Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 14.07.2010 09:35

Prawie dobrze :) Ja polecam jednak jechać sprawdzoną 86 przez Węgry, czyli tak:

http://ujeb.pl?rLMFhdFihh

Omijasz też w ten sposób autostradę w Słowenii. Ja tak jechałem 2lata temu i w tym roku też tak pojadę.
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 14.07.2010 10:30

Lelon napisał(a):Prawie dobrze :) Ja polecam jednak jechać sprawdzoną 86 przez Węgry, czyli tak:

Omijasz też w ten sposób autostradę w Słowenii. Ja tak jechałem 2lata temu i w tym roku też tak pojadę.

Dzieki
Rozumiem że po wjeździe na Słowenię należy kierować sie na Dolga Vas, Lendavę trasa trasa 109 i wtedy omijam autostradę?
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 14.07.2010 11:04

benuch napisał(a):
Lelon napisał(a):Prawie dobrze :) Ja polecam jednak jechać sprawdzoną 86 przez Węgry, czyli tak:

Dzieki
Rozumiem że po wjeździe na Słowenię należy kierować sie na Dolga Vas, Lendavę trasa trasa 109 i wtedy omijam autostradę?

A ten odcinek wzdłuż E75 jest bezpłątny?
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 14.07.2010 11:10

benuch napisał(a):Dzieki

Tak, przynajmniej tak było jak jechałem 2 lata temu, raczej nic się nie zmieniło. Na google maps wygląda tylko jakby to pierwsze rondo po wjeździe do Słowenii było częścią autostrady ale wątpię żeby na tym rondzie obowiązywała winieta :) ale to może jeszcze ktoś potwierdzi kto jechał w tym roku albo w zeszłym.

benuch napisał(a):A ten odcinek wzdłuż E75 jest bezpłątny?

Jeżeli chodzi Ci o odcinek E75 na Węgrzech to tak, jest on bezpłatny do zjazdu na drogę 86
benuch
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 14.07.2010 11:23

Jeżeli chodzi Ci o odcinek E75 na Węgrzech to tak, jest on bezpłatny do zjazdu na drogę 86[/quote]
Wielkie dziekim Leon
napisz jeszcze czy odcinek z Bielska do Żiliny jest bardzo przerąbany tzn korki , ciężarówki etc...
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 14.07.2010 11:37

Odcinkiem z Bielska do Ziliny ostatni raz jechałem rok temu. Jest to najgorszy odcinek na całej trasie niestety. Szczególnie po Polskiej stronie(po Słowackiej jest już lepiej). Jazda męcząca, ale da radę przejechać :wink: Jak się jedzie z nastawieniem "wakacyjnym" to nie jest źle. Po Polskiej stronie było rok temu jakieś wahadełko na którym stałem ze 30min, ale generalnie chyba nie ma lepszej drogi żeby dostać się do Ziliny.
lewy0lewy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lewy0lewy » 14.07.2010 16:04

Witam z pierwszym postem.
Dobrze wnioskuję z wątku, że z Wrocławia do Ziliny najlepiej przez Cieszyn? Trasa mam nadzieję, nie wymaga czeskiej wlepki.
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 15.07.2010 09:24

Ja mam pytanie jak wygląda odcinek autostrady w okolicy Bratysławy. Czy w piątek około południa można się tam spodziewać jakiś korków czy tez jedzie się jak po maśle? Wiem że M0 w Budapeszcie po południu w piątek paskudnie sie korkuje więc chce ominąć ten kawałek, zastanawiam się więc czy Bratysławę też warto omijać jadąc przez Komarno ?
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 15.07.2010 13:39

Druga sprawa jest taka, czy ktoś próbował objechać Budapeszt 811, w tym wariancie do przejechania po zwykłej drodze jest tylko 27km
Kazimierz
Podróżnik
dojazd alternatywny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazimierz » 15.07.2010 14:18

Ja jechałem w piątek 25.06 2010 trasą; Cieszyn, Cadca, Żilina (autostrada) Bratysława, Rajka, Gyor (drogą nr 81), Szeksfehervar (autostrada) Letenye, Gorican, Zagrzeb, Karlovac i dalej na południe (droga nr1) Slunj, Jeziora Piltvickie,Gracac, do Biogradu. Częściowo autostradami , częściowo drogami krajowymi. Opłsaty Słowacja 9.9 euro; za winetę miesięczną ; Węgry 7,8 euro; za E-matrice czterodniową, W Chorwacji dwie bramki 16 i 32 kuna. Tłoku nie było na drogach Słowacji (w Bratysławie też),Na Chorwacji na bramkach szczególnie przy Zagrzebiu kila samochodów. Trosze dłużej było na granicy Chorwacko-Węgierskiej( godz. ranne sobota). Jak wracałem 10-11.07) to przy Zagrzebiu znowu na bramkach większy korek( wracałem ok.20-21), na granicach pustki. Z reguły korki małe tworzą się przy zmianach turnusów( piątek-sobota). Węgrzy kontrolują czy ma się wykupioną E-matricę. I uwaga na policję przy dojazdach do granicy,gdzie są ograniczenia. Widziałem jak "nasi" płacą mandaty. Całkowicie omijałem Słowenię.
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 15.07.2010 14:28

Kazimierz a jakie masz wrażenia z węgierskiej 81? Jak tam się jedzie, jaki jest ruch, z jaką mniej więcej prędkością ten odcinek jechałeś?
Kazimierz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazimierz » 17.07.2010 10:56

[quote="LFB"]Kazimierz a jakie masz wrażenia z węgierskiej 81? Jak tam się jedzie, jaki jest ruch, z jaką mniej więcej prędkością ten odcinek jechałeś?[/quote]

Wrażenia dobre. W tamtą stronę jechałem w nocy ok.01-01.15. W jednym miejscu droga była w remoncie i była syg,świetlna /w nocy też działa ???/.Droga pusta i żywego ducha.Można z powodzeniem jechać taj jak nakazują przepisy/ no może szybciej/. Jak wracałem to wypadło mi jechać ok.04.30. Też ruch niewielki( niedziela). W większości droga dobra, tylko ten jeden odcinek remontowany(ok.1km). Jechałem różnie, ale troszkę przepisów złamałem(droga pusta to się jedzie). :)
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 17.07.2010 12:36

GPS mojego męża nie widzi drogi 81 tylko 82 ,czy to możliwe?
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 17.07.2010 12:51

benuch napisał(a):napisz jeszcze czy odcinek z Bielska do Żiliny jest bardzo przerąbany tzn korki , ciężarówki etc...

Witam. Ja polecam taki wariant. w Bielsku kierować się na Szczyrk, na rondzie w miejscowości Buczkowice skręcić w lewo (3 zjazd) i dojechać do drogi z Bielska do Żywca (w ten sposób omija się najgorszy odcinek drogi z robotami drogowymi). Dalej trzeba jechać w stronę Żywca, gdzie na pierwszym rondzie kierujemy się na Zwardoń. W tej chwili nie ma robót drogowych aż do Zwardonia. Po przejechaniu granicy zostaje nam około 15 km i wjeżdżamy w Cadcy na drogę E75 z Cieszyna. Kierujemy się dalej na Żylinęi i dalej w stronę Cro. Odradzam dojazd do Żyliny przez Cieszyn i dalej przez czeski Jablunkov, bo są tam masakryczne roboty drogowe. Życzę szerokiej drogi i pozdrawiam wszystkich.
zbifal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbifal » 24.07.2010 10:12

Witam
Osobiście nie polecam trasy proponowanej przez benuch http://tiny.pl/h7t5n, do jazdy nocą. Dwa lata temu wracałem z Chorwacji i całą drogą przez Węgry jechałem w deszczu. Bardzo dużo tirów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone