Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 27.06.2018 11:28

slavko.v napisał(a):Przez Czechy jechałeś przez Olomouc, czy przez Svitavy? a potem z autostrada z Brna na Bratislavę, czy z Brna na Rajhrad-Zidlochovice-Velke Nemcice-Hustopece- Tvrdonice-Lanzhut-Kuty i wjazd na Słowacji na autostradę?
Jadę w sobotę 14.07 oczywiście przez Boboszów-Svitavy-Brno-Rajhrad-Kuty, ale jak zwykle zastanawiam się nad jazdą autostradą przez Mohelnice-Olomouc-Brno-Breclav... może będzię szybciej... Czy ktoś się orientuje jaka jest sytuacja z remontami i korkami od Mohelnice-Olomouc-Brno- kierunek Bratislava itd.?

Jechałem przez Olomounc i z Brna austostradą na Bratysławę, remonty były, chyba 3, może 4, ale tam chyba koszenie trawy też było, w jednym miejscu się przyblokowało na 5 min bo jakiś szeryf zablokował lewy pas, ale ogólnie nie było z tym problemu.
Jeszcze jedna rzecz, na Węgrzech są już żniwa, więc na jednopasmowej 86 i dalej zwracajcie uwagę na traktory, jeżdżą raczej tymi wielkimi bydlakami, także z 40km/h jadą.
Tak sobie teraz uświadomiłem, że gdyby nie nocleg w Karlovacu to w Splicie byłbym po 13 godzinach, a odliczając postoje na malucha, nawet po 12,5 godzinie, co jest czasem bardzo dobrym. Prędkości na autostradzie miałem ustawione 135km/h w Czechach, Słowacji, Węgry, w Chorwacji 137km/h.
Najlepszy czas do tej pory przy wyjeździe w sobotę rano o 6 do Podstrany, dotarłem na miejsce ok. 20 jadąc przez AU-SLO i wtedy nie miałem korków na granicy SLO-HR - maks 20-30min i w Lucko płynnie, a jazda na noc z piątku na sobotę przez AU-SLO to był armagedon, start z Wrocławia o 19, drzemka w Austrii, objazd MLP, na granicy było nawet luźno, ale Lućko to z 2-3 godziny warowania i Pakostane byłem o 13, a w Austrii prędkość przelotowa 80km/h zderzak w zderzak tak duży był ruch, na stacjach benzynowych, w okolicy 2 w nocy nie było gdzie zaparkować, wszystko zastawione "dżemaczami".
pozdr
doman79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) doman79 » 29.06.2018 03:30

Witam
Cz na tej trasie M86 do M70 są jakieś ograniczenia prędkości lub odcinkowe pomiary prędkości ?. Widzieliście suszących policjantów ?.
Czy Waze ostrzega przed radiowozem ?
munnecabrava
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) munnecabrava » 29.06.2018 09:31

Nieopodal granicy węgry-chorwacja, radzę uważać na ograniczenia zarobiliśmy mandat było ograniczenie do 50 a my 70 :P 400 zł nie nasze. Fotoradar był nie oznakowany..
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 29.06.2018 10:28

munnecabrava napisał(a):Nieopodal granicy węgry-chorwacja, radzę uważać na ograniczenia zarobiliśmy mandat było ograniczenie do 50 a my 70 :P 400 zł nie nasze. Fotoradar był nie oznakowany..

W którym miejscu ?
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 29.06.2018 12:34

Przecież jest na mapie fotoradarów...

https://budapeszt.msz.gov.pl/resource/c ... 5305a5:JCR
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 29.06.2018 12:48

Witajcie, pytałam już w jakimś innym wątku ale pozostał bez echa, więc może tu się uda ;)
Będziemy wracać z CRO przez BiH, bo tam zatrzymujemy się na nocleg w Mostarze, potem gdzieś w okolicy Budapesztu.

Wieki temu, kiedy byliśmy w CRO, wracaliśmy z Budapesztu tylko przez Słowację i granicę z PL w Chyżnem, ale wiadomo, drogi były 12 lat temu inne.

Teraz Googiel pcha mnie jednak również spory kawałek przez Czechy (Budapeszt - Gyor (M15) - Bratysława E75 - E65 - Brno - Ołomuniec - Ostrava - PL (A1).

Pytanie 1 - czy to jest jedyna "słuszna" opcja do Warszawy ?

Pytanie 2 - czy na ten kawałeczek Słowacji potrzebna winieta ?
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 29.06.2018 12:56

nie bardzo kumam jak "pcha" Cię przez Czechy :D
tak na szybko Budapeszt -Warszawa :
https://goo.gl/maps/F5HM6giBUu72
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 29.06.2018 13:26

599 napisał(a):nie bardzo kumam jak "pcha" Cię przez Czechy :D
tak na szybko Budapeszt -Warszawa :
https://goo.gl/maps/F5HM6giBUu72

No właśnie ja też nie rozumiałam... :roll:
https://goo.gl/maps/XJk4wSB3B832
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 29.06.2018 13:42

To ja trochę zamieszam :mrgreen:
Mój kolega z Warszawy corocznie jeździ trasą przez Koszyce lub Chyżne, Mówi, że ta trasa jak dla niego jest super :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2018 15:08

corrina napisał(a):No właśnie ja też nie rozumiałam... :roll:
https://goo.gl/maps/XJk4wSB3B832

Może było chwilowe "zatwardzenie" lub wypadek, i stąd "objazd".
Jozek761
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozek761 » 29.06.2018 19:44

Witam,
W tym roku planuję pojechać trasą Wrocław - Nysa - Prudnik - Karniów - Bruntal - Brno - dajej już Cro, jako alternatywa powolnej trasy Wrocław przez Kłodzko, Międzylesie oraz jako alternatywa dłuższej(za długiej) trasy Wrocław - Gliwice - Ostrawa - Brno
Mam po drodze nocleg, więc nie muszę się zbyt śpieszyć.

Co sądzicie o tej trasie?
Pozdrawiam
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 29.06.2018 22:43

Brałem trasę przez Nysę pod uwagę, ale zawsze wychodziło czasowo dłużej o 10-15min w porównaniu do trasy przez Kłodzko i z 20min dłużej w porównaniu do trasy przez A4 jak nie było żadnych korków, ale teraz A4 można sobie zupełnie odpuścić.
Jest już otwarta obwodnica Kłodzka, ja pojechałem przez centrum Kłodzka, bo znaki od Wrocławia nie istnieją żeby pokierować na obwodnicę, a centrum było praktycznie puste, zerowy ruch o godzinie 9 rano.
Trasa przez Kłodzko poszła sprawnie, ale trzeba patrzeć na GM czy jakiś remontów nie ma na 8, bo jak się rozkręcą to potrafi się zrobić armagedon - widziałem to we Wrześniu jak wracałem z Węgier.
Pytanie też jak chcesz dojechać do Nysy, bo na Bielanach remontują A4 i jest armagedon, a zanim się przebijesz przez miasto na Wrocław Wschodni to już byś dotarł w okolice Łagiewnik.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 30.06.2018 07:19

byq napisał(a):Brałem trasę przez Nysę pod uwagę, ale zawsze wychodziło czasowo dłużej o 10-15min w porównaniu do trasy przez Kłodzko i z 20min dłużej w porównaniu do trasy przez A4 jak nie było żadnych korków, ale teraz A4 można sobie zupełnie odpuścić.

Na A4 od Wrocka do Gliwic już nie planują w tym roku dużych remontów, rejon Krapkowic zakończony w czwartek aczkolwiek stoją jeszcze wygrodzenia i w piątek był korek na ponad 12km (bramki na Opole od Wrocławia bezpłatne były!)
byq napisał(a):Pytanie też jak chcesz dojechać do Nysy, bo na Bielanach remontują A4 i jest armagedon, a zanim się przebijesz przez miasto na Wrocław Wschodni to już byś dotarł w okolice Łagiewnik.

Bielany Wrocławskie na A4 już zakończyli remont, teraz przejdą na łącznice z A4:
http://www.gazetawroclawska.pl/komunika ... ,29292019/
Jozek761
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozek761 » 30.06.2018 08:09

Tak, mieszkam bardzo blisko wylotu na autostradę Wrocław Wschodni.
Z tego co pamiętam droga z autostrady na Nysę przez Grodów i do Pródnika nie jest zła, jest dużo prostych odcinków także można spokojnie jechać, ale Czechy przez górki nieznane.......szału pewnie nie ma.
Pozdr
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 30.06.2018 10:22

zgadza się, ze do Nysy jest dużo prostych odcinków i podobno też już od jakiegoś czasu działa obwodnica Nysy, a słyszałem, że to znacząco skraca przejazd.
daj znać jak skorzystasz z tej drogi, zawsze jak wracam to w Czechach mam rozkminę czy jechać w prawo na Nysę, czy w lewo na Boboszów, do tej pory Boboszów wygrywał, ale to przez to, ze mieszkam blisko A8 i jazda na Wrocław wschodni to dla mnie 30-40min.
z tego co widzę to chcesz zrobić większe koło, ale też ciekawa trasa, ja patrzyłem, żeby jechać przez Głuchołazy i Jesionik, ale tam trochę serpentyn jest na pewno po czeskiej stronie
pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 121
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone