Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
js305
Globtroter
Re: Znowu jedziemy do CRO - moja trasa przez SVK i HUN

Nieprzeczytany postnapisał(a) js305 » 25.06.2018 20:04

Woly72 napisał(a):
js305 napisał(a):Kolejna wyprawa do CRO, tym razem Baska Voda i wariant trasy taki jak poprzednio bo się sprawdził i wiem już gdzie się zatrzymać na jedzenie :).

Wyjazd w sobotę, poniżej I etap bo dalej to już wiadomo :D
https://goo.gl/maps/KcVNY8evuEE2

Jak ktoś ma uwagi lub pytania to zapraszam do komentowania. Kraje tranzytowe już bez zmian bo winiety i nocleg zapłacone.

No to ja zaatakuje z pytaniem - za miesiąc będę jechał ta trasą i gdzie warto zatrzymać się na posiłek czy postój?

Już opisywałem miejscówki, poszukaj moich postów
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 26.06.2018 09:35

Trajgul napisał(a):Jak się siki trzyma z kujawsko -pomorskiego a na Węgry sie wjezdza o 6 rano to szukanie kibla to podstawa

My zatrzymujemy się na ostatnim dużym parkingu na Słowacji (Bratislava-Jarovce) i wszyscy profilaktycznie do kibelka. Potem jakieś 150 km do Szombathely nie stanowi problemu, co nie zmienia faktu, że 100 km ekspresówki bez żadnego miejsca na postój wygląda trochę dziwnie.
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 26.06.2018 14:50

Jak mnie pamięć nie myli to około 30 km przed Szombathely po prawej stronie jest stacja benzynowa i zjazd jest dosyć czytelnie oznakowany.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 26.06.2018 20:28

Marsallah napisał(a):ja mam zamiar jechać Koszeg-Letenye bez winietu. (...) Gdzie dokładnie jest ta wymiana nakładki i jakie w zw. z tym są utrudnienia?

Wymiana jest na M70, a na nią potrzeba winetu.
Zamiast jechać na Letnye czyli tak: https://goo.gl/maps/ciLNVxrFp4B2, lepiej będzie przez Lendawę czyli tak: https://goo.gl/maps/sc9NLsvUJG32
Czasowo tyle samo, a 12 km mniej (zawsze to jakiś grosz) plus kilka kun mniej za odcinek autostrady Gorican - Cakovec.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 26.06.2018 20:36

Trasa z Budapesztu do Plitvic bardzo płynna. Węgry super. Zero stania w Letnye, Lucko...troszkę wolniej od Karlovac do Plitvic ale niestety to chyba norma,
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 26.06.2018 22:15

Tak czytam i nie wierzę co tu się wypisuje, najpierw pisanie, że nuda na M86, później, że za duże łuki na autostradzie w Chorwacji wjeżdżając od Węgier, to się zdecydujcie czy i jakich potrzebujecie atrakcji na trasie ok 1300km.

Dojechałem dzisiaj do Vrboska z Wrocławia, jazda przez Słowację i Węgry, w PL przez Boboszów.
W porównaniu do Austrii i Słowenii droga dużo spokojniejsza, Czechy od Brna do granicy poleciały jak miód, Słowacja podobnie, Węgry bardzo dobrze na dwupasmowej M86 - kompletnie nie rozumieliśmy tych wszystkich komentarzy związanych z nudą, zjazdy są, tankowania brak, jedyny minus to często twarde pobocze, jest poboczem szutrowym a nie asfaltowym. Droga 86 jednopasmowa tu juz było trochę więcej tirów, ale długie proste, wyprzedzało się bardzo sprawnie, na drodze 86 zaliczylliśmy jeden nie planowany postój, bo nasz dwulatek stwierdził, że musi pochodzić, przy okazji zrobiliśmy pit stopa(wymiana pieluchy ;) ), bo spał na tankowaniu w Słowacji. Kawałek drogi przez Lenti do M70 trochę dziurowaty, chociaż bardziej nierówny niż dziury, na wahadłówkach na M70 straciliśmy w sumie może z 5 min, a może i mniej, na granicy stania było też na 5min, także poszło bardzo sprawnie, a przede wszystkim przewidywalnie. GM na starcie pokazywał dotarcie do Karlovac o 17:25, ostatecznie dotarliśmy o 18:05 z dwoma tankowaniami i jednym nie planowanym postojem, także czas bardzo elegancki. Łuki na autostradzie Chorwackiej bez szału, podobne są na polskiej S3 w okolicy Skwierzyny, a zdarzyło mi się jeździć po niemieckich autostradach z dużo gorszymi łukami. Lućko bez żadnego stania. Natomiast widzieliśmy armagedon powrotu Chorwatów z długiego weekendu w poniedziałek, dłuuuugi sznur aut, od czasu do czasu przykorkowanie, w Karlovacu było widać, że bardzo dużo Chorwatów pouciekało w boczne drogi. Przy Sv Rok dmuchało bardzo mocno, ograniczenie prędkości do 60, ostatecznie nawet do 40, 2 tonowy SUV trzymał się dobrze drogi, ale podmuchy wiatru były odczuwalne, w 807 bym tam latał po tej drodze.
Porównując drogę przez Austrię i Słowenię do Słowacji i Węgier, jednak druga opcja u mnie wygrywa - brakiem korków przy Wiedniu, brakiem kombinowania z objazdem autostrady w Słowenii i kombinacjami odnośnie przejścia granicznego. Porównując czasy na GM, z korzyścią wypada CZ-AU-SLO, ale w nocy, bez korków, natomiast w ciągu dnia przy Wiedniu zawsze jest korek, jak się przerzuci mapę na objazd MLP to już CZ-AU-SLO traci z 15 min do trasy SK-HU. Także wszystkim dojeżdżającym do Brna polecam dogłębną analizę, którędy jechać. Trasa SK-HU w poniedziałek była bardzo dobra, w sobotę bym ją wybrał bez zastanowienia, jedynie miałbym wątpliwości jechać tam w nocy, jednopasmowa 86 jest rzadko kiedy ogrodzona i są takie miejsca gdzie zwierzaki ewidentnie mogą się pojawić, także zamiast 100-110 byłaby prędkość 80.
pozdr
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 27.06.2018 06:28

Przez Czechy jechałeś przez Olomouc, czy przez Svitavy? a potem z autostrada z Brna na Bratislavę, czy z Brna na Rajhrad-Zidlochovice-Velke Nemcice-Hustopece- Tvrdonice-Lanzhut-Kuty i wjazd na Słowacji na autostradę?
Jadę w sobotę 14.07 oczywiście przez Boboszów-Svitavy-Brno-Rajhrad-Kuty, ale jak zwykle zastanawiam się nad jazdą autostradą przez Mohelnice-Olomouc-Brno-Breclav... może będzię szybciej... Czy ktoś się orientuje jaka jest sytuacja z remontami i korkami od Mohelnice-Olomouc-Brno- kierunek Bratislava itd.?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2018 08:43

Witam mam takie pytanie ..czy jak będę potrzebował przespać się po drodze w aucie godzinkę albo dwie na stacji benzynowej na Węgrzech lub Chorwacji to mogę się narazić na jakieś nieprzyjemności ? ...czytałem gdzieś na forum że jest to nielegalne i bardzo tego pilnują zwłaszcza Chorwaci
Pozdrawiam
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 27.06.2018 08:46

W ub. roku zatrzymaliśmy się na parkingu za Lucko i cały ten parking był jedną wielką sypialnią dla dużej ilości aut z rejestracjami wielu europejskich krajów ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.06.2018 08:50

Sadeczanin78 napisał(a):Witam mam takie pytanie ..czy jak będę potrzebował przespać się po drodze w aucie godzinkę albo dwie na stacji benzynowej na Węgrzech lub Chorwacji to mogę się narazić na jakieś nieprzyjemności ? ...czytałem gdzieś na forum że jest to nielegalne i bardzo tego pilnują zwłaszcza Chorwaci

To raczej czytałeś o rozbijaniu się z namiotem "na dziko", a nie o odpoczynku na stacji benzynowej, bądź na odmorište. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2018 08:52

Haha dzięki :) nie zamierzam rozbijać taboru i koczować więc już wiem że mogę spokojnie przyciąć komara
Pozdrawiam
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 27.06.2018 08:56

Spaliśmy nawet całą noc w Austrii, Słowacji i Chorwacji na stacjach i nigdy nikt nie robił problemu. A raz to i prawdziwy tabor po sąsiedzku rozbili podróżni o śniadej karnacji i też dali radę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2018 09:00

W maszkowicach koło Łącka też rozbili....kilkanaście lat temu i są nadal....
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 27.06.2018 09:46

Sadeczanin78 napisał(a):Witam mam takie pytanie ..czy jak będę potrzebował przespać się po drodze w aucie godzinkę albo dwie na stacji benzynowej na Węgrzech lub Chorwacji to mogę się narazić na jakieś nieprzyjemności ?

Jak mówią przedmówcy, nie powinieneś mieć żadnych problemów, jeśli np. nie przyblokujesz wyjazdu z parkingu :lol:

P.S. A nie jest to tak, ze niedozwolone jest spanie w samochodzie w nocy? A za dnia można? W Stanach wiem, że jest to nielegalne, w PL również.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.06.2018 09:59

Jeżeli chodzi o Polskę, to znajduję takie informacje:
W Polsce nie ma żadnych przepisów zakazujących spać w samochodzie. Zatem zgodnie z zasadą – co nie jest zakazane, jest dozwolone – nie ma przeszkód prawnych, by spędzić noc w aucie.

Źródło: info-car.pl

Są kraje, gdzie jest to rzeczywiście zabronione, ale czy ten zakaz obowiązuje w Chorwacji, to kwestia do wyjaśnienia. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone