napisał(a) Raphael » 25.05.2019 18:52
Krzywy75 napisał(a):Raphael napisał(a):Krzywy75 napisał(a):A ja mam pytanie czy jadąc z Bratysławy do Baśki Vody warto omijać płatne drogi na Węgrzech?
Warto. Winieta wegierska kosztuje majątek a i tak nie trzeba kombinować i mało gdzie wiochy
Rok temu jechałem przez Budapeszt wzdłuż Balatonu prawie cały czas autostrady.
W tym roku postanowiłem jechać przez Brstysławę i widzę że tych autostrad na Węgrzech będzie niewiele.
Masz może pomysł jak przejechać Węgry bez winiet?
Jeśli do granicy węgiersko-chorwackiej (względnie węgiersko-słoweńskiej) jechać z kierunków Esztergom, Šahy, Balassagyarmat, Salgótarján, Tornaľa, Koszyce, wtedy węgierska winieta MA sens - bo autostrady jest wtedy dużo, co przekłada się w znacznym stopniu na czas przejazdu. Natomiast jeśli przez Słowację jedzie się D1 Żylina-Bratysława, to wtedy węgierska autostrada nie ma sensu, bo w Chorwacji i tak będzie się używać chorwackiej autostrady A4 Goričan-Zagrzeb. A wystarczy porównać sobie w GM ile czasu traci się nie używając w takim przypadku węgierskiej autostrady: 20-30 minut - więcej czasu "traci się" na siku.
Co do samej trasy omijającej węgierskie autostrady, wystarczy w mapach Googla ustawić opcje "unikaj opłat". Generalnie z Bratysławy są 3 warianty:
1. Mosonmagyaróvár - Csorna - Szombathely - Körmend - Rédics
2. Mosonmagyaróvár - Csorna - Sárvár - Zalaegerszeg - Letenye
3. Burgenland - Fertőd - Csepreg/Szeleste - Szombathely - Körmend - Rédics
zag napisał(a):Kolego "Raphael" - jeżeli tygodniowa kosztuje 3 500 forintów (ok. 50 zł), a miesięczna 4 780 forintów (ok. 69 zł) x dwa przejazdy, pietruszka około 20 zł za kilogram, A4 Zagrzeb - Goričan 44 HRK ( średni kurs 0,5781) 25,4364 zł za 76 km x 2 50,8728.
Tylko tak ze zwykłej ciekawości , gdzie Ty jedziesz i po co?
A litr czerwonej Maraskiej 76 kun... ale tak konkretnie, to co masz na myśli?