napisał(a) Raphael » 26.05.2019 09:36
Krzywy75 napisał(a):Krzywy75 napisał(a):Raphael napisał(a):Krzywy75 napisał(a):A ja mam pytanie czy jadąc z Bratysławy do Baśki Vody warto omijać płatne drogi na Węgrzech?
(...) Co do samej trasy omijającej węgierskie autostrady, wystarczy w mapach Googla ustawić opcje "unikaj opłat". Generalnie z Bratysławy są 3 warianty:
1. Mosonmagyaróvár - Csorna - Szombathely - Körmend - Rédics
2. Mosonmagyaróvár - Csorna - Sárvár - Zalaegerszeg - Letenye
3. Burgenland - Fertőd - Csepreg/Szeleste - Szombathely - Körmend - Rédics
Kolego Raphael a jechałeś którąś z tych tras? Jaką byś wybrał na moim miejscu? Bo chyba jeśli chodzi o drugi wariant to odpada bowiem w Letenye stare przejście graniczne do końca lipca ma być zamknięte a ustawiając w GM nowe przejście autostradowe wychodzi na to że bez opłat nie da rady. Mam rację czy nie?
Jechałem wszystkimi powyższymi wariantami. Wszystkie fajne i spokojne, a nawierzchnia z reguły dobra lub bardzo dobra. Tylko ostatnio (V.2019) zauważyłem że odcinek Újkér-Csepreg-Szombathely jakoś się pod tym względem pogorszył, więcej nierówności, dziur i łat, ale wciąż bez ryzyka urwania czegoś. Co do drogi nr 2, ze względu na zamknięcie bezpłatnej drogi Węgrzy powinni zapewnić darmowość tego kawałka autostrady k. Letenye (gdzieś chyba w tym wątku wkleiłem informację, jaką mi odpisał zarządca węg. autostrad), ale gdyby się trafił jakiś ponadgorliwy rendőrség to nie chciałoby mi się go przekonywać, że to ja mam rację. A poza tym jakoś bardziej gładko mi się jedzie przez Rédics, Słowenię i dalej na Čakovec. Czasowe różnice w tych wariantach nie są duże.
Jeśli masz czas, warto zwiedzić sobie coś po drodze.