Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 14.08.2018 19:31

decek_1984 napisał(a):Wg portalu e-petrol najtańsze paliwo jest na Słowacji.
Dobrym argumentem jest to, że jak polecisz autostradami Słowackimi to mniej węgierskimi , o tym nie pomyślałem . Zaraz sprawdzę mapki

Powiem szczerze, że tego argumentu to jakoś nie kumam. :D
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 14.08.2018 19:40

walazz napisał(a):To jest tepo przyspieszone i takie zludzenie jest kretosci drogi. Trasa jest normalna i po mozliwie plasikm terenie. Jezdzilem po Slowacji i tamta droga jest najbardziej plaska jak sie da. Lepsza juz jest tylko autostrada. Ja mam samochod z zasiegiem 650-700km i tankuje zawsze na Wegrzech i razem z tankowaniem kupuje winiete. Slowackie stacje sa troche drozsze niz wegierskie i w dodatku nie trzeba kupowac winiety zatrzymujac sie jeszcze raz. Jak jedziesz autostrada slowacka to tez nie jest tak fajnie bo wtedy jedziesz mniej autostradami wegierskimi. Slowacja tk najgorszy odcinek trasy. Jakbym mial nastepnym razem jechac to sprobowalbym winiet slowackich i ich autostrad. Ale watpie by uzysk byl lepszy niz godzine trasy. To co ja jechalem powyzej to jest tylko jedna super kreta droga jak sie przed zylina przejezdza przez wielka gorke. Tak to luzik. Ogolnie to w Chorwacji drogi sa znacznie bardziej krete. Tak samo jak inne miejsca na przejazd Slowacji po trasie polnoc poludnie. Jest to najbardziej plaska droga darmowa w tej okolicy.

Czytałeś to co napisałeś?
Jak nie to poczytaj.....ze zrozumieniem ....!!!
kamikaze70
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamikaze70 » 14.08.2018 23:18

[quote="decek_1984"]Wg portalu e-petrol najtańsze paliwo jest na Słowacji.

To dziwne stwierdzenie. Właśnie weszłem na tę stronę i wg tego portalu za 100zł kupisz w Polsce 19,65l Pb95 (5,09zł/l), na Węgrzech 18,07l (5,34zł/l), natomiast na Słowacji 17,48l (5,72zł/l).
e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa/pb95

Chyba że przytaczasz dane ON, to Słowacja faktycznie trochę tańsza od Węgrów.

Pozdrawiam
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 15.08.2018 10:37

Kolego "walazz", "Kordiana" Słowackiego czyta się przyjemniej i łatwiej zrozumieć.
Agulek777
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 15.08.2018 12:02

Witajcie,
po dwóch latach przerwy wracamy do ukochanej Chorwacji.
Jeździliśmy już różnymi trasami, ale ostatnia trasa z 2016r najbardziej nam odpowiadała. Niestety mapa sprzed dwóch lat gdzieś przepadła więc musiałam stworzyć nową:) Czy mogę Was prosić o wskazówki? Może się coś zmieniło? Coś warto objechać?
Na pewno oddano już do użytku węgierską autostradę - braliśmy ją pod uwagę ze względu na sarny, których dwa lata temu bylo sporo przy drodze, a jedziemy w nocy więc nie tak łatwo je dostrzec. Z drugiej strony to zaledwie ok 70km autostrady, więc i tak większa część prowadzi 86ką. Poradźcie proszę :oops: :D
https://goo.gl/maps/feM4nv7DRMG2
tomek64
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek64 » 15.08.2018 12:24

Trasa którą zaproponowałeś wg mnie ma jeden minus. W Słowenii prowadzi Cię na autostradę, co wiąże się z kupnem winietki. Również jeżdżę ż
ze Śląska. Winietki kupuję tylko słowackie i węgierskie. Autostradę słoweńską mijam objazdem przez Dolga Bas. Jest o tym osobny wątek.
tomek64
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek64 » 15.08.2018 12:28

Oczywiście powinno być Dolga Vas.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 15.08.2018 13:15

Agulek777 napisał(a):Witajcie,
Jeździliśmy już różnymi trasami, ale ostatnia trasa z 2016r najbardziej nam odpowiadała. Niestety mapa sprzed dwóch lat gdzieś przepadła więc musiałam stworzyć nową:) Czy mogę Was prosić o wskazówki? Może się coś zmieniło? Coś warto objechać?
Na pewno oddano już do użytku węgierską autostradę - braliśmy ją pod uwagę ze względu na sarny, których dwa lata temu bylo sporo przy drodze, a jedziemy w nocy więc nie tak łatwo je dostrzec. Z drugiej strony to zaledwie ok 70km autostrady, więc i tak większa część prowadzi 86ką. Poradźcie proszę :oops: :D

Zmieniło się tylko tyle, że teraz do Szombathely jedzie się jak panisko. :D na części 86 pozakładano siatki, więc jakaś dodatkowa ochrona jest. Zwierzaki można spotkać co sama zauważyłaś. Jednak skoro jesteś tego świadoma, to spokojnie odcinek do przejechania. :papa:
gartur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gartur » 15.08.2018 13:32

Agulek777 napisał(a):Witajcie,

tomek64 napisał(a):Trasa którą zaproponowałeś wg mnie ma jeden minus. W Słowenii prowadzi Cię na autostradę, co wiąże się z kupnem winietki. Również jeżdżę ż
ze Śląska. Winietki kupuję tylko słowackie i węgierskie. Autostradę słoweńską mijam objazdem przez Dolga Bas. Jest o tym osobny wątek.

tomek64 nie widzę, żeby trasa zaproponowana przez Agulek777 wiodła przez Słoweńską autostradę z tego co widzę to właśnie ją omija.
!Novy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) !Novy » 15.08.2018 14:18

Agulek777 napisał(a):. Z drugiej strony to zaledwie ok 70km autostrady, więc i tak większa część prowadzi 86ką. Poradźcie proszę :oops: :D

Właśnie. Dlaczego nie przez Csorne M85, M86, 74 do Nagykanizsa ? Wg MG jest ok godziny krócej, mniej kilometrów zatem- wiecej autostrady. Nie rozumiem. I tak wykupujesz winietę na Węgrzech. Nie wygodniej autostradą?
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 15.08.2018 14:48

!Novy napisał(a):
Agulek777 napisał(a):. Z drugiej strony to zaledwie ok 70km autostrady, więc i tak większa część prowadzi 86ką. Poradźcie proszę :oops: :D

Właśnie. Dlaczego nie przez Csorne M85, M86, 74 do Nagykanizsa ? Wg MG jest ok godziny krócej, mniej kilometrów zatem- wiecej autostrady. Nie rozumiem. I tak wykupujesz winietę na Węgrzech. Nie wygodniej autostradą?

No i gdzie niby jest te więcej autostrady. Przecież od zjazdu na 86 do Csornej, to zwykła patatajka i 74 do Nagykanizsa to samo.
!Novy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) !Novy » 15.08.2018 15:01

Bratwojciech napisał(a):
!Novy napisał(a):

No i gdzie niby jest te więcej autostrady. Przecież od zjazdu na 86 do Csornej, to zwykła patatajka i 74 do Nagykanizsa to samo.

No niby tak...Ale jego trasa jest dłuższa, bardziej czasochłonna (40min) a przy tym kosztowniejsza. Nie rozumiem więc dlaczego właśnie tak i go o to zapytałem...
tomek64
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek64 » 15.08.2018 15:12

gartur napisał(a):
tomek64 nie widzę, żeby trasa zaproponowana przez Agulek777 wiodła przez Słoweńską autostradę z tego co widzę to właśnie ją omija.

gartur
Polecam jeszcze raz otworzyć trasę zaproponowaną przez Agulek777 i powiększyć.
Po zjeździe z trasy 86 i przekroczeniu granicy w Redics jedzie trasą H7 a następnie wjeżdża na autostradę A5. Jedzie nią tylko niewielki odcinek w kierunku przejścia Mursko Sredisce, ale tam wymagana jest winietka.
Chyba że się mylę ?
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 15.08.2018 15:19

tomek64 napisał(a):
gartur napisał(a):

gartur
Polecam jeszcze raz otworzyć trasę zaproponowaną przez Agulek777 i powiększyć.
Po zjeździe z trasy 86 i przekroczeniu granicy w Redics jedzie trasą H7 a następnie wjeżdża na autostradę A5. Jedzie nią tylko niewielki odcinek w kierunku przejścia Mursko Sredisce, ale tam wymagana jest winietka.
Chyba że się mylę ?

Można pojechać bez winietki. Ustaw GM "unikaj autostrad i opłat" .... i z Redics to poprowadzi Cię bokiem do samego przejścia Mursko Sredisce. Tak jechałem w tym roku.
tomek64
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek64 » 15.08.2018 15:29

Ja ten objazd znam bardzo dobrze bo korzystam z niego od 8 lat. Oczywiście wiedzę "czerpałem" z naszego forum.
Dlatego napisałem wcześniej do Agulka777 że jej trasa ma jeden minus - wjeżdża na autostradę A5.
Przeczytaj post wyżej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 153
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone