Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2018 19:19

Cała droga przez Węgry to pola lub lasy(nie wiele ich), ale nie demonizuj ostrzeżeń przed zwierzakami, w Polsce przecież też występują i w nocy nie jeździsz ?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.08.2018 07:01

Podwys napisał(a):Witam,
Proszę o weryfikacje i jakieś uwagi:
Wyjazd jutro 17-18 z Serocka, granicę przekraczamy w Zwadroniu, dalej Żylina, Bratysława, Gyor, Zalaegerszeg, Letenye i dalej E65 aż do samej Baska Voda. Oczywiście winieta na Słowację i Węgry. Proszę o podpowiedź gdzie tankować, gdzie i na co uważać na drodze. Myślę, że uda się bez korków.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Tankuj gdzie chcesz, ceny najlepsze będziesz miał w PL i na Węgrzech, w Chorwacji chyba najdrożej (chyba, bo w strefie € nigdy nie tankuję, więc nie wiem jak na Słowacji, ale w CRO masz ok. 10,5 Kn za litra Pb95).

Bez korków na pewno się nie obędzie. Punkty zapalne na Twojej trasie to (nie podałeś dokładnego przejazdu przez PL, ale zgaduję, że pojedziesz A2 do A1 i dalej 1 - S1 - 1 - S1 - S1): wiadukt w Mykanowie, wyjazd z Częstochowy, Czadca (chyba, że pojedziesz przez Oszczadnicę), Lučko, Karlovac. Oczywiście, korków nie będzie w tych miejscach, jeżeli będziesz przez nie przejeżdżał w nocy, ale przez wszystkie się nie da :P
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 03.08.2018 07:40

Jechałem tak jak Ty planujesz tylko że z noclegiem w Lenti.
Wyjechałem z Warszawy o 3:30 w Lenti byłem 14:30.
Jazda spokojna bez żadnych korków po drodze.
Dalej z Lenti "ciąłem" do Redics i ciut przez Słowenie (opcja bez winiet) i dalej "dobiłem" do "1" i heja do Omiś.
Po drodze zwiedzanie jezior..
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 03.08.2018 16:29

Witam. Jechalismy z niedzieli na poniedziałek trasą Oświęcim - Zwardoń - Żylina - Bratysława - Gyor - Szombately - Redic - Cakovec - Lucko . Wyjechaliśmy 19.30. O północy minęliśmy granicę Słowacja Węgry, 3.00 granica Węgry Słowenia. Za bramkami Lucko krótka drzemka. 12.15 byliśmy w porcie w Splicie z kilkoma postojami. Trasa przez Słowację i Węgry bezproblemowa. Około 10.00 radio chorwackie podawało, że korek na Lucko około 4 km.
truedomel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) truedomel » 04.08.2018 11:00

Czy winiety na Slo i Hun kupowane przez internet, tak samo jak w przypadku austriackiej muszę dokonać zakupu 18 dni przed wyjazdem? Po zakupie przychodzą pocztą czy tak jak austriacka, są w pełni online,tzn dane mojego auta trafiają do bazy danych i nie muszę niczego naklejać?
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 04.08.2018 11:22

truedomel napisał(a):Czy winiety na Slo i Hun kupowane przez internet, tak samo jak w przypadku austriackiej muszę dokonać zakupu 18 dni przed wyjazdem? Po zakupie przychodzą pocztą czy tak jak austriacka, są w pełni online,tzn dane mojego auta trafiają do bazy danych i nie muszę niczego naklejać?

Witaj,
Wszystko masz online , wchodzisz na stronę opłacasz i praktycznie po robocie.
Nie musisz nic naklejać wystarczy że wydrukujesz sobie tylko potwierdzenie opłaty i już :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.08.2018 11:53

truedomel napisał(a):Czy winiety na Slo i Hun kupowane przez internet, tak samo jak w przypadku austriackiej muszę dokonać zakupu 18 dni przed wyjazdem?

Przy zakupie winiet słowackiej i węgierskiej nie obowiązuje ten okres. Możesz dokonać zakupu tuż przed wyjazdem.
truedomel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) truedomel » 04.08.2018 12:43

Dziękuję, jako, że to mój pierwszy wyjazd do CRO to może jeszcze podpowiecie coś, z przejścia Mursko Sredisce przez Cakovec a potem do A4 którędy najlepiej? Na które bramki? Nowy Marof czy Sveti Kriz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2018 16:13

truedomel napisał(a): Sveti Kriz
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 05.08.2018 14:52

xxxkamilxxx18 napisał(a):
maniek21 napisał(a):
xxxkamilxxx18 napisał(a):Cześć wszystkim ;)

Właśnie wróciłem z Chorwacji, trasa Częstochowa- Makarska.
Tak jak pisałem w moich wcześniejszych postach, wybrałem trasę przez Słowację oraz Węgry (czego nie żałuję).

Dodatkowo winiety:
1. Słowacja- 10 EURO = 43,62 zł
2. Węgry - 2975 Ft = 40,19 zł

Tak jak pisałem wcześniej, wszystko płacone przez Revolut.

Dzisiaj kupiłem online winiety miesięczne na Węgry - 4780 forintów (pobrało 63,61 zł) i Słowację - 14 euro (pobrało 59,76 zł[/b]). PKO Sa (konto przekorzystne , karta mastercard) . Nie posiadam innej waluty - tylko złocisze ... Nie wiem czy to od kursu , ale mi policzyło taniej niż koledze który płacił kartą Revolut :) :papa:

pko.jpg
Woly72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woly72 » 05.08.2018 23:31

Kilka moich uwag po powrocie. Wylot przez Zwardoń przyjemny i klasyczny korek w Czadcy się potwierdził mimo podróży w czwartek. Autostrada w Słowacji nużąca koszmarnie - jedyna atrakcja to zamki w północnej części kraju :-) W pierwszą stronę jechałem przez Gyor w powrotnej drodze skrótem na 86 w Csorna - podobnie czasowo ale krócej w km - przyjemny fragment krajówki z dwoma miasteczkami zwalniającymi do 50 km/h a reszta to 90km/h. Odcinek Kormend - Redics masa policji i kontroli. Sam załapałem się na jedną - myślałem że już mandat a tu skończyło się na lufcie w urządzonko. W drodze powrotnej wczoraj przez Gorican - Lenti też zauważyłem 3 kontrole policyjne. Ogólnie nie wiem czy miałem takiego pecha czy to norma że Węgrzy ostro czeszą przy granicy z Chorwacją.
Podsumowując - fajna trasa bez większych niespodzianek czy stresów
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.08.2018 07:35

Woly72 napisał(a):myślałem że już mandat a tu skończyło się na lufcie w urządzonko.

Na czym :?: :!: 8O

Kontrole na Węgrzech? Hmm, odcinek Kormend-Redics jechałem tylko do zjazdu na Lenti, policji tam nie spotkałem.
Woly72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woly72 » 06.08.2018 08:59

Węgierski policjant po zatrzymaniu do kontroli podszedł z urządzeniem jak rozumiem alkomatem i użył słów - cytuje - smol luft :)
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 06.08.2018 12:37

Marsallah napisał(a):
Woly72 napisał(a):myślałem że już mandat a tu skończyło się na lufcie w urządzonko.

Na czym :?: :!: 8O

Kontrole na Węgrzech? Hmm, odcinek Kormend-Redics jechałem tylko do zjazdu na Lenti, policji tam nie spotkałem.

Jedni mają szczęście, inni nie. Ja w zeszłym roku w sierpniu jadąc z Lenti już do Polski zauważyłem chyba w ostatniej chwili policję. Było to na Węgrzech, ale nie pamiętam miejscowości. Stali na wiadukcie, pod którym miałem przejechać. Radar ustawiony na statywie i chwytali.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2018 20:20

U nas też policja robi różne akcje i wtedy "trzepią" wszystkich po kolei, więc pewnie trafiłeś na jedną z Węgierskich. Miałeś "szczęście" :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 148
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone