Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 15.06.2019 21:05

No ale ta literka "M" oznacza myto a nie konieczność posiadania winiety. Grzejecie tirem na wakacje? :P

Tu jest aktualna mapa/ Chyba jest płatna ale alternatywna droga bokiem jest równie przyjemna. To krótki odcinek i jesteście w Słowacji. Nie będę pytał czemu nie przez Bielsko i Zwardoń, bo to nie moja sprawa. :P

https://www.wyborkierowcow.pl/winiety-w ... -w-2019-r/
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 15.06.2019 21:14

Dzięki za szybką odpowiedź . A którym przejsciem jechałeś .Letenye czy Lendava ?
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 15.06.2019 21:42

Fakt Jacek, dzięki za szybką lekcje. A może jechałem kiedyś na przejście w Lendavie. Tam jest kawałek płatnej autostrady Słoweńskiej. Lepiej minąć po wioskach czy lepiej jechać na Letenye zjeżdżają na Lenti przez wioski?
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 15.06.2019 21:47

Przepraszam za literówki. Piszę z telefonu do tego w pośpiechu :)
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 15.06.2019 22:00

Jechałem w ten sposób. Omijałem Słowenię. Bardzo fajna spokojna trasa. Czyli na Szombathely a potem na Zalaegerszeg w dół.

Obrazek
AdamLodz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamLodz » 15.06.2019 22:09

adresik84 napisał(a):
1. Odcinek od zwardonia droga s1 do swierczynowiec droga D3 jest to platny odcinek ?
Jezeli jest to platny odcinek to gdzie kupic winiete ?

2. Odcinek od Bratysławy droga E75 przez M15/ M1 az do skretu na 86 jest platny trzeba posiadac Wegierska winiete ?

3. jezeli winieta jest potrzebna to moge to objechac bez niej w taki sposob ?

https://goo.gl/maps/ZTukcYiwJUVHGWrj6

4. Czy na drodze 86 wymagana jest winieta czy jest to nadal bezplatna droga tak jak bylo to 4 lata temu ?

5. Od miejscowosci Csorna mamy 86 i droge M86 az do Szombathely czy na M86 trzeba miec winiete ?

6. Stare przejscie w Goričan jest otwarte ?? bo na google pokazuje zakaz ?

Jezeli zamkniete to jak pokonac granice od Letenye do Goričan bez winiety ?

Ogolnie chcialem uniknac winiety na wegrzech tak jak to robilem dawniej czy jest to jeszcze mozliwe ? :)

Z gory dziekuje wszystkim za pomoc w opracowaniu drogi.

Ad 1 Droga D3 jest płatna. Na granicy jest automat 24h tam kupisz winietę
Ad 2 Tak, potrzebna jest winieta
Ad 3 Tak, włącz google maps i zaznacz opcję "bez opłat"
Ad 4 droga 86 jest bezpłatna ale M86 jest płatna (winieta)
Ad 5 tak jak wyżej
Ad 6 Stare przejście do końca czerwca jest zamknięte - remont po stronie węgierskiej. Objazd przez nowe przejście - potrzebna winieta ewentualnie przez Słowenię i na przejścię Mursko Sredice to wtedy bez winiety
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 15.06.2019 22:30

Tak czy siak trzeba kupić winietę na Słowację i Węgry. W Polsce kierować się na Żywiec, Zwardoń.
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 16.06.2019 14:51

sebu napisał(a):Witam . Mam szybkie pytanie . Jutro jadę do Promajny . Wytyczyłem tym razem droge przez Bratysławę . I tu mam pytnie do tych co jechali tą drogą ostatnio . Odcinek Cieszyn -Czadaca wymaga Czeskiej winiety czy nie . Było o tym pisane kilka razy . Z map dróg płatnych wychodzi ze bezpłatny , a jak się ludkiem zejdzie na mapę Google to widać jak byk literkę M . Prosze o podpowiedź szybką bo jutro start a trzeciej winiety nie chcę kupować i pojadę standardowo przez Budapeszt .
Pozdawiam

Także dzisiaj wyruszam do Promajny(z Bielska-Białej). Na pewno przejedziesz bez winiety bo co jakiś czas tamtędy jeżdżę. Nurtuje mnie jednak inna sprawa - na Zwardoń czy na Cieszyn? Mam ustalona trasę na Cieszyn ale nie do końca jestem pewien czy to dobry pomysł.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 16.06.2019 15:19

buter napisał(a):
sebu napisał(a):Witam . Mam szybkie pytanie . Jutro jadę do Promajny . Wytyczyłem tym razem droge przez Bratysławę . I tu mam pytnie do tych co jechali tą drogą ostatnio . Odcinek Cieszyn -Czadaca wymaga Czeskiej winiety czy nie . Było o tym pisane kilka razy . Z map dróg płatnych wychodzi ze bezpłatny , a jak się ludkiem zejdzie na mapę Google to widać jak byk literkę M . Prosze o podpowiedź szybką bo jutro start a trzeciej winiety nie chcę kupować i pojadę standardowo przez Budapeszt .
Pozdawiam

Także dzisiaj wyruszam do Promajny(z Bielska-Białej). Na pewno przejedziesz bez winiety bo co jakiś czas tamtędy jeżdżę. Nurtuje mnie jednak inna sprawa - na Zwardoń czy na Cieszyn? Mam ustalona trasę na Cieszyn ale nie do końca jestem pewien czy to dobry pomysł.

Z Bielska leć na Zwardoń, bo nie ma sensu bujać się przez Mosty.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.06.2019 15:22

Naturalnie, że przez Zwardoń. Ja tak jadę z centralnej Polski. Uważam to za najlepsze rozwiązanie.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 16.06.2019 15:36

Ja z Trójmiasta także jeżdżę przez Zwardoń i dalej Słowację, Węgry oraz słoweńską Lendavę (nie jedziemy na autostradowe przejście Węgry-Chorwacja z uwagi na duże prawdopodobieństwo dłuższego stania i nadkłada się nieco drogi).
Hansio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hansio » 16.06.2019 16:08

Hejka. Też śmigamy z Północy i mam do Ciebie pytanko. Jak wygląda odcinek do granicy po naszej stronie ? Po zjeździe z A1 ?. Zawsze jeździłem inaczej, może teraz taki wariant wybiorę ;) Pozdro Hans
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 16.06.2019 16:31

Hansio napisał(a):Hejka. Też śmigamy z Północy i mam do Ciebie pytanko. Jak wygląda odcinek do granicy po naszej stronie ? Po zjeździe z A1 ?. Zawsze jeździłem inaczej, może teraz taki wariant wybiorę ;) Pozdro Hans

Do Żywca masz ekspresówkę, dwupasmową, także spoko. Później Węgierska Górka, trzeb przejechać przez miejscowość. Do Zwardonia S1 już jednopasmowa. Od Zwardonia do Żyliny jeszcze chyba nie ma oddanej ekspresówki, ale tylko 55 km. W sumie jakieś 70 km jazdy po wolniejszych odcinkach dróg.
Hansio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hansio » 16.06.2019 17:14

SebastianM napisał(a):
Hansio napisał(a):Hejka. Też śmigamy z Północy i mam do Ciebie pytanko. Jak wygląda odcinek do granicy po naszej stronie ? Po zjeździe z A1 ?. Zawsze jeździłem inaczej, może teraz taki wariant wybiorę ;) Pozdro Hans

Do Żywca masz ekspresówkę, dwupasmową, także spoko. Później Węgierska Górka, trzeb przejechać przez miejscowość. Do Zwardonia S1 już jednopasmowa. Od Zwardonia do Żyliny jeszcze chyba nie ma oddanej ekspresówki, ale tylko 55 km. W sumie jakieś 70 km jazdy po wolniejszych odcinkach dróg.

Oki, wygląda w miarę, dalej już znam ;) Dzieki
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 16.06.2019 18:52

Dzięki wszystkim za pomocne wskazówki.
Przejechałem dziś z Kielc do Varazdinskich Teplic. Z tego co widziałem.
Droga na Zwardoń z Bielska super. Słowacja do Zliny trochę wolniej, ale droga ok. Droga przed przejściem Słowacko Węgierskim jest remontowana. Nie ma blokady ale zwężenia pasów trochę spowalniaja. Dalej pojechałem na Letenye, lecz bez wjazdu na Slowenie. Na przejściu stało może z 30 aut w kolejce, ale widać że celnicy się starają i mają patent wyciągając auta z kolejki i po odprawie puszczają bokiem.
Jutro po śniadaniu śmigam w dalszą drogę :)
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 198
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone