Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.08.2011 23:13

Ja właśnie wróciłem z Chorwacji - jechałem w obie strony przez Bańską Bystrzycę (z pominięciem płatnej drogi R1) i potem autostradami przez Węgry.

Sam fakt, że również wracałem tą samą drogą świadczy, że jest to bardzo dobra trasa i żadne nieszczęścia (jak TIR'y w Donovalach) mnie nie spotkały :-)

No... zapomniałem o wyścigu F1 na Hungaroringu w ostatnią sobotę (kwalifikacje do niedzielnego wyścigu) i na obwodnicy Budapesztu wpakowaliśmy się w gigantyczny korek. Na szczęście nasza rodzima AutoMapa po kliknięciu w "Objazd" wyprowadziła nas na luźny odcinek jakimiś opłotkami Budapesztu, więc straciłem tam jedynie jakieś... 20 minut może :-)
Falafel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Falafel » 03.08.2011 23:51

fotograf123 napisał(a):A ja wymyśliłem taką trasę co wy na to: mapa

A może uważacie że lepiej 86 ciągnąć do końca...
Ps. objazd Słoweńskiej Autostrady znam... :D

Mógłby ktoś skomentować tą trasę gdyż pod koniec sierpnia też właśnie planowałem nią jechać i nie wiem czy to dobry pomysł...
michalk1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalk1 » 04.08.2011 13:38

Witam, chcialbym sie upewnic czy trasa ktora zaplanowalem (glownie chodzi o odcinek slowacki) jest bezplatna?

mapka

Bezsensu wykupywac winiete na Slowacji, zeby przejechac parenascie-paredziesiat km autostrada. Dlatego chcialbym ominac ten kawalek.

Prosilbym tylko o weryfikacje czy dobrze jest to przedstawione na mapie.

Pozniej planujemy jechac na Budapeszt i platna autostrada nad balatonem do Chorwacji.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.08.2011 16:04

michalk1 napisał(a):Witam, chcialbym sie upewnic czy trasa ktora zaplanowalem (glownie chodzi o odcinek slowacki) jest bezplatna?

Całkowicie. Jechałem nią 3 dni temu.
lukas774
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas774 » 04.08.2011 16:35

Czy odcinek pomiędzy Ruzomberok a Bańską jest płatny?

http://slowacja.hej.pl/sl-auto.htm
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.08.2011 16:46

Dla osobowych do 3,5 tony jest bezpłatny.
Tam jedynie droga R1 od skrzyżowania za Tesco w Bańskiej Bystrzycy do Zwolenia jest płatna.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 04.08.2011 17:11

Falafel napisał(a):
fotograf123 napisał(a):A ja wymyśliłem taką trasę co wy na to: mapa

A może uważacie że lepiej 86 ciągnąć do końca...
Ps. objazd Słoweńskiej Autostrady znam... :D

Mógłby ktoś skomentować tą trasę gdyż pod koniec sierpnia też właśnie planowałem nią jechać i nie wiem czy to dobry pomysł...
ja jechałem w tym roku jak w jedną tak i w drugą stronę nie do końca taką trasą bo jechałem 86 potem skręciłem na Sarvar - Sotony -Kam -Vasvar -Zalaegerszeg - Letenye. . Droga spokojna zero tirów jedynie troszeczkę gorsza nawierzchnia między Sarvar a Vasvar ale nie tragiczna .
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 04.08.2011 22:16

michalk1 napisał(a):Witam, chcialbym sie upewnic czy trasa ktora zaplanowalem (glownie chodzi o odcinek slowacki) jest bezplatna?

mapka

Dla pewności, na drogę 69 zjechałbym na węźle przed Tesco.
fidel23
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidel23 » 05.08.2011 08:23

To mój pierwszy wyjazd do Chorwacji więc proszę o podpowiedź.

Czy wybrać http://tnij.org/cieszyn-zilina i ominąć czeską autostradę nie płacąc za czeską winietę?

Czy może jechać przez Frydek-Olomunec-Brno?

Wyjeżdżam dziś więc dzięki za wszelkie informacje.[/url]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.08.2011 08:34

fidel23 napisał(a):To mój pierwszy wyjazd do Chorwacji więc proszę o podpowiedź.

Czy wybrać http://tnij.org/cieszyn-zilina i ominąć czeską autostradę nie płacąc za czeską winietę?

Jedź tak
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=495984#495984
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 05.08.2011 08:38

fidel23 napisał(a):To mój pierwszy wyjazd do Chorwacji więc proszę o podpowiedź.

Moim zdaniem z tego rejonu Polski pierwszy wariant jest dobry, dzisiaj wyjeżdżasz lepiej wyłącz kompa bo zaraz będziesz miał mętlik w głowie.
MichałK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichałK » 05.08.2011 09:29

hejka. Wsłasnie wróciłem z cro. Jechałem przez Słowację, Węgry i dalej do Cro. Bardzo dziekuje cromaniakom za polecenie właśnie tej trasy. Dotąd byla to trasa przez Czechy (niby szybsza) ale nie ma porównania.
Falafel
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Falafel » 06.08.2011 18:24

MichałK napisał(a):hejka. Wsłasnie wróciłem z cro. Jechałem przez Słowację, Węgry i dalej do Cro. Bardzo dziekuje cromaniakom za polecenie właśnie tej trasy. Dotąd byla to trasa przez Czechy (niby szybsza) ale nie ma porównania.

przekonałeś mnie ;) jade w takim razie przez Słowację, Węgry i Cro. Normalnie przez Budapeszt. Przy okazji go zwiedzimy ;] i podjedziemy zobaczyć Balaton w drodze powrotnej... ;]
michalk1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalk1 » 08.08.2011 15:11

demi-duox napisał(a):

mapka

Dla pewności, na drogę 69 zjechałbym na węźle przed Tesco.

Dzieki, tak tez zrobie :)
Smelbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smelbo » 08.08.2011 16:52

mapka

Bezsensu wykupywac winiete na Slowacji, zeby przejechac parenascie-paredziesiat km autostrada. Dlatego chcialbym ominac ten kawalek.

Pozniej planujemy jechac na Budapeszt i platna autostrada nad balatonem do Chorwacji.

Ja jechałem w zeszłym roku podobnie tyle że do końca 66 do Sahy. Droga dobra jednak za dwa tygodnie wybiorę autostrady. Najwięcej czasu straciłem właśnie na słowacji. Co chwila ograniczenia i policja ;( Przede mną złapali Polaka bo przekroczył prędkość aż o 3km/h. Ewidentnie chcieli zarobić, musiał dać 50E. Ja przejechałem bez niespodzianek ale trzymałem się prędkości. Węgry natomiast na autostradzie jechało się bosko. 2 razy szybciej przeleciałem całe Węgry niż Słowację. W tym roku kieruję się na Bratysławę > Budapeszt > Zagrzeb no i tam już w dół.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone