Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
truedomel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) truedomel » 03.09.2018 05:11

MłodyGSX-R napisał(a):Pytanie nowicjusza jeśli chodzi o trasę Słowacja->Węgry... Dlaczego wszyscy jadą jak na załączonym obrazku, a nie od razu na Mursko-Cakovec ?

Jako nowicjusz Ci odpowiem i spróbuję pomoc, sam miałem takie same dylematy 2 tygodnie temu. Tak jak na załączonym obrazku to chyba nikt nie jeździ, jeśli już ktoś wjeżdża na Slowenie do Lendave to kieruje się właśnie na przejście Mursko S a potem przez Čakovec. Ja tak właśnie jechałem kilka dni temu i przejazd w godzinach porannych przez Lendave i Čakovec zupełnie bezproblemowy, myślę że w dzień czy nocą również jest ok. Najważniejsze to to by tuż po wjeździe do Słowenii nie wjechać na ich płatną autostradę, nie jest to skomplikowane, na pierwszym rondzie po przekroczeniu granicy skręcić w lewo, jak pojedziesz na nim prosto to wbijesz się na autostradę, później jest jeszcze jedno rondo ale też dobrze oznaczone i trzeba mocno się zagapic żeby wjechać na płatną slowenska autostradę.
Tu masz link do trasy

https://goo.gl/maps/MRELYVRRfhk

Ta trasa, którą wkleiles na obrazku, o którą pytasz dlaczego niektórzy jadą tak a nie na Mursko, powinna wyglądać trochę inaczej, osoby jadące do przejścia w Letenye nie wjezdzaja w ogóle na Slowenie tylko jadą od Lenti wzdłuż granicy Hun-Slo po węgierskiej stronie. Myślę, że są to Ci, którzy chcą uniknąć nieplanowanego przypadkowego wjazdu na płatną w Słowenii w Lendave.
Ogólnie cała trasa w załączonym przeze mnie linku, całkiem ok bez żadnych korków itp, z dwoma trudniejszymi fragmentami, na wysokości granicy slowacko węgierskiej roboty drogowe i zwezki,na szczęście nie jest to długi odc, może kilkanaście km, jechałem tam nocą i jest naprawdę ciężko, dyskoteka pomarańczowych świateł i czerwono białych słupków, jakim cudem tam zatorow nie ma to ja nie wiem, może są za dnia a ja jechałem tam nocą w obie strony.
Drugi gorszy fragment trasy to 86, od Shombatelly do Redics, jednojezdniowa droga przez las łąki i kilka wiosek z ograniczeniem do 50, do tego ze dwa radary, nawierzchnia w świetnym stanie, zero dziur itp, ja jechałem nad ranem i jechalo się wręcz przyjemnie, może nocą jest gorzej, poza tym to ok 80 km. Zalety tego odcinka to całodobowa stacja MOL w Redics tuż przed granicą, a w drodze powrotnej...... Obiad w Kormend w hotelu Berki, kulinarne mistrzostwo świata, obiad dla trójki, gulasz z mięsem dzika, pieczone kacze udka, wienerschnitzel, gruszki w winie, napoje dwa duże desery, fantastyczna obsługa, bardzo ładna zadbana restauracja, rachunek 160 PLN.
Wracając do tematu przestrzegam przed skrótem, którym pojechałem w drodze powrotnej przez nieuwagę przy planowaniu trasy w Navi

https://goo.gl/maps/wDtWeXnYVCx

Żałuję, że nie zawrocilem, jedyna słuszna trasa to M85 pod sam Gyor a potem na M1
Ostatnio edytowano 03.09.2018 05:16 przez truedomel, łącznie edytowano 1 raz
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 03.09.2018 05:16

truedomel napisał(a):Wracając do tematu przestrzegam przed skrótem, którym pojechałem przez nieuwagę przy planowaniu trasy w Navi
https://goo.gl/maps/wDtWeXnYVCx

Dlaczego :?:
Już 2x planowałem (i jechałem) tą trasą (omijając płatne na Węgrzech) i nie narzekam. Kolejne trasy będą takie same.
truedomel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) truedomel » 03.09.2018 05:20

Jeśli ogólnie omijasz wszystkie płatne na Węgrzech to ok, to wtedy jest to pewnie najlepsza opcja trasy, ale jak ktoś kupi winiete i jedzie autostradą M1 i pięknym, pustym oraz idealnym jak stół odcinkiem M86, to ten fragment jest dramatem, ja jechałem tam nocą i było po prostu fatalnie w porównaniu do autostrady.
cebulator
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cebulator » 03.09.2018 06:52

koval napisał(a):
cebulator napisał(a):Witam
9 września wybieramy się na wyspę Brać. Będziemy wyjeżdżać z okolic Brzeska, najpewniej koło 18 żeby mała Zosia przespała drogę.
Z tego co widzę to przez Słowację i Węgry są dwie trasy godne uwagi.
I właśnie czy lepiej jechać prosto na południe przez Koszyce i Budapeszt czy wybrać się na Bratysławe? Ilość km i czas wg nawigacji jest podobna.

Pojedź taką trasą przez Koszyce i Budapeszt: (dałem Split aby nie wliczać promu, nie wiem czy płyniesz ze Splitu czy z Makarskiej)
Ominiesz kawałek płatnej dialnicy na Słowacji
I takie małe pytanie: gdzie jedziesz na Brač?(byłem 2x i mogę coś doradzić)
Pozdrav :papa:

Dzięki, czyli warto ominąć 37 km płatnej drogi Słowacji?
Na Brać będziemy w Bolu, płyniemy ze Splitu bo z tego co widzę łatwiej o prom niż z Makarskiej.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.09.2018 07:06

Janusz Bajcer napisał(a):
Stanko napisał(a):Później jakoś na Gyor -> Szombathely normalne drogi 90km/h ale też spoko dosyć pustawe i jakoś się jedzie w miarę zwinnie dobrze oznaczone. Fotoradarów żadnych nie było nie widziałem żadnego no może jeden gdzieś był ale nie pamiętam gdzie na trasie w stronę Baśki Voda. Fotoradary to tylko w Polsce nawalone z tych tras wyżej wymienionych.

Na Węgrzech też są fotoradary - pamiątkowe zdjęcie kosztuje ok. 30 000 ft.

No właśnie :mrgreen: jak widać niektórzy o tym nie wiedzą :)

domi_1 napisał(a):Trzeba pamiętać że na Słowacji są poustawiane czasami samochody w bocznych uliczkach, które mają fotoradary. Rok temu spotkanie ze Skoda Fabia w okolicy Zwolenia kosztował mnie 100 euro. O dziwo mandat nie przyszedł do domu tylko sam mnie dogonił.

Bo to som szybkie mandaty :)
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 03.09.2018 07:20

Tak czasami czytam ten wątek i się zastanawiam jaki jest sens omijania płatnych odcinków na Słowacji i Węgrzech. Te sto parę złotych na winiety H/SK to jest nic w porównaniu z całym kosztem wycieczki. Ja kupuję nie jadę dookoła Balatonu autostradą tylko do Gyor ale jakoś nie mam zamiaru sobie łamać głowy czy dobrze skręciłem czy nie. Jadę na luzie. Owszem jadać przez Słowenię pewnie grubo bym się zastanowił.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.09.2018 10:01

domi_1 napisał(a):Trzeba pamiętać że na Słowacji są poustawiane czasami samochody w bocznych uliczkach, które mają fotoradary. Rok temu spotkanie ze Skoda Fabia w okolicy Zwolenia kosztował mnie 100 euro. O dziwo mandat nie przyszedł do domu tylko sam mnie dogonił.

Czekaj, to Słowacy tak się urządzili, że po Polsce jeżdżą i mandaty w jurkach wystawiają? Aż strach się bać, bo wczoraj sam spod Zwolenia wracałem :lol:

P.S. Tak, wiem.... :wink:
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 03.09.2018 22:19

śmigacz napisał(a):Te sto parę złotych na winiety H/SK to jest nic w porównaniu z całym kosztem wycieczki. Ja kupuję nie jadę dookoła Balatonu autostradą tylko do Gyor ale jakoś nie mam zamiaru sobie łamać głowy czy dobrze skręciłem czy nie. Jadę na luzie.

Odbijając w Gyor też masz płatna trasę do Szombathely więc winieta raczej mocno się przydaje
MłodyGSX-R
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MłodyGSX-R » 03.09.2018 22:40

truedomel dzięki za korektę trasy! będziemy jechać nocą więc nie spodziewam się dużego ruchu.
Winiety obie na SK i H zamierzam kupić gdzieś przed Zwardoniem domyślam się, że pewnie znajdę tam nie jedną stację sprzedającą winiety?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.09.2018 23:08

MłodyGSX-R napisał(a):Winiety obie na SK i H zamierzam kupić gdzieś przed Zwardoniem domyślam się, że pewnie znajdę tam nie jedną stację sprzedającą winiety?

A dlaczego nie chcesz kupić przez internet - kilka minut i masz potwierdzenie w e-mailu.
Na polskich stacjach benzynowych przed Zwardoniem nie kupisz winiet elektronicznych na SK i H.
Innych nie ma.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.09.2018 06:34

^^
Dokładnie. W przypadku Słowacji i e-winiet gość na stacji zrobi to samo, co Ty: wejdzie na stronę https://eznamka.sk/pl i dokona zakupu, tylko wcześniej spyta Cię o numery: tablic i telefonu, no i doliczy pewnie sobie za fatygę ;P
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.09.2018 07:25

Marsallah napisał(a):^^
Dokładnie. W przypadku Słowacji i e-winiet gość na stacji zrobi to samo, co Ty: wejdzie na stronę https://eznamka.sk/pl i dokona zakupu, tylko wcześniej spyta Cię o numery: tablic i telefonu, no i doliczy pewnie sobie za fatygę ;P

Bzdura ! Nic takiego nie zrobi ! po prostu sprzeda normalną winietę. Nie wprowadzaj w błąd !. Poprosi wyłącznie o dowód rejestracyjny auta i tylko o to. Sprawdzone na Słowacji empirycznie wielokrotnie, ostatnio w poprzedni weekend. Żadnych dodatkowych opłat !
MłodyGSX-R
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MłodyGSX-R » 04.09.2018 08:18

Na tej stronce tylko Słowacja, a Węgry?

Bzdura ! Nic takiego nie zrobi ! po prostu sprzeda normalną winietę. Nie wprowadzaj w błąd !. Poprosi wyłącznie o dowód rejestracyjny auta i tylko o to. Sprawdzone na Słowacji empirycznie wielokrotnie, ostatnio w poprzedni weekend. Żadnych dodatkowych opłat !

Mogę prosić o lokalizację?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2018 08:23

MłodyGSX-R napisał(a):

Na tej stronce tylko Słowacja, a Węgry?

https://ematrica.nemzetiutdij.hu/

https://www.autopalya.hu/files/document ... ra_POL.pdf
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.09.2018 08:26

MłodyGSX-R napisał(a):

Mogę prosić o lokalizację?

Lokalizacja nic Ci nie pomoże, kolega bluesman nie jechał przez Zwardoń ... :wink: (choć na 100 % nie wiem)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 169
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone