Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 24.07.2010 10:54

benuch napisał(a):Jeżeli chodzi Ci o odcinek E75 na Węgrzech to tak, jest on bezpłatny do zjazdu na drogę 86

Wielkie dziekim Leon
napisz jeszcze czy odcinek z Bielska do Żiliny jest bardzo przerąbany tzn korki , ciężarówki etc...[/qu
Jechałem 26 czerwca ten odcinek z Zwardonia do Ziliny bez problemowo nawet się nie zastanawiać dalej autostrada do Bratysławy tez super jak "po maśle" Uwaga w Zilinie dwa kierunki na Bratysławę ( w Słowacji odwrotnie jak u nas zwykła droga na niebiesko autostrada na zielono) w Zilinie uważać potem trzeba 10 km jechać aby wjechać ponownie na autostradę. Bez obaw zwykła droga ciągnie się wzdłuż autostrady praktycznie ma się nią ciągle na oku. :)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 24.07.2010 10:56

LFB napisał(a):Ja mam pytanie jak wygląda odcinek autostrady w okolicy Bratysławy. Czy w piątek około południa można się tam spodziewać jakiś korków czy tez jedzie się jak po maśle? Wiem że M0 w Budapeszcie po południu w piątek paskudnie sie korkuje więc chce ominąć ten kawałek, zastanawiam się więc czy Bratysławę też warto omijać jadąc przez Komarno ?

26 czerwca (sobota) w godzinach przedpołudniowych było czyściutko Bratysława perfekcyjnie oznakowana nie sposób nabroić :D
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 24.07.2010 15:30

Witam, Podziele się wrazeniami ze swojej podróży do Chorwacji trasa Słowacja-Wegry =CHorwacja ;-)

Wyjazd z Warszawy w dniu 2.07( piątek) godz 21. -Miejsce docelowe - Vodice przyjazd 3.07 sobota godzina 14. ( 2 kierowców na zmiane).

Trasa: Warszawa-Cieszyn-Zilina-Bratyslawa-Gyor i dalej skorzystalem z trasy (82) omijajaca łuk autostrady przez veszprem i spowrotem na autostrade w okolicy balatonu. - jednak tej trasy nie polecam - fakt skraca kilometrowo, jednak trasa wyjątkowo kręta, górzysta, sporo wsi po drodze, ja akurat pokonywalem ja skoro swit ok godziny 4 rano wiec ruchu sporego nei bylo, ale jakby trafila sie jakas ciezarowka to na sporych odcinkach trudno byloby ja wypzredzic, poza tym kilka odcinkow robot drogowych.. Na przejsciu w Lateneye ok 20 minut czekania do odprawy. Chorwacja- do bramek Lucko ok 20 minut czekania godzina ok 10, za bramkami Lucko korek 50 minut - jakis dwóch durni najechało na siebie i zblokowali prawy pas. Pożniej az do Vodoc jazda elegancka choć ruch spory. Vodice osiągnięte o godzinie 14.

Czas jazdy 17 h
Powrót:

Wyjazd z Vodic piątek 16 07 godz 22. Trasa niemalże ta sama, tylko , że przez Węgry cały czas autostradą bez głupich skrótów przez wsie - wiem że kilometrowo dalej ale o wiele spokojniej i zdecydowanie mniej męczące.- a czasowo to samo a nawet szybciej. tym razem bez czekania na przejsciach i korkow. no moze troche ciezko jechalo sie odcinkiem miedzy Zilina a Cieszynem ( najgorsza część całej trasy), Cieszyn osiągnięty godz 9.30 - Warszawa godz 14.00

Czas jazdy 16 h

jazda bez piratowania, ale ciągła , 2 kierowcow, postoje na siku i tankowanie). tempomat 130 na autostradach.
Winietkę na słowację miesięczną kupiłem przez stronę PZMOT ok 60 zł. winiety węgierskie ( matrice 4 dniowe) kupowałem na całodobowych stacjach MOL przy autostradzie, płacąc kartą wychodziło 23 zł za jedną.
blato
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blato » 24.07.2010 15:39

Maciek79 napisał(a):Winietkę na słowację miesięczną kupiłem przez stronę PZMOT ok 60 zł.

Na samej granicy słowackiej 9,90E - troszkę przepłaciłeś
Maciek79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek79 » 24.07.2010 15:45

blato napisał(a):
Maciek79 napisał(a):Winietkę na słowację miesięczną kupiłem przez stronę PZMOT ok 60 zł.

Na samej granicy słowackiej 9,90E - troszkę przepłaciłeś

Wiem, że troche przepłaciłem, ale wiedziałem, że na słowacji będe tak ok 1 w nocy i być moze byłoby coś nieczynne, pamietam że 3 lata temu miałem problemy z nabyciem właściwej winiety na Słowacji, kilku forumowiczów również pisalo o problemach z nabyciem winiety słowackiej o późnej porze... moze teraz to sie zmieniło, ale wolalem nie ryzykować i nie denerwować sie pózniej ;-) 20 złotych przepłacenia w skali wszystkich wydatkow to drobiazg, a spokojna głowa w czasie jazdy - bezcenne ;-)
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 24.07.2010 17:06

Maciek79 napisał(a):Wiem, że troche przepłaciłem, ale wiedziałem, że na słowacji będe tak ok 1 w nocy i być moze byłoby coś nieczynne, pamietam że 3 lata temu miałem problemy z nabyciem właściwej winiety na Słowacji, kilku forumowiczów również pisalo o problemach z nabyciem winiety słowackiej o późnej porze... moze teraz to sie zmieniło, ale wolalem nie ryzykować i nie denerwować sie pózniej ;-) 20 złotych przepłacenia w skali wszystkich wydatkow to drobiazg, a spokojna głowa w czasie jazdy - bezcenne ;-)

A jaki jest stan autostrady za Bratysławą do Wiednia i potem do Chorwacji?
Bo dzisiaj wróciłem z Cro ale przez Czechy i nigdy więcej tamtędy nie pojadę - drogi w Czechach odcinkami wyglądają jak nasza, stara, poniemiecka A4 po remoncie :( Czułem się jak w pociągu ;)
kati33
Podróżnik
trasa na peljesak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kati33 » 24.07.2010 18:13

Witam, czy ktos może podróżował trasą Kraków;Bratysława; Budapeszt; Zagrzeb i dalej Ravke? Czy oplaca sie nadrabiac kilometrów żeby jechać tylko autostradami? My z rodzinka zawsze jeździliśmy przez Węgry 86, może warto cos zmienic ? Doradźcie! :D
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.07.2010 18:19

lukasz1977 napisał(a):A jaki jest stan autostrady za Bratysławą do Wiednia i potem do Chorwacji?:( Czułem się jak w pociągu ;)

Stan autostrady jest wzorowy, ruch w okolicach Wiednia oczywiście dość znaczny, ale korki tylko z okazji wypadku zauważyłem. Między Wiedniem a Grazem nieco remontów, ale też nic strasznego się nie dzieje.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 24.07.2010 18:19

Krakow-Chyzne-Sahy-Budapeszt-Split...z Krakowa najlepsz i najkrotsza trasa...do Chorwacji...
poczytaj:
forum/viewtopic.php?t=26648&highlight=kminie
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 24.07.2010 21:25

Zgadzam się z przedmówcą. Tylko Budapeszt trzeba omijać obwodnicą... nie sposób pomylić drogi.. :)
blato
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) blato » 25.07.2010 14:01

consett0805 napisał(a):Uwaga w Zilinie dwa kierunki na Bratysławę ( w Słowacji odwrotnie jak u nas zwykła droga na niebiesko autostrada na zielono)

Teraz to ja to już wiem :D Słowacka autostrada z dołu wygląda bardzo ładnie
waldek_pap
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek_pap » 25.07.2010 14:10

Maciek79 napisał(a):Winietkę na słowację miesięczną kupiłem przez stronę PZMOT ok 60 zł. winiety węgierskie ( matrice 4 dniowe) kupowałem na całodobowych stacjach MOL przy autostradzie, płacąc kartą wychodziło 23 zł za jedną.

Czy winietę węgierską dziurkuje się samemu tzn. można kupić dwie drugą na powrót.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2010 15:25

waldek_pap napisał(a):Czy winietę węgierską dziurkuje się samemu tzn. można kupić dwie drugą na powrót.

Winiety węgierskiej ani sie nie dziurkuje ani nie przykleja na szybę bo od kilku lat jest tzw e-winieta.
Kupujesz, dostajesz paragon do ręki i to jest potwierdzenie zakupu :lol:
Więcej o tym jest w dziale FAQ w wątku o opłatach autostradowych na jego pierwszej stronie, tak że nie chce mi się kopiować :wink:
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 25.07.2010 20:12

UWAGA!

Jeżeli bedzie ktos jechal przez slowacje-wegry to uwazajcie na autostradzie miedzy Zylina a Bratyslawa na robotach drogowych sa 4 ograniczenia: do 100km/h, potem do 80, do 60 i 40 i lapia na radar. Mialem duzo mniej niz bylo na znakach a i tak zatrzymali i chcieli wlepic mandat a nizej rozwiniecie tego wstepu:)

Jechalismy za slowakiem i mielismy duzo mniej niz to co na blachach bylo i zatrzymali nas i slowaka. Pogadali ze slowakiem dal w lape odrazu i odjechal nas zaprosil powiedzial ze niby na 80 mielismy 86 bo tam radiowoz stoi na tym ograniczeniu i "suszą" (w goraczce wypatrywania policji o ktorej byla mowa na forum nie widzielismy za cholere zadnego radaru). Kolega poszedl a slowak do niego ze bedzie 100E i do tego punkty do polski wysle i dostanie tyle ile za to przekroczenie jest u nas...ale zaczal z nimi gadac i sie okazalo ze bez dania w lape gnojom sie obylo ale uwazajcie bo od teraz moje zdanie nt slowackich policjantow znacznie sie zmienilo. Na tej autostradzie sa 2x roboty drogowe i na obu stoi zawsze jechalem w obie strony i w obie strony byli i suszyli.
MIROSŁAW OL
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MIROSŁAW OL » 26.07.2010 06:07

Maciek 79 , powiedz jak wygląda sytuacja na przejściu w Letenye ?
ponieważ 2 sierpnia będę przekraczał tam granicę. chodzi mi o to czy czynne jest stare przejście graniczne dla ruchu turystycznego , nie na autostradzie, bo chcę kupić Kuny , zatankować a nie wiem jak wygląda to na przejściu autostradowym?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone