SimonNysa napisał(a):Gdzie przy granicy Węgiersko chorwackiej mogę zatankować diesla na jakiejś pewnej stacji?
albo TUTAJ
el_grego napisał(a):CzechuXX napisał(a):https://goo.gl/maps/yrt455mr6rq
Co myślicie o tej trasie?
Proponuję małą modyfikację na odcinku węgierskim --> https://goo.gl/maps/V3PgavG5LD72
W zeszłym roku jak i w tym, na forum pisano że węgierska 74 jest słabszej jakości i zwiększą ilością ograniczeń w porównaniu z wersją przez 86-Lenti-M70-Letenye.
Dlatego wybrałem taką opcję w zeszłym roku i nie zawiodłem się - poszło nadzwyczaj gładko i szybko - i tak samo pojadę w tym roku (za 7 dni )
moja trasa na ten rok: https://goo.gl/maps/dRRcfborYtw
SimonNysa napisał(a):Ok dzięki za info odnośnie tankowania.
Wyjazd mam zaplanowany na 31 lipca ok godziny 19, powiedzcie mi czy lepiej będzie jechac:
1- Szombathely - redics - pince
2. Szombathely - Zalaegerszeg - Nagykanizsa - stare przejście Letenye
3. Szombathely - lenti - stare przejście Letenye
Zamierzam granicę Węgiersko chorwacka przekroczyć ok godziny 2 w nocy, proszę o info która z podanych trasa będzie najlepsza na noc.
A druga sprawa gdzie na wybranej trasie zatankuje w nocy diesla?
Niclaus napisał(a):Hej.
Jaki jest obecnie stan drogi przez Budimir (pozwalającej ominąć autostradę D1 na Słowacji)?
Jeżdżę tamtędy co roku, ale mam wrażenie, że przestali łatać dziury i jest coraz gorzej.
Ktoś jechał może tą drogą ostatnio?
pozdr
marcinano napisał(a):Dzień dobry,
To mój pierwszy post na forum, ale czytam już od dłuższego czasu.
Zgodnie z Państwa sugestiami co do najlepszej drogi do Chorwacji, oraz własnymi preferencjami, wyznaczyłem sobie następującą drogę na podróż do Chorwacji.
Łódź - Zwardoń - Bratysława (D1) -> Mosonmagyaróvár (wjazd na 86) - Szombathely-Dolga Vas -Lendava (omijając autostradę w Słowenii)- Mursko-Varazdińskie Teplice (nocleg gdzieś w okolicach ? )- Zagrzeb (a4) - Karlovac (zjazd na 23) - powrót na A1 w Oštarije, -zjazd na jadarke w Maslenica- Biograd.
(Nie mogę wrzucać linków- mam nadzieje że czytelnie opisałem)
Prosiłbym o jakieś ewentualne uwagi bądź sugestie. Chce tam gdzie ma to sens (Słowacja, Chorwacja - jechać możliwe dużo autostradami, na Chorwacji odcinki omijające autostrady wyznaczyłem w celu urozmaicenia jazdy, chęcią zaoszczędzenia trochę $$, oraz pobudzenia bo na mnie jazda autostradami działa strasznie monotonnie. Natomiast Węgry chciałbym przejechać omijając autostrady (według google różnica czasowa jest rzędu 30-40 minut - czy to prawda ? ).
Planowany jeden nocleg w okolicach Varazdińskie Teplice bądź Nagykaniza (wtedy wariant przez stare przejście Letenye).
I teraz kwestia daty wyjazdu, tutaj też mam prośbę do doświadczonych użytkowników. Czy lepiej jechać w niedziele rano czy w sobotę rano ? Jadąc w niedziele, to Chorwację będę przemierzał w poniedziałek (dzień roboczy może być większy), natomiast jadać dzień wcześniej będę na miejscu już w niedziele (powroty turystów ?). W Polsce w niedziele generalnie ruch jest dużo mniejszy, nie wiem natomiast jak to jest w Chorwacji w środku sezonu.
Wyjazd z Łodzi, planowana data 19 sierpień (niedziela) około 5-6 rano.
Do tego dodam że jazda diesel, na autostradach średnio 120-130 km/h
pozdrawiam i dziękuje za wszelkie uwagi.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi