Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 25.06.2010 12:17

Słuchajcie mam pytanie czy "stare" przejście w Letenye z drogi nr.7 jest w dalszym ciągu przejezdne i czynne?

Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.06.2010 12:25

Czytałem, że jest czynne.
steja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 26.06.2010 00:14

witajcie,

chciałem zapytać czy widzicie jakiś sens w jechaniu przez Węgry z zachodniej części PL na Pag? (Okolice Wrocławia) Będziemy jechać z czw na pt (gdzieś pojawiły się głosy, że lubi być tłoczno na przejściu SK-HR ale w soboty).

Zrobiłem symulację, zsumowałem koszty, i wyszło mi - nie pałując się nawet z jakimiś objazdami autostrady w SK - niecałe 100zł różnicy 8O 8O
Być może gdzieś jest błąd, ale nic na to nie wskazuje..

Wygląda jakbym odpowiedział sobie sam, ale mimo wszystko czekam na opinie :)

pozdrawiam
J.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 26.06.2010 07:17

My ruszamy w czwartek,może po drodze się spotkamy choć na dzień dzisiejszy nie mamy trasy ustalonej.Myslę że korków nie będzie.
andre2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre2 » 26.06.2010 13:44

steja napisał(a):witajcie,

chciałem zapytać czy widzicie jakiś sens w jechaniu przez Węgry z zachodniej części PL na Pag? (Okolice Wrocławia) Będziemy jechać z czw na pt (gdzieś pojawiły się głosy, że lubi być tłoczno na przejściu SK-HR ale w soboty).

Zrobiłem symulację, zsumowałem koszty, i wyszło mi - nie pałując się nawet z jakimiś objazdami autostrady w SK - niecałe 100zł różnicy 8O 8O
Być może gdzieś jest błąd, ale nic na to nie wskazuje..

Wygląda jakbym odpowiedział sobie sam, ale mimo wszystko czekam na opinie :)

pozdrawiam
J.

Witam właśnie wróciłem dziś z Novalji na przejściu w Letenye nawet trzepali kolejka była może z 10 aut .Życze miłego wypoczynku . :D
kemotik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemotik » 28.06.2010 10:40

Witam!
Stan drogi 86 ogólnie chyba lepszy niż w poprzednich latach. Zwężenia: 2 sztuki około 40 km od granicy SK/HU, 4 sztuki 20 km od granicy HU/SLO.
Jadąc w stronę SLO bardzo mały ruch w nocy pt/sob, droga powrotna sob/nie godz 19-22 ruch większy ale sprawnie, 3h jazdy.
Na trasie brak policji.
Pozdrav!
ra01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ra01 » 28.06.2010 10:55

Witam, wczoraj wracałem z Zadaru trasą przez Węgry i Słowację.
Na Węgrzech jechałem autostradą - straciłem ok. 30-40 minut na obwodnicy Budapesztu bo coś tam rozkopali i jest zwężenie w dwu miejscach. Na Słowacji jechałem przez Zwoleń i Bańską na Chyżne - w Bańskiej trochę remontów ale niebyt uciążliwych i na krótkim kawałku.
UWAGA!! Między Bańską a Donovaly naprawiaja podmyty most na serpentynach - ruch wachadłowy. Ale jadąc nocą nie było wogóle ruchu - całą Słowację przejechałem pustą drogą.

Ogólnie warunki drogowe bardzo dobre. Do zadaru z Krakowa 13 godzin jazdy nie przekraczając prędkości ;-)[/b]
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.06.2010 15:42

ra01 napisał(a):Witam, wczoraj wracałem z Zadaru trasą przez Węgry i Słowację.
Na Węgrzech jechałem autostradą - straciłem ok. 30-40 minut na obwodnicy Budapesztu bo coś tam rozkopali i jest zwężenie w dwu miejscach. Na Słowacji jechałem przez Zwoleń i Bańską na Chyżne - w Bańskiej trochę remontów ale niebyt uciążliwych i na krótkim kawałku.
UWAGA!! Między Bańską a Donovaly naprawiaja podmyty most na serpentynach - ruch wachadłowy. Ale jadąc nocą nie było wogóle ruchu - całą Słowację przejechałem pustą drogą.

Ogólnie warunki drogowe bardzo dobre. Do zadaru z Krakowa 13 godzin jazdy nie przekraczając prędkości ;-)[/b]

Dzieki za info,kurcze jade w dzien i te roboty drogowe mnie martwia,dokladnie remont mostu,bo tu w dzien moga byc jaja...napisz,jak wyglada sytuacja ze starym przejsciem przy autostradzie - Letenye,czy mozna zjechac...wracajac do Wegrow,nie bede sie pchal na MO,to strata czasu i km,kolo 12-13 mysle,ze przelece Budapeszt bez wiekszych korkow...
ra01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ra01 » 28.06.2010 20:35

Tym mostkiem (to właściwie mostek a nie most) się nie martw, bo jest on w połowie sempertyn i tam i tak nikt rozsądny nie jedzie szybko więc nie powinno się korkować. Natomiast w dzień w Budapeszcie może być różnie. Jechałem przez miasto w tamtą stronę i przejazd zajął mi dobrze ponad godzinę bo trasa wzdłuż Dunaju też rozkopana a objazd bocznymi ulicami jest powolny bo co chwilę nakaz skrętu w prawo lub zakaz skrętu w lewo (zupełnie jak w Krakowie ;-)). Natomiast to zwężenie na M0 jest tylko w stronę Polski. W stronę Chorwacji ruch płynny.

Pozdrawiam
ra01
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ra01 » 28.06.2010 20:37

Stary zjazd na Budapeszt jest przejezdny bez problemu, objechać Letenye też da się bez problemu.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.06.2010 20:42

ra01 napisał(a):Tym mostkiem (to właściwie mostek a nie most) się nie martw, bo jest on w połowie sempertyn i tam i tak nikt rozsądny nie jedzie szybko więc nie powinno się korkować. Natomiast w dzień w Budapeszcie może być różnie. Jechałem przez miasto w tamtą stronę i przejazd zajął mi dobrze ponad godzinę bo trasa wzdłuż Dunaju też rozkopana a objazd bocznymi ulicami jest powolny bo co chwilę nakaz skrętu w prawo lub zakaz skrętu w lewo (zupełnie jak w Krakowie ;-)). Natomiast to zwężenie na M0 jest tylko w stronę Polski. W stronę Chorwacji ruch płynny.

Pozdrawiam

super,dzieki za info...Budapeszt o roznych porach mijalem i nie powiem,zawsze mialem farta,zero korkow,mysle,ze tym razem tez tak bedzie...w Kraku od rozpoczecia wakacji luzniej sie zrobilo,studenty wyjechaly !!! :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.06.2010 21:36

Haweł napisał(a):..w Kraku od rozpoczecia wakacji luzniej sie zrobilo,studenty wyjechaly !!! :)

Już? chyba ci z podstawówki itd. :D
sdss
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdss » 03.07.2010 19:24

Hej

Mam pytanie jak wyglada przejazd przez donovale i bańska. Trzeba mieć winiete? Chodzi mi o sam wlot bo potem śmigam koło lotniska do zvolenia.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 03.07.2010 21:56

podszywacz napisał(a):Witajcie, mimo że już trzy razy byłem w Chorwacji, po raz pierwszy udało mi się odwiedzić tą świetną i przydatną stronę. W tym roku wybieram się na Krk, w poprzednich wyjazdach nie miło wspominam korki na Słowenii, remonty tuneli i korki na autostradach Chorwackich. Padło więc na przejazd przez Słowację i Węgry. Mam pytanie, czy ktoś poleca przejazd takim wariantem: Chyżne - Żylina - Bratysława - Gyor - skrót drogą 81 (aby ominąć Budapeszt) - Autostrada M7 - Zagreb - Krk? Chcę jak największym procentem trasy jechać autostradą. Odpadają warianty lokalne typu droga 86. Liczy się dla mnie komfort a nie wrażenia kulinarno-widokowe. Nie planuję też noclegu (wyjazd ok 5.00, przybycie wieczorem).

wczoraj wróciłem z Chorwacji, jechałem kolejny raz trasą: Chyżne- Bańska Bystrzyca-obwodnica Budapesztu i do samego końca prosta jak stół autostrada. Jedzie się bardzo spokojnie i szybko, obwodnica ma 70km, spokojnie da się jechać 100km/h, tylko jak bedziesz jechał pierwszy raz to uważaj na oznakowanie: przed Budapesztem na ekspresówce M-2 są dwa rozjazdy na obwodnice M-0 (w gąszczu innych oznaczeń-dlatego to istotne) jedziesz prosto następnie po 30km mamy zjazd dobrze oznaczony na M-0 (wracamy się autostradą prowadzącą z Serbii kilka km) i zjeźdzamy na M-0, nastepnie po 25 km zjeźdzamy na M-7. Ważane: pilnuj dwóch rzeczy M-0 i M-7.
benuch
Globtroter
trasa Słowacja, Węgry, Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) benuch » 14.07.2010 08:55

Witam już za kilka dni wybieram się na Pag. Trasa jaka wytyczyłem biegnie przez Słowację, Węgry i już Chorwacja. Poniżej załączam link do trasy. Dadm że jade pierwszy raz, wiec mile widziane wszystkie komentarze co do wyznaczonej trasy. Najbardziej zależymi jednak na odcinku przez Węgry. Tam staram się ominąć płatne drogi tym samym poruszm sie drogami pobocznymi. Dzieki za info,
pzdr

http://tiny.pl/h7t5n
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone