Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.06.2019 13:12

Ania_1977 napisał(a):Wybieramy się do Tucepi z Białegostoku ...planujemy jechać przez Węgry. Czy możemy poprosić o podanie ewentualnych kosztów tą trasa ( winiety + paliwo-jedziemy samochodem o poj. 2.0 diesel)

Niektórych takie pytania mogą zirytować, to prawda. :oczko_usmiech:

Odległość znacie, tak myślę. Jeśli nie, to możecie ją wyznaczyć np. za pomocą Google Maps. Ceny paliwa znajdziesz np. na stronie -> e-petrol.pl.
Dalej, informacje o winietach wyszukasz w dowolnej wyszukiwarce internetowej (nawet nie chce mi się podawać nazw). :mrgreen: Koszty autostrady chorwackiej wyliczysz za pomocą stron http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik albo https://www.hak.hr/info/cestarine/

Nasze forum także ma wyszukiwarkę: https://www.cro.pl/search.php

Wyliczenie tych kosztów - zakładam, że jesteście nowicjuszami - powinno zająć nie więcej, niż pół godziny. Powodzenia. :wink:
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 09.06.2019 13:29

walp napisał(a):Niektórych takie pytania mogą zirytować, to prawda. :oczko_usmiech:

No mogą biorąc pod uwagę, że np viamichelin liczy przybliżone koszty, trzeba podać jakie auto i jaka trasa..pewnie 5-10min roboty :)
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 09.06.2019 14:05

arturescu napisał(a):
piekara114 napisał(a):Przecież nikt nie zmusza do omijania autostrady w Słowenii - to jest tylko opcja dla chcących zaoszczędzić, bo co to jest 30 eur przy całych kosztach wakacji...

Ups...to co piszesz zahacza na tym forum o herezję, wiesz ile piw i lodów można kupić za 30€? ;)

Mimo wszystko kierunek słoweński jest bardziej "obłożony" niż autostrada z Węgier i wielokrotnie pisano o korkach na przejściu, właśnie na autostradzie...

M.in. też dlatego, że tę trasę wybiera cała zachodnia Europa i zachodnia Polska. A Słowacja i Węgry - część Polski i mieszkańcy tranzytowych państw.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 09.06.2019 15:40

Ania_1977 napisał(a):Witajcie
Wybieramy się do Tucepi z Białegostoku ...planujemy jechać przez Węgry. Czy możemy poprosić o podanie ewentualnych kosztów tą trasa ( winiety + paliwo-jedziemy samochodem o poj. 2.0 diesel)

Ceny winiet są w odpowiednim wątku na tym forum.
Można też skorzystać np. viamichelin.
A kosztów paliwa nie możemy podać, bo:
1.nie jest jednoznacznie określona trasa czyli nie wiemy ile km.
Można to określić w google maps
2. Podanie, że jest to 2,0d nie określa ile zużywa on paliwa.
Może być ono różne nawet w obrębie jednej marki (stan układu wtryskowe go, styl jazdy kierowcy, obciążenie)
Jak eksploatujecie ten samochód na co dzień, to raczej chyba wiecie mniej więcej ile pali.
Istotnym parametrem do kosztów paliwa jest też pojemność baku. Jak ją znamy, to możemy tak zaplanować tankowania, aby nie tankować tam, gdzie jest drożej.
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 09.06.2019 17:21

toomas napisał(a):
kadetdudi napisał(a):
arturescu napisał(a):[
Jeżdżę przez Letenye i nigdy nie stałem tam dłużej niż 10 minut, nawet w sierpniowy weekend.

Potwierdzam. Też nigdy nigdzie nie stałem w korku na granicy jadąc tą trasą. Jadę w tym roku piąty raz tą samą trasą, tj. : Katowice - Bratysława - Letenye - i dalej już Chorwacja.

Jedziesz przez Czechy czy od razu do SK przez Cieszyn?

Jadę przez Zwardoń i od razu Słowacja.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 09.06.2019 17:27

kadetdudi napisał(a):
toomas napisał(a):
kadetdudi napisał(a):
Jeżdżę przez Letenye i nigdy nie stałem tam dłużej niż 10 minut, nawet w sierpniowy weekend.

Potwierdzam. Też nigdy nigdzie nie stałem w korku na granicy jadąc tą trasą. Jadę w tym roku piąty raz tą samą trasą, tj. : Katowice - Bratysława - Letenye - i dalej już Chorwacja.

Na tej trasie jest ryzyko korków koło Czadcy jak czytałem?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 09.06.2019 17:33

toomas napisał(a):Na tej trasie jest ryzyko korków koło Czadcy jak czytałem?

Tak. Jest ryzyko.
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 09.06.2019 17:34

toomas napisał(a):
kadetdudi napisał(a):
toomas napisał(a):
kadetdudi napisał(a):

Może i jest, ale ja nie doświadczyłem. Raz jechałem w sierpniu w niedzielę w dzień, raz w sobotę we wrześniu w dzień, dwa razy nocą z soboty na niedzielę.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.06.2019 17:39

kadetdudi napisał(a):

Może i jest, ale ja nie doświadczyłem. Raz jechałem w sierpniu w niedzielę w dzień, raz w sobotę we wrześniu w dzień, dwa razy nocą z soboty na niedzielę.[/quote]

Dokładnie - ja też niedługo będę jechał tą trasą i obserwuję sobie codziennie sytuację na GM i wychodzi mi, że korki od Svrcinovca do Cadcy są w dni powszednie do ok. 18tej. Wieczorem i w nocy, a także w weekendy jest zielono :D :D
Ja planuję tam przejeżdżać w czwartek ok. 21ej - liczę że będzie luźno.
AdamLodz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamLodz » 09.06.2019 19:28

marekkowalak napisał(a):
kadetdudi napisał(a):

Może i jest, ale ja nie doświadczyłem. Raz jechałem w sierpniu w niedzielę w dzień, raz w sobotę we wrześniu w dzień, dwa razy nocą z soboty na niedzielę.

Dokładnie - ja też niedługo będę jechał tą trasą i obserwuję sobie codziennie sytuację na GM i wychodzi mi, że korki od Svrcinovca do Cadcy są w dni powszednie do ok. 18tej. Wieczorem i w nocy, a także w weekendy jest zielono :D :D

W ubiegłym roku jechałem przez Czadce w godzinach wieczornych około 19 w tygodniu i korka nie było. W tym roku podglądam Google Maps i w tygodniu korki zaczynają się około 5:30 - 6:00 i trzymają się do 17 - 18. Czyli wychodzi na to, że w tygodniu najlepiej jechać wieczorem lub w nocy pomiędzy 18 a 5 :papa:
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 09.06.2019 19:35

My bylismy w Czadcy w 1 dzien Polskich wakacji 23 czerwca 2018 godz około 20 korka nie było ale aut sie kreciło troche.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.06.2019 19:40

Ktoś wie jak wyglądają tam korki (czy są) w wakacje w soboty rano tak koło 6-7 ?
AdamLodz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamLodz » 09.06.2019 20:19

yzedef napisał(a):Ktoś wie jak wyglądają tam korki (czy są) w wakacje w soboty rano tak koło 6-7 ?

W soboty jest mniej ciężarówek, które mocno spowalniają ruch. Dodatkowo na korki w Czadcy wpływa budowa autostrady a co za tym idzie ruch pojazdów budowy. Wydaje mi się, że w sobotę ich nie powinno być ale dla pewności poobserwuj sobie Google Maps w najbliższe soboty przed wyjazdem w godzinach, które Cię interesują i będziesz miał obraz sytuacji.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 09.06.2019 21:09

kadetdudi napisał(a):

W tym roku trzeba brać pod uwagę fakt że "stare przejście" jest zamknięte do końca lipca (remont mostu)
Ja na starym nie stałem nigdy nawet minutę :D

Pozdrowienia.;)
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 09.06.2019 21:16

marekkowalak napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
kadetdudi napisał(a):

Dokładnie jak piszesz, jadąc 10 razy z rzędu do CRO zawsze połowa sierpnia i zawsze czwartek, będąc w Cadcy około 20-21 nigdy nie trafiłem na korki i wierzę, że za 11 razem również nie będzie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 195
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone