Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 25.08.2018 09:32

Nigdy nie przywiązywałem wagi do tego gdzie mam zatankowac, po prostu tankuję po drodze. Np na MOL w Lenti albo Shell w Zalaegerszeg. Tu i tu bez problemów. Gdziekolwiek wlejesz będzie dobrze. Tylko licz się z tym, że przy autostradzie oczywiście zapłacisz odpowiednio więcej.
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 25.08.2018 09:44

Ano niestety. Wszędzie tak jest prawdopodobnie. Dobrze że nie ma maszyn jak w Italii i podziałów cenowych za tankowanie samemu lub za pośrednictwem pracownika stacji :-) chociaż to kwestia wprawy pierwszego tankowania. Swoją drogą, jakby ktoś miał pytania dotyczące Italii i podróży samochodem np. z północy na południe przez Rimini-Bari-Lecce-Gallipoli-Leuca (koniec obcasa) to służę pomocą możliwe, że w każdej dziedzinie, włącznie z aplikacjami cen paliw, darmowych pryszniców i najlepszej kawy po drodze oraz mandatem ;-)

Pozdrawiam i dziękuję.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 25.08.2018 12:02

Z tegorocznego wyjazdu:
Wg mnie sama trasa (bez korkow) CZ+AUT+SLO+HR - szybsza i wygodniejsza, bo "autostradowa".
W tym roku sprawdzilem trase SK+HUN+HR:
1. do HR: niedziela (4:30-19:30) - trasa spoko, ok. 1450 km. w ok. 14h samej jazdy.
2. do PL: noc z czw./pt. (17:30-7:00 - nie polecam, dla mnie jazda w nocy to meczarnia) - ok. 1200 km. w ok. 13h samej jazdy.

Na mojej trasie zadnych korkow, kilka min. na bramkach + granice. We czwartek ok. 20ej na granicy HR/SLO ponoc ok. 2h korek...

pozdrawiam
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 26.08.2018 16:32

kondi napisał(a):Co do winiety HU. Chciałbym zakupić np. online w sobotę o 23:30. Czy jest tam jakiś szybki przelew typu Paycoś czy muszę czekac np. na info via e-mail o fakcie, że przelew został zaksięgowany? Dodam, że chciałbym ruszyć np. w niedzielę 5-nad ranem, a zatem winietę potrzebuję już na niedzielę i nie mogę czekać aż przelew się im zaksięguje np. w poniedziałek/najbliższy dzień roboczy.

Zupełnie nie rozumiem po co chcesz kupować przed samym wyjazdem, kup kilka dni wcześniej podając dzień wyjazdu jako początek obowiązywania winiety i już :)
kminek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kminek » 27.08.2018 17:01

kondi napisał(a):Dziękuje za informacje. Jak obecnie oceniacie stacje INA pod kątem diesla w CRO? Naczytałem się na forum przeróżnych opinii :-) Tankować droższy ON czy zwykły wystarczy? Planuję zatankować na INA w Letenye https://goo.gl/maps/LyxxAqzLXSv , to będzie po ok. 690km przejechanych od granicy w Chyżnem https://goo.gl/maps/pBxeMzDTQxH2

I jeszcze kwestia czy stare przejście graniczne HU/CRO w Letenye jest czynne w sierpniu?

Tankowalem tylko na MOL i INA. Diesel. Również na starym przejściu Letenye. W obie strony. Bez problemów.
outremer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) outremer » 29.08.2018 18:39

kminek napisał(a):
kondi napisał(a):Dziękuje za informacje. Jak obecnie oceniacie stacje INA pod kątem diesla w CRO? Naczytałem się na forum przeróżnych opinii :-) Tankować droższy ON czy zwykły wystarczy? Planuję zatankować na INA w Letenye https://goo.gl/maps/LyxxAqzLXSv , to będzie po ok. 690km przejechanych od granicy w Chyżnem https://goo.gl/maps/pBxeMzDTQxH2

I jeszcze kwestia czy stare przejście graniczne HU/CRO w Letenye jest czynne w sierpniu?

Tankowalem tylko na MOL i INA. Diesel. Również na starym przejściu Letenye. W obie strony. Bez problemów.

A jakie problemy mogą zaistnieć?
jrd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jrd » 30.08.2018 03:34

MrSqL napisał(a):Czołem,
przeczytałem 20 stron wstecz i mam mętlik w głowie.
Szukam trasy bezpiecznej. Planujemy nocleg, więc bez różnicy czy będziemy jechać pierwszego dnia +/- 100km, albo +/- 2h. Ważne, aby była to trasa łatwa i bezpieczna, bo nigdy jeszcze nie jechałem tak daleko. Z tego względu biorę pod uwagę kilka wariantów (kolejność ma znaczenie). Na początek trasa, która wydaje mi się najbardziej bezpieczna, ale dziwi mnie, że jest bardzo rzadko brana pod uwagę na forum. Nie rozumiem dlaczego, te 100km robi taką różnicę ? Ktoś wspomniał, że jakość autostrady pod Budapesztem jest gorsza od drogi 86 ?? Serio ??

1. https://tiny.pl/gvj6g więc, co jest nie tak z tą trasą, oprócz tego że jest dłuższa ? w tym wariancie planowałbym nocleg nad Balatonem.

2. https://tiny.pl/gvj6n w tym wariancie kusi mnie wyremontowana droga 86. No i zaoszczędzona godzina względem wariantu nr 1.

3. https://tiny.pl/gvj6s jest to wariant sugerowany przez google, czyli droga 74. Na plus jest fakt, że omija Słowenię, no ale jakość 74ki jest gorsza. Wg. Janusza 50-70 km/h

Trudny wybór między 2 a 3. Natomiast nr 1, fakt jest dłuższa, ale nie będę musiał jechać tak skupiony jak w przypadku 2 i 3. Nie wiem jakiej jakości jest trasa nr 1. Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnych remontów, nie mam pojęcia jaka jest obecnie sytuacja.
Jeszcze jedno, ze względu na koszty paliwa i odległość, trasa nr 1 to już nie wiem czy nie lepiej standardowo CZ, AU, SLO, CRO.
Jadę dopiero 15ego września, na dwa tygodnie.

Mam taki sam mętlik w głowie :)

A co do winiety na Sk i Węgry to moim zdaniem jak ktoś nie zatrzymuje sie na stacji w danym kraju to lepiej kupic online , dzis kupowalem kartą to wyszło 2 zł wiecej ( Węgry 65zł ,SK 61zł) niż po przeliczeniu zł-forint/euro.
Ostatnio edytowano 01.09.2018 08:59 przez jrd, łącznie edytowano 1 raz
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 30.08.2018 07:29

MrSqL napisał(a):Czołem,

1. https://tiny.pl/gvj6g więc, co jest nie tak z tą trasą, oprócz tego że jest dłuższa ? w tym wariancie planowałbym nocleg nad Balatonem.

Niepotrzebnie w tej opcji trasa wyznaczona obok Budapesztu. Proponuję z Gyor udać się na Szekesfehervar trasą 81.
Jest do bardzo wygodna droga. To tylko 85 km i dalej prosto obok Balatonu.
Rumc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rumc » 30.08.2018 11:43

Mam jedno pytanie.

jadę Piwniczna-Mniszek -> Słowacja -> Węgry -> Chorwacja.

W których miejscach najlepiej tankować? Jakie stacje polecacie (jakich omijać)?
Zatankuje na pewno jeszcze w piwnicznej przed przekroczeniem granicy - gdzie później?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 30.08.2018 12:35

Rumc napisał(a): .....Zatankuje na pewno jeszcze w piwnicznej przed przekroczeniem granicy - gdzie później?

Jak ci się rezerwa zapali ale nie później..:lool:
Rumc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rumc » 30.08.2018 12:42

Chodziło mi bardziej o to, czy mogę mieć tak że na odcinku 100 km mogę nie mieć stacji benzynowej?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.08.2018 12:55

Rumc napisał(a):Mam jedno pytanie.

jadę Piwniczna-Mniszek -> Słowacja -> Węgry -> Chorwacja.

W których miejscach najlepiej tankować? Jakie stacje polecacie (jakich omijać)?
Zatankuje na pewno jeszcze w piwnicznej przed przekroczeniem granicy - gdzie później?

Czemu nie jedziesz przez Muszynkę ? Jest kwestia jak duży masz bak i jakiego paliwa używasz :)

wielbiciel napisał(a):
Rumc napisał(a): .....Zatankuje na pewno jeszcze w piwnicznej przed przekroczeniem granicy - gdzie później?

Jak ci się rezerwa zapali ale nie później..:lool:

To chyba taki marny dowcip :mrgreen: Nie dopuszczam by poziom paliwa zszedł mi poniżej połowy baku dlaczego ? łatwo się domyślić wystarczy potężny korek na autostradzie np. wypadek i paliwo potrafi bardzo szybko zniknąć :papa:
Rumc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rumc » 30.08.2018 13:07

Pojemność baku -> 35 Litrów :D
Dlatego chcę tankować jak już będzie "lekko poniżej połóweczki" :)

Jestem z Nowego Sącza -> jadę przez Barcice -> Wydaje mi się że Piwniczna-Mniszek będzie najbliżej.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.08.2018 13:11

Rumc napisał(a):Pojemność baku -> 35 Litrów :D
Dlatego chcę tankować jak już będzie "lekko poniżej połóweczki" :)

Jestem z Nowego Sącza -> jadę przez Barcice -> Wydaje mi się że Piwniczna-Mniszek będzie najbliżej.

Też jestem z NS, najszybsza i najlepsza moim zdaniem jest trasa przez Muszynkę, obwodnicę Bardejowa do Preszowa. Dalej już jak wszyscy. Jeżdzę nią 4-6 razy w roku, z Starej L. zrezygnowałem :)
Dodam, że długo mnie przekonywano bym spróbował :) z kolei ja przekonywałem znajomego i też obecnie jeździ tylko tą trasą :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.08.2018 14:55

Potwierdzam, przez Muszynkę lepsza droga niż przez Mniszek.
Co do tankowania, Słowacji i Węgry to nie pustynia :wink:
Stacje benzynowe są co kilkadziesiąt kilometrów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 166
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone