Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
W.W.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) W.W. » 01.07.2018 10:33

Info z wczoraj, powrót.

Trasa dobra, tylko przed Letenye, w kierunku do Chorwacji, remont drogi i dwa wahadełka a za nimi monstrualne korki. Aż współczuliśmy stojącym.

Duży korek w Chorwacji, na wjeździe do tego najdłuższego tunelu i to spowodowany celowo przez policję. Radiowóz zablokował jeden z dwóch pasów.

Na Węgrzech kilka lotnych patroli policyjnych z radarami, oraz przenośny punkt kontroli, na którym przytrzymywali i trzepali samochody, ale nie wiem, wg jakiego klucza. Nas nie zatrzymali.

I wq**wiające sprawdzanie paszportów na granicy Chorwacko Węgierskiej - ponad godzina stania a facet wziął paszporty, zerknął i ..... kazał jechać. :evil: :evil: :evil:

I na koniec, ciekawostka. Na wjeździe na autostradę w Splicie, podjechało kilkanaście samochodów z młodymi Niemcami. Od Ferrari, poprzez Lambo, do Bentleya. Wpieprzyli się bez kolejki a potem ganiali po autostradzie między samochodami. Jechali w tą i z powrotem z oszałamiającą prędkością. Nas minęli dwa razy. Przyznam, że miałem ich ochotę przyblokować. :hut:
Andkwu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andkwu » 01.07.2018 17:18

Pod koniec lipca wybieram się trasą przez Słowację i Węgry. Mam pytanie odnośnie trasy.
1. Przy granicy Węgry - Chorwacja w miejscowości Letenye zauważyłem że są dwa przejścia graniczne zależy która drogą się jedzie. Letenye Határátkelőhely trasa 7 albo Letenye Határátkelő trasa M7. Co to za różnica?
2. Czy lepiej zatankować na stacji Mol w Letenye ale dojechać do niej drogą Kossuth ut. Bo tak prowadzi mnie Google czy może lepiej tankować na Mol w Nagykanizsa i dojechać do niej trasą 74.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2018 18:28

Ad1 - droga nr 7 to zwykła droga - M7 to autostrada

Ad 2 - tankuj na tej która jest przy trasie, jak ci wygodniej
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 01.07.2018 20:18

Andkwu napisał(a):Pod koniec lipca wybieram się trasą przez Słowację i Węgry. Mam pytanie odnośnie trasy.
1. Przy granicy Węgry - Chorwacja w miejscowości Letenye zauważyłem że są dwa przejścia graniczne zależy która drogą się jedzie. Letenye Határátkelőhely trasa 7 albo Letenye Határátkelő trasa M7. Co to za różnica?
2. Czy lepiej zatankować na stacji Mol w Letenye ale dojechać do niej drogą Kossuth ut. Bo tak prowadzi mnie Google czy może lepiej tankować na Mol w Nagykanizsa i dojechać do niej trasą 74.

Witaj
Tankowałem na Mol w Nagykanizsa, ON 400,90 Ft/L. A granicę przekraczałem w Letenye M7
Pozdrawiam
Ryszard
Andkwu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andkwu » 01.07.2018 21:42

szaki17 napisał(a):Ad1 - droga nr 7 to zwykła droga - M7 to autostrada

Ad1 - w pytaniu chodziło mi o różnicę w przejściach granicznych. Może któreś jest szybsze co nie znaczy w prędkości pokonywania drogi a obsługi na przejściu granicznym. Też rozszyfrowalem że M7 to autostrada. Tyle że kawałek przed i kawałek za granicą obie drogi się łączą. Sama drogą do i po jest taka sama. A jednak może warto skorzystać z danego przejścia.
Ad 2 - mam uraz do cen na stacjach zaraz przy autostradzie. Za bardzo mnie razi w oczy przepłacanie za ten sam produkt.
Andkwu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andkwu » 01.07.2018 21:43

ryszard22 napisał(a):
Andkwu napisał(a):Pod koniec lipca wybieram się trasą przez Słowację i Węgry. Mam pytanie odnośnie trasy.

Witaj
Tankowałem na Mol w Nagykanizsa, ON 400,90 Ft/L. A granicę przekraczałem w Letenye M7
Pozdrawiam
Ryszard

A pamiętasz może cenę euro 95? :wink:
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 02.07.2018 06:14

Cześć
Wczoraj kupowałem winietę Węgierską na
https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
miesięczną policzyło mi 64,00pln, o ile dobrze pamiętam to w tamtym roku na granicy Słowacko Węgierskiej płaciłem 19euro.
Teraz nie wiem czy czegoś nie pokręciłem przy zakupie onLine czy na granicy Pani w budce dolicza sobie prowizję.
Pozdrawiam
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 02.07.2018 06:52

krasiu666 napisał(a):Cześć
miesięczną policzyło mi 64,00pln, o ile dobrze pamiętam to w tamtym roku na granicy Słowacko Węgierskiej płaciłem 19euro.
Teraz nie wiem czy czegoś nie pokręciłem przy zakupie onLine czy na granicy Pani w budce dolicza sobie prowizję.
Pozdrawiam

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :lol:
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 02.07.2018 06:57

ApropoDefacto napisał(a):
Pozdrawiam

Tak też myślałem.
Wyjazd w środę wcześnie rano, a tyle rzeczy jeszcze do ogarnięcia.
Dzięki za potwierdzenie
Pozdrawiam
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 02.07.2018 09:11

krasiu666 napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):
Pozdrawiam

Tak też myślałem.
Wyjazd w środę wcześnie rano, a tyle rzeczy jeszcze do ogarnięcia.
Dzięki za potwierdzenie
Pozdrawiam

Udanego wypoczynku i szerokości ! :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2018 11:52

Andkwu napisał(a): Tyle że kawałek przed i kawałek za granicą obie drogi się łączą. Sama drogą do i po jest taka sama. A jednak może warto skorzystać z danego przejścia.
Ad 2 - mam uraz do cen na stacjach zaraz przy autostradzie. Za bardzo mnie razi w oczy przepłacanie za ten sam produkt.

Głupoty piszesz że "7" łączy się na Węgrach z M7, przecina ale nie łączy, są tylko wjazdy na M7, łączy się tylko w Cro z A4. "7" na Węgrach łączy się z M70.
Obie drogi mają osobne przejścia graniczne, i przepustowość zależy od ilości aut na przejściu.
Na drugie pytanie sam sobie odpowiedziałeś .
Andkwu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andkwu » 02.07.2018 16:30

szaki17 napisał(a):
Andkwu napisał(a): Tyle że kawałek przed i kawałek za granicą obie drogi się łączą. Sama drogą do i po jest taka sama. A jednak może warto skorzystać z danego przejścia.

Głupoty piszesz że "7" łączy się na Węgrach z M7, przecina ale nie łączy, są tylko wjazdy na M7, łączy się tylko w Cro z A4. "7" na Węgrach łączy się z M70.
Obie drogi mają osobne przejścia graniczne, i przepustowość zależy od ilości aut na przejściu.
Na drugie pytanie sam sobie odpowiedziałeś .

Głupoty? Przecież obie drogi po stronie Chorwackiej schodzą sie w jedną a przed jest węzeł gdzie można spokojnie zdecydować ktorym przejściem przejedziemy przez granicę.
No ale widzę że różnicy żadnej niema i tak jak piszesz przepustowość jest wynikowa i jej nie przewidzi.

Pozdrawiam i bez odbioru :wink:
Załączniki:
20180702_172209.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2018 17:04

Tak, ale jak jedziesz bezpłatną "7" i zechcesz wjechać do Cro przejściem z M7 to potrzebujesz winiety na H, a to że 7 łączy się po stronie Cro z A4 (M7) to napisałem.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 02.07.2018 17:22

Andkwu napisał(a):
szaki17 napisał(a):Ad1 - droga nr 7 to zwykła droga - M7 to autostrada

Ad1 - w pytaniu chodziło mi o różnicę w przejściach granicznych. Może któreś jest szybsze co nie znaczy w prędkości pokonywania drogi a obsługi na przejściu granicznym. Też rozszyfrowalem że M7 to autostrada. Tyle że kawałek przed i kawałek za granicą obie drogi się łączą. Sama drogą do i po jest taka sama. A jednak może warto skorzystać z danego przejścia.

Na tak zwanym starym przejściu (tym na drodze nr.7) słowo kolejka raczej nie występuje i to jest zasadnicza różnica między tymi przejściami granicznymi. Do tego na powrocie nie spotkałem się, żeby ichnie służby kontrolowały zawartość bagażnika. Oczywiście mam na myśli służby węgierskie. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2018 18:18

To zależy ile samochodów dla każdego z nas to już kolejka, mi się trafiły 4 auta, czy to kolejka :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 122
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone