Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 26.07.2010 09:26

pumczyk mozesz rozwinac temat tych robot na autobahnie ? trzeba to jakos omijac zeby niestac 2 godziny w korku? (trase przewiduje w poniedzialek 09.08.10, ok 4-5 rano wyjazd z łodzi) czy sie tym nie przejmowac i jechac normalnie autostradka ?

co do suszenia to z tego co wiem to oni w wiekszosci wypadko jak jest ograniczenie predkosci na autostradzie to lapia na radar...
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 26.07.2010 10:08

Witam

Jechałem dwukrotnie trasą Żylina - Bratysława - 1.07 i 18.07 i dostosowując prędkość do znaków drogowych ani razu nie byłem zatrzymywany przez patrole policji, chociaż widziałem , że obserwowali moje auto. Tak samo na Węgrzech, Serbii, Macedonii i w Grecji.
Najbardziej czujne partole spotkałem w Czechach pomiędzy Gródkiem a Trzyńcem gdzie przy remontach jest ograniczenie do 30km/h i ostro tego pilnowali.

Widocznie masz pecha-szczęście do "uczciwych" patroli policji.

Pozdrawiam
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 26.07.2010 11:21

@osimek1

jak jechalismy 9 lipca to w 1 miejscu było zwężenie z 2 pasów na 1 i tak przez jakies 400m(ale to taki szacunek bo ciemno bylo i szybko mineło-dosłownie kawałeczek) a w drodze powrotnej 24 lipca były 2 zwężenia i ale też takie krótkie nawet nie widać było dlaczego co i jak :)

na dojeździe do żiliny tam masz troche robót w nocy to było lajtowo kolumna aut jechala i ladnie szło na tej 30km/h trafilismy akurat na zielone to nie stalismy ale lapali zaraz za wahadłem jak sie jechało z polski a drugi radar w strone wjazdu do polski :) wiec obstawiali obie strony aha i dodam ze jechałem jak deszcz padał i nie przeszkadzało im to w staniu przed radiowozem.

@taurus

jak my juz odjezdzalismy jak nas puscili to nie zdarzylismy jeszcze auta odpalic a oni juz kolejnych polaków zagonili za pachołki ;/ kolejne 2 auta
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 26.07.2010 11:23

MIROSŁAW OL napisał(a):Maciek 79 , powiedz jak wygląda sytuacja na przejściu w Letenye ?
ponieważ 2 sierpnia będę przekraczał tam granicę. chodzi mi o to czy czynne jest stare przejście graniczne dla ruchu turystycznego , nie na autostradzie, bo chcę kupić Kuny , zatankować a nie wiem jak wygląda to na przejściu autostradowym?

Nie wiem jak jest ze starym przejsciem, Ja w obu kierunkach korzystałem z przejścia autostradowego. Zatankować można na pierwszej stacji po chorwackiej stronie ( tankujac w Chorwacji wychodzilo mi ciut taniej niz na Węgrzech). Kuny najlepiej wziaść z bankomatu których pelno jest w Hr, ja zawsze tak robie. wygodniej i bardziej sie oplaca niz w kantorach.
Maciek79
Podróżnik
Re: trasa na peljesak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 26.07.2010 11:33

kati33 napisał(a):Witam, czy ktos może podróżował trasą Kraków;Bratysława; Budapeszt; Zagrzeb i dalej Ravke? Czy oplaca sie nadrabiac kilometrów żeby jechać tylko autostradami? My z rodzinka zawsze jeździliśmy przez Węgry 86, może warto cos zmienic ? Doradźcie! :D

ja wczesniej tez podrozowalem trasą 86. W tym roku jak kilka postow wczesniej opisywalem jechalem autostradą przez Węgry i oceniam , ze jest to wygodniejsza, szybsza i bezpieczniejsza forma podróży, mimo nadłożenia kilkudziesięciu km. koszt 4 dniowej winiety na cale wegry tylko 23 zl. Tak samo nie warto skracać sobie odcinka autostradowego trasą 82 - wypróbowalem -nie polecam .
thomsong
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) thomsong » 26.07.2010 16:55

Maciek79 napisał(a):
kati33 napisał(a):Witam, czy ktos może podróżował trasą Kraków;Bratysława; Budapeszt; Zagrzeb i dalej Ravke? Czy oplaca sie nadrabiac kilometrów żeby jechać tylko autostradami? My z rodzinka zawsze jeździliśmy przez Węgry 86, może warto cos zmienic ? Doradźcie! :D

ja wczesniej tez podrozowalem trasą 86. W tym roku jak kilka postow wczesniej opisywalem jechalem autostradą przez Węgry i oceniam , ze jest to wygodniejsza, szybsza i bezpieczniejsza forma podróży, mimo nadłożenia kilkudziesięciu km. koszt 4 dniowej winiety na cale wegry tylko 23 zl. Tak samo nie warto skracać sobie odcinka autostradowego trasą 82 - wypróbowalem -nie polecam .

Potwierdzam.
12 lipca wybralem wariant drogi nr 86 - w upale i na wahadelkach to byl zly pomysl.
Natomiast wracajac 22 lipca tylko autostrada - bylo szybciej i nie odczulem nawet tej trasy, przed Budapesztem byl tylko maly wypadek, ale jedynie 10 min stania w korku.

Pozdrawiam
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 26.07.2010 20:17

Ja robie skrót na Madziarach drogą nr 81 i jest ok.Wiele razy pisano na forum aby wybierać 81.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.07.2010 20:25

Maciek79 napisał(a): Tak samo nie warto skracać sobie odcinka autostradowego trasą 82 - wypróbowalem -nie polecam .

a dlaczego jeśli można wiedzieć??? :cry:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 26.07.2010 20:44

MIROSŁAW OL napisał(a):Maciek 79 , powiedz jak wygląda sytuacja na przejściu w Letenye ?
ponieważ 2 sierpnia będę przekraczał tam granicę. chodzi mi o to czy czynne jest stare przejście graniczne dla ruchu turystycznego , nie na autostradzie, bo chcę kupić Kuny , zatankować a nie wiem jak wygląda to na przejściu autostradowym?

Nic się nie zmieniło wszystko wygląda po staremu. Niestety infrastruktura zamarła. Jest czynny KANTOR jest czynna KAWIARENKA jest czynna STACJA I SKLEPIK. Reszta zamknięta.
Przejście autostradowe to porażka żadnej infrastruktury jeden kontener po stronie Węgierskiej gdzie można wymienić kasę (nie mam pojęcia czy jest to czynne w nocy) Jak wygląda jazda z Węgier i za bramka wygląda infrastruktura Chorwacka nie mam pojęcia ponieważ tym przejściem jechałem w drodze z wakacji na wakacje przez Letenye.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 26.07.2010 20:52

Sprawa mandacików też na tym się złapałem i pozbyłem się 20 euro.
Na tym ograniczeniu 100 80 i 60 nie zwalniałem tak jak trzeba choć zwalniałem :D Bardzo miły Pan Policjant wymierzył mandacik w wysokości 40 euro po krótkiej rozmowie cytat "Niech Pan nie psuje nam wakacji zaraz na ich początku" Zmniejszył go do 20 euro twierdząc, że mniejszego już nie może dać. Na odchodne poinformował aby na odcinku 20 km jechał przepisowo bo krąży ich biała fabia z kamerką.
Od tyle
Te zwężenia do jednego pasa odnoszę wrażenie że zostały postawione w tym właśnie celu czyli łapania frajerów. Ja żadnych robót nie widziałem a wszystko razem od pierwszego pachołka do ostatniego max 400metrów.
Trasa nr 86 z odbiciem na przejście w Letenye była super więc chyba jak komu trafi z tymi tirami trudno powiedzieć
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 26.07.2010 21:13

consett0805 napisał(a): Na odchodne poinformował aby na odcinku 20 km jechał przepisowo bo krąży ich biała fabia z kamerką.
Od tyle
Te zwężenia do jednego pasa odnoszę wrażenie że zostały postawione w tym właśnie celu czyli łapania frajerów. Ja żadnych robót nie widziałem a wszystko razem od pierwszego pachołka do ostatniego max 400metrów.

No nam też gadał że na next zwezeniu lapia tak samo. A co do robót to w strone CRO sie nie skupiłem i nie wiem ale na powrocie są maszyny jakies za pachołkami i na tyle się przygladałem czy mundurowi nie stoja ze dostrzeglem auto G4S firmy ochroniarskiej :D siedzieli i maszyny pilnowali a za 50m stał radiowóz z radarem :)
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 27.07.2010 08:44

rufus71 napisał(a):Ja robie skrót na Madziarach drogą nr 81 i jest ok.Wiele razy pisano na forum aby wybierać 81.
Potwierdzam. Droga dobra,a przejazd zajmuje godzinke max.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2010 10:46

Do posiadaczy GPS- gdzieś na forum czytałem że na Słowacji nie wolno montować GPS na przedniej szybie, jak to wygląda w "realu" :?:
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 27.07.2010 10:58

szaki17 napisał(a):Do posiadaczy GPS- gdzieś na forum czytałem że na Słowacji nie wolno montować GPS na przedniej szybie, jak to wygląda w "realu" :?:

Juz to zniesli. Przy zatrzymaniu zagladal do srodka ale nic nie mowil, nawet winiety nie sprawdzali czy wazna.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 11:01

pumczyk napisał(a):
szaki17 napisał(a):Do posiadaczy GPS- gdzieś na forum czytałem że na Słowacji nie wolno montować GPS na przedniej szybie, jak to wygląda w "realu" :?:

Juz to zniesli. Przy zatrzymaniu zagladal do srodka ale nic nie mowil, nawet winiety nie sprawdzali czy wazna.

Dokładnie ja też miałem i nawet twardo się spytałem czy można czy nie Pan Policjant powiedział że można. Choć na forum są nadal tacy którzy twierdzą, że się mylę Pisze jak jest czy jak było z moim przypadkiem od co.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone