Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caymann6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) caymann6 » 05.06.2019 06:52

anakin napisał(a):
caymann6 napisał(a):Właśnie wszystko rozchodzi się o tą Słowację tak jak mówisz, jednak przekraczając granice w Zwardoniu jade ok 50km "wiochami" do Żyliny a potem już elegancka dwupasmówka do bratysławy i dalej na węgry. Natomiast jadąc przez Chyżne musze sie tłuc przez wiochy 200km a to już jest sporo.

Jadąc przez Zwardoń też tłuczesz się przez wiochy, tyle, że polskie.
Czas przejazdu:
Wieliczka - Zwardoń : 128 km, 2,38 godz.
Wieliczka - Chyżne: 87 km, 1,38 godz.
Więc gdybyś odjął od tego co zaoszczędzisz w Słowacji to co stracisz u nas, wyjdzie niemal na to samo.
Ale nie ma się co doktoryzować.
Jakkolwiek byś nie jechał to dojedziesz. :mrgreen:

Mam jeszcze pytanie czy jadąc na Chyżne - banska bystrica i przejscie sahy musze kupić winiete?
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 05.06.2019 08:01

A czy ktoś z was zatrzymywał się w Heviz na jeziorze termalnym. Opłaca się???
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 05.06.2019 08:09

caymann6 napisał(a):
anakin napisał(a):
caymann6 napisał(a):Właśnie wszystko rozchodzi się o tą Słowację tak jak mówisz, jednak przekraczając granice w Zwardoniu jade ok 50km "wiochami" do Żyliny a potem już elegancka dwupasmówka do bratysławy i dalej na węgry. Natomiast jadąc przez Chyżne musze sie tłuc przez wiochy 200km a to już jest sporo.

Jadąc przez Zwardoń też tłuczesz się przez wiochy, tyle, że polskie.
Czas przejazdu:
Wieliczka - Zwardoń : 128 km, 2,38 godz.
Wieliczka - Chyżne: 87 km, 1,38 godz.
Więc gdybyś odjął od tego co zaoszczędzisz w Słowacji to co stracisz u nas, wyjdzie niemal na to samo.
Ale nie ma się co doktoryzować.
Jakkolwiek byś nie jechał to dojedziesz. :mrgreen:

Mam jeszcze pytanie czy jadąc na Chyżne - banska bystrica i przejscie sahy musze kupić winiete?

Nie musisz jeśli ominiesz kawałek autostrady między BB a Zvoleniem jadąć przez miejscowość Sliać
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.06.2019 09:10

caymann6 napisał(a):[

Nie musisz, ale w Bańskiej musisz uważać, żeby nie wjechać na ekspresówkę - przy salonie Mercedesa trzeba zjechać pierwszym zjazdem.

Sorki, pomyliły mnie się zjazdy!!!

Nie koło salonu Merca, tylko wcześniej - zjazd nr 160 - już tam trzeba zjechać z dwupasmówki!
Ostatnio edytowano 05.06.2019 15:49 przez marekkowalak, łącznie edytowano 2 razy
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 05.06.2019 09:45

I kierować się na drogę nr. 69.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 05.06.2019 16:52

Witam, chciałbym skonsultować dwie trasy przez Słowację, pierwszą część trasy pierwszej już znam, jechałem nią do Bratysławy i nazad - było OK.
Pierwszą część drugiej trasy też znam jechałem nią do przejścia w m. Sahy, w obie strony raz w dzień i raz nocą - umęczyły mnie te słowackie wioski i górki sakramencko :(
Co opowiecie o drugich częściach obu tras?
Osobiście skłaniam się do trasy nr 1 :D
Trasa 1
Trasa 2
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.06.2019 17:08

papse napisał(a):Witam, chciałbym skonsultować dwie trasy przez Słowację, pierwszą część trasy pierwszej już znam, jechałem nią do Bratysławy i nazad - było OK.
Pierwszą część drugiej trasy też znam jechałem nią do przejścia w m. Sahy, w obie strony raz w dzień i raz nocą - umęczyły mnie te słowackie wioski i górki sakramencko :(
Co opowiecie o drugich częściach obu tras?
Osobiście skłaniam się do trasy nr 1 :D
Trasa 1
Trasa 2

Raz w życiu pojechałem na Nove Zamky i Komarno i szczerze nie polecam, szczególnie w nocy. Droga dobrej jakości, ale dość kręta z dużą liczbą zakrętów plus kilka przejazdów kolejowych i sporo obszarów zabudowanych. W dodatku jeździ tamtędy całkiem dużo TIR-ów.
Wolę autostradą przez Bratysławę, chociaż trochę dalej.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 05.06.2019 17:18

marekkowalak napisał(a):Wolę autostradą przez Bratysławę, chociaż trochę dalej.

Czyli trasa nr 3 :mrgreen:
Też ją biorę pod uwagę jeśli komentarze przy pozostałych będą negatywne.
Będę jechał w dzień w obie strony.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.06.2019 18:08

papse napisał(a):Witam, chciałbym skonsultować dwie trasy przez Słowację...

Pewno masz jakieś powody, że uparłeś się na to Komarno.
Do końca nie wiadomo skąd wyruszasz? Bierzesz pod uwagę przekroczenie granicy PL - SVK zarówno w Chyżny/em, jak i w Zwardoniu.
Jedziesz w dzień to są szanse, że trasą 2 będziesz miał fajne widoki, ale będzie wolniej. Jak Ci się śpieszy to trasa 1.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 05.06.2019 18:11

Ja jadę trasą nr. 1 na Peljesac. I żeby było smiedzniej, dalej przez całą Bosnię na dół. A wy piszecie że na Słowacji jest dużo zakrętów :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.06.2019 18:18

rufus295 napisał(a):Ja jadę trasą nr. 1 na Peljesac. I żeby było smiedzniej, dalej przez całą Bosnię na dół. A wy piszecie że na Słowacji jest dużo zakrętów :)

Kiedyś wracałem z Pelješca przez BiH. Fakt - zakrętów jest więcej niż na Słowacji. Czasami ograniczenia do 20 km/h.
Piękna i malownicza droga - dla koneserów tego typu dróg.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.06.2019 18:39

holz1 napisał(a):A czy ktoś z was zatrzymywał się w Heviz na jeziorze termalnym. Opłaca się???

Co masz na myśli ? Bo nie bardzo rozumiem co to jest zatrzymanie w Heviz na jeziorze termalnym ?
Co do w kwestii opłacalności, chodzi Ci o pieniądze ? że tam rozdają ? Czy też o wrażenia między innymi estetyczne :mrgreen:
W każdym razie jest tam pięknie i warto zobaczyć :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.06.2019 19:01

rufus295 napisał(a):Ja jadę trasą nr. 1 na Peljesac. I żeby było smiedzniej, dalej przez całą Bosnię na dół. A wy piszecie że na Słowacji jest dużo zakrętów :)

No, tylko w BiH co kilka kilometrów jest jakieś fajne miejsce, gdzie można się zatrzymać i pozwiedzać albo przynajmniej popatrzeć.

A co by można było pozwiedzać na trasie Nitra - Nove Zamky - Komarno to nie bardzo wiem :D :D
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 05.06.2019 19:29

romuald22 napisał(a):Pewno masz jakieś powody, że uparłeś się na to Komarno.
Do końca nie wiadomo skąd wyruszasz?

Startuję z Krakowa.
Nie tyle uparłem się, tylko nocujemy u Pani Teresy nad Balatonem a poza tym zawsze staram się zmodyfikować trochę swoją trasę szukając najbardziej odpowiadającego mi wariantu, np. do domu będę wracał 86-ką. Gdybym jechał tylko z żoną wybrałbym trasę widokową, na czasie specjalnie mi nie zależy, wyznaję zasadę - zamykam drzwi - jestem na urlopie. Ale tutaj znaczenie ma mniejsza ilość zakrętów, tzn. w miarę prosta droga. Dwa czy trzy lata temu mój młodszy przypomniał nam co jadł na śniadanie podczas zakrętasów na węgierskiej 82-ce, a na 81-ce było spoko :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.06.2019 19:44

marekkowalak napisał(a):No, tylko w BiH co kilka kilometrów jest jakieś fajne miejsce, gdzie można się zatrzymać i pozwiedzać albo przynajmniej popatrzeć.

No to z tydzień Ci zejdzie podróż jak będziesz tak robił. A mówimy tutaj o tzw."trasie".
marekkowalak napisał(a):A co by można było pozwiedzać na trasie Nitra - Nove Zamky - Komarno to nie bardzo wiem :D :D

W Nitrze jest kilka ciekawych zabytków, jak i w Nowych Zamkach i Komarnie.
Ale co kto lubi...
W Komarnie można "pozwiedzać" baseny termalne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 192
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone