Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
t_i_t_o
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) t_i_t_o » 29.07.2018 17:59

SimonNysa napisał(a):Gdzie przy granicy Węgiersko chorwackiej mogę zatankować diesla na jakiejś pewnej stacji?

albo TUTAJ
Majo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majo » 29.07.2018 18:00

Nagykanizsa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2018 20:25

Ok dzięki za info odnośnie tankowania.

Wyjazd mam zaplanowany na 31 lipca ok godziny 19, powiedzcie mi czy lepiej będzie jechac:
1- Szombathely - redics - pince
2. Szombathely - Zalaegerszeg - Nagykanizsa - stare przejście Letenye
3. Szombathely - lenti - stare przejście Letenye

Zamierzam granicę Węgiersko chorwacka przekroczyć ok godziny 2 w nocy, proszę o info która z podanych trasa będzie najlepsza na noc.
A druga sprawa gdzie na wybranej trasie zatankuje w nocy diesla?
abyp
Plażowicz
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) abyp » 29.07.2018 22:16

el_grego napisał(a):
CzechuXX napisał(a):https://goo.gl/maps/yrt455mr6rq

Co myślicie o tej trasie?

Proponuję małą modyfikację na odcinku węgierskim --> https://goo.gl/maps/V3PgavG5LD72

W zeszłym roku jak i w tym, na forum pisano że węgierska 74 jest słabszej jakości i zwiększą ilością ograniczeń w porównaniu z wersją przez 86-Lenti-M70-Letenye.
Dlatego wybrałem taką opcję w zeszłym roku i nie zawiodłem się - poszło nadzwyczaj gładko i szybko - i tak samo pojadę w tym roku (za 7 dni :hut: :D )

moja trasa na ten rok: https://goo.gl/maps/dRRcfborYtw

el_grego czy twoja trasa (Słowacja, Węgry) prowadzi tylko przez autostrady jeśli nie to na co szczególnie zwrócić uwagę jeśli możesz?
midar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) midar » 29.07.2018 22:22

a to moja trasa, ruszam też za 7 dni. Do zobaczenia w drodze.
https://www.google.com/maps/dir/Nowy+S% ... 203518!3e0
prezesxxll
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) prezesxxll » 30.07.2018 05:22

Prawie taka sama jak moja tylko ja ruszam z Reszowa :D
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 30.07.2018 05:57

Wracałem tamtędy z Budapesztu do Zakopanego, dobra droga. Ogólnie jestem zadowolony ze Słowacji i Węgier, a najlepsze z tego to elektroniczne winiety :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 30.07.2018 07:33

SimonNysa napisał(a):Ok dzięki za info odnośnie tankowania.

Wyjazd mam zaplanowany na 31 lipca ok godziny 19, powiedzcie mi czy lepiej będzie jechac:
1- Szombathely - redics - pince
2. Szombathely - Zalaegerszeg - Nagykanizsa - stare przejście Letenye
3. Szombathely - lenti - stare przejście Letenye

Zamierzam granicę Węgiersko chorwacka przekroczyć ok godziny 2 w nocy, proszę o info która z podanych trasa będzie najlepsza na noc.
A druga sprawa gdzie na wybranej trasie zatankuje w nocy diesla?

Wg mnie najlepsza opcja nr.1
Zależy też czy bierzemy nocleg. Ja zawsze zatrzymywałem się w Nagykanizsa więc dla mnie nr.2 jest odpowiedni.
Wszystko zależy czy jedziemy na raz i gdzie mamy nocleg. Jest tyle możliwości że każdemu pasuje co innego.
Niclaus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niclaus » 30.07.2018 07:38

Hej.
Jaki jest obecnie stan drogi przez Budimir (pozwalającej ominąć autostradę D1 na Słowacji)?
Jeżdżę tamtędy co roku, ale mam wrażenie, że przestali łatać dziury i jest coraz gorzej.
Ktoś jechał może tą drogą ostatnio?

pozdr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.07.2018 07:45

Niclaus napisał(a):Hej.
Jaki jest obecnie stan drogi przez Budimir (pozwalającej ominąć autostradę D1 na Słowacji)?
Jeżdżę tamtędy co roku, ale mam wrażenie, że przestali łatać dziury i jest coraz gorzej.
Ktoś jechał może tą drogą ostatnio?

pozdr

Trzy miesiace temu było całkiem przyzwoicie, jechało się dobrze
marcinano
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinano » 30.07.2018 09:27

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum, ale czytam już od dłuższego czasu.
Zgodnie z Państwa sugestiami co do najlepszej drogi do Chorwacji, oraz własnymi preferencjami, wyznaczyłem sobie następującą drogę na podróż do Chorwacji.

Łódź - Zwardoń - Bratysława (D1) -> Mosonmagyaróvár (wjazd na 86) - Szombathely-Dolga Vas -Lendava (omijając autostradę w Słowenii)- Mursko-Varazdińskie Teplice (nocleg gdzieś w okolicach ? )- Zagrzeb (a4) - Karlovac (zjazd na 23) - powrót na A1 w Oštarije, -zjazd na jadarke w Maslenica- Biograd.
(Nie mogę wrzucać linków- mam nadzieje że czytelnie opisałem)

Prosiłbym o jakieś ewentualne uwagi bądź sugestie. Chce tam gdzie ma to sens (Słowacja, Chorwacja - jechać możliwe dużo autostradami, na Chorwacji odcinki omijające autostrady wyznaczyłem w celu urozmaicenia jazdy, chęcią zaoszczędzenia trochę $$, oraz pobudzenia bo na mnie jazda autostradami działa strasznie monotonnie. Natomiast Węgry chciałbym przejechać omijając autostrady (według google różnica czasowa jest rzędu 30-40 minut - czy to prawda ? ).

Planowany jeden nocleg w okolicach Varazdińskie Teplice bądź Nagykaniza (wtedy wariant przez stare przejście Letenye).

I teraz kwestia daty wyjazdu, tutaj też mam prośbę do doświadczonych użytkowników. Czy lepiej jechać w niedziele rano czy w sobotę rano ? Jadąc w niedziele, to Chorwację będę przemierzał w poniedziałek (dzień roboczy może być większy), natomiast jadać dzień wcześniej będę na miejscu już w niedziele (powroty turystów ?). W Polsce w niedziele generalnie ruch jest dużo mniejszy, nie wiem natomiast jak to jest w Chorwacji w środku sezonu.

Wyjazd z Łodzi, planowana data 19 sierpień (niedziela) około 5-6 rano.
Do tego dodam że jazda diesel, na autostradach średnio 120-130 km/h

pozdrawiam i dziękuje za wszelkie uwagi.
Pablito970
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablito970 » 30.07.2018 10:00

marcinano napisał(a):Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum, ale czytam już od dłuższego czasu.
Zgodnie z Państwa sugestiami co do najlepszej drogi do Chorwacji, oraz własnymi preferencjami, wyznaczyłem sobie następującą drogę na podróż do Chorwacji.

Łódź - Zwardoń - Bratysława (D1) -> Mosonmagyaróvár (wjazd na 86) - Szombathely-Dolga Vas -Lendava (omijając autostradę w Słowenii)- Mursko-Varazdińskie Teplice (nocleg gdzieś w okolicach ? )- Zagrzeb (a4) - Karlovac (zjazd na 23) - powrót na A1 w Oštarije, -zjazd na jadarke w Maslenica- Biograd.
(Nie mogę wrzucać linków- mam nadzieje że czytelnie opisałem)

Prosiłbym o jakieś ewentualne uwagi bądź sugestie. Chce tam gdzie ma to sens (Słowacja, Chorwacja - jechać możliwe dużo autostradami, na Chorwacji odcinki omijające autostrady wyznaczyłem w celu urozmaicenia jazdy, chęcią zaoszczędzenia trochę $$, oraz pobudzenia bo na mnie jazda autostradami działa strasznie monotonnie. Natomiast Węgry chciałbym przejechać omijając autostrady (według google różnica czasowa jest rzędu 30-40 minut - czy to prawda ? ).

Planowany jeden nocleg w okolicach Varazdińskie Teplice bądź Nagykaniza (wtedy wariant przez stare przejście Letenye).

I teraz kwestia daty wyjazdu, tutaj też mam prośbę do doświadczonych użytkowników. Czy lepiej jechać w niedziele rano czy w sobotę rano ? Jadąc w niedziele, to Chorwację będę przemierzał w poniedziałek (dzień roboczy może być większy), natomiast jadać dzień wcześniej będę na miejscu już w niedziele (powroty turystów ?). W Polsce w niedziele generalnie ruch jest dużo mniejszy, nie wiem natomiast jak to jest w Chorwacji w środku sezonu.

Wyjazd z Łodzi, planowana data 19 sierpień (niedziela) około 5-6 rano.
Do tego dodam że jazda diesel, na autostradach średnio 120-130 km/h

pozdrawiam i dziękuje za wszelkie uwagi.

Witam,
Trasa jaką ja jechałem w zeszłym roku i najprawdpodobniej będę jechał również w tym. Ogólnie polecam.
Jedna uwaga z mojej strony - M86 do Szombathely na Węgrzech jest chyba płatna.

Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.07.2018 10:08

Nowa M86 płatna.
Równolegla stara 86 bezpłatna.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 30.07.2018 10:24

Jeździłem zawsze 86 do Cro (w zeszłym roku tylko inaczej bo to była Istria), zawsze bez winiety. Zaczęli budować M86 przerzuciłem się na nią (do tej pory bezpłatnie jeździłem). Wprowadzili płatność od granicy Słowackiej zacząłem jazdę przej Rajkę. W tym roku dam im trochę zarobić - kupuję winietę 60 zł na dwa przejazdy to fortuna nie jest. Starają się, na przestrzeni kilku ostatnich lat widać progres - niech mają ;)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 30.07.2018 13:53

marcinano napisał(a):Czy lepiej jechać w niedziele rano czy w sobotę rano ?

Lepiej jechać niedziela/poniedziałek. Ja tak od paru lat jeżdżę i sobie chwalę. Będziesz miał mniej stania na granicy i mniejszy ruch w Chorwacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 144
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone