Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bandola18
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bandola18 » 26.07.2011 21:56

demi-duox napisał(a):Jeżeli powozisz masą do 3,5t to na tym objeździe nie płacisz. W przeciwnym razie też płacisz.
A ten wątek znasz?
forum/viewtopic.php?t=20577

Dzięki, akurat nie widziałam, fajnie, ze moge liczyc na waszą pomoc :D
Super, upewniłam sie , że 68 nie jest płatna. Ale naprawdę mozna dostac kołomyji jak sie czyta , ze ta płatna, ta nie. Wolałam sie upewnić, bo niektóre posty widziałam sprzed kilku lat. Pozdrawiam ciepło. wyjazd w czwartek i w piątek ucałuje od Was kamyczki nad Adriatykiem :P
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 27.07.2011 05:02

bandola18 napisał(a):
demi-duox napisał(a):...naprawdę mozna dostac kołomyji jak sie czyta , ze ta płatna, ta nie. Wolałam sie upewnić, bo niektóre posty widziałam sprzed kilku lat. Pozdrawiam ciepło. wyjazd w czwartek i w piątek ucałuje od Was kamyczki nad Adriatykiem :P

Można czytać, można pooglądać
http://www.ndsas.sk/mapa/12389s

a co do całusków to wolałbym na odwrót :)
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 28.07.2011 19:41

A ja wymyśliłem taką trasę co wy na to: mapa

A może uważacie że lepiej 86 ciągnąć do końca...
Ps. objazd Słoweńskiej Autostrady znam... :D
Ostatnio edytowano 29.07.2011 18:19 przez fotograf123, łącznie edytowano 1 raz
Mik39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mik39 » 29.07.2011 12:05

Witam
Byłismy w Cro pierwszy raz a co za tym idzie,przed wyjazdem studia skończyłem na tym forum--analiza wszystkich mozliwych tras---najpierw chciałem przez Niemcy--i dalej studia,w końcu sam sobie wykreśliłem droge--zapewne nie byłem pierwszy.Start z Rudy śląskiej--ustroń--przejście z Czechami w Lesznej górnej (omijam Cieszyn)--potem tradycyjnie Ćadca--Żylina--autostrada i na wysokosci Trnawy odbijam na Sered potem zjeżdzam na trase 573 która prowadzi na przejście w Komarno(omijam Bratysławe) i prosto kawałek trasa 13 potem wpadam na 81 która prowadzi na M7(omijam Budapeszt)- granica z Cro w Letenye--i tu juz uśmiech na twarzy--500km gładkiej autostrady--cel Trogir--Ciovo--w tamta strone jechalismy 13h bez korków bez jakichkolwiek utrudnień--gładko--sprawnie.Do domu byłoby jeszcze krócej ale cała europa płakała bo nam sie urlop kończył i od granicy z Węgrami--deszcz--ulewa--deszcz i tak 600km--polecam ta trase i szerokiej drogi;)
wojtek2804
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek2804 » 29.07.2011 16:17

Witam!
Mik39 zgadzam się z Tobą jechałem tą trasą w zeszłym roku aż do Splitu z taka różnicą, że zaczynałem od Cieszyna (ponieważ tam mieszkam) i po zjeździe z autostrady w okolicach Trnawy jechałem aż do Nitry a następnie drogą 64 aż do granicy w Komarno. Bardzo fajna i spokojna trasa polecam wszystkim którzy się nie spieszą :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2011 14:33

Jechał ktoś ostatnio drogą 81 Węgry jak wygląda pod względem przejazdu, roboty itp i to samo w Polsce droga Bielsko-Żywiec-Zwadroń czy lepiej Cieszyn ? Jak wygląda przejazd przez Mosty U Jablunkova mocno tam się korkuje bo ze strony http://mapa.dopravniinfo.cz widać, że jest tam wahadełko długo się czeka, przejazd w sobote do południa ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.08.2011 09:31

korse napisał(a):Jechał ktoś ostatnio drogą 81 Węgry jak wygląda pod względem przejazdu, roboty itp i to samo w Polsce droga Bielsko-Żywiec-Zwadroń czy lepiej Cieszyn ? Jak wygląda przejazd przez Mosty U Jablunkova mocno tam się korkuje bo ze strony http://mapa.dopravniinfo.cz widać, że jest tam wahadełko długo się czeka, przejazd w sobote do południa ?

Jechałem drogą nr 81 na początku lipca, w niedzielę wieczorem. Mały ruch, dośc dobra nawierzchnia, żadnych remontów czy utrudnień. Dosyć szybko dojeżdża się do Szekesfehervar.

Co do trasy Cieszyn - Żylina, to nie mam pojęcia co tam mówią mapki, ale jest już cała ukończona i nie ma tam żadnych remontów ani wahadeł.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2011 09:43

Wielkie dzięki za info :D
radsolaw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) radsolaw » 01.08.2011 10:42

korse napisał(a):Jechał ktoś ostatnio drogą 81 Węgry jak wygląda pod względem przejazdu, roboty itp i to samo w Polsce droga Bielsko-Żywiec-Zwadroń czy lepiej Cieszyn ? Jak wygląda przejazd przez Mosty U Jablunkova mocno tam się korkuje bo ze strony http://mapa.dopravniinfo.cz widać, że jest tam wahadełko długo się czeka, przejazd w sobote do południa ?

ja wczoraj (niedziela) 81 jechałem od Szkesfehervar do Gyor i raczej powiedziałbym, że było pusto, kilka samochodów, żadnych utrudnień nie spotkałem, jechałem trochę szybciej niż przepisowo. Tylko nawierzchnia bez rewelacji, tak jak wiele dróg w Polsce. Do cro jechałem przez Zwardoń, wczoraj powrót przez Cieszyn. Do jechałem w tygodniu, od BB spory ruch był i ciężarówki więc wolno, powrót niedziela więc było też gęsto (ale bez korków), jednak myślę, że przez Cieszyn lepiej, bo jest ekspresówka z BB.
Jedynym utrudnieniem jak jechałem do Cro był jakiś remont drogi w BB i trochę się po mieście pokręciłem zanim znalazłem objazd.
szmydu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szmydu » 01.08.2011 11:38

Witam, wybieam sie do Chorwacji w połowie sierpnia trasą prze Słowacje i Węgry. Ze względu, że w słowacji jest tylko 20 km odcinek autostrady (według informacji jakie znalazłem) wydaje mi się bez sensu kupowanie słowackiej winiety. Czy ktoś jechał może tą boczna drogą:
http://maps.google.pl/maps?saddr=Arm%C3%A1dn%C3%A9ho+Gener%C3%A1la+Svobodu&daddr=E50&hl=pl&ie=UTF8&sll=48.876006,21.284637&sspn=0.262379,0.626221&geocode=FepZ6wIdCHZEAQ%3BFUJu6AIdQBVFAQ&mra=mift&mrsp=0&sz=11&dirflg=ht&z=11

Bedę jechał w nocy i zastanawiam się czy droga jest w miare normalna, czy też lepiej nie oszczędzac i jechać autostradą.

Dodatkowo całkowita planowana trasa wyglada tak:

http://maps.google.pl/maps?saddr=rzesz%C3%B3w&daddr=%C5%A0v%C3%A1bska+to:Trasa+68+to:Trasa+68+to:Trasa+68+to:E50+to:chorwacja+krk&hl=pl&ie=UTF8&ll=48.835797,21.401367&spn=16.818496,40.078125&sll=45.075945,14.72374&sspn=0.281719,0.626221&geocode=FXOQ-wIdsa5PASlJ1BTM4_o8RzHtsj6zMQ0k0g%3BFQw96wIdal9EAQ%3BFTyk6gId1htEAQ%3BFW7S6QIdDDFEAQ%3BFfIc6QIdQN9EAQ%3BFWdn6AIdKPdEAQ%3BFXALrwIdO1_eACnRBJ9yCXJjRzFqm2qA0Q0SJg&mra=ls&z=5
art.fb
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) art.fb » 01.08.2011 13:39

Witam, przebijam się przez n-ty wątek o trasie przez słowację i węgry i nie znalazłem potwierdzenia o opłatach za odcinek M15 na węgrzech. Jechał ktoś tak: autostrada na słowacji D1 potem po znakach na przejscie graniczne jest taka szeroka droga (autostrada? :) W zeszłym roku była konsternacja bo kolejki stały po winietę i myslalem ze od razu trzeba ją mieć.
Teraz czytam że odcinek od granicy do M1 (" The M15 between the M1 and the country border
0 - 15"), oraz objazd ("The M1 Mosonmagyaróvár bypass section (between Route 86 and the M15) 160 - 166") są free.
Tylko to w tą samą stronę? Gdzie z M15 zjechać http://www.motorway.hu/Root/Autopalya-HU/Letoltheto_Doksik/Dijmentes_szakaszok_terkep2010.jpg, jest znak na 86? Pewnie jest, ale proszę o potwierdzenie żebym się uspokoił ;)

Pozdrawiam
joey
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joey » 01.08.2011 14:46

szmydu napisał(a):Witam, wybieam sie do Chorwacji w połowie sierpnia trasą prze Słowacje i Węgry. Ze względu, że w słowacji jest tylko 20 km odcinek autostrady (według informacji jakie znalazłem) wydaje mi się bez sensu kupowanie słowackiej winiety. Czy ktoś jechał może tą boczna drogą:
http://maps.google.pl/maps?saddr=Arm%C3%A1dn%C3%A9ho+Gener%C3%A1la+Svobodu&daddr=E50&hl=pl&ie=UTF8&sll=48.876006,21.284637&sspn=0.262379,0.626221&geocode=FepZ6wIdCHZEAQ%3BFUJu6AIdQBVFAQ&mra=mift&mrsp=0&sz=11&dirflg=ht&z=11

Bedę jechał w nocy i zastanawiam się czy droga jest w miare normalna, czy też lepiej nie oszczędzac i jechać autostradą.

Było o tym na forum - ten równoległy odcinek jest płatny tylko dla pojazdów o DMC > 3,5 tony. Jeśli jedziesz osobówką - śmiało jedź trasą równoległą zamiast (pseudo)autostradą D1. Nie jestem fanem oszczędzania na winietach i wszystkim co się da, ale w tym przypadku nie widzę sensu płacenia za ten odcinek.

Sam będę tędy jechał w piątek około północy do Dubrovnika :)

Pozdrawiam
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 01.08.2011 19:11

szmydu napisał(a):Witam, wybieam sie do Chorwacji w połowie sierpnia trasą prze Słowacje i Węgry. Ze względu, że w słowacji jest tylko 20 km odcinek autostrady (według informacji jakie znalazłem) wydaje mi się bez sensu kupowanie słowackiej winiety. Czy ktoś jechał może tą boczna drogą:

Jechałem wczoraj, tzn. w niedzielę. Droga całkiem przyzwoita no i bez potrzeby kupowania winiet. Przynajmniej ja tak zrobiłem.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.08.2011 21:13

radsolaw napisał(a):Jedynym utrudnieniem jak jechałem do Cro był jakiś remont drogi w BB i trochę się po mieście pokręciłem zanim znalazłem objazd.

A remont wiaduktu przy wjeździe do BB (zjazd z S1 na "jedynkę" w stronę W-wy i Łodzi) już skończony :?: :?:
Ostatnio edytowano 01.08.2011 21:15 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.08.2011 21:14

radsolaw napisał(a):Jedynym utrudnieniem jak jechałem do Cro był jakiś remont drogi w BB i trochę się po mieście pokręciłem zanim znalazłem objazd.

A remont wiaduktu przy wjeździe do BB (zjazd z S1 na "jedynkę" w stronę W-wy i Łodzi) już skończony :?: :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone