napisał(a) Maciek79 » 24.07.2010 15:30
Witam, Podziele się wrazeniami ze swojej podróży do Chorwacji trasa Słowacja-Wegry =CHorwacja
Wyjazd z Warszawy w dniu 2.07( piątek) godz 21. -Miejsce docelowe - Vodice przyjazd 3.07 sobota godzina 14. ( 2 kierowców na zmiane).
Trasa: Warszawa-Cieszyn-Zilina-Bratyslawa-Gyor i dalej skorzystalem z trasy (82) omijajaca łuk autostrady przez veszprem i spowrotem na autostrade w okolicy balatonu. - jednak tej trasy nie polecam - fakt skraca kilometrowo, jednak trasa wyjątkowo kręta, górzysta, sporo wsi po drodze, ja akurat pokonywalem ja skoro swit ok godziny 4 rano wiec ruchu sporego nei bylo, ale jakby trafila sie jakas ciezarowka to na sporych odcinkach trudno byloby ja wypzredzic, poza tym kilka odcinkow robot drogowych.. Na przejsciu w Lateneye ok 20 minut czekania do odprawy. Chorwacja- do bramek Lucko ok 20 minut czekania godzina ok 10, za bramkami Lucko korek 50 minut - jakis dwóch durni najechało na siebie i zblokowali prawy pas. Pożniej az do Vodoc jazda elegancka choć ruch spory. Vodice osiągnięte o godzinie 14.
Czas jazdy 17 h
Powrót:
Wyjazd z Vodic piątek 16 07 godz 22. Trasa niemalże ta sama, tylko , że przez Węgry cały czas autostradą bez głupich skrótów przez wsie - wiem że kilometrowo dalej ale o wiele spokojniej i zdecydowanie mniej męczące.- a czasowo to samo a nawet szybciej. tym razem bez czekania na przejsciach i korkow. no moze troche ciezko jechalo sie odcinkiem miedzy Zilina a Cieszynem ( najgorsza część całej trasy), Cieszyn osiągnięty godz 9.30 - Warszawa godz 14.00
Czas jazdy 16 h
jazda bez piratowania, ale ciągła , 2 kierowcow, postoje na siku i tankowanie). tempomat 130 na autostradach.
Winietkę na słowację miesięczną kupiłem przez stronę PZMOT ok 60 zł. winiety węgierskie ( matrice 4 dniowe) kupowałem na całodobowych stacjach MOL przy autostradzie, płacąc kartą wychodziło 23 zł za jedną.