Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
xxxkamilxxx18
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) xxxkamilxxx18 » 07.08.2018 09:36

benito5 napisał(a):
xxxkamilxxx18 napisał(a):
maniek21 napisał(a):
xxxkamilxxx18 napisał(a):Cześć wszystkim ;)

Właśnie wróciłem z Chorwacji, trasa Częstochowa- Makarska.
Tak jak pisałem w moich wcześniejszych postach, wybrałem trasę przez Słowację oraz Węgry (czego nie żałuję).

Dodatkowo winiety:
1. Słowacja- 10 EURO = 43,62 zł
2. Węgry - 2975 Ft = 40,19 zł

Tak jak pisałem wcześniej, wszystko płacone przez Revolut.

Dzisiaj kupiłem online winiety miesięczne na Węgry - 4780 forintów (pobrało 63,61 zł) i Słowację - 14 euro (pobrało 59,76 zł[/b]). PKO Sa (konto przekorzystne , karta mastercard) . Nie posiadam innej waluty - tylko złocisze ... Nie wiem czy to od kursu , ale mi policzyło taniej niż koledze który płacił kartą Revolut :) :papa:

pko.jpg

Taniej?;)
Ja miałem 10 dniowe.

Na dzisiaj przez Revolut 14 EURO = 59,55 zł.

Ale to już szczegóły. Kursy są dynamiczne i zmieniają się z dnia na dzień ;)
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 07.08.2018 10:16

benito5 napisał(a):
maniek21 napisał(a):
xxxkamilxxx18 napisał(a):Cześć wszystkim ;)

Właśnie wróciłem z Chorwacji, trasa Częstochowa- Makarska.
Tak jak pisałem w moich wcześniejszych postach, wybrałem trasę przez Słowację oraz Węgry (czego nie żałuję).

Dodatkowo winiety:
1. Słowacja- 10 EURO = 43,62 zł
2. Węgry - 2975 Ft = 40,19 zł

Tak jak pisałem wcześniej, wszystko płacone przez Revolut.

Dzisiaj kupiłem online winiety miesięczne na Węgry - 4780 forintów (pobrało 63,61 zł) i Słowację - 14 euro (pobrało 59,76 zł[/b]). PKO Sa (konto przekorzystne , karta mastercard) . Nie posiadam innej waluty - tylko złocisze ... Nie wiem czy to od kursu , ale mi policzyło taniej niż koledze który płacił kartą Revolut :) :papa:

pko.jpg

Taniej?;)
Ja miałem 10 dniowe.

Na dzisiaj przez Revolut 14 EURO = 59,55 zł.

Ale to już szczegóły. Kursy są dynamiczne i zmieniają się z dnia na dzień ;)

No więc wychodzi że przelicznik podobny.. Nie wiem jeszcze po ile mi wyjdzie wypłata kun w "ścianie" ... Dodam iż w tym roku (pomimo kilkunastu już wyjazdach do Cro ) po raz pierwszy wypróbuję tę metodę :) - dlatego SPECJALNIE na tą okazję założyłem konto w Bank Pekao SA (konto przekorzystne) :hut:

ps
Kontynuacja nastąpi w dziale Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości
Ostatnio edytowano 07.08.2018 10:29 przez benito5, łącznie edytowano 1 raz
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 07.08.2018 10:27

PKO Sa czy Pekao SA ? ludzie bank PKO to nie Pekao ! :roll:
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 07.08.2018 10:30

ApropoDefacto napisał(a):PKO Sa czy Pekao SA ? ludzie bank PKO to nie Pekao ! :roll:

Poprawiłem... :wink:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 07.08.2018 19:11

Cześć, może ktoś mnie oświeci. Od razu na wstępie się przyznam, że nie przejrzałem 147 stron wątku, ale nie mam az tyle czasu :(
Wątek trasy przez Słowację i Węgry prowadzi mniej więcej tak:
https://goo.gl/maps/jKCEENwV6g42
czyli 255 km i ok 3.50 h
Jak się zagapię to wpadam na płatna autostradę na Węgrzech.

Ale jest też https://goo.gl/maps/SRt6ZYcRFbC2
Niby róznica niewielka, bo tylko 8 km mniej i 1 min szybciej, ale jakoś nikt o tym nie wspomina. Mogę wiedzieć czemu?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 07.08.2018 21:27

aro_40 napisał(a):........
Niby róznica niewielka, bo tylko 8 km mniej i 1 min szybciej, ale jakoś nikt o tym nie wspomina. Mogę wiedzieć czemu?

Na powrocie w 2016 roku testowałem dokładnie ten odcinek w niedzielę. Jechałem od Nagykanizsa 74, następnie 84(nową nawierzchnię położyli) i przez pola i miasteczka do Austrii wzdłuż autostrady A6 do Kittsee, Berg i do Bratysławy.
Odcinek 84 i ten do granicy z A/H dobry, za to w austriacka część słaba, miasteczka spory ruch gdyż jest to część wypoczynkowa wokół jeziora. Ktoś też tak jechał parę lat wstecz ale bez zachwytu.
W przypadku jakiś komplikacji na węgierskim kawałku 86 lub w rejonie granicy H/SK to można tak jechać ale żeby specjalnie to nie polecam. Lepsza stara 86 i 150 do lub z Bratysławy.
Ostatnio edytowano 08.08.2018 18:31 przez wielbiciel, łącznie edytowano 1 raz
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 08.08.2018 06:46

wielbiciel napisał(a):
aro_40 napisał(a): Ty podajesz częściowo płatne odcinki (A6), a faktycznie jedzie się wzdłuż starą 50.

Mylisz się - gość wyrysował trasę wiodącą 50, wzdłuż A6.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 08.08.2018 18:11

aro_40 napisał(a):Cześć, może ktoś mnie oświeci. Od razu na wstępie się przyznam, że nie przejrzałem 147 stron wątku, ale nie mam az tyle czasu :(
Wątek trasy przez Słowację i Węgry prowadzi mniej więcej tak:
https://goo.gl/maps/jKCEENwV6g42
czyli 255 km i ok 3.50 h
Jak się zagapię to wpadam na płatna autostradę na Węgrzech.

Jak nikt nie wspomina ! Wspominałem o tym jakieś 40-140 stron temu :lol:
Plusy drogi przez Austrię:
- jechałem dwa razy w soboty i było pusto
- tanie paliwo w Kitsee na Turmöl
- oficjalnie poza zabudowanym można 100 km/h
Minusy:
- w kilku miejscach trzeba uważać, żeby dobrze skręcić (trasa przez Moson. i Csorna jest łatwiejsza orientacyjnie)

Na obu wariantach w zasadzie ciężko wjechać na płatny odcinek. Ja jechałem konkretnie tak https://goo.gl/maps/KRH5DTgF9sq (a raz zamiast przez Csepreg głównymi 86 i 84... na jedno wychodzi), w Szombathely i w Mönchhof zakupy (Tesco i Spar), tankowanie w Kittsee. W Fertöd piękny pałac, jeśli ktoś nie był warto chociaż na pół godzinki przejść się po dziedzińcu i ogrodzie.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 08.08.2018 18:34

Marsallah napisał(a):
wielbiciel napisał(a):
aro_40 napisał(a): Ty podajesz częściowo płatne odcinki (A6), a faktycznie jedzie się wzdłuż starą 50.

Mylisz się - gość wyrysował trasę wiodącą 50, wzdłuż A6.

Faktycznie, mały zoom i "natężenie ruchu" to się zlało, ale już poprawione.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 08.08.2018 21:26

wielbiciel, Raphael dzięki za wypowiedzi. Pewnie będzie tak, że w Bratysławie włączę mapy wujka G wyłączając autostrady i drogi płatne i będe jechał jak poprowadzi...
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 09.08.2018 07:00

Siemanko, ogólnie trasę po tamtym roku mam dograną. Chodzi mi tylko o ten jeden kawałek na Węgrzech. Google Maps usilnie próbuje mnie poprowadzić tą drogą:

https://goo.gl/maps/BX9QaBBzvAC2

Ja jednak w tamtym roku jechałem tak:

https://goo.gl/maps/mZcjFWn8nrk

I ogólnie byłem zadowolony. Na granicy z Slo tylko musiałem nawrócić bo nawet nie wiem kiedy (i dlaczego) GM postanowiło poprowadzić mnie tym krajem :wink: Co polecacie, tak jak GM lecieć 74 czy jednak na Szomba i dalej jak w drugim linku ? Jechał ktoś w tym roku ?
Pablito970
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablito970 » 09.08.2018 07:55

ApropoDefacto napisał(a):Siemanko, ogólnie trasę po tamtym roku mam dograną. Chodzi mi tylko o ten jeden kawałek na Węgrzech. Google Maps usilnie próbuje mnie poprowadzić tą drogą:

https://goo.gl/maps/BX9QaBBzvAC2

Ja jednak w tamtym roku jechałem tak:

https://goo.gl/maps/mZcjFWn8nrk

I ogólnie byłem zadowolony. Na granicy z Slo tylko musiałem nawrócić bo nawet nie wiem kiedy (i dlaczego) GM postanowiło poprowadzić mnie tym krajem :wink: Co polecacie, tak jak GM lecieć 74 czy jednak na Szomba i dalej jak w drugim linku ? Jechał ktoś w tym roku ?

Droga przez SLO jest całkiem ok.

Jechałem tędy i polecam. Trzeba tylko uważać, żeby nie wtarabanić się w SLO na autostradę.

https://bit.ly/2KFbAM9
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 09.08.2018 09:35

Raczej wolę ominąć SLO:)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.08.2018 18:52

ApropoDefacto napisał(a):Raczej wolę ominąć SLO:)

Nie bój się, tam nie gryzą. Skąd u was takie uczulenie na ten kraj przecież to tylko jedna miejscowość do przejechania.
GM kieruje na 74 bo ma taki algorytm, jakościowo lepsza jest 86 (74 dopiero remontują).
Jazda M70 lub przez Mursko Sredice na to samo wychodzi. Jedna podpowiedź to jadąc M70 lepiej zjechać na stare przejście niż nowe autostradowe które czasami ma zadyszkę.
kecram
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kecram » 10.08.2018 11:41

Witajcie,
przez długi czas byłem obserwatorem ale nadszedł czas na dyskusję :)
Planuję przejazd przez Węgry drogami M15, M1 i M85 i M86 Do Szombathely. Dalej zastanawiam się czy jechać drogą 86 do granicy ze Słowenią i tam bokiem przez Lendava znowu do Węgier i M70 do granicy z CR czy wybrać za Szombathely 86 lecz odbić na 74? Duże sa korki na przejściu H-CR ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 149
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone