Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacencjusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacencjusz » 19.06.2018 12:41

Rafal1244 napisał(a):Witam.Czy Jadąc przez Zwardoń czy bez problemu kupie winiete na granicy po stronie słowackiej? Jakieś są droższe? Odrazu chce wjechać na ta nowa drogę ekspresową i chce sie dowiedzieć. I druga sprawa jezeli chodzi o Węgry gdzies ktos na forum podal dokładna lokalizację punktu zakupu winety w rajce teraz nie moge tego sie doszukac. Jakby ktos byl.uprzejmy podac to dziękuję. Planuje tak trasę chciałem zakupic wszystko online ale ze nie mam karty płatniczej to niestety nie moge skorzystać z tej wygody z tego co dowiedziałem sie na stronie ematrica. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Winiety na Węgry również kupisz przez internet.
https://ematrica.nemzetiutdij.hu
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 19.06.2018 12:43

Rafal1244 napisał(a):Witam.Czy Jadąc przez Zwardoń czy bez problemu kupie winiete na granicy po stronie słowackiej? Jakieś są droższe? Odrazu chce wjechać na ta nowa drogę ekspresową i chce sie dowiedzieć. I druga sprawa jezeli chodzi o Węgry gdzies ktos na forum podal dokładna lokalizację punktu zakupu winety w rajce teraz nie moge tego sie doszukac. Jakby ktos byl.uprzejmy podac to dziękuję. Planuje tak trasę chciałem zakupic wszystko online ale ze nie mam karty płatniczej to niestety nie moge skorzystać z tej wygody z tego co dowiedziałem sie na stronie ematrica. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Zacytuję siebie z sąsiedniego wątku :wink:
https://youtu.be/dRvKJz3McE8?t=441
Trzeba jechać prawym pasem, lewy prowadzi bezpośrednio na D3. Czy automat akceptuje banknoty nie wiem. Co do kupowania winiet on-line kartą, po pierwsze może to być dowolna karta z możliwością płatności zagranicznych (od kilku lat banki chyba innych nie wydają), po drugie płacącym nie musi być właściciel winiety, jeśli kolega/sąsiad/znajomy da się namówić, nie powinno być problemu :hut:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 19.06.2018 12:46

W Rajce zaraz za granicą jest dobrze oznaczony, całodobowy punkt sprzedaży e-winiet.
krzysiek
Beavisek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beavisek » 19.06.2018 13:30

Yanush napisał(a):

Przed chwilą kupiłem z eznamka miesięczną winietę na Słowację. Poszło z konta 59,99zł.
5 min i po krzyku (bez aplikacji). Polecam

Tez kupilem online.
Kurcze w jakim banku masz konto? Mi pobralo 64,44 za slowacka i 69,99 za wegierska...
Moj kurs przewalutowania 4,60286 a to bylo tydzien temu :cry:
Rafal1244
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal1244 » 19.06.2018 13:38

Mam kartę w pko. Juz raz chciałem zrobic przelew na booking i nie przeszła autoryzacji. Dopiero po kontakcie z biurem przyslali mi nr rachunku na który mogłem wpłacić dopiero z polecenia zapłaty zagranicznym przelewem. Dobra najwyżej zaryzykuje raz jeszcze. Moze tylko na booking jakis problem był. Dzięki za odpowiedźi. W Ostateczności bede szukał dobrego znajomego z możliwościami do wykonania tych przelewów. Pozdrawiam
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 19.06.2018 13:41

Wystarczy mieć "dobrą" kartę i pobierze 14 euro i 4780 Ft ;)
Ostatnio edytowano 20.06.2018 07:13 przez zimarek, łącznie edytowano 1 raz
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 19.06.2018 13:57

RKStefan napisał(a):Trzeba jechać prawym pasem, lewy prowadzi bezpośrednio na D3. Czy automat akceptuje banknoty nie wiem. Co do kupowania winiet on-line kartą, po pierwsze może to być dowolna karta z możliwością płatności zagranicznych (od kilku lat banki chyba innych nie wydają), po drugie płacącym nie musi być właściciel winiety, jeśli kolega/sąsiad/znajomy da się namówić, nie powinno być problemu :hut:

...ale przed wyjazdem proponuję sprawdzić limity transakcji zagranicznych na swojej debetówce, często domyślnie są ustawione na zero - np w pomarańczowym banku z lwem w logo.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 19.06.2018 14:55

Eznamka 30dni -59,82. Węgierska 30dni 63,57
Tomasz1111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz1111 » 19.06.2018 15:25

Ja właśnie 5 min temu przez PKO BP - 62,42 zł i 65,82 zł
Ostatnio edytowano 19.06.2018 21:26 przez Tomasz1111, łącznie edytowano 1 raz
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 19.06.2018 15:43

Beavisek napisał(a):
Yanush napisał(a):

Przed chwilą kupiłem z eznamka miesięczną winietę na Słowację. Poszło z konta 59,99zł.
5 min i po krzyku (bez aplikacji). Polecam

Tez kupilem online.
Kurcze w jakim banku masz konto? Mi pobralo 64,44 za slowacka i 69,99 za wegierska...
Moj kurs przewalutowania 4,60286 a to bylo tydzien temu :cry:

Pekao S.A. (żubr)
Załączniki:
20180619_164714.jpg
Ostatnio edytowano 19.06.2018 15:48 przez Yanush, łącznie edytowano 1 raz
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 19.06.2018 15:45

zimarek napisał(a):Wystarczy mieć "dobrą" kartę i pobieże 14 euro i 4780 Ft ;)

Może pobieży ? Bo pobierze się inaczej pisze... :roll:
Rafal1244
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal1244 » 19.06.2018 15:53

Wszedłem w IPKO w ustawieniach karty miałem płatności internetowe na 0zł. Wrócę z pracy wieczorem to zobaczę czy może to było powodem. Dzięki el_grego ze o tym wspomniałeś.
RKStefan
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 19.06.2018 22:18

el_grego napisał(a):
RKStefan napisał(a):Trzeba jechać prawym pasem, lewy prowadzi bezpośrednio na D3. Czy automat akceptuje banknoty nie wiem. Co do kupowania winiet on-line kartą, po pierwsze może to być dowolna karta z możliwością płatności zagranicznych (od kilku lat banki chyba innych nie wydają), po drugie płacącym nie musi być właściciel winiety, jeśli kolega/sąsiad/znajomy da się namówić, nie powinno być problemu :hut:

...ale przed wyjazdem proponuję sprawdzić limity transakcji zagranicznych na swojej debetówce, często domyślnie są ustawione na zero - np w pomarańczowym banku z lwem w logo.

Winiety on-line to bardziej limit płatności internetowych ale to prawda że wszystkie limity warto sprawdzić. Na co dzień większość sam ustawiam na "0" :wink:
js305
Globtroter
Znowu jedziemy do CRO - moja trasa przez SVK i HUN

Nieprzeczytany postnapisał(a) js305 » 20.06.2018 07:02

Kolejna wyprawa do CRO, tym razem Baska Voda i wariant trasy taki jak poprzednio bo się sprawdził i wiem już gdzie się zatrzymać na jedzenie :).

Wyjazd w sobotę, poniżej I etap bo dalej to już wiadomo :D
https://goo.gl/maps/KcVNY8evuEE2

Jak ktoś ma uwagi lub pytania to zapraszam do komentowania. Kraje tranzytowe już bez zmian bo winiety i nocleg zapłacone.
Rafal1244
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal1244 » 20.06.2018 07:42

Witam. Po zmianie limitu na karcie płatności przeszły bez problemu. Winetki zakupione i obejdzie sie bez nieprzewidzianych sytuacji w punktach zakupu.
Za winete Słowacji 44.71 zł aplikacja eznamka
Za Węgry 41.44 zł strona ematrica
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone