Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.06.2019 20:18

romuald22 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):No, tylko w BiH co kilka kilometrów jest jakieś fajne miejsce, gdzie można się zatrzymać i pozwiedzać albo przynajmniej popatrzeć.

No to z tydzień Ci zejdzie podróż jak będziesz tak robił. A mówimy tutaj o tzw."trasie".

Kiedyś 3 dni jechałem trasą przez Bośnię - nie narzekam.
Gdyby chcieć zwiedzić po drodze wszystko, co warto, to by do Chorwacji nigdy nie dojechał
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.06.2019 20:20

papse napisał(a):Startuję z Krakowa.
Nie tyle uparłem się, tylko nocujemy u Pani Teresy nad Balatonem a poza tym zawsze staram się zmodyfikować trochę swoją trasę szukając najbardziej odpowiadającego mi wariantu, np. do domu będę wracał 86-ką. Gdybym jechał tylko z żoną wybrałbym trasę widokową, na czasie specjalnie mi nie zależy, wyznaję zasadę - zamykam drzwi - jestem na urlopie. Ale tutaj znaczenie ma mniejsza ilość zakrętów, tzn. w miarę prosta droga. Dwa czy trzy lata temu mój młodszy przypomniał nam co jadł na śniadanie podczas zakrętasów na węgierskiej 82-ce, a na 81-ce było spoko :)

Jeśli znaczenie ma mniejsza ilość zakrętów, a nocleg w Koroshegy u p. Teresy, to najlepiej będzie chyba jednak przez Bratysławę, potem na Rajkę, Gyor i trasą 81 na Fehervar.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 06.06.2019 08:11

marekkowalak napisał(a):Jeśli znaczenie ma mniejsza ilość zakrętów, a nocleg w Koroshegy u p. Teresy, to najlepiej będzie chyba jednak przez Bratysławę, potem na Rajkę, Gyor i trasą 81 na Fehervar.

Tą trasę znam, nie jest zła chociaż trochę dłuższa, ale co zrobić, trzeba będzie chyba tak znowu pojechać :)
pavlo26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo26 » 06.06.2019 19:33

Witam wszystkich forumowiczów. Wybieram się na Chorwację trasą z Nowego Sącza do Umag. Moje pytanie jest o przejazd granicą Węgry-Słowenia w pince gdzie autostrada m70 przechodzi w a5 słoweńską, czytałem gdzieś na forum że zaraz po przejechaniu granicy 300 metrów jest stacja MOL gdzie stoją panowie i kasują za brak winiety, ponieważ autostrada płatna jest od granicy.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 06.06.2019 19:51

pavlo26 napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów. Wybieram się na Chorwację trasą z Nowego Sącza do Umag. Moje pytanie jest o przejazd granicą Węgry-Słowenia w pince gdzie autostrada m70 przechodzi w a5 słoweńską, czytałem gdzieś na forum że zaraz po przejechaniu granicy 300 metrów jest stacja MOL gdzie stoją panowie i kasują za brak winiety, ponieważ autostrada płatna jest od granicy.

Czy stoją i kasują to nie wiem, ale że winieta jest konieczna już od granicy to wiem na 100%

Zresztą zerknąłem sobie teraz na to miejsce na SV - i na wiadukcie na granicy wisi tablica wielkości TIR-a, że droga jest płatna :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2019 19:56

pavlo26 napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów. Wybieram się na Chorwację trasą z Nowego Sącza do Umag. Moje pytanie jest o przejazd granicą Węgry-Słowenia w pince gdzie autostrada m70 przechodzi w a5 słoweńską, czytałem gdzieś na forum że zaraz po przejechaniu granicy 300 metrów jest stacja MOL gdzie stoją panowie i kasują za brak winiety, ponieważ autostrada płatna jest od granicy.

Witam.
Wybierasz się z Nowego Sącza do Chorwacji
Jedź przez Słowację i Węgry do Gorican, winiety słoweńkiej nie potrzebujesz.
pavlo26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo26 » 06.06.2019 20:04

Czyli na najbliższej stacji na Węgrzech kupić winietę Słoweńską. Czy istnieje możliwość kupna winiety słoweńskiej zaraz po wjeździe na Węgry wraz z
e-matryca
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 06.06.2019 20:08

Sformułuję pytanie inaczej:
Po co się pchasz na Słowenię?
pavlo26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo26 » 06.06.2019 20:08

Trasę przez od Węgier przez Chorwację też rozważałem ale po obliczeniu na stronie chorwackiej opłat wyszło 150 zł w jedną stronę a winietę słoweńską mam na 30 dni za 30 euro
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 06.06.2019 20:15

pavlo26 napisał(a):Trasę przez od Węgier przez Chorwację też rozważałem ale po obliczeniu na stronie chorwackiej opłat wyszło 150 zł w jedną stronę a winietę słoweńską mam na 30 dni za 30 euro

Jak uważasz.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2019 20:22

pavlo26 napisał(a):Trasę przez od Węgier przez Chorwację też rozważałem ale po obliczeniu na stronie chorwackiej opłat wyszło 150 zł w jedną stronę a winietę słoweńską mam na 30 dni za 30 euro

Masz trzy opcje

https://www.google.com/maps/dir/33-300+ ... 86!3e0!5i1

Do Umag można jechać przez Słowenię i wykorzystać winietę do maksimum.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 06.06.2019 20:25

W sumie to niegłupio kombinujesz!
Jadąc przez Węgry ominiesz bardziej zatłoczoną Suddautobahne w Austrii.
Jadąc przez Słowenię ominiesz bramki na Lućko! :papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 06.06.2019 20:31

pavlo26 napisał(a):Czyli na najbliższej stacji na Węgrzech kupić winietę Słoweńską. Czy istnieje możliwość kupna winiety słoweńskiej zaraz po wjeździe na Węgry wraz z
e-matryca

W Austrii mają winiety słoweńskie na każdej stacji benzynowej.
Przypuszczam zatem, że na Węgrzech powinno być podobnie.

Aczkolwiek pewności nie mam :( :(

Będę jechał przez Węgry równo za miesiąc, to mogę sprawdzić i dam znać - oczywiście o ile nie jedziesz wcześniej.
pavlo26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo26 » 06.06.2019 20:38

Tak chciałem wrzucić ten link z mapy google ale jestem za młody stażem na forum, trasę do Słowenii mam ogarniętą byłem kilka razy na Węgrzech np. Sarvar polecam aqua park cena szok 100 rodzinny 2+1 park prawie jak w hajduszoboszlo tylko czyściej.
pavlo26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo26 » 06.06.2019 20:47

Dzięki za pomoc, ale wyruszam wcześniej 27 czerwca
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 193
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone