święty napisał(a):Nie wiem czy dobrze mówię ale jak ja chciałem kupić winietę na Słowacje to system mówi, że muszą być wcześniej wykupione niż cztery dni robocze . To jak dwie godz. wcześniej ?
Bratwojciech napisał(a):bezrobotny500 napisał(a):Rafal1244 napisał(a):Z tego co na szybko.poczytałem to węgierska trzeba wydrukować . Dostajesz również potwierdzenie wpłaty ja to wydrukuje wszystko i słowacka też. Lepiej sie zabezpieczyć w taki sposób. Telefon tez może w każdej chwili odmówić posłuszeństwa i późnej sie tłumacz z policją w razie czego. I z datą do przodu spokojnie (ja mam od 13 lipca). Wszystko sobie na spokojnie wpisz sprawdź 500 razy i będzie ok.
Niczego nie trzeba drukować. Kupując online podajesz numer rejestracyjny, który trafia do systemu wraz z datą ważności wykupionej winiety. Policja tego nie sprawdza tylko kamery zainstalowane przy wjazdach na płatne drogi (a nawet jak sprawdza to również na podstawie ich systemu a nie tego co ktośtam sobie wydrukuje).
Źródło: PZM Travel
W trakcie zakupu winiet węgierskich, konieczne jest podanie numeru rejestracyjnego pojazdu, którym będą Państwo podróżować po węgierskich szosach, daty od której winieta ma zostać aktywowana oraz kraj zarejestrowania pojazdu. Przed otrzymaniem właściwego potwierdzenia wystawienia winiety, należy sprawdzić, czy wpisany został poprawny numer rejestracyjny. Jest to o tyle istotne, bowiem nie ma możliwości skorygowania niewłaściwie wystawionej winiety. Dokument, który potwierdza zakup winiety należy zabrać ze sobą w podróż, a po jej zakończeniu starannie przechowywać przez okres 2 lat.
W przypadku braku winiety, lub podróżowania z dokumentem niewłaściwie wystawionym (np. niewłaściwa kategoria pojazdu, lub wpisanie cyfry 0, zamiast litery O w numerze rejestracyjnym) należy liczyć się z bardzo wysokimi mandatami.
diazek napisał(a):sporo osób jedzie przez Zwardoń/Cadca
diazek napisał(a):przewaga tej trasy nad drogą przez Czechy
diazek napisał(a):Witajcie,
w tym roku jade pierwszy raz do Chorwacji, okolice Zadaru. Mam zaplanowany nocleg przy granicy Węgiersko-Chorwackiej ( Letenye) .
Planuje trase przez Czechy, Słowację i Węgry. Wyjazd z Bytom - piątek rano.
Z tego co zauważyłem sporo osób jedzie przez Zwardoń/Cadca. Jaka jest przewaga tej trasy nad drogą przez Czechy ( Ostrava, Brno ) oprócz jednej winiety mniej ? Wg. google droga przez Słowacje jest o ok 30 minut dłuższa niż przez Czechy.
Dziękuje za informację.
Pozdrawiam
diazek napisał(a):Witajcie,
dziękuje za informacje. Nie jadę przez Austrię i Słowenie, tylo przez Węgry. Jedyną watpliwość mam co do odcinka Bytom->Bratysława. Czy lepiej przez Czechy ( Ostrava, Brno ) czy przez Słowację ( Zwardon, Cadca, Trenczyn,Trnawa)?
Dzieki i pozdrawiam
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi