Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2010 14:04

Ok. dzięki :wink:
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 28.07.2010 11:19

Czy rondo w Lendavie należy do autostrady i przejazd jest płatny, czy autostrada zaczyna się za rondem?
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 28.07.2010 12:55

Rondo nie należy do autostrady. Autostrada zaczyna się za rondem.
Wjeżdżając na rondo łatwo dostrzec, że znak autostrady umieszczony jest na wysokości zjazdu z ronda NA WPROST (zjeżdżając wskoczylibyśmy na autostradę).
Z ronda W LEWO OMIJAMY AUTOSTRADĘ i jedziemy do granicy wzdłuż ogrodzenia z siatki.
Zdjęciowy pomocnik tutaj: forum/viewtopic.php?t=26975
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 28.07.2010 20:46

Serdeczne dzięki skylogg. Startuję w piątek po południu do Poljicy k/Trogiru.
2 lata temu jechałem przez Słowację, Węgry i przejście w Gorican. Teraz Czechy, Austria, Węgry i od Kormend w dół do Lendavy. Może nie trafię na korki jakie opisywane są przy objeździe autostrady w Słowenii przez Ptuj. Jeszcze raz dzięki.
DeathEnder
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeathEnder » 28.07.2010 21:13

Witam gorąco wszystkich forumowiczów.
Od jakiegoś czasu ostro studiuję to forum. W sobotę wyjeżdżam na Chorwację. Trasa: Słowacja->Węgry->Chorwacja.
Mam mały problem odnośnie trasy do Słowacji, a przede wszystkim przejścia granicznego.
Planuję przejechać TĘDY Co o tym sądzicie? Warto tędy przekraczać granicę?
Będę wielce wdzięczny za odpowiedzi/
Pozdrawiam
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 28.07.2010 21:53

bahrij napisał(a):Serdeczne dzięki skylogg. Startuję w piątek po południu do Poljicy k/Trogiru.
2 lata temu jechałem przez Słowację, Węgry i przejście w Gorican. Teraz Czechy, Austria, Węgry i od Kormend w dół do Lendavy. Może nie trafię na korki jakie opisywane są przy objeździe autostrady w Słowenii przez Ptuj. Jeszcze raz dzięki.

ZIOMEK dlaczego tak sobie utrudniac po co Ci ta AUSTRIA ????Jezeli zdecydowales sie na wjazd na Wegry to jedz sobie przez Slowacje spokojnie jak na wojnie nie wczytuj sie w te panicznie przesadzone opowiesci o Slowacji Wegrach i drogach za ktore nie musisz placic.Kolego (jesli wolno)jak juz wyruszysz z Poznania i za Wrockiem rozwiniesz stara mape z czsow YUGOSŁAWI :P to droga E65 dojedziesz do stolicy tego pieknego kraju.To moja rada dla ziomala no ale kazdy ma swoje TAM... a jeszcze jedno pamietaj to jest caly czas Europa i co wiecej SŁOWIANIE!!!POwodzenia :)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.07.2010 22:43

DeathEnder napisał(a):Witam gorąco wszystkich forumowiczów.
Od jakiegoś czasu ostro studiuję to forum. W sobotę wyjeżdżam na Chorwację. Trasa: Słowacja->Węgry->Chorwacja.
Mam mały problem odnośnie trasy do Słowacji, a przede wszystkim przejścia granicznego.
Planuję przejechać TĘDY Co o tym sądzicie? Warto tędy przekraczać granicę?
Będę wielce wdzięczny za odpowiedzi/
Pozdrawiam

A jaki jest sens przekraczać granicę w TYM miejscu? Chcesz kogoś odwiedzić tuż po drugiej stronie granicy? Może coś kupić (bez ironii)?

Przecież zdecydowanie lepiej jest jechać przez Chyżne - masz blisko albo do E77 na Sahy i Budapeszt albo do autostrady na Bratysławę a potem albo dalej autostradą D1 w kierunku Budapesztu lub jak niektórzy 86-tką. Nie czaję dalej dlaczego akurat to przejście graniczne (jeżeli dobrze kumam Łysa Polana?)
DeathEnder
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeathEnder » 29.07.2010 07:08

Szczerze powiedziawszy bez konkretnego powodu to miejsce.
Dziękuje za odpowiedź
sekrecja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sekrecja » 24.07.2011 22:10

A czy ktoś jechał z Krakowa do Budapesztu wariantem "wschodnim" tj. przez Łysą Polanę ,Poprad i Salgotarjan ? Długośc trasy taka sama jak przez Chyżne -Sahy, zastanawiam się czy biorąc pod uwagę spory ruch TIR-ów i krętośc drogi E77 nie wybrac tego wariantu ?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.07.2011 05:22

sekrecja napisał(a):A czy ktoś jechał z Krakowa do Budapesztu wariantem "wschodnim" tj. przez Łysą Polanę ,Poprad i Salgotarjan ? Długośc trasy taka sama jak przez Chyżne -Sahy, zastanawiam się czy biorąc pod uwagę spory ruch TIR-ów i krętośc drogi E77 nie wybrac tego wariantu ?

A i owszem, jechałem. A właściwie to wracałem tamtędy. Generalnie węziej i bardziej kręto. Szczególnie między Popradem a Rimavską Sobotą, poza tym trasa na Chyżne lepsza niż do Łysej Polany (lepiej pojechać na Jurgów). Trasa dobra właśnie na powrót bo przy drogach stoi pełno Romów sprzedających grzyby, żurawinę :) .
Od Salgotarian do autostrady droga bezproblemowa, jednojezdniowa ale z licznymi 2-pasowymi odcinkami do wyprzedzania.

Patrzę w googlemapy i czasowo ta p. Poprad o,5 h dłuższa 8O - chyba jednak więcej
sekrecja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sekrecja » 25.07.2011 07:48

demi-duox
Dzięki za szybką odpowiedź
bandola18
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bandola18 » 26.07.2011 09:51

Witam!
Czytam i zgłębiam informacje jeśli chodzi o trasę Słowacja-Wegry-Chorwacja ale nic nie zauważyłam o przejściu granicznym w Barwinku potem przez Presov-Miskolc. Ktoś tędy jechał?
Jadę z Lublina i ta trasa jest mi bliższa. Natomiast mam pytanie. Przez Słowację autostrady jest ok 18 km, czytałam na innym forum, ze mozna ominąć drogi płatne aby nie kupowac winiety poruszając sie drogą 68. Z tym, ze co osoba to opinia tzn. niektórzy twierdzą , że jest płatna. Może wiecie coś na ten temat? :D
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 26.07.2011 13:33

Jeżeli powozisz masą do 3,5t to na tym objeździe nie płacisz. W przeciwnym razie też płacisz.
A ten wątek znasz?
forum/viewtopic.php?t=20577
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 26.07.2011 19:33

bandolo... jedz ta trasa smialo .. lepiej jedz bokiem autostrady, uwazam ze nie ma co placic za te parenascie kilometrow. :wink: . Zreszta nie widze innej lepszej... :)

pozdrawiam
pablosnet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablosnet » 26.07.2011 19:49

bandola18..
Ja również jak poprzednik polecam drogę 68 (płatna na pewno nie jest dla osobówek), tak samo jak i obwodnica Svidnika (jest znak z przekreśloną winietką). Jechałem kilkanaście dni temu tą samą trasą i wszystko było ok.

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone