

@Voxmord, ale co to znaczy "trasa"? Jeśli masz na myśli autostradę D1 (droga międzynarodowa E75) to naturalnie, należy wykupić e-winietę. Najlepiej na stronie http://www.eznamka.sk

Jeśli chcesz sobie jechać drogą alternatywną obok przez wszystkie miejscowości i delektować się jazdą 60/70 km h to polecam drogę 61. Trnavy, Piest'iany i wszelkie możliwe ronda stoją przed Tobą otworem. :)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.06.2019 10:35

Nie ma co oszczędzać na winietach a już w szczególności w Słowacji. Drogi są dość kiepsko oznakowane, nie wiesz kiedy wjeżdżasz w teren zabudowany a kiedy go opuszczasz. Słowacka policja tylko na to czeka. Często tablice reklamowe przy drodze mają bardzo podobną formę i rozmiar co znak drogowy informujący o terenie zabudowanym. Winietę trzeba kupić przed wyjazdem. Tunel po stronie Słowackiej zaraz po przekroczeniu granicy jest już odcinkiem płatnym. Winieta jest elektroniczna, strona z płatnościami jest także w języku polskim.
Ostatnio edytowano 21.06.2019 19:51 przez SebastianM, łącznie edytowano 1 raz
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.06.2019 10:40

Raphael napisał(a):
Bartek81 napisał(a):Hej, jadąc przez Słowację, Wegry ( Brno, Bratysława, Szombathely, Letenye) czy na Węgrzech będzie potrzebna winieta autostradowa?
Planuje w tym roku jechać ta droga pierwszy raz.
Dotychczas jeździliśmy przez Czechy, Austrię, Słowenia. Wyjazd z Opola.

Nie będzie potrzebna.
(o ile nie wjedziesz na płatną drogę)

Będziesz musiał jechać poza M15, M86, autostradę musisz opuścić już w Bratysławie. Moim zdaniem nie warto. Zaoszczędzisz przynajmniej 2 godziny, jak nie lepiej. Kup winietę ma Węgry, opłaca się.
lukasz324
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz324 » 19.06.2019 09:07

Hej! Wybieram się pierwszy raz do Chorwacji z Białegostoku i mam niecały dzień na zorganizowanie wyjazdu, więc proszę o pomoc.
Planuję nocleg na kempingu nad Balatonem. Kupuję winiety na Słowację i Węgry. Powiedzcie proszę:

1) Czy coś zmienić trasie: Białystok, Warszawa, Częstochowa, Żywiec, Zwadroń, Czadca, Żylina, Bratysława i dalej według GM do Carina Camping nad Balaton? Niestety jeszcze nie mogę wysłać linka do GM.
2) Znajomy zawsze jeździł z Białegostoku nad Balaton przez Lublin, Rzeszów, Barwinek, ale odkąd jest ekspresówka do Warszawy, to chyba nie ma sensu?
3) Gdzie i którędy można wyruszyć dalej znad Balatonu, pod namiot, najlepiej unikając opłat za autostrady w Chorwacji?
4) Czy warto Chorwacji w GM zaznaczać opcję "unikaj opłat" ?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 20.06.2019 09:19

ad.3 - "dalej" - czy pytasz o Chorwację?
ad.4 - możesz jechać na Istrię, w okolice Rijeki, jak i za Dubrownik...różnica w opłatach będzie "znaczna"...podobnie jak i czas dojazdu drogami bezpłatnymi...
Zonzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zonzi » 21.06.2019 12:09

Hej
Wpadłem na pomysł żeby w tym roku odwiedzić Węgry po drodze. Będę jechał w środku tygodnia na początku sierpnia W-wa - Split z noclegiem w Nagykanizsa, start 6-7 rano.

Google poleca trasę przez A1 Gorzyczki -Brno - Bratysławę - no i Węgry M15- M1 -M86 i dalej 84 przez Sarvar, Vasvar i 74 do Nagykanizsa. Koszt autostrady w Czechach nie jest problemem a przejazd przez Bielsko Białą i samą Słowację google podaje o 50 minut dłużej.
Zaufać google czy zmienić punkty po drodze ? Zależy mi na spokojnej jeździe (dzieci, pies).
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 22.06.2019 10:01

Zonzi napisał(a):Hej
Wpadłem na pomysł żeby w tym roku odwiedzić Węgry po drodze. Będę jechał w środku tygodnia na początku sierpnia W-wa - Split z noclegiem w Nagykanizsa, start 6-7 rano.

Google poleca trasę przez A1 Gorzyczki -Brno - Bratysławę - no i Węgry M15- M1 -M86 i dalej 84 przez Sarvar, Vasvar i 74 do Nagykanizsa. Koszt autostrady w Czechach nie jest problemem a przejazd przez Bielsko Białą i samą Słowację google podaje o 50 minut dłużej.
Zaufać google czy zmienić punkty po drodze ? Zależy mi na spokojnej jeździe (dzieci, pies).

Trasa przez Słowację jest kilometrowo niemalże identyczna a remontów znacznie mniej (na Czechach standardowo masa remontów). Leć przez Zwardoń na Żylinę i dalej już autostradą na Bratysławę. Jeszcze jedno za, Słowacja ma winiety elektroniczne, nie musisz kleić naklejek na szybę (osobiście nienawidzę tego) chyba,że lubisz naklejki na szybie :wink:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 22.06.2019 18:14

Co myślicie o tych trasach z Katowic do Lokvy przez Węgry. Sporo już tu było o tym pisane ale wyjazd za 4 dni i kolega zasiał we mnie niepokój odnośnie drogi 74 ze nie wygląda na jakaś specjalnie dobrą ( nigdy nią nie jechał) Co myślicie o drodze numer 74?Alternatywą dla mnie jest droga numer 86 ale zastanawia mnie jaką obrać trasę aby nie wjeżdżać do Słowenii?Chyba z Lenti kierować się na M70 przez Lovaszi?
Zobaczcie na te 2 trasy i podpowiedzcie:)
Załączniki:
86.png
trasa.png
Ostatnio edytowano 22.06.2019 20:04 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.06.2019 19:55

Jechałem obiema, obie dobre jakościowo i czasowo; na 74 bardziej pustawo, ale teraz po zmianach na 86 mz jest szybsza; jednak z uwagi na idealnie pasujący mi postój w Szombathely wybieram 86. Na pewno przy 74 można spotkać ciekawe nazwy miejscowości :D :wink: .
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 22.06.2019 19:59

amatus1 napisał(a): Kolega zasiał we mnie niepokój odnośnie drogi 74 ze nie wyglada na jakas specjalnie dobrą ( nigdy nia nie jechał) ale opcja najbardziej mi wydaje się optymalna. Co myślicie o drodze numer 74?

Akurat żadną z tych dróg nie jechałem, ponieważ zawsze zahaczam o Balaton, ale dwa lata temu kolega jechał drogą 74 w nocy. Opisał ją jako przejazd bez szału, taka sobie droga, z przygód to trafiła mu się sarna i chyba cyganie próbujący zatrzymać ich w środku nocy 8O
amatus1 napisał(a):Alternatywą dla mnie jest droga numer 86 ale zastanawia mnie jaką obrać trasę aby nie wjeżdząc do Słowenii?

Właśnie tak jak zaplanowałeś, ustawiając Lenti jako punkt przelotowy.
O własnych wrażeniach napiszę po powrocie, bo dokładnie tak będę wracał :D
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 23.06.2019 11:47

amatus1 napisał(a):Co myślicie o tych trasach z Katowic do Lokvy przez Węgry.
Zobaczcie na te 2 trasy i podpowiedzcie:)

W zeszłym roku, jechaliśmy w środku nocy pierwszą wersją trasy. Powiem tak, cisza spokój, nic się nie działo. Przejazd bezproblemowy z żadnymi niespodziankami ze strony dzikiej zwierzyny.
Za miesiąc też tak pojedziemy :D .
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 23.06.2019 12:39

To samo co Elka21. Ta sama trasa przez Zalaegerszeg. Do Nagykutas nie wstępowaliśmy, ale również zwrócił naszą uwagę, podobnie jak Kiskutas. :D Co do trasy, spokojny bezproblemowy przejazd. W ostatnim tygodniu lipca mam nadzieję znów tego doświadczymy. :) Tyle że ja nie jeżdżę nocami więc trudno mi się wypowiadać jeśli chodzi o noc.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 23.06.2019 13:48

Dzięki, zostajemy przy drodze 74:)
marrcin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrcin » 23.06.2019 15:37

Daj znać jak ta opcja trasy 74 bo też o niej myślę z Sosnowca :) . Winiety na Węgry i Słowację przy tej opcji potrzebne dobrze myślę ?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 23.06.2019 16:54

My tak zamierzamy jechać : https://goo.gl/maps/u1ti8yqFuTgsSMcP6

śpimy w Nagykanzsa
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 200
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone