Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 17.06.2019 08:10

AdamLodz napisał(a):Ad 6 Stare przejście do końca czerwca jest zamknięte - remont po stronie węgierskiej. Objazd przez nowe przejście - potrzebna winieta ewentualnie przez Słowenię i na przejścię Mursko Sredice to wtedy bez winiety

Uściślając, to stare przejście w Letenye jest nieczynne do końca lipca.
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 17.06.2019 12:00

W nocy zrobiłem trasę z okolic Bielska-Białej do Promajny. Jechałem jednak przez Mosty, Bratysławę(tankowanie LPG), Węgry M86 + 86 i do celu. Wyjechałem okolo 22:10 i na miejscu byliśmy około 10:30. Jazda niemalże nie przekraczając ograniczeń prędkości z dwoma postojami na tankowanie LPG oraz dwoma krótkimi postojami rano dla dzieciaków. Spodziewałem się 15 godzin jazdy i jestem mile zaskoczony czasem przejazdu. Na granicy wegiersko-chorwackiej minuta postoju, a na całej trasie przejazdu ruch znikomy.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 17.06.2019 15:07

buter napisał(a): Na granicy wegiersko-chorwackiej minuta postoju, a na całej trasie przejazdu ruch znikomy.

Przez które przejście przejeżdżałeś?

Pozdrowienia.;)
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 17.06.2019 15:41

Gonzales napisał(a):
buter napisał(a): Na granicy wegiersko-chorwackiej minuta postoju, a na całej trasie przejazdu ruch znikomy.

Przez które przejście przejeżdżałeś?

Pozdrowienia.;)

Przejście na drodze M7. Strażnik w budce zobaczył śpiąca rodzinkę w samochodzie i tylko szybko policzył ilość dowodów. Trwało to 15 sekund.
SpiderRZ
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SpiderRZ » 17.06.2019 16:54

Witam
Czy mam rozumieć że to przejście w Letenye -Gorican ?
Czy są jakieś info o objazdach?
Ostatnio edytowano 17.06.2019 17:26 przez SpiderRZ, łącznie edytowano 1 raz
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 17.06.2019 16:58

Bartek81 napisał(a):Hej, jadąc przez Słowację, Wegry ( Brno, Bratysława, Szombathely, Letenye) czy na Węgrzech będzie potrzebna winieta autostradowa?
Planuje w tym roku jechać ta droga pierwszy raz.
Dotychczas jeździliśmy przez Czechy, Austrię, Słowenia. Wyjazd z Opola.

Nie będzie potrzebna.
(o ile nie wjedziesz na płatną drogę)
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 17.06.2019 18:05

SpiderRZ napisał(a):Witam

Nie skupiałem się na tym - po prostu jedziesz do M7 i zaraz jest przejście graniczne.
SpiderRZ
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SpiderRZ » 17.06.2019 18:06

buter napisał(a):
SpiderRZ napisał(a):Witam

Nie skupiałem się na tym - po prostu jedziesz do M7 i zaraz jest przejście graniczne.

Ok dziękuje , czyli cały czas do przodu :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.06.2019 19:10

Do końca lipca nieczynne jest stare przejście w Letenye ze względu na remont mostu.
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 17.06.2019 20:08

AdamLodz napisał(a):Ad 1 Droga D3 jest płatna. Na granicy jest automat 24h tam kupisz winietę

jadac ta nowa ekspresowka beda jakies bramki graniczne czy bedzie trzeba gdzies zjezdzac ? Nie jechalem ta nowa droga dlatego wole dopytac niz wpasc na platny odcinek bez winiety bo slowacy do zbyt milych nie naleza :) Automat przyjmuje tylko karte czy jest mozliwosc platnosci gotowka ? Wiem ze jadac stara droga byla stacja paliw i tam kupowalem winiete a tej nowej drogi nie znam i licze ze ktos wyjasni :)

prosil bym jeszcze o sprawdzenie tej trasy
https://goo.gl/maps/3SQ4qwfoq2aPJ31T9
Czy tak przygotowana trasa wystarczy winieta na slowacje ? dalej juz bez winiety.
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 17.06.2019 20:14

slowacy do zbyt milych nie naleza

Myślę że przesadzasz. Po prostu egzekwują skutecznie przepis który nakazuje zapłacić za przejazd na płatnym odcinku drogi. Nie ma w tym nic niemiłego.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 18.06.2019 07:55

adresik84 napisał(a):
AdamLodz napisał(a):Ad 1 Droga D3 jest płatna. Na granicy jest automat 24h tam kupisz winietę

jadac ta nowa ekspresowka beda jakies bramki graniczne czy bedzie trzeba gdzies zjezdzac ? Nie jechalem ta nowa droga dlatego wole dopytac niz wpasc na platny odcinek bez winiety bo slowacy do zbyt milych nie naleza :) Automat przyjmuje tylko karte czy jest mozliwosc platnosci gotowka ? Wiem ze jadac stara droga byla stacja paliw i tam kupowalem winiete a tej nowej drogi nie znam i licze ze ktos wyjasni :)

Przekraczając granicę PL/SK od razu wjeżdżasz na D3, ale jest - tuż za granicą - jeszcze zjazd na starą DK 11 (w prawo zaraz po przejechaniu granicy). Co do winiety, to się nawet nie wygłupiaj z zatrzymywaniem - winiet naklejanych na szybę już nigdzie nie kupisz. Słowacy mają już od paru dobrych lat e-winiety, które kupisz wygodnie tu.

P.S. Trasa, którą wytyczyłeś, spełnia założenia "tylko na Słowacji płacę za winietu" ;)
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 18.06.2019 08:31

Marsallah napisał(a):
Przekraczając granicę PL/SK od razu wjeżdżasz na D3, ale jest - tuż za granicą - jeszcze zjazd na starą DK 11 (w prawo zaraz po przejechaniu granicy). Co do winiety, to się nawet nie wygłupiaj z zatrzymywaniem - winiet naklejanych na szybę już nigdzie nie kupisz. Słowacy mają już od paru dobrych lat e-winiety, które kupisz wygodnie tu.

P.S. Trasa, którą wytyczyłeś, spełnia założenia "tylko na Słowacji płacę za winietu" ;)

Wiem ze naklejek juz nie ma 4 lata temu tez juz ich nie bylo tylko jade autem z wypozyczalni i dopiero w dniu wyjazdu bede znal nr rejestracyjny auta dlatego musze kupic po drodze. Co do D3 chodzilo mi o to by sie nie zapedzic w odcinek podlegajacy oplacie. Bo nie jechalem ta droga i nie wiem czy granica jest jakos dobrze widoczna na takiej drodze. Czy poprostu sa budy graniczne na d3 ze po przejechaniu juz bede wiedzial ze jade po odcinku platnym.
Voxmord
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Voxmord » 18.06.2019 09:36

buter napisał(a):W nocy zrobiłem trasę z okolic Bielska-Białej do Promajny. Jechałem jednak przez Mosty, Bratysławę(tankowanie LPG), Węgry M86 + 86 i do celu. Wyjechałem okolo 22:10 i na miejscu byliśmy około 10:30. Jazda niemalże nie przekraczając ograniczeń prędkości z dwoma postojami na tankowanie LPG oraz dwoma krótkimi postojami rano dla dzieciaków. Spodziewałem się 15 godzin jazdy i jestem mile zaskoczony czasem przejazdu. Na granicy wegiersko-chorwackiej minuta postoju, a na całej trasie przejazdu ruch znikomy.

Dzień dobry,

Zastanawiam się nad trasą: Kraków-Zwardoń-Żilina-Bratysława-Gyor-Letenye-Zagrzeb-Primosten.

Czy trasa na odcinku Żilina - Bratysława jest płatna? Analogicznie sytuacja na Węgrzech - rozumiem, że bez winiety się nie obejdzie (M15 Bratysława-Gyor, M85 i M86 na odcinku Gyor-Szombathely, M7 do granicy z Chorwacją).

Pozdrawiam
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 18.06.2019 09:52

Voxmord napisał(a):
buter napisał(a):W nocy zrobiłem trasę z okolic Bielska-Białej do Promajny. Jechałem jednak przez Mosty, Bratysławę(tankowanie LPG), Węgry M86 + 86 i do celu. Wyjechałem okolo 22:10 i na miejscu byliśmy około 10:30. Jazda niemalże nie przekraczając ograniczeń prędkości z dwoma postojami na tankowanie LPG oraz dwoma krótkimi postojami rano dla dzieciaków. Spodziewałem się 15 godzin jazdy i jestem mile zaskoczony czasem przejazdu. Na granicy wegiersko-chorwackiej minuta postoju, a na całej trasie przejazdu ruch znikomy.

Dzień dobry,

Zastanawiam się nad trasą: Kraków-Zwardoń-Żilina-Bratysława-Gyor-Letenye-Zagrzeb-Primosten.

Czy trasa na odcinku Żilina - Bratysława jest płatna? Analogicznie sytuacja na Węgrzech - rozumiem, że bez winiety się nie obejdzie (M15 Bratysława-Gyor, M85 i M86 na odcinku Gyor-Szombathely, M7 do granicy z Chorwacją).

Pozdrawiam

Przeczytaj chociaż pięć stron wstecz tego wątku - wszystko tam było opisane ze szczegółami
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 199
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone