Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 02.09.2018 10:40

Casian napisał(a):Ja biorę pod uwagę drogę przez Węgry z powodu niechęci stania na granicy chorwacko- słoweńskiej. Ostatnio stałem tam prawie 2h. Pytanie czy na przejściu Węgiersko- chorwackim na przejściu Letenye można spotkać takie korki?

Jechaliśmy miesiąc temu starym przejściem w Letenye, około trzeciej w nocy, i byliśmy tam całkiem sami. Po stronie węgierskiej, nawet nie było komu pokazać dowodów. Chorwaccy pogranicznicy tylko machnęli ręką, i można było jechać dalej.
MrSqL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrSqL » 02.09.2018 12:33

Finalnie zdecydowałem się na taki wariant
14.09 Toruń - Żory (nocleg u rodziny) https://tiny.pl/gv62p
15.09 Żory - Varażdin (rout 86 przez Słowenię) https://tiny.pl/gv687
16.09 Varażdin - Tribanji https://tiny.pl/gv62v

W drodze powrotnej chciałem sprawdzić inną trasę obwodnicą Budapesztu. Jednak po opisie, który zamieścił dominikzw zastanawiam się czy warto
dominikzw napisał(a):z Jezior do Gyon bo tam nocleg mieliśmy już zaklepany - w Chorwacji jeszcze ok, ale na Węgrzech zwłaszcza na M1 ruch masakra, zderzak w zderzak . Jeden wcisnął hamulec i kongo się zaczęło. 2x 10-15 minut w korku bo wypadki były.

Przy okazji zapytam, gdzie zamawialiście winiety na Słowację i Węgry i jaki był czas oczekiwania na naklejki ?
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 02.09.2018 12:37

Słowacja i Węgry online kupujesz i nic nie naklejasz.
MrSqL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrSqL » 02.09.2018 12:52

Dzięki za szybką odpowiedź.
Przyjrzałem się Twojej trasie i subiektywnie wydaje mi się trudniejsza, chyba że o czymś nie wiem... jakieś utrudnienia ?
Czy ten odcinek przez Słowację był bezpłatny ?
Wspominałeś o objeździe Csorna. Objazd chyba nie dotyczy odcinka autostradowego? Będę jechał od strony Gyor więc nie powinienem się wpakować w ten objazd o którym mówisz ?
Widzę, że zboczyłeś z 86 na stację Mol. Ja planuję jechać przez Słowenię, przejście w Redic - chyba będzie tam czynna jakaś stacja benzynowa ? Liczę, że będę tam około godziny 18.
truedomel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) truedomel » 02.09.2018 13:33

Tuż przed granicą Hun Slo w Redics jest stacja paliw przy samej drodze
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 02.09.2018 15:35

Ja winiety kupilem na Czechy, Słowacja i Węgry. Tak planowałem trase żeby zjeść obiad i wyszło na Csorne. Utrudnienia tylko na Czechach na autostradzie, na Wegrzech jedynie ze krajowka i wolno miejscami, ale jakosc dróg ok
koval
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koval » 02.09.2018 17:38

cebulator napisał(a):Witam
9 września wybieramy się na wyspę Brać. Będziemy wyjeżdżać z okolic Brzeska, najpewniej koło 18 żeby mała Zosia przespała drogę.
Z tego co widzę to przez Słowację i Węgry są dwie trasy godne uwagi.
I właśnie czy lepiej jechać prosto na południe przez Koszyce i Budapeszt czy wybrać się na Bratysławe? Ilość km i czas wg nawigacji jest podobna.

Pojedź taką trasą przez Koszyce i Budapeszt: https://www.google.pl/maps/dir/Brzesko, ... 081323!3e0 (dałem Split aby nie wliczać promu, nie wiem czy płyniesz ze Splitu czy z Makarskiej)
Ominiesz kawałek płatnej dialnicy na Słowacji
I takie małe pytanie: gdzie jedziesz na Brač?(byłem 2x i mogę coś doradzić)
Pozdrav :papa:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 02.09.2018 20:04

jrd napisał(a):
wikol napisał(a):
MrSqL napisał(a):Czołem,

1. https://tiny.pl/gvj6g więc, co jest nie tak z tą trasą, oprócz tego że jest dłuższa ? w tym wariancie planowałbym nocleg nad Balatonem.

Niepotrzebnie w tej opcji trasa wyznaczona obok Budapesztu. Proponuję z Gyor udać się na Szekesfehervar trasą 81.
Jest do bardzo wygodna droga. To tylko 85 km i dalej prosto obok Balatonu.

W stronę cro wczoraj jechałem trasa krótsza wg GPSu i zaleceniom niektórych, ale dla mnie to był dramat w nocy jechałem, aut brak, ale jakość drogi zmuszała jechać czasem 40km/h i duża ilość saren przy drodze, także z powrotem na pewno nie będę wracał droga 74 i podobnych, mam w planach jechać dłuższą tj 81 albo na Budapeszt ale na pewno mimo dłuższej będzie się lepiej jechać i na bank będę szybciej niż niby ta krótka co niby wg GPS jedzie się krócej a tak naprawdę musisz doliczyć godzinę na jakość drogi. Ja jechałem w nocy tak jak na zdjęciu i nie polecam tej trasy.

A trzeba było słuchać starych.... tych co przez wiele razy jechali i pisali że 74 się do jazdy nie nadaje a szczególnie w nocy. Wracając jedź 86 na całej długości a zobaczysz jaka jest różnica.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 02.09.2018 20:17

decek_1984 napisał(a):i dlatego właśnie ja zmieniłem zdanie. Jadę z rodziną i nie chcę w nocy mieć spotkania ze zwierzyną. Moja trasa będzie tak wyglądała:
https://tiny.pl/gv6ml

chętnie przyjmę jakieś uwagi. Może coś na Słowacji inaczej pojechać ?

A ty myślisz że na tej Słowackiej 35 i 573 zwierzaka nie spotkasz. Pamiętaj Słowacy maja dobrobyt więc nie kłusują i z tego powodu zwierząt maja pod dostatkiem w lasach i na łąkach więc na drogach też :mrgreen:
Po co tak kombinujesz, masz opłacone winiety więc jedź do Bratysławy i dalej przez Węgry M86 i 86 szybko i bez bólu.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 02.09.2018 20:20

cebulator napisał(a):Witam
9 września wybieramy się na wyspę Brać. Będziemy wyjeżdżać z okolic Brzeska, najpewniej koło 18 żeby mała Zosia przespała drogę.
Z tego co widzę to przez Słowację i Węgry są dwie trasy godne uwagi.
I właśnie czy lepiej jechać prosto na południe przez Koszyce i Budapeszt czy wybrać się na Bratysławe? Ilość km i czas wg nawigacji jest podobna.

Ja jade 8 wrzesnia trasą przez Koszyce Budapeszt, jechałem nią ją z 10 razy, prawie zawsze w nocy, jest naprawdę spoko. Jeżeli będziesz w Budapeszcie po północy to ja bym się nie pchał na obwodnicę tylko przejechał przez centrum.
kamikaze70
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamikaze70 » 02.09.2018 22:50

wielbiciel napisał(a):
jrd napisał(a):
wikol napisał(a):
MrSqL napisał(a):Czołem,

1. https://tiny.pl/gvj6g więc, co jest nie tak z tą trasą, oprócz tego że jest dłuższa ? w tym wariancie planowałbym nocleg nad Balatonem.

Niepotrzebnie w tej opcji trasa wyznaczona obok Budapesztu. Proponuję z Gyor udać się na Szekesfehervar trasą 81.
Jest do bardzo wygodna droga. To tylko 85 km i dalej prosto obok Balatonu.

W stronę cro wczoraj jechałem trasa krótsza wg GPSu i zaleceniom niektórych, ale dla mnie to był dramat w nocy jechałem, aut brak, ale jakość drogi zmuszała jechać czasem 40km/h i duża ilość saren przy drodze, także z powrotem na pewno nie będę wracał droga 74 i podobnych, mam w planach jechać dłuższą tj 81 albo na Budapeszt ale na pewno mimo dłuższej będzie się lepiej jechać i na bank będę szybciej niż niby ta krótka co niby wg GPS jedzie się krócej a tak naprawdę musisz doliczyć godzinę na jakość drogi. Ja jechałem w nocy tak jak na zdjęciu i nie polecam tej trasy.

A trzeba było słuchać starych.... tych co przez wiele razy jechali i pisali że 74 się do jazdy nie nadaje a szczególnie w nocy. Wracając jedź 86 na całej długości a zobaczysz jaka jest różnica.

Nowy też to potwierdza. W tamtą stronę jechaliśmy 74-ką w nocy, natomiast wracając przejechaliśmy przez Lenti i 86-kami. Różnica na pewno na korzyść tej drugiej opcji. Co prawda odcinek, mniej więcej, od granicy CRO/HUN do zjazdu na Lenti jest w remoncie, ale da się przeżyć. Jedynym utrudnieniem są TIR-y na starej 86. W przeciwną stronę, około 19-tej jechały całe konwoje, które tam nie tak łatwo ominąć. My jechaliśmy długi odcinek w stronę Polski za jednym "przepisowym" i trochę czasu minęło zanim go wyprzedziliśmy.
Pzdr
Stanko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanko » 02.09.2018 23:01

grubybb napisał(a):Czy jechał ktoś ostatnio trasą Zwardoń - Żylina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Lublana - Rupa i może powiedzieć jak warunki drogowe? Chodzi mi głównie o zwężki / roboty drogowe i objazdy. Ewentualnie jakieś fotoradary. Z góry dziękuję za pomoc

Ja jechałem Zwardoń - Żylina - Bratysława dla mnie petarda i trasa i widoczki zaraz za granicą PL to samo w drugą stronę. Później jakoś na Gyor -> Szombathely normalne drogi 90km/h ale też spoko dosyć pustawe i jakoś się jedzie w miarę zwinnie dobrze oznaczone. Fotoradarów żadnych nie było nie widziałem żadnego no może jeden gdzieś był ale nie pamiętam gdzie na trasie w stronę Baśki Voda. Fotoradary to tylko w Polsce nawalone z tych tras wyżej wymienionych.

To był mój debiut i ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony brak fotoradarów a nie takie szczucie jak w PL - trasy dobrze oznaczone najlepiej zapamiętaj te nazwy miasteczek to nawet nawigacji wiele potrzebować nie będziesz jak będziesz wiedzieć przez co jedziesz.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.09.2018 23:05

Stanko napisał(a):Później jakoś na Gyor -> Szombathely normalne drogi 90km/h ale też spoko dosyć pustawe i jakoś się jedzie w miarę zwinnie dobrze oznaczone. Fotoradarów żadnych nie było nie widziałem żadnego no może jeden gdzieś był ale nie pamiętam gdzie na trasie w stronę Baśki Voda. Fotoradary to tylko w Polsce nawalone z tych tras wyżej wymienionych.

Na Węgrzech też są fotoradary - pamiątkowe zdjęcie kosztuje ok. 30 000 ft.
MłodyGSX-R
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MłodyGSX-R » 02.09.2018 23:18

Pytanie nowicjusza jeśli chodzi o trasę Słowacja->Węgry... Dlaczego wszyscy jadą jak na załączonym obrazku, a nie od razu na Mursko-Cakovec ?
Załączniki:
Clipboard01.jpg
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 02.09.2018 23:27

Trzeba pamiętać że na Słowacji są poustawiane czasami samochody w bocznych uliczkach, które mają fotoradary. Rok temu spotkanie ze Skoda Fabia w okolicy Zwolenia kosztował mnie 100 euro. O dziwo mandat nie przyszedł do domu tylko sam mnie dogonił.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 168
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone